Cor Hendriks – Project Boekenoogen

Het is al weer tien jaar geleden, dat ik mijn scriptie ‘Rijmen en Sprookjes’. Een cultuurhistorische analyse van de collectie Boekenoogen in het archief van het Meertens Instituut schreef en met succes verdedigde, waarna ik mijn bul ontving en me voortaan Doctorandus of Master mag noemen. De bedoeling was toen de scriptie wat bij te werken en dan uit te geven, maar dat is er nooit van gekomen, wat zonde was van al het werk wat ik erin had gestoken. Dus geef ik het nu uit als PDF (hieronder te downloaden). De tekst blijft actueel, omdat de hoeveelheid tijd door mij aan de collectie Boekenoogen besteed niet snel weer iemand ter beschikking zal staan.

De scriptie is ook een goede inleiding op het vervolg van het project Boekenoogen, waarvan ik hier ook meteen het eerste deel laat volgen onder de titel: ‘Een boekje open’, wat een enigszins flauwe woordspeling is met de naam van Boekenoogen, waarvan ik goed weet, dat boek beuk betekent, dus slaat op de bruine ogen, die zijn voorouders hun naam hebben gegeven.
Het project omvat drie delen: het eerste, hieronder te downloaden deel betreft het werkstuk, dat Boekenoogen op 21-jarige leeftijd vervaardigde ter verkrijging van zijn kandidaats diploma, en dat door hem ‘Zaansche Kinderspelen’ werd genoemd. Het betreft overigens een reconstructie van mij, zoals in de inleiding wordt uitgelegd, en de summiere aantekeningen van Boekenoogen zijn door mij uitgebreid.
Het tweede deel van het project betreft het ‘Groot Nederlands Rijmenboek’, het onvoltooide project van G.J. Boekenoogen, en het derde deel bevat volkskundige varia, bijeengebracht uit de Collectie Boekenoogen, die door mij is onderzocht in het kader van de studie Vertelcultuur in Nederland. Volksverhalen uit de Collectie Boekenoogen (ca. 1900), uitgevoerd door Theo Meder en mij (verschenen bij Aksant in 2005). Deze delen zullen binnenkort verschijnen.

Als PDF:
Cor Hendriks – Scriptie
Een boekje open 1
https://drive.google.com/file/d/0BykV0aKJd5YJbFVCREhzRTFHOHc/view?usp=sharing

 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image