Cor Hendriks – Het Simplisties Verbond op bezoek bij John Allegro, schrijver van ‘De Heilige Paddestoel en het Kruis’

Eind 1976 brachten de twee heren van het Simplisties Verbond, Kees van Kooten en Wim de Bie, een bezoek aan John M. Allegro, de schrijver van het controversiële boek ‘De heilige Paddestoel en het Kruis’ (Bussum 1971), een vertaling van ‘The Sacred Mushroom and the Cross’ (London 1970).

VPRO Simplisties Verbond – John Allegro’s “The Sacred Mushroom and the Cross”: a Gnostic Media exclusive video

Geüpload op 24 jan. 2011

Gnostic Media is happy to present this exclusive video of John Marco Allegro in an interview with Van Kooten & De Bie. Recorded for and broadcast on Dutch TV in December 1976, this is the only available video of Allegro — the Dead Sea Scrolls scholar and author of 13 books, including The Sacred Mushroom and the Cross.

Two other videos exist in the archives of the BBC/CBS, though repeated attempts to acquire them have failed.

Thanks to Dutch researcher Gerrit Keizer for acquiring this video and making it available to Jan Irvin of Gnostic Media, and the Allegro estate.

For more information, please see the official John Allegro website at http://www.johnallegro.org and Gnostic Media at http://www.gnosticmedia.com

Reacties:
https://www.youtube.com/watch?v=mOu9tV6uy2E

Ik heb drie PDF’s bijgevoegd. Ze zijn alle drie in het Engels.

De eerste is een niet erg goede weergave van de Engelse tekst van het boek van Allegro, dat ook geen gemakkelijke leesstof is (met veel technische termen en moeilijk te volgen etymologie). Dus meer iets voor de liefhebbers. Het notenapparaat is achterwege gelaten. Ergens in de teksten wordt gezegd, dat alleen de Franse vertaling van het notenapparaat is voorzien, maar ook de Nederlandse vertaling (die te zien is in de video) heeft de noten, eveneens onvertaald.

De tweede, ‘The John Allegro Affair’, is een (ongedateerd, maar na 2004) artikel van Vincent Wattiaux over de controverse, opgeworpen door het boek van Allegro. (Ik heb van zijn Word file een PDF gemaakt.)

De derde, ‘Wasson – Allegro Controverse’, bevat twee artikelen, als eerste de opzet van een paper door J.R. Irvin uit 2007, genaamd ‘The Schism: Wasson vs. Allegro. Were Psychoactive Drugs Involved in the Foundation of Christianity? A Critical Analysis’ (pp. 1-8), gevolgd door een lange beschouwing van Michael Hoffman en Jan Irvin uit 2006 en gepubliceerd in 2009 door Jan Irvin onder de titel ‘Wasson and Allegro on the Tree of Knowledge as Amanita’ (pp. 9-75; dit artikel is ook alleen door Michael Hoffman ondertekend op het internet te vinden). Op p. 8 heb ik een afbeelding van de bediscussieerde Plaincourault-fresco ingevoegd. Wasson’s boek ‘Mushrooms, Russia & History’ (1957; 2 delen), genoemd o.a. op p. 17 is gratis te downloaden van het internet.

PDF’s:
John Allegro – The Sacred Mushroom And The Cross
Vincent Wattiaux – The John Allegro Affair
J.R. Irvin – The Schism: Wasson vs. Allegro

1 Comment

  1. Evert Jan Poorterman 27 april 2018 op 12:14

    Geachte heer Cor Hendriks,

    u bent een man naar mijn hart…

    groet Evert Jan

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.