Crimesite – STANLEY HILLIS: DE GODFATHER VAN DE NEDERLANDSE ONDERWERELD

Gepubliceerd op 17 feb. 2017

Abonneer nu ↪ http://goo.gl/jPf0ml

Stanley Marshall Hillis (Den Haag, 10 september 1946 Amsterdam, 21 februari 2011) (alias de Ouwe) was een bekend crimineel. Hij werd vooral bekend door zijn ontsnappingen uit de Bijlmer bajes en de Scheveningse gevangenis.

Aan het einde van zijn jeugd vertrok hij naar Frankrijk om daar dienst te doen in het Vreemdelingenlegioen. In die tijd werd de van nature verlegen jongen een beresterke, berekenende man. Toen hij terugkwam in Nederland begon hij zijn criminele carrière als bankovervaller.

Hillis begon zijn carrière als bankovervaller. Een aantal overvallen pleegde hij samen met de beruchte Joegoslavische criminelen Željko Ražnatović en Kola Kostovski.

Hillis maakte al snel naam in de onderwereld, vooral doordat hij twee keer ontsnapte uit de gevangenis van Scheveningen en één keer uit de Koepelgevangenis te Arnhem. Ook wist hij enkele keren te ontsnappen uit de Bijlmer bajes.

Hillis voelde zich na die laatste ontsnapping erg opgejaagd en besloot om zijn verhaal te doen op de televisie. Vermomd met pruik en zonnebril liet hij zich op zijn schuiladres interviewen door Sonja Barend. Enkele weken na de uitzending werd hij opnieuw ingerekend. In de jaren negentig wist Hillis samen met Mink Kok en Jan Femer de macht te grijpen na de liquidatie van Klaas Bruinsma. Het drietal verdiende miljoenen met de handel in XTC. Tot eind 2005 had hij met Evert Hingst een onroerend goed bedrijf op Ibiza. Op 11 maart 2006 werd bekend, dat de liquidatie van Hingst op 31 oktober 2005 was vastgelegd door de beveiligingscamera van diens buurman Hillis. Hillis had de beelden destijds vrijwillig afgestaan aan Justitie, maar eiste op 10 maart bij de rechtbank teruggave, nadat het OM dit in het belang van het onderzoek had geweigerd.

Hillis werd in veel strafzaken genoemd als een persoon, die alles wist. Hij zou onder andere betrokken zijn geweest bij de afpersingen van Willem Endstra en zou in die tijd een handlanger van Willem Holleeder zijn geweest.

Reacties:
https://youtu.be/AelQx5md9NE