D. Vogelaar – Hollands Kroon + SC – Gemeentehuis gesloopt + Evert Marsmans – Creatief met vuurwerkschade

Hollands Kroon (1)

Schager Courant, 30 december 2017

Schager Courant, 30 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Hollands Kroon (2)

Schager Courant, 30 december 2017

Schager Courant, 30 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Gemeentehuis gesloopt

Schager Courant, 4 januari 2018

Schager Courant, 4 januari 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Creatief met vuurwerkschade

Allereerst wil ik iedereen natuurlijk het beste wensen voor het komende jaar. Ik hoop, dat u ongeschonden de feestelijkheden rondom de jaarwisseling hebt doorstaan. Inmiddels zijn in huize Marsmans de zware maaltijden verteerd, de kater is weggeëbd en de kerstboom staat klaar om te worden opgehaald door de bijverdienende jongeren in ons dorp. Wij kunnen terugkijken op een gezellige en lekkere Oudejaarsviering.
Zelf heb ik me dit jaar niet aan vuurwerk bezondigd. Ik stond erbij en keek er naar, hoe mijn vrienden voor honderden euro’s de lucht in lieten vliegen. Prachtig, bedankt jongens, ik heb er van genoten. Toch wil ik dit Oudhollands gebruik hier eens kritisch tegen het licht houden.
In dit nieuwsmedium viel te lezen, dat de schade, die is ontstaan door vuurwerkvandalisme dit jaar werd geschat op 8500 euro. Een fors bedrag, waarvan werd gedacht, dat het uiteindelijk zou oplopen tot ruim het dubbele. Weggegooid geld in mijn ogen, hoewel het bedrag in het niet valt, vergeleken met het geld dat de gemeente het afgelopen jaar over de balk heeft gesmeten.
Het toppunt van deze geldsmijterij stond deze week in deze krant. Het voormalig gemeentehuis in Hippolytushoef mocht eindelijk worden gesloopt. Er zijn uiteindelijk vervangende nestruimten voor huismussen geplaatst, en de sloop van een perfect functioneel, nog lang niet afgeschreven, gebouw kan van start gaan. Had dat nou niet anders gekund?
In mijn ogen wel. Ik noem maar een zijstraat. In Den Helder kampt men met het fenomeen Rob Scholte. De kunstenaar is in een bittere strijd gewikkeld met de gemeente voor het behoud van zijn geweldige museum. Een strijd, die beide partijen veel geld kost. Waarom is hier niet wat actiever en creatiever mee omgegaan?
Wij hebben een prima locatie voor zo’n museum, namelijk ons overbodig gemaakte gemeentehuis. We zouden op die manier vele vliegen in één klap slaan. Den Helder zou worden verlost van een dure strijd. Wij zouden verlost worden van de sloopkosten van dat overbodige gemaakte gebouw. En belangrijker nog, beide gemeenten zouden zich profileren als creatieve en zuinige oplossers van problemen.
Nu ik toch bezig ben, had een torentje op dat gebouw gezet. Was het gemakkelijk het hoogste gebouw in de omgeving geworden. Prachtig uitkijkpunt en een extra attractie voor het museum. Hadden we ons de kosten van dat zinloze torentje in Den Oever kunnen besparen.
Ik wil niet zeggen, dat dit dé oplossing is voor al onze problemen. Ik wil alleen aangeven, dat er met een beetje fantasie een betere oplossing te bedenken valt, dan slopen, waar wij als bevolking niets aan hebben, en juridische procedures, waar de bevolking van Den Helder niet op zit te wachten.
Misschien is het helemaal geen haalbare kaart. Misschien wil Rob Scholte zijn museum helemaal niet in Hippolytushoef openen. Ik zou alleen graag zien, dat er met wat meer schwung, wat meer drive en vooral wat positiever met omstandigheden zou worden omgegaan.
Met al die besparingen zouden beide gemeenten een geweldig feest voor hun bewoners kunnen organiseren. Met vuurwerkshow. Misschien valt dan volgend jaar de schade ook wel mee. Ze hebben immers wel wat anders te doen, dan schade veroorzaken. Namelijk feestvieren.

De mening van Marsmans, december 30, 2017

http://demeningvanmarsmans.nl/2018/01/06/creatief-met-vuurwerkschade/

https://noordkopnieuws.nl/column-creatief-met-vuurwerkschade/

https://robscholtemuseum.nl/?s=hollands+kroon