Cor Hendriks – Zeg nee tegen de anderhalvemetersamenleving

Volgens onze minister president Mark Rutte moeten we gaan leven in een anderhalvemetermaatschappij. Wikipedia heeft al een artikel geplaatst (https://nl.wikipedia.org/wiki/Anderhalvemetersamenleving), dat echter genomineerd is voor verwijdering en gedateerd 16 april 2020.

De anderhalvemetersamenleving (ook anderhalvemetereconomie) is een voorgestelde ordening van de samenleving, waarbij mensen anderhalve meter afstand houden van elkaar. Anderhalve meter is één en een halve meter. De term wordt gebezigd voor een maatschappij waarbij mensen in de publieke ruimte aan sociale onthouding doen om een epidemie te voorkomen of in te dammen bij het ontbreken van vaccins. Het begrip kreeg bekendheid als een transitiestrategie voor de Corona Virus pandemie in 2020. Een anderhalvemetersamenleving maakt het mogelijk dat ook niet vitale onderdelen van een maatschappij en economie beperkt kunnen functioneren. Voorwaarden voor een dergelijke risicofase na een lockdown is, dat er voldoende capaciteit en infrastructuur is om een uitbraak snel in te dammen.

De idee van de anderhalve meter samenleving ontstond tijdens de Corona Virus crisis in Nederland. Minister Eric Wiebes liet op 27 maart 2020 weten, dat hij druk bezig is met ondernemers om concepten te ontwikkelen voor de1,5 meter economie‘. Op 28 maart 2020 noemde Sieger Dijkstra de werkelijkheid na de Corona Virus crisis de anderhalvemetereconomie. Op 9 april 2020 was anderhalvemetersamenleving het woord van de week. Om de uitbraak van het Corona Virus te stabiliseren werd een intelligente lockdown van kracht. Door de lockdown verloren veel bedrijven veel of de gehele omzet. Een van de maatregelen is om anderhalve meter afstand te houden. Ondernemers opperden de anderhalve meter samenstelling als mogelijkheid voor na de lockdown, zodat zij weer klandizie zouden krijgen. Horeca ondernemers passen hun bedrijven er al op aan. Ook bioscopen denken aan heropening met aanpassingen.

Premier Mark Rutte verklaarde op 7 april 2020 op een persconferentie, dat Nederland zich moet voorbereiden op eenanderhalvemetersamenleving. Hoe de politiek eruit gaat zien is nog onbekend. Op 15 april 2020 vraagt hij in een persconferentie, dat alle bedrijfstakken zich moeten voorbereiden met protocollen hoe ze weer open kunnen. Hij zei: „We moeten ons voorbereiden op een overgangsfase. Er worden nu in heel veel sectoren mogelijkheden verkend om handen en voeten te geven aan wat straks misschien wel kan. Dat gaat hoe dan ook gepaard met heel veel maatschappelijke dilemma’s. Het gaat letterlijk om verdeling van schaarse ruimte.

Dresses for social distancing (foto reddit)
Dresses for social distancing (foto reddit)

Corona Virus vocabulaire:Veel eendagsvliegen, maar anderhalve meter samenleving blijft

Annemieke van Put (redacteur Online)

Balkonbingo, Coronahoester, lockdown party, raamzwaaien. Aan de Nederlandse taal zijn in de Corona Virus crisis heel wat nieuwe woorden toegevoegd en het einde is nog niet in zicht. Een interessante ontwikkeling, vindt Ton den Boon, hoofdredacteur van Van Dale.

Den Boon zag in een zaterdagkrant zo veel nieuwe woorden, die met het Corona Virus te maken hadden, dat hij aan een Corona Virus woordenboek begon. Daarin zijn inmiddels zo’n 700 woorden opgenomen. Van de meer zakelijke woorden als Corona Virus patiënt en gezichtsmasker, tot creatieve nieuwelingen als lockdownkilo’s en balconversatie.

Er worden nu ook de zogenoemde portmanteauwoorden bedacht“, zegt de woordenboekmaker. “Dat is een samentrekking van twee bestaande woorden. Neem quarantaine en tinderen, dat wordt quarantinderen.

Eindeloos samenstellen

Het Nederlands leent zich daar ook goed voor, zegt Roos de Bruyn van Onze Taal. “Het Nederlands is een heel samenstellingsvriendelijke taal, we kunnen eindeloos samenstellingen maken.

Woorden als anderhalvemetersamenleving drukken ook heel goed uit, waar we naar toe moeten straks, namelijk dat we meer afstand moeten houden. Dat soort woorden voorzien in hun behoefte.”

“De metaforiek van medische woorden wordt ontleend aan Oorlogsvoering.”

Ton den Boon, hoofdredacteur van Van Dale

Naast veel nieuwe woorden en uitdrukkingen zijn vaktermen uit de zorg, zoals triage en frontlinie, ook steeds gangbaarder geworden. “De metaforiek wordt ontleend aan Oorlogsvoering“, zegt Den Boon van Van Dale.

Het woord zorghelden alleen al komt van het slagveld. De artsen en verpleegkundigen werden de frontsoldaten genoemd in de strijd. En het is grappig, dat zo’n metaforiek ineens internationaal omarmd wordt. We strijden tegen een onzichtbare vijand.

Blijvertjes

Van de ruim 700 woorden die nu in het Corona Virus woordenboek van Den Boon staan, verwacht hij, dat er zo’n 70 zullen blijven na de crisis. Een op de tien, dus. “Er zijn natuurlijk ook veel eendagsvliegen, die verdwijnen weer.”

En uiteindelijk zijn mensen kort van memorie. Als er na de zomer nog iets heel belangrijks gebeurt, of we belanden uiteindelijk in een hele diepe depressie met allerlei economische termen, dan zou het best kunnen dat we weer hele andere woorden krijgen.”

Dikke Van Dale

Ook De Bruyn van Onze Taal denkt, dat veel Corona Virus woorden weer zullen vervagen. “Het is ondoenlijk om alle woorden in het woordenboek op te nemen. En veel samengestelde woorden zijn vaak al heel doorzichtig. Denk aan fietsbel: als je een fietsbel op een driewieler zet, dan heb je een driewielerfietsbel. Dat soort doorzichtige woorden hoef je niet in het woordenboek op te nemen.”

Welke woorden uiteindelijk de Dikke van Dale zullen halen, is moeilijk in te schatten, zegt Den Boon. “Maar anderhalvemetersamenleving is een woord, waarvan we nu al weten, dat dat een historische term gaat worden. Grote kans, dat we dat woord dus ook in het woordenboek zullen gaan aantreffen.”

https://nos.nl/artikel/2330859-CoronaVirus-vocabulaire-veel-eendagsvliegen-maar-anderhalvemetersamenleving-blijft.html

De nieuwe zomercollectie (foto Tishelder)
De nieuwe zomercollectie (foto Tishelder)

De worsteling van ondernemers met de anderhalvemetersamenleving in beeld

We moeten ons hoe dan ook voorbereiden op een overgangsfase, op het nieuwe normaal van onze anderhalvemetersamenleving, zei premier Mark Rutte afgelopen woensdag. Want als er al een versoepeling mogelijk is na 28 april, is afstand houden nog steeds van belang willen we het Corona Virus indammen.

En daarom riep hij alle bedrijven op om na te denken over (en zich voor te bereiden op) een samenleving, waarin we afstand moeten houden. Hoe kunnen we er straks weer op uit? Hoe bewaar je afstand in een restaurant? Openen de bioscopen straks hun deuren weer? Hoe bewaar je afstand in een sportschool en wat betekent dit voor het reizen met het openbaar vervoer?

Wij zochten met verslaggever Mathijs Bouman uit wat hun plannen en problemen zijn van die anderhalvemetersamenleving.

https://youtu.be/VLgdXe_Iruo (10:58) ‘De problemen (en oplossingen) van een anderhalvemetersamenleving’ van Nieuwsuur, 17 apr. 2020.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2330862-de-worsteling-van-ondernemers-met-de-anderhalvemetersamenleving-in-beeld.html

Edward Hopper (1882-1967), Chair Car, 1965 (foto Ribeiro)

Edward Hopper (1882 1967) – Chair Car, 1965 (foto Ribeiro) “I don’t paint loneliness, I describe the absence of sociability between individuals

Anderhalvemetersamenleving isrampscenario voor horeca

door Dennis Kranenburg

Door de Corona Virus crisis is de horeca al weken lang gesloten. Lege cafés en restaurants, stille terrassen en personeel, dat rusteloos thuis zit. Maar wat als de horeca zich straks aan moeten passen aan de anderhalvemetereconomie? Heeft dat wel kans van slagen?

Voor ons is het met veertien tafels en tweeënveertig zitplaatsen praktisch niet uitvoerbaar“, zegt Pim de Lang, eigenaar van eetcafé Ter Marsch in Witte de Withstraat.

Dat zou betekenen, dat ik veertien zitplaatsen overhoud, dat kan gewoon niet. We hebben hier zeventig vierkante meter en dan kunnen we niet de afstand bewaren, waar ook nog eens personeel door heen moet. Ook andere ondernemers in de straat zeggen, dat het onwerkbaar is.

Hoe ga je in Godsnaam mensen bedienen, zonder dat je bij ze in de buurt komt?“, vraagt Parkheuvel eigenaar Erik van Loo zich af. “Je moet iets op tafel zetten, je moet een glas wijn inschenken. Op ons niveau kan het niet zo zijn, dat je dat op de bar zet en zegt ‘tafel 13, uw wijn is ingeschonken‘. Dat gaat niet.”

Lees ook
Een derde van cafés en restaurants valt om na uitkeren vakantiegeld
https://www.rijnmond.nl/nieuws/194343/Eenderde-van-cafes-en-restaurants-valt-om-na-uitkeren-vakantiegeld

‘Rampscenario’

Wij kunnen zeker de tafels verder uit elkaar zetten, waardoor je minimaal twee tot 2,5 meter tussenruimte krijgt“, gaat Van Loo verder. “Ook moeten we niet alle stoelen bezetten. En om een beetje in te lopen op wat je gemist hebt, gaan we straks gewoon zeven dagen per week open en gaan we vol aan de gang.”

De Lange probeert positief te blijven, al ziet hij het somber in: “Voor ons is het niet op te lossen. De boodschap van de overheid is houd je mensen in dienst en ontsla geen mensen. Maar als ik maar op dertig procent kan draaien, dan heb ik ook maar dertig procent van het personeel nodig. Het is voor ons echt een rampenscenario als het die kant opgaat. Dat zal dan denk ik het einde betekenen van deze zaak, en met mij velen, want ik kan niet meer aan mijn verplichtingen voldoen.”

Hoe lastig het ook is, ook Van Loo kijkt alvast vooruit. “Die rekensom kan je maken, want daar zit natuurlijk een kostenplaatje aan vast. Dat is echt lastig. Wil je daarin gaan snoeien, dan ontkom je er niet aan om mensen te ontslaan en bijvoorbeeld langer open te blijven.”

Hoe personeel en gasten beschermen?

Stel dat je open kan, dan moet je eerst kijken hoe je tafels neer gaat zetten en hoe je gaat bedienen, want de borden zijn echt heet en die kan je niet zomaar aangeven“, zegt Van Loo. “Misschien moeten we dat wel gaan doen met trolleys.”

Van Loo heeft ook al nagedacht hoe hij het personeel en de gasten kan beschermen: “De mensen in de bediening en de keuken moeten mondkapjes op en handschoenen aan. Misschien moeten alle medewerkers voor het begin van hun dienst getemperatuurd worden. Verder weet ik het ook niet. Het is echt lastig.”

De horecaondernemers kijken uit naar 21 april, dan wordt in een persconferentie bekend gemaakt hoe de Corona Virus maatregelen er na 28 april uit gaan zien. Tot die datum zijn alle eet en drinkgelegenheden gesloten.

https://www.rijnmond.nl/nieuws/194438/Anderhalvemetersamenleving-is-rampscenario-voor-horeca

De anderhalvemeterdictatuur (foto domo)
De anderhalvemeterdictatuur (foto domo)

Oh nee, de anderhalvemetersamenleving blijft mogelijk nog jaren bestaan! ‘Harvard studie meldt dat we tot 2025 rekening moeten houden met Corona Virus uitbraken’

Door Bart Reijmerink 15 april 2020

De vooruitzichten zijn enorm negatief als we het onderzoek van Harvard moeten geloven. Tot 2025 zal de Wereld nog vaker worden geteisterd door diverse Corona Virus uitbraken. Wat dus betekent, dat de anderhalvemetersamenleving langer blijft bestaan dan gedacht.

Harvard hoogleraar epidemiologie Marc Lipsitch komt met deze negatieve boodschap. Het is naïef om te denken, dat er maar één lockdown periode zal zijn. Het Corona Virus zal waarschijnlijk terugkeren, en ook moet men rekening houding met nieuwe varianten de komende jaren. Wat er dus op neerkomt, dat we tot 2025 vaker in lockdown vast zullen zitten. De studie van Harvard concludeert, dat één lockdown bij lange na niet genoeg zal zijn, ZOLANG er geen vaccin zal zijn. Komende zomer zal de overdracht van het Corona Virus inderdaad een stuk lager ligger, maar na de zomer zal er weer een nieuwe piek komen. We moeten dus serieus rekening houden met tal van ‘vervolgpieken’ als er geen geschikt vaccin wordt ontdekt op korte termijn. De zomer zal de verspreiding van het Corona Virus licht vertragen, maar absoluut niet uitdoven. Wetenschappers zeggen dan ook, dat men niet te veelvertrouwen moet hebben in de zomer. Er moet een vaccin komen om af te rekenen met dit Virus. Anders blijven we nog enkele jaren last hebben van het Corona Virus.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/04/oh-nee-de-anderhalvemetersamenleving-blijft-mogelijk-nogjaren-bestaan-Harvardstudie-meldt-dat-we-tot-2025-rekening-moeten-houden-met-CoronaVirus-uitbraken/

https://twitter.com/i/status/1250776326186971137

https://youtu.be/_WanRdLGj3A (1:12) ‘Restaurant In den Doofpot laat hun horeca visie zien op de nieuwe werkelijkheid van Horecava, 14 apr. 2020. ‘Hoe om te gaan met de mogelijke restricties als de horeca weer open gaat? Restaurant In den Doofpot uit Leiden laat zien hoe je toch een goede beleving voor de gast geeft, terwijl je ook je werknemers en gasten beschermt.’

Voor meer, zie https://twitter.com/hashtag/anderhalvemetersamenleving

anderhalvemetersamenleving (foto Marina Meeuwisse)
anderhalvemetersamenleving (foto Marina Meeuwisse)

Horeca en de anderhalvemetersamenleving onuitvoerbaar

Horeca ondernemer Tom Hamaekers eigenaar van café restaurant Basilica en van café Van Bommel uit Maastricht verwoordt het zo op Facebook: ‘Ik kan schuiven met stoelen, plexiglas bestellen, mijn personeel uitdossen met mondkapjes, maar het bestaat niet. Ik heb me suf gerekend en bedacht. Ik ben écht creatief. Maar het kan niet. Financieel niet, uitvoerbaar niet, qua gastvrijheid niet. Ik kán mijn bedrijf niet voeren in een 1,5 meter maatschappij. Mijn omzet zakt terug naar maximaal 30%. Ik ga dan failliet. Mijn buurman ook, en die daarnaast ook. De één na één maand, de ander na drie. Maar failliet gaan we allemaal. Het zit muurvast. Horeca op 1,5 meter is een utopie, die bij horeca ondernemers wordt neergelegd, alsof het een oplosbaar probleem is. Maar een kind snapt, dat het niet kan.
We moeten ons stem laten horen om te voorkomen, dat deze taak zonder pardon bij ons neergelegd wordt! Aanpassingen doen is prima en ook nodig. Temperatuur meten aan de deur, evenementen uitstellen, kunnen we. Maar laten we over die alternatieven gaan praten! Om onze bedrijven te redden.’

https://middenLimburgactueel.nl/2020/04/16/horeca-en-de-anderhalvemetersamenleving-onuitvoerbaar/

https://youtu.be/k3je4Qp-GNU (1:10:58) ‘Corona Virus and the culture War, with Heather Mac Donald’ van spiked, 15 apr. 2020. ‘Heather Mac Donald, New York Times bestselling author and Thomas W Smith fellow at the Manhattan Institute, joins Brendan O’Neill to discuss the devastation wrought by the CoVid 19 lockdowns.’

https://youtu.be/YlGZ6tAA8v0 (25:36) ‘De Hofbar | Hoe overleef ik de anderhalvemetereconomie‘?’ Van Omroep PowNed, 15 apr. 2020.

https://youtu.be/ogeVM3JsJoM (34:02) ‘Peter Hitchens: Hysterical reaction to CoVid 19 & public support of lockdown is scary & dangerous van New Culture Forum Channel, 17 apr. 2020. ‘This week on #SWYSI, Peter Hitchens attacks the UK government’s Corona Virus lockdown policy (“the Great Panic“) and explains why its enthusiastic embrace by the British public disturbs him greatly. From the outset, Hitchens maintained that restricting civil liberties, locking down a healthy population, and stalling a healthy economy are very dangerous and reckless activities that risk irreparable harm to individuals, society and the nation. Indeed, he argues that they are a threat to our very way of life.’

Café WeltschmerzAb Gietelink: Kritiek en alternatieven voor de Corona Virus dictatuur! (2)

Gepubliceerd op 17 apr. 2020

Kritisch filosoof en theatermaker Ab Gietelink behandelt een overzichtelijk Mediacollege met PowerPoint de astronomische kosten van het Corona Virus beleid. De diepe economische crisis, de opschorting van de grondrechten, de psychologische angsttrauma’s, het welzijnsverlies en de ondergang van de toekomstagenda.

De ernstige fouten en tunnelvisie bij gezondheidszorg en politiek. De Media, die faalt in het stellen van Kritische vragen. Wat moet er in Nederland nu gebeuren? Zweden lijkt een vrijzinnig alternatief.

Reacties
https://youtu.be/wn4bw0IXOFo

Voor de Ommekeer | De Nieuwe WereldKees de Kort over de rampzalige gevolgen van het doorslaande quarantaine beleid

Gepubliceerd op 18 apr. 2020

Ad Verbrugge gaat in gesprek met macro econoom Kees de Kort over de sociale en economische consequenties van de huidige maatregelen.Er gaat maatschappelijke onrust ontstaan.”

Volgens De Kort is de economische crisis, waar we momenteel in verkeren veel groter dan die in 2008. Toen was er vooral schrik, omdat de banken dreigden om te vallen, nu kan er überhaupt bijna geen geld meer worden uitgegeven. De Kort wijst op de prognoses, die recentelijk zijn gemaakt: we stevenen af op de grootste recessie sinds de jaren ’30.En dat gaat grote consequenties hebben. (…) Er gaat maatschappelijke onrust ontstaan.”

Zo werden de afgelopen weken tientallen miljoenen Amerikanen werkloos. In Nederland lijkt het in verhouding mee te vallen, maar, zo stelt De Kort, de honderdduizenden zelfstandigen, die ons land telt worden in de cijfers niet meegenomen. De miljoenen, die de overheid nu overmaakt naar bedrijven en ZZP‘ers leiden niet tot een duurzame oplossing. “De steunprogramma’s vangen slechts een fractie van de werkelijke schade op. (…) Het echte effect is veel groter.” De Kort pleit dan ook voor een hervatting van economische activiteiten, waarbij per sector wordt gekeken wat de beste manier is.

De maatregelen, die begin maart zijn genomen waren volgens De Kort destijds te billijken. We wisten toen immers niet wat er op ons af zou komen. Maar inmiddels is het middel veel erger dan de kwaal. “De indruk wordt gewekt, dat Corona Virus heel erg is, maar dat is maar voor een hele kleine groep mensen zo. […] Om een heel klein deel te beschermen, blazen we voor iedereen de economie op. Dat is een verband, dat ik niet kan accepteren.”

Bovendien betwijfelt De Kort of de maatregelen zoals een lockdown en ‘social distancing’ wel enige zin hebben. De cijfers wijzen volgens hem op iets anders. In de landen met de zwaarste lockdown, zoals Frankrijk, Italië en Spanje, zijn de meeste dodelijke slachtoffers. “De belangrijkste plekken van besmetting zijn verzorgingshuizen, ziekenhuizen en grote families.” De stelling van De Kort: weinig beweging en op elkaar zitten is gevaarlijk, niet op straat langs elkaar lopen.

De vraag is wat er nu moet gebeuren, willen we de economische en sociale schade nog enigszins beperkt houden. Volgens De Kort is vooral de huidige stemming van angst en paniek een gevaar. “We moeten beginnen met te benadrukken: met jou gaat niks gebeuren. Je gaat het wel krijgen, maar je gaat het niet of nauwelijks merken. Dat moet het verhaal zijn.” De angst is volgens De Kort ongegrond, en alleen als we die kunnen wegnemen, is een snel herstel mogelijk.

0:44 Na vijf weken Corona Virus maatregelen, hoe staat het ervoor?
2:20 Er is 7,5% economisch krimp voorspeld voor Nederland, kun je dat in perspectief plaatsen?
8:40 Viel het jou ook op dat in Ruttes laatste toespraak de economie de grote afwezige was? Hoe kan dat?
12:35 Vind je niet dat de Media eens bij zichzelf te rade moeten gaan?
15:10 Jij bent een Media man. Wat is er aan de hand als je om je heen kijkt?
18:26 Bewijst het meevallen van de Corona Virus verspreiding niet juist succes van de lockdown?Dat is totale bullshit.”
27:31 De vraag is: hebben we de gevolgen van de maatregelen wel overzien?
32:27Iedereen heeft geïnvesteerd in een verhaal
38:06 Hoe verklaar jij dat het zo is ontspoord in New York?
43:58 Wat gaat er de komende periode gebeuren volgens jou?
46:04 Wat moet er volgens jou gebeuren willen we de schade nog enigszins beperkt houden?

Voor de Ommekeer TV is een initiatief van journalist Paul van Liempt, filosoof Ad Verbrugge en David van Overbeek. Het is onderdeel van platform Voor de Ommekeer, dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen, die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering.

Voor de Ommekeer TV wordt gemaakt in samenwerking met de VU, centrum Ethos en FreedomLab.

Volg ons!
Website https://www.VoorDeOmmekeer.nl
Twitter
https://twitter.com/VoorDeOmmekeer

Reacties
https://youtu.be/U3UUsKMgE5o

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeg+nee
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mark+Rutte
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eric+Wiebes
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corona+Virus
https://robscholtemuseum.nl/?s=anderhalvemetermaatschappij
https://robscholtemuseum.nl/?s=anderhalve+meter+maatschappij
https://robscholtemuseum.nl/?s=lockdown
https://robscholtemuseum.nl/?s=intelligente+lockdown
https://robscholtemuseum.nl/?s=social+distancing
https://robscholtemuseum.nl/?s=quarantaine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Het+nieuwe+normaal
https://robscholtemuseum.nl/?s=totalitarisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=schaarse+ruimte
https://robscholtemuseum.nl/?s=woordenboek
https://robscholtemuseum.nl/?s=eendagsvliegen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Edward+Hopper
https://robscholtemuseum.nl/?s=Witte+de+Withstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=noodverordening
https://robscholtemuseum.nl/?s=camera+bewaking
https://robscholtemuseum.nl/?s=In+den+Doofpot
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ab+Gietelink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zweden
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+de+Kort
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+van+Liempt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ad+Verbrugge
https://robscholtemuseum.nl/?s=David+van+Overbeek
https://robscholtemuseum.nl/?s=Voor+de+Ommekeer