Cor Hendriks – De Babylonokia Hoax (7): de hype in de dagen na kerstmis

Ook op zondag 27 december verschenen er veel berichten op Turkse sites. Ik noem allereerst de sites, die het bericht van Sabah, dat we in de vorige aflevering hebben bekeken, hebben overgenomen. In de tweede groep (‘volgens Sabah’ in de tekst) valt het bericht in de categorie Wereld op de site http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/454572/800_yillik_cep_telefonu_soke_etti.html met de titel ‘800 jaar oude mobiele telefoon geschokt’ en de subtitel ‘De gelijkenis met de mobiele telefoon van het 800 jaar oude object dat in Oostenrijk was opgegraven, was verbaasd. De experts ontdekten dat de symbolen die op het object gegraveerd waren Sumerische spijkerschrift waren.’ Ook op http://www.habertavir.com/haber/1215/800-yillik-nesne-adeta-telefonun-aynisi.html met de titel ‘800 Yıllık Nesne Adeta Telefonun Aynısı [800-jarige Object Phone Same]’ en subtitel ‘Bij een opgraving in Oostenrijk was er een voorwerp waarvan men dacht dat het tot de 13e eeuw behoorde. Het object gemaakt van gebeeldhouwde steen lijkt op de huidige mobiele telefoons en is bijna identiek aan de voorbeelden van de eerste telefoons’. Ook op het forum https://forum.donanimhaber.com/800-yillik-cep-telefonu–113078509 van duisternis (luitenant-kolonel) met titel ‘800 Annual Cell Phone’. En op http://www.istanbulgercegi.com/800-yillik-cep-telefonu-sok-etti_93130.html in de kategori Bilim & Teknoloji met de titel ‘800 yıllık cep telefonu şok etti [800 jaar oude mobiele telefoon geschokt]’ evenals op http://ilacgibiradyo.net/van-haber-detay-562-800-yillik-cep-telefonu-sok-etti.html met de titel ‘800 yıllık cep telefonu şok etti [800 jaar oude mobiele telefoon geschokt]’.

Compilatie Turkse artikelen (ilacgibiradyo - habertavir - onaltiyildiz)

Compilatie Turkse artikelen (ilacgibiradyo – habertavir – onaltiyildiz)

Tot de eerste groep, die de tekst rechtstreeks heeft overgenomen, en de bron aan het eind vermeldt, hoort het artikel van http://www.onaltiyildiz.com/haber.php?haber_id=4681 met de titel ‘800 Yıllık Telefon [800 jaar telefoon]’. 2e titel: ‘800 jaar oude telefoon schokte iedereen’. (Er zijn 12 reacties.) Tot de groep, die het artikel heeft overgenomen maar geen bron noemt, behoort het artikel op http://www.ilginchaber.com/haber/800-yillik-cep-telefonu-bulundu-h3035.html met de titel ‘Ik heb 800 jaar mobiele telefoon!’ Intro: ‘De gelijkenis met de mobiele telefoon van het 800 jaar oude object dat in Oostenrijk was opgegraven, was verbaasd.’ Er is 1 reactie: ‘We kwamen om interessant nieuws te lezen, niet nep.’ Ook op https://www.veteknoloji.net/haber/800-yillik-telefon-herkesi-soke-etti-79775.html in de categorie internet met de titel ‘800 Yıllık Telefon Herkesi Şoke Etti [800 jaar oude telefoon schokte iedereen]’. Intro: ‘Het was verbazingwekkend om te zien dat objecten die tijdens een opgraving in Oostenrijk zijn aangetroffen en waarvan wordt aangenomen dat ze al 800 jaar het resultaat zijn van onderzoek, leken op de eerste modellen mobiele telefoons.’ Ook op https://www.haberler.com/800-yillik-cep-telefonu-sok-etti-8006436-haberi/ met de titel ‘800 Yıllık Cep Telefonu Şoke Etti [800 jaar mobiele telefoon Shock]’ en subtitel ‘Degenen die de gelijkenis van het 800 jaar oude object in Oostenrijk met de mobiele telefoon zien, zijn bevroren. UFO-experts beweren dat het object mogelijk aliens heeft gebracht.’ Een ingekorte artikel verscheen op https://www.haberuzay.com/2015/12/telefon-benzeri-800-yllk-tas.html met de titel ‘Telefon Benzeri 800 Yıllık Taş [Telefoonachtige 800-jarige steen]’. Een afwijkende, maar ook weinig kritische versie verscheen op https://www.andronova.net/inanilmaz-800-yillik-cep-telefonu-ortaya-cikti met de titel ‘Geweldig! 800 jaarlijkse mobiele telefoon verschijnt!’ Intro: ‘Oostenrijkse archeologen, ze begon te doen opgravingen in de 13e eeuw, 800 jaar van de mobiele telefoon of een object dat ze vonden haar vrij gelijkaardig. Motorola, dat de eerste mobiele telefoon met enorme afmetingen heeft ontwikkeld.’ Er zijn 21 reacties.

Het enige kritische artikel was dat van Erman Ertugrul op http://arkeofili.com/gazetelere-gore-uzaylilarin-getirdigi-800-yillik-cep-telefonu-bulundu/ met de titel ‘800-jarig telefoonclaim door journalisten’. Tekst: ‘Er is een 800 jaar oude mobiele telefoon in Oostenrijk met Soemerische nagels! Ja, je hebt het niet fout gelezen. Enkele vooraanstaande journalisten hebben gisteravond aangekondigd dat ze 800 jaar oude mobiele telefoons hadden, volgens een persbericht op hun website zonder bronnen te vermelden. Het incident eindigt niet zo ver; de telefoon is naar verluidt gebracht door buitenaardse wezens. Dit punt van asparagas-rapportage blijft de archeologie vervuilen en van de wetenschap verwijderen. Zodra hij het ziet, wordt bijna iedereen enthousiast en klikken. Misschien is het bestaan ​​van een 800 jaar oude mobiele telefoon een kwestie van nieuwsgierigheid, misschien hoe een dergelijk verhaal is ingevuld. Naarmate het artikel begint te lezen, wordt beweerd dat de 800 jaar oude mobiele telefoon zonder vermelding van de bron is geschreven, het is geschreven Sumer nagels en gebracht door buitenaardse wezens. Maar men is verrast dat de archeologie nog steeds wordt vervormd. Dit nieuws, vandaag gepubliceerd dat media, journalistiek, neutraliteit, primaat meer en meer een onderwerp van debat is, is misschien een indicatie van iets, en we laten je achter met de voortzetting van ’s werelds meest interessante nieuws…’ [Dit laatste is uiteraard cynisch bedoeld!] Hierna volgt het artikel van Sabah zonder tussentitel of vermelding. [Voor ‘asparagas’, zie Hoax6: Fake news, hoax.]

Tot slot verscheen op de site Donanım Arşivi [hardware-archieven] http://www.donanimarsivi.com/yapilan-kazilarda-800-yillik-cep-telefonu-bulundu/ de blog door Abdullah HACIGÜL met de titel ‘800 jaar oude mobiele telefoon gevonden in opgravingen [Yapılan Kazılarda 800 Yıllık Cep Telefonu Bulundu]’, waarin de opgraving geplaatst wordt in Australië, zoals we in de vorige aflevering zagen op een Japanse site (yukawanet.com op 26/12).

Ook verschenen die dag enige Turkse video’s, allereerst de reeds aangekondigde video (0:45) van masl (https://www.youtube.com/watch?v=bqhN9LySpHE) in de categorie Mensen & blogs met de titel ‘800 yıllık nesne Cep Telefonumu [800 jaar oud object mobiele telefoon]’ met 2551 views en 3 reacties met de begeleidende tekst: ‘die zien de gelijkenis met de mobiele telefoon van de objecten ontdekt 800 jaar in Oostenrijk bevroren blijft. UFO-experts, beweert dat vreemdelingen het voorwerp zou hebben gebracht.’ Een tweede video (1:30) was die van Video Kuşağı (https://youtu.be/UyeGqAmewlc) in de categorie Amusement met de titel ‘800 Yıllık Cep Telefonu -800 Years Old Mobile Phone Found in Austria’ met 2232 views en 1 reactie. De begeleidende tekst luidt: ‘De gelijkenis met de mobiele telefoon van het 800 jaar oude object dat in Oostenrijk was opgegraven, was verbaasd. UFO-experts hebben beweerd dat het object mogelijk vreemdelingen heeft gebracht’.

Turks georiënteerd is Azerbeidzjan, waar het bericht verscheen op http://www.atv.az/news/interesting/55484-800-illik-mobil-telefon-tapildi-inanilmaz-video met de titel ‘800 illik mobil telefon tapıldı – İnanılmaz! – VİDEO [800 jaar mobiele telefoon gevonden – ongelofelijk! – VIDEO]’ Intro: ‘Alles in een van de musea in Oostenrijk heeft iedereen verrast. Dus dit 800 jaar oude ding lijkt op een mobiele telefoon.’ Tekst: ‘Volgens ATO-experts denken UNO-experts dat wanneer de goederen door buitenlanders naar de aarde kunnen worden gebracht. De wereldberoemde UNO-expert Daniel Munoz concludeert dat de lijnen op de “mobiele telefoon” Sumerische (Sumerische) nagels zijn.’ Video van kanal2014 (zie 26/12). Er zijn 62.495 views. Dit bericht is overgenomen door http://azeri.press/bu-maraqlidir/154985-800-illik-mobil-telefon-tapld–inanlmaz–video.html met de titel ‘800 illik mobil telefon tapıldı – İnanılmaz! – VİDEO [800 jaar mobiele telefoon gevonden – ongelofelijk! – VIDEO]’ evenals door http://xeber.aymobi.com/news/research/1141-800-illik-mobil-telefon-tapildi-vdeo.html, waar de video niet meer beschikbaar is. Dit is ook het geval op http://big.az/239513-800_illik_tarixi_olan.html, op http://xebertv.az/gundem/6974-800-illik-mobil-telefon-tapildi-vdeo.html en op http://www.qazeta.info/news/800_illik_mobil_telefon_tapildi_i_nanilmaz_vi_deo/2015-12-27-10212.

Een andere site (http://publika.az/news/dunya/120021.html met 9.285 views) heeft een bericht zoals we dat uit Turkije (Sabah) kennen met de titel ‘Alimlər ŞOKDA: 800 il əvvələ aid mobil telefon tapıldı – FOTO [Wetenschappers in shock: 800-jaar oude mobiele telefoon gevonden – foto]’. Intro: ‘De tijdens de archeologische opgravingen in Oostenrijk ontdekte 13e-eeuwse voorwerpen hebben wetenschappers geschokt.’ Vrijwel hetzelfde bericht is te vinden op de site https://news.milli.az/interest/393501.html met de titel ‘Alimlər ŞOKDA: 800 il əvvələ aid mobil telefon tapıldı! [Wetenschappers SCHOK: 800 jaar geleden, vond een mobiele telefoon!]’ Er zijn 15 opmerkingen en 25.816 views.

Ook in Spanje verschenen enige artikelen. De vertaling van het artikel van Seaburn werd zonder bronvermelding geplaatst op http://conspiraciones1040.blogspot.com/2015/12/antigua-tablilla-se-parece-a-un-telefono-celular-con-teclas-cuneiformes-.html met de titel ‘Antigua tablilla se parece a un teléfono celular con teclas cuneiformes’ en de video van C1040, zie 28-12. Ondanks de opmerking ‘No hay comentarios’ staat er 1 opmerking van Nicktalope met grote letters, die erop neerkomt dat de foto een fraude is. Het artikel is met dezelfde titel overgenomen op http://despiertaalfuturo.blogspot.nl/2015_12_27_archive.html. Er zijn geen reacties. Gebaseerd op het artikel in de Inquisitr is http://www.lallavealmisterio.com/2015/12/encuentran-un-objeto-parecido-un.html met de titel ‘ENCUENTRAN UN OBJETO PARECIDO A UN TELÉFONO MOVIL DE MAS DE 800 AÑOS’ [GEVONDEN EEN OBJECT GELIJK AAN EEN MOBIELE TELEFOON VAN MEER DAN 800 JAAR]. Op YouTube (https://youtu.be/b-PO5aiANF8) verscheen in de categorie Amusement de video (0:44) van heavyduty471 met de titel ‘Misterios del mundo antiguo’ met 2.127 views en 4 reacties.

In het Verre Oosten tenslotte verscheen op de Japanse site http://fundo.jp/52082 het artikel met de titel ‘【歴史的大発見か!】オーストリアの遺跡から発掘されたのは800年前の携帯電話!? [【Historische ontdekking! 】 De opgraving uit de ruïnes van Oostenrijk is 800 jaar geleden een mobiele telefoon! ?]’, dat gebaseerd is op het artikel van Magnuson op Disclose.tv. Hierna volgt: <Reactie op internet> ‘Geloof wanneer je hiermee kunt praten.’ ‘Is het niet goed om zo’n grap te hebben? (^ O ^)’ ‘Ik lachte ondanks mezelf!’ ‘U kunt het na het laden gebruiken.’ ‘Als u de dateringen niet eerst meet, waren er mensen die steengoed zelf in de uitgravingsplaats in Japan begroeven.’ ‘Het was meer een mobiele telefoon dan ik dacht’. ‘Het lijkt op een mobiele telefoon die ik lang geleden heb gebruikt’. ‘Er lijken maar weinig mensen te zijn die geloven dat het een te heet onderwerp is.’ ‘Ik weet niets over waarheid of leugens, maar ik voel romantiek in het geluid dat de mobiele telefoon 800 jaar geleden werd ontdekt. Ik zou graag verwachten dat archeologen en anderen nieuwe feiten zullen ontdekken door deze mobiele telefoon te bekijken.’

In Vietnam verscheen de versie van het artikel van Seaburn van Afamily (zie 26/12) op http://2sao.vn/chan-dong-tim-thay-dien-thoai-cuc-gach-tu-the-ky-13-truoc-cong-nguyen-n-31110.html met de titel ‘Chấn động: Tìm thấy điện thoại cục gạch từ thế kỷ 13 trước Công nguyên [Shock: vond de bakstenen telefoon uit de 13e eeuw voor Christus]’ (geen reacties) evenals op http://vietnamnet.vn/vn/cong-nghe/phat-hien-dien-thoai-cuc-gach-tu-the-ky-13-truoc-cong-nguyen-281267.html met de titel ‘Phát hiện “điện thoại cục gạch” từ thế kỷ 13 trước Công nguyên [Detecteer “bakstenen telefoon” uit de 13e eeuw voor Christus]’ in de categorie technologie. Intro: ‘Een oud object dat precies op een mobiele telefoon lijkt – een ‘bakstenen telefoon’ met een sleutel. Ze identificeerden dit vreemde object uit de 13e eeuw voor Christus.’

In Korea verscheen een artikel gebaseerd op het artikel van de Inquisitr op de niet veilige site http://blog.daum.net/_blog/BlogTypeView.do?blogid=0ZUzU&articleno=6960&categoryId=441®dt=20151227000000 met de titel ‘오스트리아에서 800년 전 사용됐다는 ‘휴대폰’ 유물이 발견돼!! [Er zijn ‘mobiele telefoon’-artefacten die 800 jaar geleden in Oostenrijk werden gebruikt!]’ Er zijn 2 reacties.

28 december

Op 28 december verscheen op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=08Ux5cBCuAA) de video (2:04) van C1040 in de categorie Mensen & blogs met de titel ‘Ancient Tablet Looks Like Cell Phone With Cuneiform Keys’ met 6897 views en 2 reacties. De tekst luidt: “Arqueólogos descubrieron en Austria Una tablilla con forma de celular y Teclas con escritura cuneiforme, datada en el siglo XIII.” Voor meer informatie wordt verwezen naar de blogspot van C1040, die we op 27/12 zagen. De video is ook in het Spaans verschenen op YouTube (https://youtu.be/eZmXbUzUo6o) met de titel ‘Antigua tablilla luce como un teléfono celular con teclas cuneiformes ‘ met 49.121 views, 22 reacties en dezelfde tekst.

Ook verscheen de Spaanse blog van Nestor Vin op de site Noticias News (http://ultimasnoticiasnew.blogspot.nl/2015/12/misterioso-objeto-parecido-un-movil-o.html) met de titel “Misterioso objeto parecido a un móvil o celular con más de 800 años de antigüedad’, die zijn bericht heeft van Inquisitr. Er zijn maar liefst drie video’s bijgevoegd, twee Spaanstalige, van Extranotix Misterio en van Historias y Misterios, en de Engelse UFOvni2012-video. Dezelfde tekst verscheen op de blog van Horus op http://contacto-2012.blogspot.nl/2015/12/encuentran-un-misterioso-objeto.html met de titel ‘Encuentran un misterioso objeto parecido a un teléfono móvil, de más de 800 años de antigüedad’ met de video van Extranotix Misterio.

Een ander Spaans artikel, verdeeld over maar liefst 7 pagina’s en meer gebaseerd op het artikel van Seaburn, maar met de Spaanse insteek van de 800 jaar, van INCREÍBLE!, verscheen op https://www.paraloscuriosos.com/a2668/los-cientificos-creen-desenterrar-un-telefono-movil-de-800-anos-de-antigueedad-en-una-excavacion met de titel ‘Los científicos creen desenterrar un teléfono móvil de 800 años de antigüedad en una excavación… [Wetenschappers geloven dat ze een 800 jaar oude mobiele telefoon in een opgraving hebben opgegraven…]’. Met video van MEXICOGEEK. Er zijn 2 reacties. Op Pinterest wordt gelinkt door Luiza Josefa Da Silva en door Pilar Cifuentes.
Paranormal Crucible – 800-Year-Old Mobile Phone Found In Austria?

Gepubliceerd op 28 dec. 2015
A remarkable artifact has been found by a team of archaeologists in Austria.

The artifact which resembles a modern day cellphone was reportedly found earlier this year by archaeologists digging in a city in the Austrian state of Salzburg.

Reacties:
https://youtu.be/ei-SjH99pfc

Deze dag verscheen ook de belangrijkste video in het hele Hoax-gebeuren, die we verantwoordelijk kunnen houden van het aanjagen van de hype tot ongekende hoogte (in de dagen die gaan komen). Het betreft de video (1:44) van Paranormal Crucible, getiteld ‘800-Year-Old Mobile Phone Found in Austria?’ (https://www.youtube.com/watch?v=ei-SjH99pfc), die ondertussen meer dan 3 miljoen views heeft. De begeleidende tekst is kort: ‘A remarkable artifact has been found by a team of archaeologists in Austria. The artifact which resembles a modern day cellphone was reportedly found earlier this year by archaeologists digging in a city in the Austrian state of Salzburg.’ Er zijn 1371 reacties (so far). Op Pinterest wordt hiernaar gelinkt door 👣⛱ Josh💤i 👣, door Dwain Arbo en door Eduardo Royk. De video verscheen ook op de site UFO Secret (https://www.ufo-secret.com/800-year-old-mobile-phone-found-in-austria_554a51c61.html) en heeft 300 views en geen reacties. Ook op http://www.220.ro/documentare/Incredibil-Telefon-Mobil-Vechi-De-800-De-Ani-Descoperit-In-Austria/FnrNjZttAe/ met de titel ‘Incredibil! Telefon mobil vechi de 800 de ani descoperit in Austria’ en 1 commentaar. En op http://www.dailymail.co.uk/video/sciencetech/video-1240382/Is-800-year-old-mobile-phone-proof-alien-life.html met de tekst ‘Conspiracy theorists claim ancient technology has been dug up in Austria.’ Ook op http://theunexplainedmysteries.com/800-year-old-mobile-aliens.html met de tekst: ‘UFO researchers believe planet earth was once visited by aliens because of an “800-year-old mobile phone that has been dug up in Austria.” While the claim is a far fetched one based on an artefact that is most likely a hoax, the internet has still gone into overdrive with a number of theories about this image. YouTuber, Paranormal Crucible, claims the picture shows an “artefact which resembles a modern day ceelphone [that] was reportedly found earlier this year by archaeologists digging in a city in the Austrian state of Salzburg.”’ Ook http://lybio.net/paranormal-crucible-800-year-old-mobile-phone-found-in-austria/people-blogs/ met de titel ‘Paranormal Crucible 800-Year-Old Mobile Phone Found In Austria’ (op 7 januari 2016). Ook https://fr.sputniknews.com/videoclub/201601021020688985-portable-decouverte-archologie/ met de titel ‘Les archéologues ont découvert un artéfact ressemblant étrangement à un portable moderne.’ Tekst: “La vidéo montre l’étrange artéfact retrouvé suite à une fouille archéologique.” 34 reacties. Ook op de Russische site https://tomsk.fm/watch/332702 in de categorie Wetenschap en technologie met de titel ‘Archeologen hebben een mobiele telefoon ontdekt die 800 jaar geleden is gemaakt.’ De tekst luidt: “Mobiele telefoon, gemaakt ongeveer 800 jaar geleden, ontdekten archeologen in de buurt van de Oostenrijkse stad Salzburg naar Fuschl am See. De vondst zelf was gemaakt van klei, meldt The Sun. Gevonden op een klei tegel XIII eeuw, is er een scherm en de toetsen, evenals op de moderne mobiele telefoons. In plaats van nummers op de toetsen van de middeleeuwse ‘gadget’ – Soemerisch spijkerschrift. PS: Persoonlijk sluit ik geen banale bedrog uit.” Door Cinga; 3498 views; 22 opmerkingen. Zie ook een artikel van Paranormal Crucible op http://lybio.net/paranormal-crucible-800-year-old-mobile-phone-found-in-austria/people-blogs/ met erop de tekst van de video. De video is ook op de site https://contatoalienigena.blogspot.nl/2015/12/celular-de-800-anos-e-falso.html van Rogerio Godoy met de titel ‘CELULAR DE 800 ANOS É FALSO!’ De tekst luidt: ‘Vertrouw deze Paranormale Crucible niet, het gebruikt alleen valse afbeeldingen en dit is een van de valse afbeeldingen, zoals de miniklok in het graf. Allemaal fout, en dit is het ergste. Belachelijk, geen van beide zou op de blog verschijnen, maar om te voorkomen dat mensen vals spelen met deze afbeeldingen. Er is geen dergelijke bevinding, het werd gemaakt om te misleiden.’ 0 Comentários. De PC-video verscheen ook op een site genaamd MeetNigerians (http://nigeriandateline.com/members/videos.php) met de titel ‘800-year-old mobile phone found in Austria?’, waarvan een screenshot is gemaakt door Art Replik en geplaatst op Pinterest.

Screenshot MeetNigerians (Art Replik)

Screenshot MeetNigerians (Art Replik)

Door Art Replik is een screenshot gemaakt van de Paranormal Crucible video op YouTube, gemaakt in januari 2016, waarop de teller staat op 1.871.574. De screenshot boven het artikel is uiteraard eerder gemaakt, de teller staat op 1.238.389, hetgeen begin januari geweest zal zijn. De volgende video op de afbeelding van Art Replik is een onbekende, van Paranormal World (2:25) met de titel ‘Claims bizarre 800 year old ‘mobil[e phone’] object has been dug up by archae[ologists in Austria]’ met 103.316 views. De bijgevoegde afbeelding wordt verderop besproken.

Screenshot Paranormal Crucible (Art Replik)

Screenshot Paranormal Crucible (Art Replik)

In Turkije verscheen het bekende artikel van Sabah op https://www.sozcu.com.tr/2015/dunya/arkeologlar-800-yillik-cep-telefonu-buldu-1020539/ met de titel ‘Archeologen hebben 800 jaar mobiele telefoons gevonden!’ En subtitel: ‘Iedereen is verbaasd door de gelijkenis van het 800 jaar oude object dat in Oostenrijk op de mobiele telefoon is gevonden.’ Een artikel met als bron het artikel van Magnuson op Dislose.tv verscheen op http://www.radikal.com.tr/radikalist/800-yillik-cep-telefonu-ericsson-888-mi-1495919/ in de categorie fundamentalistische met de titel ‘800 yıllık cep telefonu Ericsson 888 mi? [Is de 800 jaar oude mobiele telefoon Ericsson 888?]’. Intro: ‘Een opgraving in Oostenrijk vond een voorwerp dat leek op een Ericsson 888 mobiele telefoon, die naar schatting tot de 13e eeuw behoorde en in de jaren 90 op de markt werd gebracht! Deskundigen zijn verbluft dat de cismische Ericsson 888 is bijna hetzelfde als de symbolen op het object zijn de Sumerische spijkerprint!’ Een combinatie van het bericht van Sabah met dat van Disclose.tv is te vinden op https://www.sozcu.com.tr/2015/dunya/arkeologlar-800-yillik-cep-telefonu-buldu-1020539/ met de titel ‘Archeologen hebben 800 jaar mobiele telefoons gevonden!’ en de subtitel ‘Iedereen is verbaasd door de gelijkenis van het 800 jaar oude object dat in Oostenrijk op de mobiele telefoon is gevonden.’ Een korte tekst verscheen op http://www.gazetesok.com/haber/800-yillik-cep-telefonu-iddiasi_240506 met de titel ‘800 jaar mobiele telefoon claimen’ en subtitel ‘Degenen die de gelijkenis van het 800 jaar oude object in OOSTENRIJK zien op de mobiele telefoon, zijn bevroren.’ (0 reacties) Heel weinig tekst, geplaatst door ‘de man met de geile idioot’, staat op http://www.incisozluk.com.tr/w/800-y%C4%B1ll%C4%B1k-bulanan-cep-telefonu/ met de titel ‘800 yıllık bulanan cep telefonu [800 jaar oude mobiele telefoon]’. Tekst: ‘oh hoe amk zoals Sony’s eerste telefoon in caps Ericsonn weet je man[.] http://icube.milliyet.com…onu-sok-etti-6442457.jpeg. nieuws deze http://www.milliyet.com.tr/800-yillik-cep-telefonu-sok-etti/dunya/detay/2169834/default.htm’. Er is 1 reactie, van ACHR: ‘hahaahahah naar’.

In Vietnam verscheen een artikel naar de Inquisitr op http://www.nguoiduatin.vn/choang-vang-vi-dao-duoc-dien-thoai-co-gan-1000-nam-tuoi-a221417.html met de titel ‘Verbluft door het opgraven van de nek van de ’telefoon’, bijna 1.000 jaar oud’. Een tweede titel luidt: ‘Een 800-jaar oude antiquair is net opgegraven door archeologen in Oostenrijk en heeft gemengde meningen.’ Een vergelijkbaar artikel verscheen op https://www.thongtincongnghe.com/article/70863 met de titel ‘Đào được điện thoại cổ gần 1.000 năm tuổi [Graaf de oude telefoon op die bijna 1000 jaar oud is]’ en de subtitel ‘Een 800 jaar oude antieke kelder wordt opgegraven door archeologen in Oostenrijk.’ Ditzelfde ook op http://danviet.vn/dien-thoai/dao-duoc-dien-thoai-co-gan-1000-nam-tuoi-650795.html (volgens Thanh Binh, i.e. Verkeerskrant). Er zijn geen reacties. Ook op https://www.24h.com.vn/thoi-trang-hi-tech/dao-duoc-dien-thoai-co-gan-1000-nam-tuoi-c407a759343.html en op https://baomoi.com/dao-duoc-dien-thoai-co-gan-1-000-nam-tuoi/c/18314981.epi (Thanh Binh is van de Verkeerskrant, i.e. Báo Giao thông). Onder het artikel staat een link, die niet werkt, naar http://vietnamnet.vn/vn/cong-nghe-thong-tin-vien-thong/phat-hien-dien-thoai-cuc-gach-tu-the-ky-13-truoc-cong-nguyen-281267.html (page not found) met de titel ‘Phát hiện “điện thoại cục gạch” từ thế kỷ 13 trước Công nguyên’ op VietnamNet van 27/12/2015.

Een ander artikel, dat was gebaseerd op het artikel van Young Learners, dat we op 26-12 zagen, verscheen op http://giadinh.net.vn/bon-phuong/dao-duoc-dien-thoai-cuc-gach-cach-day-gan-1000-nam-20151228102853447.htm met de titel ‘Graven van “bakstenen telefoon” bijna 1000 jaar geleden’ en de subtitel ‘Verrassend genoeg ontdekten archeologen onlangs een antiek uiterlijk als een 800 jaar oude mobiele telefoon.’ Ook gebaseerd op het artikel van Van Anh – Young Intellectuals was het bericht op http://alobacsi.com/thoi-su/tim-thay-dien-thoai-cuc-gach-tu-the-ky-13-truoc-cong-nguyen/20151226032139315 met de titel ‘Tìm thấy điện thoại “cục gạch” từ thế kỷ 13 trước Công nguyên [Zoek de ‘bakstenen’ telefoon uit de 13e eeuw voor Christus]’ en subtitel ‘Oude klei sculptuur gesneden als de voorkant van een moderne “bakstenen” telefoon met volledige knoppen, scherm, script.’

In Korea verscheen een artikel op http://m.sportsseoul.com/news/read/337652#_enliple naar de Inquistr met de titel ‘[SS영상] 휴대폰 모양의 고대 유물 진위 여부 놓고 시끌 ‘외계인이 준 기술?’ [[SS Video] gsm-vormige antiquiteiten authenticiteit Place hustle ‘vreemdelingen die technologieën?]’ (Gelukkig is de vertaling van het artikel begrijpelijker dan de titel.)

29 december

Op deze dag verscheen het nieuws op drie Engelse krantensites als groot nieuws, in The Mirror, in The Sun en in The Daily Star. Helaas hebben de artikelen van Mirror en Sun een update ondergaan in april 2016, vanwaar ik begin met het artikel van Dave Snelling in The Daily Star (https://www.dailystar.co.uk/tech/news/484155/800-year-old-mobile-phone-discovery-time-travel-real), getiteld: “Proof time travel is real? Boffins claim to have discovered an ‘800-year-old mobile phone’. BIZARRE discovery of an ‘800-year-old’ mobile phone could be evidence of an advanced civilisation or time travel, says conspiracy theorists.” Hierna volgt de foto met de tekst: ‘FIRST MOBILE? Boffins claim to have discovered an 800-year-old mobile phone.’ Een ‘boffin’ is slang voor een techneut of wetenschapper, met name een die bezig is met research, aldus Hornby (1974:92b), maar hier worden ermee de archeologen bedoeld die opgravingen hebben gedaan in Oostenrijk en een kleien kopie van een mobiele telefoon hebben ontdekt, etc., wat aanleiding heeft gegeven tot claims van vergevorderde beschaving of tijdreizen. Hierna volgt de video van Paranormal Crucible. Dan volgen bekende gegevens, waarbij tothedeathmedia.com wordt geciteerd. Daarna volgt een video (1:23 na reclame) van ‘Mysterious Black UFO Spotted In Ukraine’. Er zijn geen reacties. Op Pinterest is een screenshot van deze pagina geplaatst door Art Replik op 12 maart 2016.

Screenshot Daily Star (Art Replik)

Screenshot Daily Star (Art Replik)

Ook verscheen de foto die dag in The Sun (https://www.thesun.co.uk/archives/news/921965/claims-bizarre-800-year-old-mobile-phone-object-has-been-dug-up-by-archaeologists/) in een artikel van George Harrison, dat een update heeft ondergaan op 6 april 2016. Het bericht in The Sun citeert tothedeathmedia.com en eindigt met een uitgebreid citaat van Scott Waring van de site http://www.ufosightingsdaily.com/2015/12/, waar eerder op deze dag het artikel verscheen met de tekst: “‘Ancient Cell Phone Discovered In Austria On Dec 2015, Video, UFO Sighting News.’ Date of discovery: December 2015. Location of discovery: Austria. News source: http://mysteriousuniverse.org/2015/12/ancient-tablet-looks-like-cell-phone-with-cuneiform-keys/. It is evident from this cell phone like device that someone with an advanced knowledge of the future created it. The language is said to go back tens of thousands of years, but I remember a drawing of it that looked similar to the writing here. I can no longer find the drawings of it, but they said it was millions of years old and found in a coal mine, but was destroyed by the tunneling later. Very cool discovery.” Het citaat, waarmee het artikel in the Sun eindigt, luidt: ‘Obviously we cannot avoid considering the possibility that this artefact is a hoax. Finding something like this is more than sensational and points to the possibility that its creator could have seen a similar device in the distant past. What does this mean? Well, it means that it is possible that in the distant past, someone saw something that resembled a communication device like a mobile phone and decided to recreate the device in stone.’

Een derde krantenpublicatie in Engeland had plaats in The Mirror (https://www.mirror.co.uk/news/world-news/picture-800-year-old-mobile-7090079) door Sam Rkaina met de titel: “This picture of an ‘800-year-old mobile phone’ has sent conspiracy theorists into overdrive. The ‘archaeological find’ has gone viral – but it may look familiar to you in more ways than one.” Het bericht heeft echter een update ondergaan op 20 april 2016. Er zijn 29 commentaren. In het artikel wordt gewezen op de Flickr-pagina. Het korte artikel eindigt met enige commentaren die te vinden waren op de Conspiracy-Club website (die niet meer bestaat): “I bet it has horrible coverage” and “there’s probably five missed calls from Chuck Norris on it”. Op de pagina is een oud filmfragment te zien van enige seconden van iemand, die in een mobiele telefoon lijkt te praten. Hetzelfde artikel verscheen ook in the Daily Record (https://www.dailyrecord.co.uk/news/weird-news/picture-800-year-old-mobile-7090079). Het artikel is vertaald overgenomen op de ongedateerde Braziliaanse site http://www.gadoo.com.br/noticias/imagem-de-telefone-celular-de-800-anos-encontrado-por-arqueologos-causa-discussao-apos-ser-publicada-nas-redes-sociais/ met de titel ‘Imagem de telefone celular de 800 anos encontrado por arqueólogos causa discussão após ser publicada nas redes sociais [Een 800-jaar oude mobiele telefoonafbeelding gevonden door archeologen veroorzaakt discussie nadat het op sociale netwerken is gepubliceerd (of: Cell Phone Picture of 800 jaar gevonden door archeologen omdat nabespreking op sociale netwerken wordt gepubliceerd)]’. De tekst is: ‘Een afbeelding van een 800 jaar oude mobiele telefoon is weergalmend nadat deze op internet is gepost. De vermeende archeologische vondst – die een opvallende gelijkenis vertoont met een mobiele telefoon uit de jaren negentig – is viraal geworden en heeft geleid tot een groot debat over sociale netwerken. Een aantal websites hebben de afgelopen dagen details onthuld over het indrukwekkende beeld met beschuldigingen dat het apparaat werd gevonden tijdens een opgraving in Oostenrijk eerder dit jaar. [Foto met onderschrift: ‘Afbeelding van een 800 jaar oude mobiele telefoon wordt weergalmd nadat deze op internet is geplaatst’.] Andere details van een bericht op de Flickr-site – van delen van afbeeldingen – geven echter aan dat het in januari 2012 is gevonden. In de post in kwestie zijn er geen details over wanneer de uitgraving die het apparaat vond plaatsvond. Meer recente aanwijzingen zijn dat de opgravingen werden uitgevoerd in het gebied Fuschl am See in Salzburg, Oostenrijk.’

Screenshot Mirror (Art Replik)

Screenshot Mirror (Art Replik)

Ook verscheen een bericht op de site UFO News (http://www.ufosightingsblog.com/2015/12/ancient-mobile-phone-discovered-in.html), gebaseerd op het artikel van Seaburn (mysteriousuniverse). Er zijn 2 reacties. Op Pinterest staat een directe link en wordt naar het artikel gelinkt door Alexander James Broskey.

Op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=5Szu6ZZUcbQ) verscheen een video (4:15) van World Source met de titel ‘800 YEAR OLD CELL PHONE DISCOVERED AND PROVES TIME TRAVEL IS REAL CERN’, met 1924 views en 4 reacties. De tekst zegt: ‘World Source Media Has Changed To News Exposed!’ En dan volgt het nieuwe adres om lid te worden. Er is maar één beeld in de video.

Ook verscheen op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=5Et9rlPt00U) de video (1:10) van Teletechnology met de titel ‘800-year-old mobile phone left behind by ALIENS in Austria’ met 5836 views en 8 reacties. De tekst luidt: “Archaeologists discovered 800 years old mobile phone in Austria that looks like Nokia 3310. The tablet was reportedly found earlier this year by archaeologists digging in Fuschl am See, a city in the Austrian state of Salzburg. There’s not much information on what the researchers were digging for in this region but it probably wasn’t cuneiform tablets. Yet that’s what they found. Even more shocking, the tablet strongly resembles the cell phones they were most likely using to take pictures of it.”

Die dag verscheen het bericht voor het eerst op een Nederlandse site, n.l. Niburu (http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=10169:archeologen-vinden-800-jaar-oude-mobiele-telefoon&catid=7:archeologie&Itemid=19) met de titel ‘ARCHEOLOGEN VINDEN 800 JAAR OUDE MOBIELE TELEFOON (VIDEO)’, gebaseerd op de artikelen van Seaburn en Inquisitr met de Paranormal Crucible video [voortaan PC-video]. Een ander Nederlands artikel verscheen van de hand van THE UNKNOWN KNOWN op de site http://offbeat.nu/2621/ met de titel ‘Archeologen graven 800 jaar oude ‘Nokia’ op’. Subtitel: ‘Dat Nokia’s lang mee gaan wisten we al, maar de archeologische vondst van een 800 jaar oud exemplaar is uiterst opmerkelijk te noemen.’ Foto. De tekst is kort: “De telefoon, gevonden in Oostenrijk, bevat Soemerische tekens. Het Soemerisch was de taal die gesproken werd door de Soemeriërs, de bewoners van het zuidelijke deel van Mesopotamië, Griekenland. Wetenschappers zijn momenteel druk bezig om de herkomst te achterhalen. Sommigen zeggen dat het 800 jaar oude object hét bewijs is dat er een ver gevorderde beschaving geleefd heeft. Anderen zeggen dat tijdreizigers de telefoon terug de tijd in hebben gestuurd. De tekens op het object zijn niet zo heel bijzonder, ze komen wel vaker voor op stenen en andere artefacten, maar op een telefoon is het nog niet eerder gezien. De kans dat de het object één grote hoax is kan natuurlijk ook: ‘Het zou kunnen dat iemand een oude steen bewerkt heeft en deze heeft begraven, maar dat zijn we nu aan het onderzoeken’, vertelt een onderzoeker. Hoax of niet, een goed verhaal is het zeker. Wordt vervolgd.” Er zijn geen reacties. Het aangekondigde vervolg heb ik niet gevonden. In België verscheen het artikel van Peter op http://blog.seniorennet.be/peter2011/archief.php?ID=1857262 in de blog, getiteld ‘UFO’S – MET HET LAATSTE NIEUWS OVER UFO’S BOVEN BELGIË EN IN ANDERE LANDEN…’ met de titel: ‘Ancient Cell Phone Discovered In Austria On Dec 2015, Video, UFO Sighting News.’ Het is een overname van een deel van het artikel van Seaburn met de PC-video.

Ook verscheen op https://www.f169bbs.com/bbs/news/208856-800-year-old-mobile-phone-found-in-austria (Old school internet discussion forum. Anyone may post here. No email required.) de post ‘800-Year-Old Mobile Phone Found In Austria?’ van Davidufomania met een andere foto [zgn. prehistorische printplaat] met de link http://ufosthetruthisoutthere.weebly.com/800-year-old-mobile-phone-found-in-austria.html (page not found). Als eerste antwoordde Greeting.skull: ‘Fossils don’t form in 800 years retard. Do you have a daily medication regime?’ [Etc. Nog 13 posts tot 1-3-16.]

Verder verscheen op https://missiongalacticfreedom.wordpress.com/2015/12/29/ancient-800-year-old-cell-phone-discovered-in-austria/ in de categorie GALACTIC HUMAN het bericht met de titel ‘Ancient 800 year old Cell Phone Discovered In Austria’. Een fotocompositie met de ondertiteling ‘The image of the 800-year-old phone circulating online’. Subtitel: “Date of discovery: December 2015. Location of discovery: Austria.” Als ‘News source’ volgen links naar mysteriousuniverse en naar de Express. Fotocompilatie met ondertiteling ‘The object compared to phones from the past two decades’. Na de tekst, o.a. gebaseerd op de tekst van de PC-video, volgt deze video en die van UFOvni2012. Er zijn 3 reacties.

In Frankrijk verscheen het artikel op https://www.odla.fr/2015/12/29/un-t%C3%A9l%C3%A9phone-cellulaire-d%C3%A9terr%C3%A9-en-autriche-qui-daterait-de-plus-de-800-ans-canular-d%C3%A9cembre-2015/ met de titel ‘Un téléphone cellulaire déterré en Autriche qui daterait de plus de 800 ans ? canular ? Décembre 2015’. Na een intro over de Chinese horloge met het woord “Swiss” gegraveerd op de achterkant, waarbij het naar het zich laat aanziet gaat om een ‘plaisanterie’ (grapje) en een vervolg over de ‘la fabuleuse machine d’anticythère’ en ‘les tuyaux de Baigong vieux de plus de 150000 ans’ volgt het verhaal met de titel ‘Voici l’ancêtre d’un des premiers NOKIA !!’ (Zie hier de voorloper van een der eerste Nokia’s.) De tekst is een gecomprimeerde versie van Seaburn (met een link) met foto’s van de schaal en de vrouw uit de 1938-film. Er zijn de PC-video en UFOnvi2012-video. Eveneens gebaseerd op Seaburn [in automatische vertaling] met link is het artikel op http://ovniparanormal.over-blog.com/2015/12/un-ancien-telephone-portable-trouve-en-autriche.html met de titel ‘Un ancien téléphone portable trouvé en Autriche’.

In Rusland verscheen het artikel van Pavel Gorokhov op https://www.ridus.ru/news/208625 in de rubriek WETENSCHAP EN TECHNOLOGIE met de titel ‘Prehistorische mobiele telefoon gevonden’ en subtitel ‘Archeologen hebben een oeroud object opgegraven dat verrassend veel lijkt op moderne mobiele apparaten.’ Er zijn 46.348 views en 14 commentaren. De tekst is naar de PC-video, die is bijgevoegd, en citaten zijn van tothedeathmedia en Scott Waring, redacteur van UFO Daily. Interessant is de reactie van ALEXEY K, die op 30 december schrijft (in mijn parafrase), dat hij 20 minuten doorbracht op het internet en de originele bron vond en hij verwijst naar http://despiertaalfuturo.blogspot.ru/2015/02/extrano-encuentran-tablilla-con-forma.html. En na nog eens 5 minuten was hij erachter waar en wie deze fake had geproduceerd en hij verwijst naar http://elreptilianoesceptico.blogspot.ru/2015/12/la-falsa-historia-del-celular-de-800.html. Zijn conclusie is: ‘Het is gewoon een trinket-tekening van klei, als een rubberen shit. Het is gemaakt in de Art Replik-workshop vanaf september 2012. De pagina van de fabrikant op flikr.’ Dezelfde tekst is ook verschenen op http://sensei-yoda.blogspot.nl/2015/12/blog-post_553.html met de titel ‘Найден доисторический мобильник [Prehistorische mobiele telefoon gevonden]’.

Collage met fossiele vis (Cor Hendriks)

Collage met fossiele vis (Cor Hendriks)

Op Twitter https://twitter.com/maniaUFO/status/681809682889981952/photo/1?tfw_site=StaraFi&ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.stara.fi%2F2015%2F12%2F30%2F800-vuotta-vanha-matkapuhelin%2F verscheen van UFO mania @maniaUFO het bericht ‘800-Year-Old Mobile Phone Found In Austria?’ en de link naar https://maniaufo.wordpress.com/2015/12/29/800-year-old-mobile-phone-found-in-austria/ van dezelfde dag van pipovitalonopipovitalono met de titel ‘800-Year-Old Mobile Phone Found In Austria?’ en dezelfde foto van de zgn. prehistorische smartphone naast een fossiele vis [zie voor debunk: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Grube_Messel_Fossil_2005-09-24.jpg]. De link op deze pagina (http://ufosthetruthisoutthere.weebly.com/800-year-old-mobile-phone-found-in-austria.html) geeft error 404: page not found [vgl. boven bij bbs.com]. Er zijn geen commentaren. Op het eerste bericht van UFO mania zijn 2 reacties, de eerste ook van 29/12 met een link naar areazone51ufos, wat in eerste instantie een link is naar de video van UFOvni2012, waarna ‘for more exclusive information on UFO een link volgt naar de YouTube pagina van de video, waar de link te vinden is naar areazone51ufos. Een ander bericht op Twitter was van Giavedoni Eric (https://twitter.com/giavedonieric/status/681813291858018304): “800 Years Old #Mobile #Phone Found in #Austria ? https://www.youtube.com/watch?v=5iKpbbVuW9I … #alien #ufo #ovni. [printplaat afbeelding] Ook verscheen het bericht van Media Kitty @mediakitty met tekst: “#travelnews Could ‘archaeologists’ discovery of 800-year-old mobile phone’ prove time travel is real? Ow.ly/39wzYG”. Foto met onderschrift: “Could archaeologists’ discovery of ‘800-year-old mobile phone’ prove time travel is real?” Tekst: “CLAIMS that archaeologists have dug up an 800-year-old object that perfectly resembles a modern-day mobile phone have gone viral online. [Dit bericht is op diverse Spaanse sites opgenomen van Kiti Social…] AmericasMostHaunted @amhaunted (https://twitter.com/amhaunted/status/681942711348367361) plaatste de tekst: “800 year-old “mobile phone” unearthed in Austria http://www.express.co.uk/news/science/630034/archaeo…” Er zijn 5 commentaren.

Op het forum https://hyperspacecafe.com/showthread.php?tid=9918 verscheen de PC-video van HCF News One Medium Silver Star Offline (News Reporter). Geen vervolg.

Op de Bengaalse site Eisamay van India Times (https://eisamay.indiatimes.com/world/could-archaeologists-discovery-of-800-year-old-mobile-phone-prove-time-travel-is-real/articleshow/50370775.cms) verscheen het bericht met de kop ‘Archeologen hebben 800 jaar oud mobiel, tijdmachine eigenlijk?’ Het bericht gaat over de PC-video, die is bijgevoegd. Een citaat: “De ‘Time Travel’ van de sciencefiction wordt ook als reëel beschouwd in deze ontdekking.” Geen reacties.

In Azerbeidzjan verscheen een kort bericht op https://yenicag.az/800-illik-mobil-telefon-tapildi-video/ met de titel ‘800 illik mobil telefon tapıldı – VIDEO [800-jarige mobiele telefoon gevonden – VIDEO]’. Intro: ‘Alles in een van de musea in Oostenrijk heeft iedereen verrast. Dus dit 800 jaar oude ding lijkt op een mobiele telefoon.’ Tekst: ‘Volgens ATV.az [zie 27/12] geloven UNO-experts dat wanneer het item door buitenaardse gevangenen naar de aarde kan worden gebracht. De wereldberoemde UNO-expert Daniel Munoz concludeert dat de lijnen op de “mobiele telefoon” Sumerische nagels zijn.’ De video is van kanal2014. Er zijn 76 views en 0 reacties.

Op de Turkse site http://www.optikgazete.com/gundem/800-yillik-cep-telefonu-bulundu-h2067.html verscheen het artikel met de titel ‘800 jaar oude mobiele telefoon gevonden!’ en de subtitel ‘De gelijkenis met de mobiele telefoon van het 800 jaar oude object dat in Oostenrijk was opgegraven, was verbaasd.’ Het is het bekende artikel van Sabah, overgenomen van milliyet.com.tr. Er zijn 253 views en 0 reacties. Daarentegen gebaseerd op het artikel op Dailystar.co.uk van Dave Snelling is het bericht op de https://www.haberler.com/komplo-teoricileri-800-yillik-cep-telefonu-8014365-haberi/ met de titel ‘Komplo Teoricileri, 800 Yıllık Cep Telefonu Bulunduğunu İddia Etti [Conspiracy Theoreticians claimen 800 jaar oude mobiele telefoon]’ en de subtitel ‘Er werd beweerd dat wetenschappers bij Oostenrijkse archeologische opgravingen gekloonde kopieën van mobiele telefoons vonden. Conspiracy-theoretici zeggen dat het bewijs is van reizen.’ PC-video.

In Griekenland verscheen op http://www.tribune.gr/weird/news/article/200556/archeo-antikimeno-pou-miazi-me-kinito-tilefono-prokali-esthisi-vinteo.html het artikel met de titel ‘Αρχαίο αντικείμενο που μοιάζει με κινητό τηλέφωνο προκαλεί αίσθηση (βίντεο) [Een oud object dat eruit ziet als een mobiele telefoon veroorzaakt sensatie (video)]’ met de PC-video en de UFOvni2012. Hetzelfde artikel verscheen ook op http://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B9%CE%BD/.

In Albanië verscheen het artikel op http://zeri.info/kuriozitetet/69650/a-eshte-ky-telefonimi-me-i-vjeter-ne-bote-video/ met de titel ‘A është ky telefonimi më i vjetër në botë? (VIDEO) [Is dit het oudste telefoontje ter wereld? (VIDEO)]’ en tekst: ‘Het tijdens een archeologische opgraving in Oostenrijk ontdekte artefact lijkt op een mobiele telefoon met een Soemerische schrijfstijl die bekend staat als het spijkerschrift uit de oude staat Mesopotamië. Een video die op “Paranormal Crucible YouTube-kanaal” roept de vraag op dat deze telefoon is het bewijs van een geavanceerde beschaving of tijdreizen, zendt zeri.info[.] De telefoon wordt gedacht om terug naar rond de 13de eeuw voor Christus In de video op heden blijkt dat het schrijven in de telefoon knoppen is Sumerische, een taal die duizenden jaren oud. Maar het gebrek aan informatie en bewijsmateriaal doet twijfels rijzen of deze ontdekking of fraude waar is. De speculaties zijn dat er een vroeg ontwikkelde beschaving, tijdige reizen en UFO buitenaardse theorie bestond. / ZONE I.’ De foto verscheen met een kort bericht op http://lapsi.al/2015/12/29/zbulohet-telefoni-i-800-viteve-me-pare-video/ met de titel ‘800 jaar geleden onthulde de telefoon (video)’ dat besluit met de zin: ‘Het is nog steeds onduidelijk wat dit artikel is en waarvoor het heeft gediend.’

In Kroatië verscheen op http://www.index.hr/lajk/poster/153062/arheolozi-otkrili-mobitel-star-800-godina met 19.418 views het bericht met de titel ‘Arheolozi otkrili mobitel star 800 godina? [Archeologen ontdekten de mobiele telefoon al 800 jaar lang?]’ Tekst: ‘Archeologen in Oostenrijk, in de buurt van Salzburg, gegraven artefact vreemd genoeg denken aan een moderne mobiele telefoon, zoals het model al 10-15 jaar, maar met een klein verschil – in “met behulp van” het spijkerschrift. Het briefhoofd werd ongeveer 5000 jaar geleden door oude Sumeriërs uitgevonden en sommige “mobiele telefoons” werden in 1300 voor Christus geclassificeerd! Is dit gewoon een goed gemaakte grap of bewijs dat reizen mogelijk is in de loop van de tijd?’ PC-video. Er zijn 5 reacties.

In Brazilië verscheen op http://www.hardmob.com.br/boteco-hardmob/615200-fake-encontrado-celular-de-800-anos-atras-na-austria.html van patinhodotti (Suspenso) de vertaling van het artikel van Seaburn (met link) met de titel ‘[Fake ou verdade?] Encontrado celular de 800 anos atrás na Áustria… [[Nep of waarheid?] 800 jaar geleden in Oostenrijk gevonden …]’. De PC-video is bijgevoegd en de schrijver voegt de slotopmerking toe: ‘Ik weet niet of het waar is, maar ik tenminste geloven in de oude astronaut theorie en weet dat de menselijke geschiedenis is veel ouder Het is onbekend waar je het over hebt. Zeg alsjeblieft …’

Een probleem is het artikel van Jon Austin in de Express, dat door sommige wordt aangewezen als bron. De huidige versie (https://www.express.co.uk/news/science/630034/archaeologists-discovery-800-year-old-mobile-phone-prove-time-travel-real) is van 11 september 2016. Een opname van het artikel is opgenomen in een video [zie 5-1-2016], waaruit we kunnen opmaken dat de titel niet veranderd is. Hier is als publishing date Dec 31 aangegeven, wat echter weer niet strookt met het feit, dat al op de 29e eruit wordt geciteerd; kennelijk is er nog een eerdere versie geweest, waarvan ik aanneem dat die niet afwijkt van de versie in de video. De titel luidt: ‘Could archaeologists’ discovery of ‘800-year-old mobile phone’ prove time travel is real?’ En de subtitel: ‘CLAIMS archaeologists have dug up an 800-year-old object that perfectly resembles a modern-day mobile phone have gone viral online.’ De tekst is gebaseerd op de bijgevoegde PC-video, de conspiracy website tothedeathmedia.com en Scott Waring van UFO Sightings Daily en besluit met een citaat van de Ancient Code website: “Most of you will remain sceptical about the discovery, and trust me so do I. There are two things that just don’t add up. First of all discovering anything that resembles cuneiform writing in Austria is an extraordinary finding since great distance separated Austria and Ancient Mesopotamia, so it is a true mystery how the object ended up in Europe. Secondly, and the most mysterious part of the finding is in fact that the objects eerily resembles a modern-day cellphone.” Opgenomen is een fotocollage van Putin met het onderschrift ‘Pics of Putin historic dopplegangers emerged this month leading to claims he could time travel’ [zie daarvoor https://www.express.co.uk/news/weird/627127/He-hasn-t-aged-a-bit-Vladimir-Putin-pictured-as-grown-man-95-years-ago van 27-4-2016]. Er zijn 155 commentaren.

Putin als tijdreiziger (foto Express)

Putin als tijdreiziger (foto Express)

[Disclaimer: Alle vertalingen uit het Spaans, Japans, Indonesisch, Thaïs, Pools, etc. zijn gemaakt met de automatische vertaling en (vrijwel) niet gecorrigeerd – allereerst omdat daar geen beginnen aan is en ten tweede omdat het toch om bekende gegevens gaat.]

Lees ook het vervolg: De Babylonokia Hoax (8): 30 december – de eerste topdag van de hype

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Babylonokia

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image