CultuurArchief.nl | Ruud van Capelleveen – Rob Scholte (1958 -)

Nederlandse kunstenaar

De Nederlandse kunstenaar Rob Scholte werd op 1 juni 1958 geboren in Amsterdam. Scholte studeerde van 1977 tot 1982 aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij maakte deel uit van het kunstenaarscollectief Warmoesstraat 139. Scholte vestigde zijn atelier in de Laurierstraat, in het pand, waar tot 1993 galerie The Living Room was gevestigd.

Jaren tachtig

In de jaren tachtig maakte Rob Scholte naam in het alternatieve kunstcircuit met conceptuele schilderijen, die in vorm aansloten bij popart en surrealisme. Doorgaans bestaan zijn schilderijen uit nageschilderde beelden, die hij leent uit tijdschriften en kranten. Hij neemt deze beelden niet letterlijk over, maar geeft er door vervreemding of vervorming een eigen draai aan.

Nagasaki

In 1991 werd Rob Scholte uitgenodigd om in Nagasaki, Japan, het nagebouwde Huis ten Bosch van wandschilderingen te voorzien. Rob Scholte werkte met dertig assistenten vier jaar aan de schildering ‘Après nous le dèluge’, dat zeventiende eeuwse en moderne elementen bevat.

Bomaanslag

In 1994 werd Rob Scholte slachtoffer van een bomaanslag in Amsterdam, waardoor hij beide benen verloor. Een paar jaar later exposeerde hij zijn verwoeste auto in de Amsterdamse kunstenaarssociëteit Arti et Amicitae.

Waardering

Het werk van Rob Scholte was regelmatig te zien in musea. Het Rotterdamse Boijmans van Beuningen liet met de tentoonstelling ‘How to star’ schilderijen zien uit de periode 1983-1988. Door zijn deelname aan de documenta in Kassel (1987) en de Biënnale in Venetië (1990) kreeg Rob Scholte ook internationaal grote bekendheid.

Museum

In 2013 werd een aan Rob Scholte gewijd museum geopend in het voormalige Hoofdpostkantoor in Den Helder. Scholte werd in 2018 uit zijn museum gezet. Gemeente Den Helder wilde het pand een andere bestemming geven.

Ruud van Capelleveen  (https://www.cultuurarchief.nl/winkel/ruud-van-capelleveen.htm) is auteur van:

Kunstbegrip
https://www.cultuurarchief.nl/winkel/kunstbegrip.htm

Door de Nederlandse Geschiedenis
https://www.cultuurarchief.nl/winkel/door-de-nederlandse-geschiedenis.htm

Lees Kunstbegrip als u meer wilt weten over kunst en belangrijke kunstenaars (https://www.cultuurarchief.nl/winkel/kunstbegrip.htm).

Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail: https://forms.aweber.com/form/02/1772725002.htm.

https://www.cultuurarchief.nl/kunstenaars/scholte-rob-1958.htm