Cor Hendriks – Het boek van Marco Polo

Wie heeft er niet van Marco Polo gehoord? Hij is de meest bekende reiziger ooit, die een beroemd verslag van zijn reis schreef, maar wie heeft het gelezen?

Uiteraard is het boek van Marco Polo op het internet te vinden en daar heb ook ik het vandaan. Het Project Gutenberg heeft een file van gemaakt van de Yule-Cordier-editie uit 1920, die is gebaseerd op de uitgave van 1903, in twee volumes, wat ik heb aangehouden aangezien de bestanden nogal groot zijn: volume 1 heeft 584 pagina’s en volume 2 zelfs 657 (in de door mij gemaakte PDF/Word-files).

De tekst is zeer rijkelijk van aantekeningen voorzien en voor wie liever de tekst aan één stuk leest, heb ik een handzame PDF gemaakt van ‘slechts’ 166 pagina’s (voor de wel aangegeven noten verwijs ik naar de bovengenoemde PDF’s).

Op het internet is uiteraard ook heel veel informatie over Marco Polo te vinden en ik heb voor mezelf een internetfile samengesteld.
De eerste tekst is ‘Marco Polo and His Travels’ van de Silk Road Foundation (http://www.silk-road.com/artl/marcopolo.shtml).
Daarna volgt een artikel uit Cycnos (24.1) van Monica Manolescu, genaamd ‘“Verbal Adventures in the Inky Jungle”: Marco Polo and John Mandeville in Vladimir Nabokov’s “The Gift”’.
Als derde is er een artikel van Jeffrey Hays over Marco Polo.
Dit wordt gevolgd door een bespreking door Tony Lewis van het boek ‘Marco Polo: From Venice to Xanadu’ van Laurence Bergreen uit 2007.
Dit wordt gevolgd door het artikel “Polo, Marco” van Michel Bernardini uit de Encyclopædia Iranica.
Als laatste is er een bespreking door Igor de Rachewiltz van F. Wood’s ‘Did Marco Polo Go To China?’

Een andere, minder bekende reiziger, een voorganger van Marco Polo, was Benjamin van Tuleda, die ook een interessant reisbericht heeft nagelaten, uitgegeven door M.N. Adler in 1907, waarvan ik een PDF heb gemaakt (de index is wat groot uitgevallen; na pag. 60 is alles index).

Tot slot heb ik van hoofdstuk 26: ‘Progress of the Huns’ uit Edward Gibbon’s ‘History Of The Decline And Fall Of The Roman Empire’ vol. II een PDF gemaakt.

PDF’s:
Marco Polo Volume 1
Marco Polo Volume 2
Marco Polo and His Travels
THE BOOK OF MARCO POLO
Itinerary of Benjamin of Tudela
The Progress of the Huns