Cor Hendriks – Qanon (10): Santa is about to drop the hammer | De vele gezichten van Zwarte Piet (2)

Santa with a hammer signed by QA.
This Christmas we want JUSTICE!

Ik doorkruis op goed geluk het Q-board op zoek naar Santa, die volgens de bovenstaande afbeelding, eveneens van QMAP, op het punt staat om de hamer te laten vallen. ‘De hamer valt’ wordt gezegd om duidelijk te maken dat er een beslissing is genomen en dat het dus geen zin heeft er nog verder over door te praten, aldus het Idioom woordenboek van Van Dale (1999, 288), volgens wie de uitdrukking niet erg frequent is: ‘de discussie is gesloten’ is gebruikelijker. In het Engels wordt gezegd: ‘When someone drops the hammer, they are trying very hard to prove something, like the police dropping the hammer on a potential criminal.’ (https://www.usingenglish.com/reference/idioms/drop+the+hammer.html). Dit is wat volgens mij door Q wordt bedoeld. Anders gezegd: ‘To crack down on a certain violation or injustice: Time to drop the hammer, and dispense some indiscriminate justice!’ (voor deze en andere betekenissen, zie https://www.urbandictionary.com/define.php?term=drop%20the%20hammer).

Het eerste wat ik tegenkwam op mijn zoektocht was een verwijzing naar de Wikipedia-site https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Elf_on_the_Shelf, over ‘The Elf on a Shelf’, een plaatjesboek voor kinderen uit 2005 met de subtitel ‘A Christmas Tradition’, geschreven door Carol Aebersold en haar dochter Chanda Bell en geïllustreerd door Coë Steinwart. Het boekje is een verhaaltje op rijm rond het Kerstthema, dat uitlegt hoe het komt dat de Kerstman weet wie stout is geweest en wie lief. Ik heb dit onlangs uitgelegd in mijn artikel over Zwarte Piet (https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-de-vele-gezichten-van-zwarte-piet-1/): de Zwarte Pieten spioneren voor Sinterklaas. Santa, de Kerstman, heeft een leger van elven, die voor hem spioneren van Thanksgiving tot Kerstavond.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Elf_on_the_Shelf#/media/File%3AThe_Elf_on_the_Shelf_(book).jpg

In het boekje wordt verteld hoe de ‘scout elves’ zich verbergen in de huizen der mensen om de boel in de gaten te houden. Wanneer iedereen naar bed is, vliegt de scout elf terug naar de Noordpool om verslag uit te brengen aan Santa van de goede en slechte dingen, die overdag hebben plaatsgevonden. Voordat ’s morgens iedereen wakker wordt, vliegt de scout elf terug van de Noordpool en verstopt zich. Door zich iedere morgen op een nieuwe plek te verstoppen, speelt de scout elf voortdurend verstoppertje met de familie. ‘The Elf on a Shelf’ legt uit dat de scout elven hun toverkracht krijgen door benoemd en bemind te worden door een kind. Aan het eind van ieder boekje hebben families een gelegenheid om de naam van hun elf te schrijven en de datum waarop ze die aannamen. Zodra de elf een naam heeft gekregen, krijgt de scout elf zijn speciale Kerst toverkracht, die hem in staat stelt heen en weer te vliegen naar de Noordpool.

Het boekje vertelt hoe de toverkracht kan verdwijnen wanneer de scout elf wordt aangeraakt, dus de regel voor ‘The Elf on a Shelf’ zegt: ‘Er is maar één regel, die je moet volgen, zodat ik zal terugkomen en morgen hier zijn: Raak me alsjeblieft niet aan. Mijn toverkracht zou kunnen verdwijnen en Santa zal niet alles horen wat ik heb gezien of wat ik weet.’ Hoewel families worden verteld hun scout elf niet aan te raken, kunnen ze er mee spreken en hem al hun kerstwensen vertellen, zodat hij die accuraat aan Santa kan overbrengen. Het verhaal eindigt op Kerstdag wanneer de elf vertrekt om voor de rest van het jaar bij Santa door te brengen tot het volgende Kerstseizoen.

De rest van de Wiki pagina sla ik over en ga meteen naar de sectie kritiek, want het boekje werd bekritiseerd door enige ‘cultural reviewers’. Kate Tuttle [een naam voor betutteling] van de Atlantic noemt het een ‘marketing juggernaut’ [i.e. kolos, moloch, bakbeest], opgetuigd als een traditie met als doel te spioneren op kinderen, en vindt dat je je kind niet moet intimideren te denken dat goed gedrag gelijk staat met het krijgen van geschenken. Hank Stuever [= Stuiver] in de Washington Post karakteriseert het concept als weer een nannycam in een ‘nanny state’ [vgl. verzorgingsstaat], geobsedeerd met strafwetten. Dr. David Kyle in Psychology Today noemt het een gevaarlijke ‘parentel crutch’ (ouderlijke kruk = iets voor ouders om te gebruiken als hulpmiddel bij de opvoeding) met hoofdzakelijk dezelfde redenering als wat hij noemt de ‘Sinterklaasleugen’ [dit is de hoax, dat Sinterklaas bestaat].

Tot slot is er de mening van prof. Laura Pinto (in het artikel ‘Who’s the Boss?’, Canadian Centre for Policy Alternatives 2017), volgens wie het boekje kinderen conditioneert om de ‘surveillance state’ te accepteren en dat het aan kinderen zegt dat het okay is voor andere mensen om je te bespioneren en dat je geen recht hebt op privacy. Ze redeneert dat als je opgroeit te denken dat het ‘cool’ [i.e. tof, jofel] is dat elven je bespioneren en rapporteren aan Santa, nou, dan is het ‘cool’ [i.e. okay] dat de NSA je bespioneert en terugrapporteert naar de overheid. De regel van het spel is dat kinderen leren omgaan met een pop of videospel of wat ook, maar bij de Elf on the Shelf is dat niet het geval: de regel is dat je de elf NIET aanraakt. Denk aan de boodschap die dat zendt.

De spionerende elf is niet anders dan de spionerende Zwarte Piet. Piets zwarte kleur staat voor zijn onzichtbaarheid: hij ‘hides in the shadows’. De Elf is ook onzichtbaar, hetgeen wordt toegeschreven aan zijn kleinheid, waardoor hij zich overal kan bewegen zonder gezien te worden. Het kind wordt echter wijsgemaakt dat de elven in speciale omstandigheden te zien zijn en aangezien tijdens de Santa-optochten, die overal gehouden worden en die te vergelijken zijn met het inhalen van Sinterklaas, Santa vergezeld wordt door een heel leger van elven, is er voor kinderen weinig reden om te twijfelen aan de echtheid van de hoax, zoals ook bij ons de kinderen worden wijsgemaakt, dat Sinterklaas bestaat en een leger Zwarte Pieten heeft, in Spanje woont en ieder jaar ons land komt bezoeken met een schip volgeladen met geschenken, pepernoten, etc.

De intocht van Santa is te zien in de video https://youtu.be/pyNLPn45t1Q (9:51) ‘JFK Jr. aka Santa, Came to Town? You decide!’ Van The Imagination Warrior, gepubliceerd op 2 dec. 2018 (23.208 v; 321 r). Tekst: ‘Could it be?! Have a look and see what you think because it’s worth the consideration.  I realize Santa’s eyes are blue but, since he is also wearing blush and a beard, blue contacts arent’ really a stretch, especially with how vibrant they are.  Let me know what you think!’

Welke boodschap zit er verborgen in het Sinterklaasfeest? Er bestaat een God, die alles ziet en in zijn Grote Boek alle daden optekent, die de mensen bedrijven. De moderne mens gelooft echter niet in God en ziet Hem als een spion, die je geen privacy gunt en door weet te dringen tot in je geheimste gedachten, die je voor niemand wilt prijsgeven, want die gedachten zijn niet fraai, dat is ook waarom we ze geheim willen houden. Maar voor God is niets geheim, een beangstigende gedachte voor prof. Pinto, die dat niet ‘cool’ vindt.

Hoe prof. Pinto het ook wil spinnen, de ‘surveillance state’ is een realiteit en de NSA is inderdaad in de business van spioneren, beter gezegd monitoren en houdt alles in de gaten wat er op overheidsgebied gebeurt. Uiteraard gebeurt dat allemaal in het geheim zoals Zwarte Piet in het geheim werkt en is ook de rapportering aan de overheid geheim. Het is dus aan de overheid hoe wordt omgesprongen met die rapporten van de NSA.

Op het Q-board wordt door een anonymus gezegd dat de Elf on the Shelf Jeff Sessions is bij Q 2995, waarin melding wordt gemaakt van ‘The Elf on the Shelf’. Sessions heeft sinds hij geen AG meer is geen werk, zit als het ware op de plank (shelf) te wachten om in actie te komen. Het PLAN is echter voor velen moeilijk te vatten. Een anonymus plaatste op het board zijn twijfels: ‘I am a real person and not a bot. I’m a proud American who supports my country. I’m sick and tired of the corruption. I’m sick and tired of criminals not being brought to justice. I’m sick and tired of Q lying and LARPing to string us along in a massive deep state psyop. I will keep posting this forever to prove how full of shit Q is. FUCK YOU Q.’ Hij (zij) laat dit volgen door een krachtige boodschap: WE TRUSTED SESSIONS, HE FAILED US. WE TRUSTED HUBER, HE DIDN’T DELIVER. WE TRUSTED THE PLAN, THE PLAN WAS NON-EXISTENT. You lied, Sessions and Huber did nothing, and they were never on our side. There was never a plan. We’re done trusting you. You failed us. You’re a fucking disgrace. You should be ashamed to call yourself an American. At this point we know you are nothing but a deep state / mossad psyop. WE LOST THE HOUSE BECAUSE Q DIDN’T DECLAS. Q LET DEMOCRATS IN ARIZONA STEAL THE SENATE. Q LET DEMOCRATS STEAL 14 HOUSE SEATS THROUGH VOTER FRAUD. Q DOES NOTHING TO STOP THE FRAUD. You lied, midterms was a disaster. You set us up for failure. You do nothing to investigate and punish voter fraud. We’re done trusting you. You failed us. You’re a fucking disgrace. You should be ashamed to call yourself an American. At this point we know you are nothing but a deep state / mossad psyop. Q ALLOWED THE FBI TO RAID CLINTON FOUNDATION WHISTLEBLOWER DENNIS CAIN. Q AND REPUBLICANS DON’T EVEN QUESTION THE RAID, NO REPERCUSSIONS. FBI IS STILL DIRTY AND CORRUPT, WRAY TURNED OUT TO BE A SWAMP CREATURE. You do nothing to protect actual whistleblowers and American citizens. We’re done trusting you. You failed us. You’re a fucking disgrace. You should be ashamed to call yourself an American. At this point we know you are nothing but a deep state / mossad psyop. WE TRUSTED Q, HE LIED AND LARPED’.

Dit zijn serieuze bezwaren, maar hebben allemaal te maken met het niet begrijpen van het PLAN. Q zegt: Dit is een militaire operatie en DISINFORMATIE is noodzakelijk om de tegenstanders geen voordeel te geven. Iedereen moet voor zichzelf nadenken en zijn eigen afwegingen maken.

Gebruik je verstand (Q)

Gebruik je verstand (Q)

Door de volgers van Q wordt uitgebreid ingegaan op Santa en zijn hamer en de peperkoeklift in Trump Tower, zie https://youtu.be/VlHLO3f04W0 (34:25) ‘#GINGERBREAD: CF on Naughty List, Santa Q Brings Hammer! #QT #Q+0’ van You Are Free TV, gepubliceerd op 13 dec. 2018 (27.117 v; 424 r). Tekst: ‘12/13:  The Clint_n Foundation Whistleblowers began their testimonies today and Santa Q brings the hammer at Trump Towers!  Meanwhile, the COP24 Climate conference continues in Poland where protestors appear on cue to interrupt the Trump administration’s presentation on clean coal options.  Energy fascism is escalating rapidly worldwide. Information on the COP24 Climate Conference currently taking place in Poland: https://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/30915-alex-newman-marc-morano-cop24-global-warming-bandwagon-coming-apart en https://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/30913-christian-gomez-alex-newman-cop24-update-dec-13-climate-skeptics-crash-un-party-poland. You can watch the first half of the testimony before Congress today on Clinton Foundation pay-for-play: https://youtu.be/n08fbhpb3AM. Etc. [Vanaf 35:00: Trump Tower Elevator: ‘Bring in the hammer’.

Gingerbread elevator with stockings from the Q-team

Gingerbread elevator with stockings from the Q-team

Zwarte Piet heeft een roe, bedoeld om stoute kinderen mee voor hun broek te geven. De elven daarentegen lijken goedgemutste figuren, wier enige zaak het is de kinderen te bespioneren en Santa te assisteren met het uitdelen van de geschenken. Dit is echter schijn, want in de zak zit een knuppel en wel de knuppel, bekend uit het sprookje van Grimm over ‘Tafeltje dekje’ (nr. 36). Het tafeltje, dat altijd eten geeft, en de ezel, die op bevel goud spuugt, zijn te vergelijken met Sinterklaas, die geschenken uitdeelt en komt in een overvloed aan snoep, die over de kinderen wordt uitgestort. De drie broers in het sprookje hebben na hun diensttijd van hun baas de toverzaken gekregen, maar raakten door hun loslippigheid hun zaken kwijt aan een herbergier, bij wie ze de nacht op de thuisreis doorbrachten. De jongste broer weet met zijn toverzak met erin een knuppel de spullen van de broers terug te krijgen door begerigheid van de waard voor de zak op te wekken. De waard denkt dat deze zak vast veel waard is en maakt hem open. Dan springt het knuppeltje eruit, dat wil zeggen, een onzichtbare elf met een knuppel, die de waard een aframmeling geeft en pas ophoudt, wanneer de waard de spullen, die hij van de broers stal, teruggeeft.

Volgens The Random House Dictionary of American Slang (1997) betekent ‘drop the hammer on’: to take decisive action against; “lower the boom on.” Dit laatste is natuurlijk weer een onduidelijke uitdrukking, mogelijk wordt ermee een slagboom bedoeld (drop the boom on = geen krediet geven; lower the boom = iemand attaqueren). Google bracht me bij het artikel “Sen. Graham says he hopes Pres. Trump ‘drops the hammer’ on white supremacy, talks V.C. Summer, Obamacare during Columbia visit” (http://www.wistv.com/story/36143060/sen-graham-says-he-hopes-pres-trump-drops-the-hammer-on-white-supremacy-talks-vc-summer-obamacare-during-columbia-visit/) van 15 augustus 2017. In het artikel wordt gezegd: ‘The senator said he hopes Attorney General Jeff Sessions, along with the Justice Department and the Department of Homeland Security, begin to investigate these incidents as domestic terrorism and hopes the Trump administration gets tougher on the white supremacy. “Some of these groups believe they have a friend in Donald Trump. Donald Trump’s job is to dissuade them that he is not their friend,” Graham said. “This is an opportunity for the Trump administration to come down like a hammer on white supremacy – and I hope they do.”’ Dus de titel was niet goed: het is niet ‘drops the hammer’ maar ‘come down like a hammer’.

Veelvoorkomend is de mededeling ‘The Bullshit Stops When The Hammer Drops’. Dit kan zijn in de vorm van een T-shirt met de tekst: ‘The BS Stops When The Hammer Drops’ (zie https://www.guysafterconception.com/products/the-bs-stops-when-the-hammer-drops-gun-shirt) of als sticker (https://www.ebay.com/itm/BS-Stops-when-the-Hammer-Drops-Vinyl-Decal-Gun-Rights-NRA-/173314220851 of https://waterfowldecals.com/product/the-b-s-stops-when-the-hammer-drops-2nd016/). Dit heeft te maken met het 2e Amendement, het recht op wapenbezit. Hier is met de hamer waarschijnlijk de hamer van het pistool bedoelt, die de kogel afvuurt, wanneer hij valt.

The swamp is being drained (allnewspipeline Hammer_Drop_DC_Elites_Comey)

The swamp is being drained (allnewspipeline Hammer_Drop_DC_Elites_Comey)

Een ander artikel eveneens uit 2017 is getiteld ‘The Hammer Is About To Drop On DC Elites: Panic Hits After Comey Firing – Report: Susan Rice Demands Immunity’ (http://www.americatalks.com/politics/the-hammer-is-about-to-drop-on-dc-elites-panic-hits-after-comey-firing-report-susan-rice-demands-immunity/) van 12 mei 2017. In het artikel wordt gezegd: ‘Listen to Cernovich below before we move on to the absolute hysteria and panic from DC elites since the Comey firing and how that may just have been the beginning, because the hammer is getting ready to drop on all of their heads.’

Het is duidelijk, dat we hier over dezelfde hamer spreken, die nog steeds niet is gevallen. Q heeft het over ‘moves and countermoves’, uit het schaakspel: zetten en tegenzetten. Dus is het niet verbazend om nu ‘Now the hammer is about to drop’ een artikel aan te treffen, geheel recent, met de titel ‘Nancy Pelosi drops the hammer on Donald Trump’ van Bill Palmer (20-12-2018) (https://www.palmerreport.com/analysis/nancy-pelosi-syria-hammer-donald-trump/14828/). Volgens Bill kondigde Donald Trump vanochtend (de 20e) geheel onverwacht (out of the blue) en zonder het Congress of de krijgsmacht (military) te raadplegen de volledige terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië aan. Volgens Palmer geeft Trump hiermee gehoor aan de bevelen van zijn poppenspeler (puppetmaster) Putin en wat blijkt, hij was niet de enige die dat dacht. Vraag het maar aan de aanstaande Speaker van het Huis van Afgevaardigden.

Nadat Donald Trump zijn bizarre plotse aankondiging over Syrië maakte, liet Nancy Pelosi meteen een statement uitgaan waarin ze hem ter verantwoording riep. Het komt erop neer dat ze serieus is (she means business). “Alle Amerikanen moeten bezorgd zijn dat deze overhaaste aankondiging was gemaakt op de dag nadat de vonnisfase begon in de rechtszaak tegen de voormalige Nationale Security Adviseur Michael Flynn, die bekende dat hij een geregistreerde buitenlandse agent was voor een land met een duidelijk belang in het Syrië-conflict.”

Nancy Pelosi gebruikte niet de woorden ‘Putin’ of ‘Rusland’ maar dat was niet nodig; haar punt was duidelijk. Dit is opmerkelijk want de ‘Michael Flynn courtroom showdown’ gisteren was gebaseerd rond Flynns toegegeven werk voor de Turkse overheid en sprak in het geheel niet over zijn werk voor de Russische overheid. Dit suggereert, dat Pelosi, in haar huidige rol als Leider van de Minderheid in het Huis iets weet dat wij niet weten.

Dit komt nadat Pelosi agressief Donald Trump aanpakte tijdens een nationaal uitgezonden TV-showdown over zijn imaginaire grensmuur en een mogelijke sluiting van de overheid. Het resultaat hier kon niet duidelijker zijn: Pelosi verkoopt geen flauwekul wanneer het Donald Trump betreft. Ze is nog niet eens Speaker en nu al valt ze hem rechtstreeks aan. Wacht maar tot ze over twee weken de baan heeft.

Pelosi lecturing the press (X22report 12-12-18)

Pelosi lecturing the press (X22report 12-12-18)

HeydonMusicpage – Breaking News/TRUMP “SHUT IT DOWN”: The Pain is on it’s way T/T Q

Gepubliceerd op 22 dec. 2018

#Obama #Hillary #TRUMP #Mexico
Breaking News/TRUMP “SHUT IT DOWN”-The Pain is on it’s way T/T Q

AUDIO AND VIDEO

licensed under a Creative Commons Attribution license

https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/MUSIC/

Heydonmusicpage
@guitarsecret
https://www.foxnews.com/
https://grrrgraphics.com/
https://twitter.com/FoxBusiness
Randy Quaid @RandyRRQuaid

THE SOFTWARE I USE FOR MY VIDEOS!

Audio? Sequoia By Magix
https://www.magix.com/us/music/sequoia/

Video? VEGAS PRO
https://www.vegascreativesoftware.com

Thanks for watching.

Please Sub.
Read real news.
https://theconservativetreehouse.com/

Reacties:
https://youtu.be/sUxPxks8KN4

Voor een vervolg, zie https://youtu.be/SWmcZhDVkK8 (27:11) ‘Breaking News/TRUMP -“EYES OPEN” You can’t stop the pain t/t Take Down. Q’ van HeydonMusicpage, gepubliceerd op 23 dec. 2018 (913 v; 14 r). En https://youtu.be/eFj98fxxmQM (29:53) ‘BREAKING!/TRUMP NEWS/ Its My Birthday!/Hope Love and Peace/I’AM your peace.JC 12/25’ van HeydonMusicpage, gepubliceerd op 25 dec. 2018 (1.979 v; 55 r).

Een analyse van de strategie van Donald Trump met Pelosi en Schumer wordt gegeven door Black Conservative Patriot, gebruik makend van ‘The Art of War’ van Sun Tzu, zie de video https://youtu.be/_W76MKZCi5Y (21:51) ‘BREAKING: TRUMP JUST GOT THE HOUSE TO PASS $5.7 BILLION FOR OUR BORDER WALL USING THIS PROVEN TACTIC’ van Black Conservative Patriot, gepubliceerd op 20 dec. 2018 (73.415 v; 2.159 r).

Santa Trump Delivers - American Intelligence Media

Santa Trump Delivers – American Intelligence Media

Betsy en Thomas zijn geen Q-volgers, wel #MAGA en Trump-supporters en hebben hun eigen zeer interessante kijk op de gebeurtenissen rond de ontslagname van Gen. Mattis en de acties van Trump m.b.t. het terugtrekken van de Amerikaanse troepen, hoor https://youtu.be/DDKdUjX2CHg (43:29) ‘Weed, PEACE, and a free Tibet’ van American Intelligence Media, gepubliceerd op 22 dec. 2018 (10.602 v; 305 r). Tekst: ‘Betsy and Thomas are thrilled with the gifts that Santa Trump is bringing Americans. From the legalization of hemp to troop withdrawal in Korea, Syria and Afghanistan Trump’s sleigh is filled with spectacular gifts of peace and prosperity.’

Santa en de hamer

Santa wordt regelmatig met een hamer afgebeeld, zie https://www.google.nl/search?q=santa+hammer&rlz=1C1KMZB_enNL566NL568&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjb08nj0LXfAhVMsKQKHVEFCfEQsAR6BAgBEAE&biw=1496&bih=668

Wat is de bedoeling? De schrijver Robert Glover (http://www.robglo.com/2015/12/20/the-santa-hammer/) heeft er een verhaaltje over. Om zijn dochtertje van 4 te disciplineren werkt niets zo goed als de Santa Hamer, althans in de maand december. Je moet hem geloven. Je moet de dreiging van Santa Claus over hun kleine hoofdjes houden als een guillotine.

“Vergeet die lieve, aardige, grappige oude man. Ik spreek over de brenger van straf en kolen in hun kousen, een wraakzuchtige kleine elf, die hun hoop verplettert in de palm van zijn hand. De van plezier stralende ogen, de kuiltjes, de rozige wangen? Allemaal weg. Dit is de verkondiger van hartepijn. Vergeet visioenen van suikerpruimen dansend op hun hoofden. Ik wil dat ze liggen te bibberen onder hun dekens van angst.”

Zijn 4-jarige dochter is slim. Ze wil weten hoe het komt dat Santa alles weet, een vraag, die ik heb behandeld in mijn bijdrage over Zwarte Piet (zie boven). Het is duidelijk dat hij ‘The Elf on a Shelf’ niet kent. Zijn antwoord, perfect volgens hem, is een ‘magic crystal snowball’ (een kristallen bal met sneeuw erin, die je kan schudden om de sneeuw te laten dwarrelen), een idee uit een oude film genaamd ‘Santa Claus is Coming to Town’, waarin Fred Astaire de rol speelt van de postbode van de Noordpool. Deze kwam met het idee (dat natuurlijk niet van hemzelf was) en zo’n kristallen toversneeuwbal mag grappig klinken, maar laat dat je niet misleiden. Deze totalitaire versie van Santa Claus zou Stalin trots maken. Glovers advies is om de straflijst (naughty list) uit te breiden en terloops het concept van Santa’s kerker te vermelden (vgl. het stoppen in de zak en meenemen naar Spanje voor heropvoeding door Zwarte Piet). Als dat niet werkt, leg dan Santa’s goelag aan hen uit. Deze ligt niet ver van Kerstmisstad, een kleine wandeling ervandaan, geheel in handboeien.

Glover moet toegeven, dat hij geen idee heeft hoe Santa Claus de kinderen in de gaten houdt. Het zou kunnen zijn met een kristallen bal, maar hij kan ook een andere methode hebben. Wel weet hij dat de dreiging van Santa Claus een geweldige manier is om de kinderen te disciplineren (keep kids in line). En hij besluit met de waarschuwing: ‘Gebruik het alleen niet te vaak: hij zou wel eens kunnen toekijken!’

Waartoe dient die hamer? Misschien is het handig om ermee je spaarvarken stuk te slaan, zoals te zien is op https://www.123rf.com/photo_68151155_stock-vector-santa-claus-trying-to-break-a-piggy-bank-with-a-hammer-portrait-of-santa-claus-in-a-flat-style-vecto.html.

Meer voorkomend is het idee dat hij bezig is met het bevestigen van kerstdecoratie, zie bijv. https://www.shutterstock.com/image-photo/santa-claus-holding-hammer-hands-busy-1249300648 (Santa Claus holding hammer in hands busy preparing decoration.)

Maar een slechte Santa gebruikt de hamer om kerstdecoraties stuk te maken, zie https://www.123rf.com/photo_63809863_wicked-santa-breaking-christmas-decorations-with-a-hammer.html.

Voor Coca-cola afbeeldingen van Santa met de Hamer, zie https://nl.pinterest.com/pin/84512930481904149/?lp=true: ‘Watch That Hammer!’ van Jack Clabough.

De achtergrond van de hamer is onduidelijk. In de mythologische school van Grimm wordt meteen verwezen naar de hamer van Thor, maar daarvoor zijn geen bewijzen en de kloof tussen Thor en Santa is groot. Uiteraard komt Santa voort uit de Europese traditie van Sinterklaas, maar deze heb ik nergens met een hamer waargenomen. Stoett nr. 784 maakt melding van de uitdrukking ‘Wat hamer!’ (https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0791.php). Deze betekent: ‘wat duivel! wat bliksem! wat donder!’ Stoett moet denken aan de Noorse god Thor (Donar), die met zijn hamer zijn vijanden verpletterde, zoals Zeus [Jupiter] dat deed met zijn bliksem. De uitdrukking is voor het eerst aangetroffen aan het begin van de 18e eeuw; uit dezelfde tijd is ‘om den hamer niet’ = voor den duivel niet, om den dood niet. Schuermans heeft de uitdrukking ‘de hamer sla mij weg, als het waar is’, waarvoor we nu zeggen: ‘ik mag dood vallen’, etc. Ook is er: ‘hij stond als van den hamer geslagen’, waarvoor we nu zeggen ‘als door de bliksem getroffen’. In Middeleeuws Nederduits is de uitdrukking ‘dat di de Hamer slâ!’ Hieruit valt af te leiden dat de hamer met de dood te maken heeft. Stoett geeft een ingewikkelde reden waarom Thors hamer niet in aanmerking komt en wijst erop dat de naam Hamer voor de duivel reeds in de 4e eeuw bij Hieronymus voorkomt.

Ook Trump wordt afgebeeld met de hamer van Thor:

It's HAMMER TIME! (Bond Robin 25-12-18)

It’s HAMMER TIME! (Bond Robin 25-12-18)

Stoett geeft ook aan dat de hamer met de bliksem overeenkomt in de uitdrukking ‘een hamers werk’, zoals ook wordt gesproken van een bliksems werk. Later, toen men de uitdrukking niet meer begreep, werd het: ‘wat hamer en spijkerdoos!’ In het Fries heeft men nog de oude uitdrukking: ‘hwet hammer is dat!’ Of: ‘hwet hammer(slach)!’

Die ‘hamerslag’ brengt me bij de volgende uitdrukking bij Stoett: 785 ‘Onder den hamer komen’ (https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0792.php), d.w.z. in het openbaar verkocht of verpacht worden, wat men vroeger noemde ‘met den stock verkoopen’. Stoett wil de oorsprong zoeken in de Noorse mythologie, geheel onterecht m.i., aangezien hijzelf stelt, dat de uitdrukking eerst anders was, n.l. met de stok. Thor wijdde huwelijken met zijn hamer en ook de Germanen gebruikten een hamer om zaken aan een god te wijden. Volgens Stoett is een herinnering daaraan de gewoonte dat de voorzitter van een vergadering door middel van een slag met zijn hamer een besluit bekrachtigt of de afslager (veilingmeester) door middel van dat werktuig de koop toewijst. In de Middeleeuwen was er reeds de uitdrukking ‘metten hamere vercopen’ = in het publiek verkopen. Vergelijk in het Duits ‘unter den Hammer kommen’, Engels: ‘to go, come to the hammer’, Frans ‘passer sous le marteau’. De verklaring van Stoett gaat mank aan het bovengenoemde euvel; bovendien is wijden aan een geheel andere handeling dan een koop bekrachtigen of een discussie beëindigen.

Op het internet vond ik op de site van het Vaticaan over de hamer de volgende mededeling: ‘Met Kerstmis 1499 gebruikte de paus een hamer om driemaal te slaan op de muur die de Heilige Deur afdekt. Aanvankelijk werd de hamer van de metselaars gebruikt en de slagen waren niet geheel symbolisch. Vrijwel meteen echter werd de hamer een kostbaar kunstwerk. In 1525 was hij gemaakt van goud en in 1575 was hij van verguld zilver met een ivoren handvat. (http://www.vatican.va/news_services/liturgy/documents/ns_lit_doc_14121999_porta-santa_en.html).

Voor de Vrijmetselaars is de hamer in de Loge het teken van gezag. Diverse hooggeplaatste personen hebben een hamer, oorspronkelijk van hout volgens de traditie dat bij de bouw van de Tempel van Salomo de klank van een metalen werktuig niet werd gehoord (1 Kon. 6:7). De hamer is het symbool van kracht en sterkte. De god der Germanen, Thor, heeft de verbrijzelende hamer Miölner [= vermaler] in zijn hand. De strijdhamer was het machtige werktuig der oude helden. (WdV 1981 = 1884, 128b)

De hamer van Santa is een moderne timmermanshamer en de traditie van Santa met een hamer is niet erg oud. De Santatraditie zelf is niet oud. Ik vond erover merkwaardige informatie op de site sintenpietengilde.nl, waar een schilderij te zien is van een Nederlandse sinterklaas in de V.S. Het is van Robert Walker Weir, “Santa Claus, or St. Nicholas”, West Point 1837. Het schilderij zou een traditionele Nederlandse “Santa Claus” uit Manhattan tonen in een scène compleet met onder andere Delftsblauwe tegels, het stadswapen van Nieuw-Amsterdam en het half aangevroten appeltje van oranje. (Foto gemaakt van de omslag van James Kirk Paulding, Stories of Saint Nicholas, Syracuse University Press, 1995.) Zie http://sintenpietengilde.nl/schilderijen/nederlandse-sint-vs-santa-claus-or-st-nicholas1837/

Wat zien we op dit schilderij? Sinterklaas is hier een elfachtige figuur, een plaagzieke kabouter, die net op het moment dat hij door de schoorsteen wil verdwijnen door de schilder wordt betrapt. Het meest Hollandse aan hem is de Goudse pijp op zijn puntmuts. Met zijn rechterhand maakt hij een mij niet bekend teken, terwijl hij met de wijsvinger van zijn linkerhand tegen zijn neus drukt, wat volgens mij een spotgebaar is. Het rode capeje met de wijde laarzen en de degen (lijkt het) aan zijn zijde geven hem het uiterlijk van een musketier. In de voorgrond ligt een gebroken pijp; het kan zijn dat hij er oorspronkelijk twee op zijn muts had en dat er een door zijn wild gedoe is stukgevallen bij het vullen van de schoen. De verklaring voor de aangesneden sinaasappel moet zijn dat de sint ervan heeft gegeten. De schoen is ook onduidelijk, je kan niet zien wat erin zit: iets roods. Er hangen namelijk twee gevulde kousen aan de schoorsteen en links hangt ook nog een harlekijnpop, die ook wel als geschenk bedoeld zal zijn voor de eigenaar van die kous.

Er wordt gewezen op de overeenkomst met de sinterklaas op de afbeelding uit 1703 – Feestelijkheden van Sint Nicolaas , Matthijs Naiveu, zie http://sintenpietengilde.nl/schilderijen/feestelijkheden-sint-nicolaas/. We zien Sint-Nicolaas op een paard met een lange baard en een rode muts. Hij houdt zijn roe dreigend omhoog vanwege de vechtpartij van de twee jongens op de grond naast hem. Hij is gekleed in een tabberd, die meer lijkt op de mantel van de kerstman dan van sinterklaas. Ook hij heeft de cadeautjes in een mand zoals de Claus op het schilderij van Weir. Van een Zwarte Piet of andere hulp is geen sprake; de harlekijns hebben met de sint niets te maken (zie de tekst).

De afbeelding van het schilderij van Weir is ook opgenomen op de pagina http://sintenpietengilde.nl/teksten/the-similarity-between-the-italian-beffana-befana-and-the-ideal-sandy-claus-the-american-children/, waarop merkwaardige gegevens te vinden zijn over de Santa traditie in de VS.

Op de pagina wordt het volgende citaat gegeven: ‘Een van de gewoontes vermeld in het werk, verbonden met de avond van Sint Nikolaas heeft me altijd getroffen als een van meest aangename en aantrekkelijke en wat, wat betreft het maken van jonge gezichten vrolijker en jonge harten lichter, jammer is dat we het hebben opgegeven. Het wordt aldus beschreven in de woorden van Googe:

“The mothers all their children on the Eeve do cause to fast,
And when they every one at night in senselesse sleepe are cast,
Both apples, nuttes, and peares they bring, and other things beside,
As caps and shooes, and petticotes, which secretly they hide;
And in the morning found, they say, that this St. Nicholas brought;
Thus tender mindes to worship saints and wicked things are taught.”

Hospinian, in zijn ‘Origin of Christian Festivals’, bemerkte hetzelfde: “Het is de gewoonte (zegt hij), in vele plaatsen, op de avond van St. Nicholas [i.e. 5 dec.] om de kinderen heimelijk kleine geschenken van diverse aard te doen toekomen, waarvan zij geloven dat ze gebracht zijn door de sint zelf, die op zijn tocht door de steden en dorpen binnentreedt door gesloten ramen en ze uitdeelt.” Hoewel onbekend bij ons [i.e. in Engeland], komt de gewoonte nog steeds voor in delen van het Vasteland [van Europa] en in Amerika [i.e. de VS]. Mevr. De Genlis, in haar Memoirs, maakt melding van de volgende gebeurtenis tijdens haar verblijf in Bremgarten in Zwitserland: “Op Sinterklaasdag, bij het opstaan, vonden zij (de kinderen) allemaal kleine geschenken gestopt in hun schoenen, hetgeen hen over het algemeen doet ontwaken voor dageraad.”

De heer Blunt, in zijn ‘Vestiges of Ancient Manners in Italy’ informeert ons, dat op Nieuwjaarsavond [= Oudejaarsavond] de kousen van kinderen werden gevuld met koekjes, snoepjes, etc. door een elf of bovennatuurlijk wezen, waaraan de naam Belfana [meer gebruikelijk is Beffana, een verbastering van Epifanie, de doop van Jezus door Johannes, wat op dezelfde dag als Driekoningen gevierd wordt en het slot vormt van de zogeheten Twaalf Nachten (zie https://en.wikipedia.org/wiki/Epiphany_(feeling)#In_religion)] wordt gegeven.

Van de viering ervan in Amerika deed een vriend me het volgende verslag toekomen. De overeenkomst tussen de Italiaanse Beffana en de ideale Sandy Claus van de Amerikaanse kinderen is merkwaardig. “De gewoonte waarnaar wordt verwezen in de verzen van Barnaby Googe wordt nog steeds gehouden onder de afstammelingen van de oude Hollandse (Dutch) landverhuizers, en zij die afgestompt zijn vervallen in hun gewoontes, maar ze hebben de viering van de avond van St. Nicholas, die zoals je weet de speciale patroon van kleine kinderen is, overgebracht naar de avond van [= voor] het nieuwe jaar. Lang voordat de belangrijke avond arriveert, worden talloze gissingen en vraagstellingen gemaakt door het kleine grut ten aanzien van de persoon en wezen van Sandy Claus (duidelijk een corruptie van St. Nicholas), die, naar de mening der meerderheid, wordt voorgesteld als een oude kleine neger, die ’s nachts door de schoorsteen afdaalt en een variëteit aan beloningen met onpartijdige rechtvaardigheid uitdeelt, naar de graad van goed gedrag in de kandidaten. Maar wee voor de stoute en oncorrigeerbare kinderen; een bos roeden, een oude schoen of een of ander waardeloos ding, zal voorzeker hun deel zijn. Tenslotte, op de aangeduide nacht, hangt ieder kind met een gezicht stralend van hoop en vrolijkheid, als de laatste daad voor het naar bed gaan, een schone kous op bij de schoorsteen, die uiteraard zodra de kleintjes liggen te slapen worden gevuld door de ouders of een goede tante of grootmoeder, met allerlei soorten bonbons, speelgoed, platenboeken, etc. en vooral met de veelbewonderde etenswaar van het seizoen, het Nieuwjaarskoekje. Zoals men zich kan voorstellen is het nog geen dag of iedereen is op en zelfs als het nog donker is, is er hier en daar een dappere jongen te vinden die uit het bed sluipt om te voelen of zijn kous goed gevuld is of niet. De schatten worden eruit gehaald en uitgespreid op het bed met alle vreugde en blijdschap die bij de kindertijd horen, en hun goede geluk of pech, met de kleine incidenten verbonden met de ceremonie, dient voor het drukke geklets aan de ontbijttafel, en voor de volgende week of twee. Je moet het met me eens zijn, ik ben overtuigd, dat dit een zeer aangename gewoonte is, die het hart van het kind vult met vreugde, terugroepend in de geest bij de ouder leden de blije momenten van hun jongere dagen, en de ouders een gelegenheid verlenend om menig uur van blijdschap te creëren waarin hun liefdevolle affectie gelijk deelneemt met hun kroost.” (Sylvanus Urban, in: Gentlemen’s Magazine, 1827, 407-409)

A Visit from St. Nicholas (1848)

A Visit from St. Nicholas (1848)

Op de bovenstaande afbeelding uit 1848 is een mini Hollander te zien, die als Sinterklaas met een zak met geschenken aan zijn stok komt. Wat hem tot een Hollander maakt, is me niet echt duidelijk; het zal wel de pijp zijn. De bontmuts lijkt hem eerder tot een Rus te maken, maar hij heeft een met bont afgezette mantel om. Verder draagt hij 19e-eeuwse kleding: een gilet, een driekwart broek met slobkousen en gespschoenen. Hij lijkt te wankelen als een dronken sinterklaas, dus hij zit goed in de rol. In Nederland wordt op Sinterklaasavond heel wat jenever geschonken en bij ieder bezoek wordt de Sint afdoende getrakteerd.

De kleine oude neger als Sandy Claus brengt ons bij de zwarte Sinterklaas. De naam Sandy Claus doet denken aan het Zandmannetje, ook Klaas Vaak geheten. ‘Vaak’ betekent ‘slaap’. We worden gestuurd naar de pagina http://sintenpietengilde.nl/teksten/sint-niklaas-zyn-paardje-schoorsteen-inkomt/, waar een afbeelding te zien is, genaamd ‘1720 – …Sint Niklaas met zyn paardje ter schoorsteen inkomt…’ De begeleidende tekst luidt: ‘Klaas Vaak komt in de schoorsteen gereden. Dit zegt men boertende, als kinderen slaperig worden. Het speelt op het verzierzeltje, ’t geen men de kinderen placht wys te maken, dat Sint Niklaas met zyn paardje ter schoorsteen inkomt, om wat te brengen in de schoenen, die daar op zynen avond met hooi gevult staan. Maar hoe komt die aan den naam van Klaas Vaak? ’t Zal zyn om dat de kinderen uit die verwachting, vroeg en gewillig ten slaap gaan. Men zegt dan ook: Daar begind zand in de oogen te vallen, de reden is, om dat dit de oogen doet toeknypen.’

Volgens Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Klaas_Vaak) is Klaas Vaak, of het Zandmannetje, ‘een fictieve kabouter die zou komen om kinderen enkele korrels slaapzand in de ogen te strooien, zodat ze mooie dromen krijgen. Het Zandmannetje zou op de maan wonen. Als bewijs voor het nachtelijke bezoek van Klaas Vaak zijn dan in de ooghoeken zandkorrels te vinden. ’s Morgens moet men dan ook zijn gezicht wassen om het zand weg te halen. Vaak is een synoniem voor slaap.’ Er worden geen Nederlandse gegevens over hem meegedeeld behalve een bakerdeuntje uit 1873 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Klaas_Vaak#/media/File:Hopsasa_-_knie-_en_bakerdeuntjes_uit_de_oude_doos_-_PPN_851936547_-_Image_5.jpeg), maar boven zagen we dat reeds in 1720 Klaas Vaak bekend was en vergeleken wordt met Sinterklaas in de zin, dat beiden door de schoorsteen komen gereden en Klaas heten. Er zijn meer overeenkomsten: beiden zijn klein, want ze komen door de schoorsteen. De muts van Klaas Vaak is een slaapmuts, die erg lijkt op de muts van de Sinterklaas op de afbeelding uit 1703 (zie boven).

Volgens de site http://monstersherethere.com/monster/sandman komt het idee van de Zandman uit Duitsland en verwezen wordt naar een encyclopedie uit 1771, waarin wordt gezegd, dat men ‘Der Sandmann kommt’ zegt, wanneer een kind van slaap in zijn ogen zit te wrijven. Geconcludeerd wordt dat de uitdrukking al een tijd moet hebben bestaan voordat deze werd opgenomen in de encyclopedie en we zagen boven, dat Klaas Vaak al in 1720 in Nederland bestond.

Voor het zwart zijn van Sinterklaas verwijs ik naar de PDF http://sintenpietengilde.nl/wp-content/uploads/2016/10/Zwarte-Klaas-is-Zwarte-Piet.pdf. Hierin wordt gezegd: In dit boek [‘Voorvallen en merkwaardigheden uit het leven van den kleinen Andries’, uit het Nederduits vertaald] vinden we een interessante beschrijving, waarin weer eens de inwisselbaarheid van zwart gezicht en masker naar voren komt: “Toenmaals was er nog een bullebak. Dit was een grimmig man, met een zwart gezigt, of wel een masker voor hetzelve, in eene vreemde, lelijke kleeding, met een ‘zak op den rug en een bloot zwaard in de hand. Zoo ging de vreeslijke bullebak een paar dagen voor Sint Nicolaas op de straat rond, tierde, sloeg met het zwaard vonken uit de steenen, en maakte een ijslijk geweld…..” “…zelfs verstandige lieden verkleedden zich als de bullebak, en liepen wel niet de straat rond, maar daarvoor kwamen zij in de huizen hunner verwanten en bekenden, en hielden eene ontzaglijk groote roede in de hand. …. Dan dreigde hij de goddelooze, stoute kinderen, die niet eens konden bidden, in zijn’ groote zwarten zak te steken, en mede te nemen; maar waarheen? Daarvan zeide hij geen woord. Eindelijk… werd de bullebak toch milddadig, en haalde noten en appelen uit zijn’ zak, wierp die op den grond en ging met vermaningen en bedreigingen heen.”

Meer hierover in een volgende aflevering van ‘De vele gezichten van Zwarte Piet’.

Voor de oorlog tegen Kerstmis, zie de video https://youtu.be/FWMz_itWMG0 (14:25) ‘America in 2019: THE SCARY TRUTH!’ Van Jason A, gepubliceerd op 21 dec. 2018 (194.732 v; 2.861 r).

Kerstgroeten van Donald Trump (Q)

Kerstgroeten van Donald Trump (Q)

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Qanon
https://robscholtemuseum.nl/cor-hendriks-de-vele-gezichten-van-zwarte-piet-1/