Cultuurdag 2015 Stedelijk Gymnasium Schiedam – POP POP POP POP

Toneel
In de toneelworkshops staan verschillende stromingen en personen uit de popmuziek centraal. Denk aan de rock ’n rollers en de hippies maar denk ook aan Madonna en aan Michael. Wanneer de vijf verschillende toneelgroepen in de avond hun scènes presenteren, ziet het publiek de geschiedenis van de popmuziek aan zich voorbij gaan.

Dans
Popping en Locking zijn dansstijlen waarin je je lichaam laat schokken en laat bevriezen. Doordat je op een explosieve manier al je spieren aanspant bij Popping krijg je een schokkend effect. Bij Locking bevries je de bewegingen voor korte tijd. Deze mix van dansstijlen doet vaak denken aan een haperende robot. In de workshops Popping & Locking leer je niet alleen een choreografie, er is ook ruimte voor eigen inbreng.

Taal
Wie is er niet groot geworden met een knuffel of een pop? Overal sleepte je je zachte steun en toeverlaat mee naar toe en zonder hem of haar was slapen onmogelijk. Schrijf in de taalworkshop het mooiste/droevigste/grappigste verhaal dat jouw knuffel of pop ooit heeft meegemaakt op papier. En leer vervolgens hoe je dat verhaal het mooist/droevigst /grappigst kan vertellen aan een publiek.

Beeldende kunst
In het Stedelijk Museum Schiedam zullen de workshops beeldende kunst worden gegeven. Werken van onder andere Pop-art kunstenaar Woody van Amen, Wim T. Schippers en Rob Scholte zullen aan bod komen in de rondleidingen. Hierna gaan leerlingen zelf aan de slag met stift, lijm en schaar. Het thema is: ‘hergebruik van bestaande (kunst)objecten.’

Film
Buurman en buurman, Pingu, Wallace en Grommit, ze liepen allemaal over jouw beeldscherm omdat er miljoenen foto’s van deze poppen gemaakt werden. Op elke nieuwe foto stonden ze net een fractie anders dan de vorige. De SKVR zal workshops geven in het maken van stop motion-films, een filmtechniek die bijna net zo oud is als het filmen zelf.

Muziek
Maak samen met een grote groep een eigen popnummer! Een gedeelte van de leerlingen gaat aan de slag met het maken van beats, een andere groep krijgt een rapworkshop en de derde groep gaat zingen in een heus popkoor. Voeg deze drie elementen samen en er ontstaat een nummer. In de kroepoekfabriek, een ruimte die muziek ademt, vinden zowel de workshops als de optredens plaats.

http://sgymsdam.nl/uploads/File/Cultuurdag%202015/POP%20-%20Activiteiten%20Cultuurdag%202015.pdf

http://sgymsdam.nl/index.php/news/671/15/Cultuurdag-2015