Cor Molenaar – Gastschrijver: Stadhuis is bestemd voor de burger van Den Helder

Den Helder – Afgelopen week is in de gemeenteraad gediscussieerd over de bouw van een stadhuis in de binnenstad. Daarbij is onder meer gezegd dat ik in de Belevingsmonitor voor de binnenstad en het Ravelijncenter niets heb gezegd over het effect van een stadhuis in het centrum.

Dat klopt. In de Belevingsmonitor zeggen bewoners wat zij vinden van de binnenstad en het Ravelijncenter. De eventuele bouw van een stadhuis in het centrum is daarin niet meegenomen.

Den Helder is een hoofdpijndossier voor mij en het team dat met mij meedenkt om oplossingen te verzinnen. De problematiek is niet makkelijk, dat merk je als je de Belevingsmonitor leest. Mensen hebben een ontzettend negatief beeld van hun stad. Zij vinden Schagen veel leuker, kopen veel van hun niet-dagelijkse spullen op internet en zijn negatief over de horeca. Een stadhuis bouwen in de binnenstad is niet dé oplossing.

Je moet kijken naar de rol van zo’n stadhuis. Wordt het een pand vol ambtenaren die ’s morgens met hun broodje naar het werk gaan, in de lunchpauze een rondje in de stad lopen en aan het eind van de dag weer vertrekken? Die mensen geven geen geld uit in het centrum. Een stadhuis in het centrum trekt wel mensen aan die daar moeten zijn voor hun paspoort of rijbewijs. Zij kunnen wel de stad in om wat te kopen omdat zij toch in het stadhuis moeten zijn.

Zo’n stadhuis is er niet voor de ambtenaren. Dat denken zij wel, maar dat is niet zo. Dat stadhuis is er voor de gemeenschap. Dat betekent dat er veel meer activiteiten in moeten plaatsvinden. In IJsselstein is er bijvoorbeeld een kinderopvang in het stadhuis. Als je gaat winkelen, kunnen je kinderen daar terecht.

Je kunt ook vergaderfaciliteiten en cursussen aan het gemeentehuis koppelen. Verenigingen en andere organisaties zouden er activiteiten kunnen ontplooien. Dat stadhuis in het centrum heeft dus pas toegevoegde waarde als er overdag en ’s avonds activiteiten plaatsvinden die zorgen voor meer reuring in de stad. Dan wordt het opeens interessant. En je moet inwoners uit de regio en toeristen motiveren om naar Den Helder te komen. Als we drie jaar geleden hadden doorgepakt, was het nu niet zo triest als de Belevingsmonitor laat zien.

NHD, 17-6-2016, 18:38 (Update 17-6-2016, 18:46)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28198318.ece/Gastschrijver-Stadhuis-is-bestemd-voor-de-burger-van-Den-Helder_?lref=SL_1

2 Comments

  1. Amsterdam heeft zijn Stopera. Geef Den Helder een Staseum. Een combinatie van een stadhuis en het Rob Scholtemuseum. Een vereniging van uitersten als symbool van de vrede waar we uiteindelijk allemaal naar verlangen.

  2. Helemaal mee eens Dick, ook met wat Cor Molenaar schrijft over gebruik.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.