Cor Hendriks – Qanon (28): De Media Aanval op Qanon

Qanon (28): De Media Aanval op Qanon

Je weet dat je boven het doel bent,
wanneer je veel spervuur krijgt.
vrij naar Q

Op 25 september verscheen op NOS NIEUWSUUR het artikel van Rudy Bouma met de titel ‘Amerikaanse complottheorie QAnon ook in Nederland in opkomst’ (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2349814-amerikaanse-complottheorie-qanon-ook-in-nederland-in-opkomst.html).

Het artikel begint met een uitspraak van een betoger op het Museumplein in Amsterdam. “Het is onderdeel van de levensstijl van de elite om kinderen te misbruiken.” Met de slogan ‘Save The Children’ demonstreren bijna wekelijks groepen tegen pedofilie. Volgens velen van hen zijn hoge Nederlandse ambtenaren en het koningshuis betrokken bij een wijdverbreid netwerk, waarin kinderen worden verhandeld voor misbruik, maar verzwijgen de media dit.

De betogers geloven in QAnon, een uit de Verenigde Staten overgewaaide complottheorie. Deskundigen daar vrezen voor schade aan de democratie, en veiligheidsdiensten waarschuwen voor geweld door geradicaliseerde aanhangers. De samenzweringsbeweging wint snel aan populariteit, ook in Nederland.

Volgens de Amerikaanse podcaster Travis View hebben de QAnon aanhangers gemeen, dat ze institutionele kennis verwerpen. “Ze denken, dat alle berichtgeving van de media, regeringen en academische instellingen vervalst is en daarom niet te vertrouwen is.

Wat is QAnon? De beweging ontstond in 2017, toen de mysterieuze ‘Q‘ voor het eerst anoniem cryptische boodschappen plaatste op het internet. Veel volgers vermoeden, dat Q een hoge Amerikaanse overheidsfunctionaris is en toegang heeft tot geheime informatie. Anderen denken, dat president Donald Trump achter de berichten zit. Zeker is voor hen, dat Trump een geheime strijd voert tegen de Deep State: een mondiale elite. die uit zou zijn op een wereldregering en zich ook schuldig maakt aan satanisch ritueel kindermisbruik.

Op sociale mediaplatforms wordt veel QAnon gedachtegoed gedeeld. Facebook en YouTube verwijderen veel pagina’s en filmpjes over QAnon, maar het verschijnsel lijkt moeilijk te bestrijden. Bovendien versterkt ‘censuur‘ de overtuiging, dat de elite, ook wel cabal genoemd, iets te verbergen heeft.

Dat QAnon niet meer alleen Amerikaans is, zoals een vrouwelijke betoger op Museumplein verkondigt, lijkt te kloppen. In Nederland zijn nu vier grote Facebook groepen, die aan QAnon gelieerd zijn, met bijna 12.000 unieke leden. In nog eens ruim driehonderd andere groepen wordt de beweging ook besproken.

Dit jaar zijn in openbare Nederlandse Facebook groepen zo’n 40.000 berichten over QAnon geplaatst, die leidden tot ruim een half miljoen interacties (likes, shares, comments), zo blijkt uit een analyse van de Universiteit van Amsterdam op verzoek van Nieuwsuur. Er is een duidelijke stijgende lijn te zien sinds het begin van de Corona  Virus crisis. Onbekend is hoeveel berichten zijn geplaatst in besloten groepen en in groepen, die inmiddels door Facebook zijn verwijderd. Nieuwe groepen gebruiken vaak schuilnamen om verwijdering te voorkomen. Een van vier de QAnon groepen is sinds gisteren niet meer te vinden: het is niet duidelijk, of de groep besloten is geworden, of dat Facebook de groep heeft geschorst.

Ook op Twitter zijn Nederlandse QAnon aanhangers erg actief. Ons land staat – na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland – in de top 3 van Europese landen, waar QAnon gerelateerde hashtags het meest worden gebruikt. Namelijk: ruim 70.000 keer in de afgelopen drie maanden, blijkt uit informatie van de BBC.

Eén van die hashtags is #pizzagate. Die complottheorie is de voorloper van QAnon. Pizzagate draait om een pizzeria in Washington, waar Hillary Clinton en consorten een pedofielennetwerk zouden runnen. Het ongefundeerde verhaal bracht een gewapende man er toe het restaurant te bestormen. Daar bleek niets, maar het verhaal leeft voort.

Pizza’s met kaas is een term voor het bestellen van jonge kinderen”, zegt een jonge vrouw op het Museumplein. Ze verwijst naar een rap van Lange Frans, die het gedachtegoed uitdraagt in Nederland. Zijn nummer Lockdown (Fall Cabal) is doorspekt met QAnon verwijzingen. De rapper wil tegen Nieuwsuur niets zeggen over zijn affiniteit met QAnon.

In Amerika is QAnon groot. Een derde van de Republikeinen gelooft in de theorie, zo blijkt uit een recente peiling. Ook een aantal Republikeinse kandidaten voor het Congres droegen QAnon propaganda uit. Eén van hen, Marjorie Taylor Greene uit de conservatieve staat Georgia, lijkt al verzekerd van een zetel.

Volgens Donald Trump zijn QAnon aanhangers patriotten, die hem welgezind zijn. De president verspreidt zelf ook regelmatig QAnon propaganda op Twitter. Zo retweette hij recent een bericht, waarin zijn rivaal Joe Biden een pedofiel wordt genoemd. Die noemt op zijn beurt QAnon bizar en gevaarlijk (zie https://eu.usatoday.com/story/tech/2020/09/28/qanon-pedophile-claims-biden-trump-save-the-children-facebook-instagram/3522626001/, zie https://youtu.be/J_b_WtjN9lw?list=PL3lv0BSi2sn6SWXoF4Pzb3ndYapbCHg7V).

In Amerika waarschuwt de FBI, dat complottheorieën als QAnon extremisten kunnen aanzetten tot geweld. De lijst van gewelddadige acties van Amerikaanse QAnon aanhangers is inmiddels lang. Zo vermoordde een jonge man vorig jaar een maffiabaas, omdat hij dacht dat die deel uitmaakte van de Deep State.

De groep, die eind augustus CDA Kamerlid Pieter Omtzigt stalkte, lijkt geïnspireerd door QAnon. Ze riepen ‘satanist‘ en ‘Deep State’ naar de politicus, een van hen dreigde hem ‘dood te slaan‘. Die man deelde eerder de QAnon slogan ‘Where we go one, we go all‘ op zijn Facebook pagina.

Complottheorieën en de bedreigingen, die erop volgen, hebben speciale aandacht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die zal de veiligheidsrisico’s aan de orde stellen in het eerstvolgende Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.

Eerder, op 21 augustus, was er al bij NOS NIEUWS een artikel verschenen met de titel ‘Pro Trump complottheorieën offline gehaald, wat voor groep is QAnon?’ (https://nos.nl/artikel/2344964-pro-trump-complottheorieen-offline-gehaald-wat-voor-groep-is-qanon.html).

Facebook haalde 790 groepen offline gelinkt aan QAnon. Een maand ervoor verwijderde Twitter bij een vergelijkbare actie al 7.000 accounts rond de groep. Voor aanhangers van QAnon speelt de Amerikaanse president Trump een centrale rol. Deze week reageerde hij voor het eerst op de samenzweringsbeweging.

Ik heb gehoord, dat dit mensen zijn die van ons land houden”, zei Trump tijdens een Corona Virus persconferentie in het Witte Huis. “Verder weet ik er eigenlijk niets van, behalve dat ze mij aardig zouden vinden.”

Maar wat is QAnon precies?  Laten we beginnen met de naam: de beweging is in 2017 ontstaan toen op het forum 4chan een gebruiker genaamd Q meerdere cryptische berichten deelde. Anon staat voor anonimiteit. Vermoed wordt, dat er eerst een individu achter Q schuilging. Later werd dit vermoedelijk een groep personen. Q claimde een hooggeplaatste medewerker van de Amerikaanse overheid te zijn. “Q dropt berichten met cryptische raadsels over dit netwerk en volgers proberen uit te zoeken wat die berichten betekenen”, legt digitale technologie expert Jarno Duursma uit, die onderzoek doet naar QAnon.

Q zou het complot van de Deep State (een samenzweringstheorie, die claimt dat een onzichtbare en invloedrijke elite de touwtjes in handen heeft) tegen Trump onthullen. Het account heeft ook geclaimd, dat leden van de Democratische Partij in de VS achter criminele netwerken zitten en dat tal van hooggeplaatste politici en beroemdheden zich bezighouden met kindermisbruik.

Het is lastig te zeggen wie de aanhangers van Q zijn. Het is geen groepering met vastgestelde leiders of volgers. Het gaat om een decentrale groepering, die vooral online opduikt. Bij campagnebijeenkomsten van president Trump zijn er nu vrijwel altijd mensen met QAnon symbolen te zien.

Uit berichten, die online verspreid worden, blijkt dat aanhangers pro Trump zijn, en sceptisch zijn over de elite. QAnon is verder bovenal een overkoepelende term voor een uitgebreide reeks onbewezen samenzweringstheorieën. Zo wordt beweerd, dat de wereld bestuurd wordt door een groep satan aanbiddende pedofielen, die een complot smeden tegen president Trump, terwijl ze ondertussen een kindersmokkel netwerk runnen.

Volgens Q zou Trump dan weer gerekruteerd zijn door top generaals om deze criminele samenzwering een halt toe te roepen. “Trump voert volgens hen bijna een eenzame strijd om dit netwerk te ontmantelen”, zegt Duursma.

Door de anonimiteit van de groep is het lastig te zeggen, of de groep groeit. Volgens The Guardian groeide het aantal gebruikers in Facebook groepen, die aan QAnon gelieerd zijn, de afgelopen zes maanden. De Britse krant zag – vóór de verwijdering door Facebook – dat volgers uit in ieder geval vijftien landen afkomstig zijn.

Ook in Nederland is de groepering actief en is de omvang onbekend. Duursma: “De theorie raakt aan het sentiment wat veel mensen ook hier hebben – er is een elite die goed zorgt voor zichzelf en niet voor ons.”

De FBI heeft het gedachtegoed van QAnon vorig jaar aangemerkt als potentiële terreurdreiging in de VS. De politiedienst vreest, dat de complottheorieën verspreid zullen worden. Qanon is niet rechtstreeks betrokken bij geweld, maar verheerlijkt het volgens de FBI wel. “En af en toe zullen zowel groepen als individuele extremisten er toe aangezet worden om criminele of gewelddadige handelingen te plegen”, staat in een intern memo.

Verder blijft QAnon niet alleen een online fenomeen. De relatief onbekende Marjorie Taylor Greene heeft eerder deze maand de Republikeinse nominatie gewonnen voor een congreszetel in de Amerikaanse staat Georgia. Zij is aanhanger van QAnon.

Duursma verwacht, dat de populariteit van QAnon verder zal groeien. Daar dragen sociale media, door middel van filterbubbels, ook aan bij. “Slimme algoritmes zijn de drijfveren van sociale media. Ze schotelen hun bezoekers berichten en video’s voor op basis van eerder bekeken inhoud. Omdat het steeds vergelijkbare ideeën zijn, wordt de bezoeker constant bevestigd in zijn of haar ideeën en dieper de rabbithole in meegenomen.”

Ook de uitbraak van het Corona Virus heeft aan die groei bijgedragen. Niet alleen heeft de uitbraak ervoor gezorgd, dat mensen meer tijd hadden om online dingen op te zoeken, ook zijn mensen op zoek naar een simpel verhaal om de ingewikkelde pandemie uit te leggen, zegt Duursma. “Mensen willen houvast en veel vragen over Corona zijn niet te beantwoorden, er is veel onduidelijk. Als je dat niet kan verdragen, zoek je je eigen antwoorden.”

COMPLOTDENKER wordt boos na vragen over QAnon

Op 1 oktober 2020 werd de video ‘Complotdenker wordt boos na vragen over QAnon’, een aflevering van Danny Op Straat van de NTR, gepubliceerd met de tekst: ‘Danny duikt in de wereld van de complottheorie QAnon en praat met een aantal Nederlandse volgers van deze theorie. Hooggeplaatste politici, beroemde Hollywoodsterren, maar ook de media, spelen volgens hen hierin een belangrijke foute rol. De geheimzinnige Q – die dit alles aankaart – en Donald Trump strijden volgens deze theorie aan de goede kant.

Sanne Burger in interview met Danny Ghosen (foto NTR)

De uitzending bestaat uit diverse interviews en Danny’s belangrijkste informant is een vrouw met een hondje, Sanne Burger genaamd, met wie hij in het bos loopt, terwijl ze gefilmd worden.

Danny Wat is Qanon?

Sanne Nou, Qanon is in ieder geval geen complot, het woord complotdenker en complottheorie is in de 60er jaren door de CIA ontwikkeld, dus door de machthebbers, die er baat bij hebben, dat de waarheid over de ware machtsstructuur in de wereld niet aan het licht komt en die hebben het woord complotdenker eigenlijk in het vocabulaire van de mens geïnjecteerd als eigenlijk een soort mind controle programma en wat je nu dus merkt is, dat zo gauw er iets verteld wordt , zo gauw er iets gezegd wordt wat niet overeenkomt met de publieke opinie of met wat de overheden beweren of wat op het nieuws komt dan zeggen mensen, o, complottheorie en daarmee gaat eigenlijk het denken uit. Dus de dialoog stopt, het nadenken over zou het waar kunnen zijn, zou het niet waar kunnen zijn stopt en mensen zeggen gewoon complottheorie, en dat, zeg maar, is de punt achter de zin en daarmee stopt alles.

We begeven ons nu naar Den Haag, 29 september, waar Danny op straat mensen aanspreekt. Een vrouw zegt: “Qanon is eigenlijk tegen de Deep State.” Danny “Is er in Nederland dan ook een Deep State?” – “Ja, die heb je overal.”

Een jonge man met #Qanon T shirt met de tekst “Geen 1,5 meter maatschappij” vraagt aan hem “Vanwaar die interesse in Qanon?” Danny “Het is een nieuwe beweging.” – “Het is geen nieuwe beweging.”

Een bijstaand meisje “Het bestaat al heel lang. Je moet gewoon “De val van de cabal” gaan kijken, dat is genoeg.” Danny “Ja, dat is [de film van] mevrouw Ossebaard, die heeft dat gemaakt.” Zie de video https://youtu.be/QgzV0R_ry5E  Lange Frans en Janet Ossebaard over ‘Kinderhandel, Pedo Jacht en Nieuwe Docu’ van Lange Frans, gepubliceerd  op 5 aug. 2020.

Ik ga niemand niks vertellen op tv (foto NTR)

De jonge man zegt: “Het enige wat Q zegt, dat zijn questions, dat zijn vragen, ja, dus zoek het op. Ik ga jou niks vertellen, ik ga niemand niks vertellen op tv. Zoek het op, zoek Qanon en de rest doet zichzelf wel, dus niet allemaal rare vragen gaan stellen, want ik hoef je ook niet uit te leggen hoe het alfabet in elkaar zit en je weet toch wat een, twee, drie is of niet? Dus zoek het gewoon op (…)” Danny: “Kun je de kijkers effe vertellen wat Qanon is?” Jonge man: “Ik hoef de kijkers niks te vertellen, ik hoef de kijkers helemaal niks te vertellen, het enig wat ik de kijkers moet vertellen: laat je niet gek maken door zo’n man als deze hier. Want weet je waar je mee bezig bent en ik hoop, dat je het geluk volgt en dat je er knaken mee verdient, maar je moet gewoon opflikkeren uit mijn buurt, want ik kom hier niet om mooi in de camera te kijken en leuk voor de dag te staan, ik kom hier om mijn mening te uiten en te laten zien, waarvoor ik leef, snap je, en dat is niet om met sukkeltjes, zoals jij te praten.” Danny “Waarvoor sta je hier dan?” De jongen loopt hoofdschuddend weg. Het meisje zegt: “Voor onze vrijheid en niet om Q.

Danny loopt verder, komt langs Thierry Baudet, die even wordt afgeluisterd.

Een meisje: “Strijd voor onze vrijheid ; er is een oorlog gaande. Daarom staan we op. Als u dat niet ziet, ben u echt nog niet wakker.”

FACE MASK is MIND CONTROL (foto NTR)

Een trans met bord: ‘FACE MASK is MIND CONTROL’ zegt boos tegen Danny, die met een mondmasker loopt. “Je doet een lap voor je gezicht waarmee je jezelf ziek maakt. Wat probeer je tegen te houden? Een virus? Dat gaat er dwars doorheen zowel naar binnen als naar buiten, dus het enige wat je doet is bezig zijn met mind control. Het is totale nonsens.” Danny “Maar je vecht voor vrijheid?” Trans “Ik sta voor mensen, die ik gewoon kan zien en ik heb een pesthekel aan gemaskerde mensen, want ik kan je smoel niet zien. Ik zie liever een gewone mens in plaats van een gemaskerde boef of een schaap of wat ook. Dit is gewoon volkomen belachelijk en je denkt van “stronger together” met een merkje erop, Puma, o goh, ik heb een sportmerk erop – je bent gewoon een schaap. Je denkt, dat je een virus tegenhoudt met iets wat net zo effectief is tegen virussen als kippengaas tegen muggen.”

Danny met masker (foto NTR)

We zijn weer terug bij Sanne Burger met haar hondje in het bos. Ze zegt: “En ik zei tegen een vriend: ik kom steeds meer Q tegen en Qanon. Wat is dat? Ik had er nog nooit eerder van gehoord en die vriend, die zei echt van nou onder welke steen heb jij gelegen, ken je Q niet, weet je, ken je Qanon niet?

Danny “Wat heb je ontdekt allemaal?

Sanne“Toen deze hele Corona Virus epidemie aangekondigd werd op het journaal was ik al wantrouwig en Qanon, die bevestigde als het ware een vermoeden, dat ik had, namelijk dat deze maatregelen ten aanzien van de corona epidemie, niet zo zeer het beschermen van de ouderen en de kinderen en de zwakkeren onder de samenleving geldt, maar dat het eigenlijk meer geldt als een van de stapjes, die gemaakt worden om uiteindelijk een controlestaat te installeren, dat is eigenlijk, waar Qanon het ook over heeft, niet als enige, maar wel als een van de grootste tegenkrachten, zeg maar en we hebben, zeg maar. in Nederland Rutte en De Jonge, dat is dan de regering en die spreekt uit naam van (…) uit naam van de complete regering. Naar zeggen zijn zij eigenlijk alleen maar het uitvoerend orgaan, dus zij zijn helemaal niet zelfdenkend of zelfstandig in het nemen van hun beslissingen. Ze worden aangestuurd door een heel klein groepje en dat groepje, dat wordt dan aangeduid als de elite of de iLLUMiNATi of de cabal. Je hebt vast wel gehoord van Janet Ossebaard en de cabal. Dat kleine groepje dat stuurt de regeringen in de wereld aan en in die zin werd door het ontdekken van Qanon mijn vermoeden bevestigd en ook wel mijn hoop een beetje aangewakkerd in de zin: zou er dan echt een goed georganiseerde gestroomlijnde tegenbeweging zijn? Mijn idee, mijn vermoeden is, dat Bill Gates achter de organisatie van deze Corona Virus epidemie zit en dat hij dus echt heel hoog in de top zit qua machthebbers.”

Danny “Wat zal dan de reden kunnen zijn, dat Bill Gates zoiets zou doen?

Sanne “Macht, macht en controle.”

Danny “Maar hij is de tweede rijkste man van de wereld, misschien derde tegenwoordig, maar zoveel geld, ruim honderd miljard?

Sanne: “Maar macht kan dus verder gaan dan dat. Ik denk, dat de macht die Bill Gates nastreeft – en niet alleen Bill Gates, maar Bill Gates en zeg maar de puppets van de machthebbers aan de top, die streven een macht na, die veel  dieper en breder is en in wezen meer sinister dan alleen maar geld verdienen.”

Danny: “Maar wie zijn die mensen die aan de macht zijn? Wie zijn dat?

Sanne: “Ja, die worden de elite genoemd en tot nog toe heeft mijn onderzoek geleid tot het besef of het vermoede, dat er 13 families zijn, 13 hoofdfamilies, die aan de top staan. Het is dus een heel klein groepje, het is bij elkaar maar 300 man en zij sturen de banken aan, de banken sturen vervolgens de overheden aan. Dus het echt een soort piramide structuur en Bill Gates zit niet eens in de top. Bill Gates zit in laag drie of laag vier of laag vijf. Hij is nog steeds een uitvoerend orgaan.

We zijn weer terug in Den Haag, waar we diverse figuren te zien krijgen, zoals iemand met een T shirt met de tekst: ‘Alleen Samen Krijgen Wij de Overheid onder Controle!’ Een ander heeft een hoody met op de rug de tekst ‘Gewoon je bek houden Rutte!’ Een vrouw heeft op haar T shirt de tekst ‘WWG1WGA’ en Danny vraagt “Waar staat dat voor?” De vrouw zegt  “Google het maar.” Een andere vrouw heeft een vlag met dezelfde tekst en Danny vraagt wat dat betekent. Ze zegt “Dat is van Kennedy. Where We Go 1, We Go All. Dus dat betekent allen tezamen. Of we gaan allen tezamen onder of geen van allen.” Danny “En u staat hier vandaag, omdat u vrijheid wil?” Vrouw: “Ja, niet alleen vrijheid, maar ook tegen kinderporno.” Danny “Waar hebben we het dan over, kinderporno, dat hoor je links en rechts de hele tijd?” Vrouw: “Ja maar goed, ik denk dat jullie dat ook heel goed weten waar dat over gaat, dus (…)” Danny: “Is dat Save The Children?” Vrouw: “Ja.”

Sylvester Gerlo (foto NTR)

Danny interviewt een man met een hoed op, Sylvester Gerlo genaamd, die zegt “Hashtag SaveTheChildren is een belangrijke (…)” Danny “Wat betekent #SaveTheChildren?” Sylvester: “Dat er aandacht mag komen voor, dat er bepaalde sektes bezig zijn met Luciferiaanse cultuur religies en dat soort religiën, die streven er naar om de mensen te misbruiken en vooral de kinderen, want de kinderen hebben een bepaalde zuiverhuid en die zuiverheid misbruiken ze voor hun eigen bestwil.

Vrouw met Save The Children bord tegen wie Danny zegt (met een agenda) “Dus Qanon richt zich voornamelijk op Save The Children, dat is echt een van hun slogans gewoon; dat is bij iedereen gevoelig dat het kinderen (…)” Vrouw “Dat is toch ook zo, gewoon lekker in de zandbak zand kunnen vreten en weet ik wat (…)” Danny “Zeker weten, maar wordt dat dan niet gebruikt of misschien wel misbruikt om mensen zo gek te maken met al die theorieën?” Vrouw “Ik denk het niet. Als je gewoon (…)” Danny  “Ze raken wel een gevoelige snaar bij een heleboel mensen.” Vrouw “Bij iedereen denk ik wel, toch?

Danny probeert het ook bij Sylvester en zegt “Maar worden zuiverheid van de kinderen, waar je het nu over hebt, niet misbruikt om mensen te manipuleren, zodat ze juist Qanon gaan volgen, omdat ze weten dat kinderen heel erg kwetsbaar zijn. Kinderen zijn belangrijk voor iedereen en als we daarop inzetten, dan valt alles en iedereen in de rij.” Sylvester heeft zijn bedoeling door: “Het is wel heel slim hoor, dat je het zo bedenkt, maar als je voor vooruitgang staat, sta je voor vooruitgang en dan moet je ook alles meenemen, denk ik, en ik denk, dat ze dat ook zo vinden.” Danny “Heb je wel eens naar zo’n Qanon filmpje gekeken en dacht: weet je wat, het zou zo maar kunnen zijn, dat dit niet klopt, dat dit toch misschien, ja, weet ik veel, nep is of zo?” Sylvester “Ik kan wel met zekerheid zeggen, vanuit mijn eigen perspectief, mijn eigen intelligentie om zo te zeggen, dat het wel zuivere koek is.”

We zijn weer terug in het bos. Sanne zegt “Als je de verhaallijn volgt van Qanon, dan speelt Trump een heel belangrijke rol in de Qanon beweging, is Trump zelfs president geworden door toedoen van Q. Het was de enige mogelijkheid om op legale wijze de corrupte overheden te berechten en te arresteren. Het is gewoon een feit, dat heel veel kinderen ontvoerd worden ieder jaar en die worden verhandeld. En dat weten we inmiddels door Epstein, die stond aan de basis van een groot kinderhandel netwerk. Kinderporno is in opmars. Maar er vinden dus ook rituelen plaats en dan heb je het over satanisme. Het schijnt een enorm geoliede machine te zijn, dus het is veel wijd verbreider en het is in iedere bedrijfstak en iedere laag van de bevolking vindt dit nu plaats (…)”

Danny “En wie zitten er in dan allemaal?

Sanne: “Je kan beter vragen: wie zit er niet in? Dus het heeft te maken met macht. Er worden veel mensen binnen regeringen en overheden uitgenodigd op feestjes, waar dan vervolgens dingen plaatsvinden, die het daglicht niet verdragen, misbruik, marteling zelfs, hele kleine kinderen, die daar op een bepaalde manier gebruikt worden en als je daar dan als politicus bij zit en je wordt gefilmd of gefotografeerd, dan kun je daarna daarmee gechanteerd worden. Dat is een van de beste manieren om een politicus zo ver te krijgen, dat hij bijvoorbeeld een anderhalve meter samenleving er doorheen drukt. Waarom doen ze dat? Veel van die mensen worden gechanteerd.”

Danny vraagt Sylvester: “En die Qanon zegt ook: Trump gaat de wereld redden. Wat vind je daarvan?” Sylvester “Ze hebben een spokeperson nodig, dus het is net als alle andere spokepersons een middel, een man, die in de etalage staat, zeg maar (…)”

Drain the swamp (Foto NTR)

Een oudere vrouw met een pet met de tekst ‘Drain the swamp’ zegt: “En als hij eenmaal de verkiezingen gewonnen heeft, dan gaan heel veel dingen veranderen en dat is mede dankzij Qanon, omdat dat bekend gemaakt wordt. Het is een heel team, het is een groot team hoor, vergis je niet; en die zit aan de goede kant.”

De vrouw van SavetheChildren zegt: “Ik ben wel voor Trump, daar gaat het niet om, hij doet goeie dingen, maar daar gaat het niet om maar daar kunnen wij nog wat van leren zeg maar hier qua kindertjes ook (…)” Danny “Hoe dan met kindertjes, wat dan?” Vrouw “Hij staat daar voor om die kindertjes te redden overal en nergens vandaan.” Danny “Want hoeveel kinderen heeft hij tot nu toe gered, Trump?” Vrouw “Geen idee hoeveel, dat er waren, maar ze hebben, geloof ik, ergens in, ik weet niet precies, waar het was, hebben ze die tunnels, hebben ze daar heel veel kindertjes uitgehaald, ik kan me FF niet bedenken hoeveel, dat er nou waren, maar dat waren er best wel wat.” Danny “En waar heb je dat gezien dan?” Vrouw “Dat kom je tegen op zoveel sites, daar word je gelinkt van dit filmpje naar dat filmpje.” Danny “Op Facebook bedoel je.” Vrouw: “O ja, of op Telegram, zeg maar, zij zijn ook X aantal groepen en daar wordt dan heel veel informatie in gepost, zeg maar (…)” Danny: “Want ik heb het niet op het nieuws gezien.” Vrouw “Nee, dat zie je niet op het nieuws. Nee, want heel de regering, de politie en de rechters allemaal zo corrupt als 16 andere, ze houden elkaar allemaal het handje boven het hoofd, dus ja (…)”

Danny vraagt aan Sylvester “Maar is dit niet gewoon een complottheorie?” Sylvester “Je kan alles een complottheorie noemen, maar je kan het ook vanaf de andere kant bekijken, wat klopt er niet aan wat er ons verteld wordt door de media?” Danny “De media spelen een grote rol, denk je, in het verdoezelen van informatie?” Sylvester “Ja, behoorlijk, ja.”

Save The Children (foto NTR)

Weer terug bij de vrouw van SaveTheChildren, die zegt: “YouTube haalt dingen weg. Heel veel filmpjes, die ik heb gezien, zijn nergens, nergens, niet meer terug te halen.” Danny “En waarom?” Vrouw “Dat vraag ik me eigen ook af, waarom.” Danny “Zou het misschien kunnen zijn, dat het nep, is en ze een beetje hebben van: we halen het eraf?” Vrouw “Nee, nee, nee, ik denk eerder, dat we dit niet mogen zien (…)” Danny “Niet mogen zien?” Vrouw “Nee, ik denk het niet.” Danny “En waarom zouden we iets niet mogen zien?” Vrouw: “Omdat we gewoon dom gehouden moeten worden, schaapjesvolk. Volgen wat hun zeggen, ja, niet je research doen. Hebben ze het nadeel dat de multimedia er is, dus je kan overal onderzoek doen.”

We zijn ter afsluiting weer in het bos bij Sanne, die zegt: “Eens in de zoveel tijd komt er een Q drop en dat is dan een soort hele cryptische tekst, soms een hele specifieke tekst, soms staan er spelfouten in en dit is een soort gecodeerde boodschap aan de hele Qanon beweging, die daar dan vervolgens eindeloos over gaan discussiëren van wat bedoelt Q met deze boodschap en daar zitten soms voorspellingen in, waarschuwingen, data, namen (…)” Danny “Wat denk je dan? Denk je, dit is echt of denk je van misschien worden we hier misleid door Q?

Sanne “Als je echt antwoorden wil op die vragen dan kan het niet anders of je komt er op een gegeven moment achter dat we allemaal misleid worden. Ik bedoel, zelfs de Tweede Wereldoorlog werd in scene gezet door bankiers die daar goed geld aan verdienden en dat weten we.”

Danny “Dus als je een boodschap van Q ziet, krijg je dan antwoorden?

Sanne “Ja, wat je zou kunnen zeggen en dat is ook een van de slogans van Q is ‘connect the dots’, dus je krijgt een heleboel verschillende puzzelstukjes, zeg maar, en als je echt je best doet – het vereist veel werk, het vereist veel zelfonderzoek, het vereist ook veel nadenken, dus gebruik je gezonde verstand en vervolgens ga je op een gegeven moment de samenhang zien tussen die dingen van, oké, er was daar een explosie, daar werd een minister afgezet, daar is een heleboel geld ontvreemd, daar is de kinderhandel het meest actief (…)

Danny “En wat zegt jouw gezond verstand als je dit allemaal hoort?

Sanne “Mijn gezond verstand zegt, dat we volgens mij in een fase zijn echt wereldwijd, waarin iedereen zichzelf de vraag moet stellen: wat is waar, wat is nou echt waar? En dat is een moeilijk vraag.

Op 2 oktober verscheen een artikel van Maaike Bos in Trouw, waarin het programma van Danny wordt besproken onder de titel ‘Corona, 5G, Bill Gates: nu wel bij de mainstream media’ (https://www.trouw.nl/cultuur-media/corona-5g-bill-gates-nu-wel-bij-de-mainstream-media~b92bb3c3/).

Ingetogen en welbespraakt vertelt een vrouw op een bospad aan Danny Ghosen over haar wantrouwen in de machtsstructuren in de samenleving, en over het QAnon gedachtegoed, dat internationaal rondgaat op sociale media. Ik ken het niet. Maar Ghosen spreekt deze Sanne Burger uitgebreid voor zijn programma ‘Danny op straat’ (NTR) , aflevering ‘Alternatieve feiten’.

Al twee seizoenen lang stopt Danny Ghosen met dit programma de thermometer in plekken van de samenleving, waar meer koorts heerst dan in dit bos: bij messentrekkerij op straat of bij een gefrustreerde pedofiel bijvoorbeeld. Door deze serene omgeving verwacht ik nu een gebalanceerd, logisch verhaal. Ghosen heeft nog geen context gegeven, of uitgelegd wat QAnon is. Zij vertelt gewoon.

Nee, ze is geen complotdenker. De heersende macht heeft die term gemunt en diskwalificeert daarmee alles wat niet overeenkomt met de publieke opinie. Ze gelooft wel, dat de maatregelen tegen de Corona Virus pandemie geen ouderen en kwetsbare mensen willen beschermen, maar een stap zijn om uiteindelijk een controlestaat te vestigen. Dat soort vermoedens stuurt ene ‘Q’ de wereld in.

Premier Rutte en zorg minister De Jonge zijn niet zelfdenkend, maar worden aangestuurd door een kleine wereldwijde elite of ‘cabal’. Zelfs Bill Gates, door alle volgers roep toeterend als kwade genius genoemd, is maar een ‘puppet’ van de top, vertelt ze. En dan zegt ze iets wat in mijn optiek het fundament onder alles vandaan slaat “Mijn onderzoek heeft geleid tot het besef, dat er dertien families aan de top staan in de wereld, zo’n driehonderd man. Die sturen banken aan, overheden. Zelfs de Tweede Wereldoorlog werd in scène gezet door bankiers, die daar goed geld aan verdienden.”  Zie https://www.cia.gov/library/abbottabad-compound/FC/FC2F5371043C48FDD95AEDE7B8A49624_Springmeier.-.Bloodlines.of.the.Illuminati.R.pdf.

Oef, dat laatste. Enne: onderzoek dat leidt tot ‘besef’? Echt onderzoek leidt potdorie tot kennis, niet tot besef, of bewustzijn. ‘Onderzoek doen’ betekent tegenwoordig urenlang doorklikken op sociale media en vermoedens bevestigd zien naarmate ze meer worden gedeeld. Connecting the dots, noemt zij het. Ja, zo kan ik ook verbanden bedenken tussen de droogte in mijn tuin, de prijs van pindakaas en wel ja, Corona.

In de wetenschap heet zo’n eerste vermoeden een hypothese. Die is niet het eindresultaat, maar het begin van een echt onderzoek om wetmatigheden te vinden. Over vaststaand bewijs hoor je hen echter niet. Sterker, alle instituties die dergelijk bewijs zoeken – rechtspraak, journalistiek, wetenschap – zijn verdacht. Maar die vage Q geloven ze wel.

Ghosen spreekt andere QAnon- anhangers bij demonstraties over hun corona-5G-Bill Gates vaccins Coronawet denkcirkel, maar geeft zelf te weinig informatie. ‘Nieuwsuur’ liet de stroming onderzoeken door Ipsos en berichtte vorige week dat in Nederland dit jaar zo’n 40.000 berichten over QAnon rondgingen op Facebook, met ruim een half miljoen likes, shares en comments tot gevolg.

Hoe weet je dat die theorieën kloppen?”, vraagt Ghosen een jongen. “Ik kan wel met zekerheid zeggen, vanuit mijn eigen perspectief, mijn eigen intelligentie, dat het wel zuivere koek is”, redeneert hij.

Dit heeft niets met zekerheid te maken, alleen met gevoel: wantrouwen. Zo’n zwart wereldbeeld is behalve gevaarlijk, ook gewoon pijnlijk. Iemand uit mijn naaste omgeving denkt inmiddels zo, en we lijken elkaar in denkwereld niet meer te kunnen ontmoeten. Het maakt de gesprekken aan de tuintafel er niet gezelliger op.

De media campagne tegen QAnon was fors. Andere artikelen verschenen in Trouw (https://www.trouw.nl/buitenland/facebook-verbiedt-advertenties-over-verkiezingsfraude-proud-boys-en-qanon~b6fe6eab/), in de Telegraaf (https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/e2-80-98complotdenkers-qanon-niet-zomaar-afschrijven-e2-80-99/ar-BB19BNCc), in de Volkskrant (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/facebook-verbiedt-advertenties-over-vermeende-verkiezingsfraude-proud-boys-en-qanon~b2bea107/), in het Parool (https://www.parool.nl/kunst-media/facebook-verbiedt-advertenties-over-verkiezingsfraude-extreemrechtse-groepen-en-complotdenkers~b6fe6eab/), in de NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/01/facebook-verbiedt-advertenties-over-de-legitimiteit-van-de-verkiezingen-en-complottheorie-qanon-a4014291), in het AD (https://www.ad.nl/tech/facebook-verbiedt-advertenties-van-extreemrechtse-milities-zoals-de-proud-boys~a9c2b5da/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F en https://www.ad.nl/tech/facebook-verbiedt-advertenties-over-vermeende-verkiezingsfraude-en-extreemrechtse-groepen~a6fe6eab/), op RTL (https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5187424/facebook-qanon-proud-boys), op FUNX (https://www.funx.nl/news/up-2-date/48112-facebook-gaat-maatregelen-nemen-tegen-complotdenkers?q=&start=&end= met een video van The Guardian https://youtu.be/zXXFf0Q2bcU), op ND (https://www.nd.nl/nieuws/varia/995006/maatregelen-facebook-tegen-milities-en-complotdenkersgroep-vs), uit België (https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-maatregelen-facebook-tegen-milities-en-verkiezingsmanipulatie-vs/article-news-1648015.html) en een zeer venijnige achterbakse en ondermaatse in de Standaard (https://www.standaard.be/cnt/dmf20201002_97490670).

COMPLOTDENKER wordt boos na vragen over QAnon | DANNY OP STRAAT S0 (2)E (5)

Gepubliceerd op 1 okt. 2020

NTR

Danny Ghosen doet op journalistieke wijze verslag van problemen en spanningen in Nederland op plekken of bij groepen, die doorgaans moeilijk toegankelijk zijn. Danny investeert in de betrokkenen, treedt mensen met een open vizier tegemoet en deinst niet terug als het bedreigend wordt. Zo weet hij bloot te leggen wat de problemen zijn en waar deze vandaan komen.

Iedere donderdag om 17.00 uur een nieuwe aflevering van Danny op Straat op dit kanaal. Ook iedere donderdag hier te zien om

21:10 op NPO2 en on demand via NPO Start https://www.npostart.nl/Meer van de NTR? Volg ons op
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCvYIUfdklMDqUnl5GLjXZhA?view_as=subscribe?sub_confirmation=1

Danny duikt in de wereld van de complottheorie QAnon en praat met een aantal Nederlandse volgers van deze theorie. Hooggeplaatste politici, beroemde Hollywoodsterren, maar ook de media spelen volgens hen hierin een belangrijke foute rol. De geheimzinnige Q – die dit alles aankaart – en Donald Trump strijden volgens deze theorie aan de goede kant. Meer verhalen van Danny zien?

Check het op https://bit.ly/2EdpwA4
NPO Start https://www.npostart.nl/

Instagram https://www.instagram.com/omroepntr/
Facebook https://www.facebook.com/ntromroep/

#DannyOpStraat #NPO2

Reacties
https://youtu.be/kSQohZvD2t8

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Qanon