Cor Hendriks – De Babylonokia Hoax (6): de hype met kerstmis

Breaking News – Op zijn site https://www.babylonokia.com/ heeft Karl Weingärtner een door mij samengesteld overzicht geplaatst van alle – ruim 250 – video’s, waarin de telefoon voorkomt, samen met een door hem gemaakte top20 van de best bekeken video’s [klik op Babylon Phone Videos].

Op de eerste kerstdag 2015 verscheen dus die vorige keer bij de video van UFOvni2012 genoemde Belgische blog op de site AREA ZONE 51 – UFOS (http://areazone51ufos.blogspot.nl/2015/12/800-ans-telephone-mobile-trouve-en.html), getiteld ‘800 ans téléphone mobile trouvé en Autriche?’, met een compositiefoto van de twee vrouwen uit de jaren 1937-38, gecombineerd met de foto van de mobiele telefoon en een close-up ervan afkomstig van de UFOvni2012-video, die eronder te vinden is. De begeleidende tekst is kort en eindigt met de vraag: ‘Is de overeenkomst van de tablet met een moderne mobiele telefoon gewoon een vreemd toeval, een fopperij (canular) of een bewijs van Tijdreizen of het buitenaardse contact?’ En besluit met de opmerking van Seaburn: ‘Als maar een telefoonpiraat spijkerschrift kende.’ Er zijn 8 reacties. Eveneens verscheen die dag de video van UFOvni2012 op de Russische site https://vk.com/video-36894603_171386266?list=6caa3762105b1119b2, geplaatst door ‘Melkweg’, die ook de enige reactie plaatste: ‘mensen 800 jaar geleden, probeerden ze de echte mobiele telefoons te kopiëren die in de tijd werden gezien in de handen van reizigers?’ (1578 views) De video van UFOvni2012 werd die dag ook geplaatst door agoodoldboy (Forum Member) op https://www.stormfront.org/forum/t1136622/ met de tekst: “800-Year-Old Mobile Phone Found In Austria? Check This Out …” Er zijn 27 reacties.

Op http://www.otherkin-hispano.org/t4928-telefono-movil-de-mas-de-800-anos-encontrado-en-austria verscheen het artikel met de titel ‘¿Teléfono movil de más de 800 años encontrado en Austria?’, gepost door Aleksander Vladimirov, met de tekst ‘La noticia es de hoy mismo, aunque personalmente tiene pinta de ser un bullo…, waarna een overname volgt van het artikel ‘800-Year-Old Mobile Phone Found In Austria? Check This Out …’, waarvan de tekst luidt: “The strange and wonderful mobile phone was found in Austria. This strange thing was discovered in a excavation in Austria. It has many similarities with the wireless devices today (to be announced on Friday, December 18, 2015). The researchers found a strange object which was said that from 13th century and look like a cellphone. These objects are looked similar to cellphone, especially the first one in the market of mobile phone. This discovery was surprised when these objects were black and also have keyboards with letters same as Iraq or Iran’s. The expert of UFO, Daniel Muñoz, explained that the similarity is remarkable even so he declined to indicate this object is a cellphone. These objects are considered “out of time”, just as many others have been found.” [Video van MEXICOGEEK.] Fuente: http://www.anonymousmags.com/7503-2/. Er zijn 5 reacties, waaronder de Mensaje por Golden Spirit el Lun 28 Dic 2015, 11:36, die het artikel van http://conspiraciones1040.blogspot.com/2015/12/antigua-tablilla-se-parece-a-un-telefono-celular-con-teclas-cuneiformes-.html plaatste (zie 27/12 bij C1040).

Verder verscheen die dag het niet meer bestaande artikel ‘Scientists Had No Clue They’d Dig Up An 800-Year-Old Mobile Phone In An Excavation’ in de categorie ‘In Lifestyle’ op de site Wittyfeed (https://www.wittyfeed.com/amp/12873/800-year-old-mobile-phone-found-in-austria [error 404]). De tekst luidt: ‘In an excavation in Austria, there was a wireless device found which resembles mobile phones of today’s age. Although, you won’t get to see a classic smartphone out of an excavation, but it’s definitely similar to the cell phones that have been used in the past by humans. Let’s take a look.’ Foto met bovenschrift: ‘This is the device that was found in the excavation.’ 2e foto: ‘The keyboard resembles a language from Iran or Iraq but it is definitely read-able.’ 3e: ‘You can get a good idea about the language printed on the device through this picture.’ 4e: ‘The design and built of the device resemble the body of the old Nokia phones that was very popular a few years back.’ 5e: ‘Daniel Muñoz, who is an expert of UFO studies claims that even though this device has been ‘out of date’ for years now, it will still be considered as a cell phone.’ 6e: ‘Lastly, you can check out a video on the device that has been found in Austria!’ Video MEXICOGEEK. Op Pinterest is een link geplaatst door Andrés VP (die niet werkte).

Op de Franstalige site http://alerte-la.blogspot.nl/2015/12/un-telephone-portable-vieux-de-800-ans.html#more verscheen een artikel van mathieu majka met dezelfde tekst als we vorige keer zagen bij de Franse site De Nieuwe Wereld Orde (inclusief de bekendmaking op 28 december). De bijgevoegde video is die van MEXICOGEEK.

ConfusãoMental – Escavadores Encontraram um Celular com mais de 800 anos na Áustria

Gepubliceerd op 25 dec. 2015

Um grupo de investigadores encontrou um estranho objeto que data do Século XIII e que se parece com um celular.
O objeto têm características muito igual a um celular, especialmente aos primeiros que sairão ao mercado atual.
A busca ocorreu durante uma escavação na Áustria e o que também chama a atenção é que o objeto, de cor negra. Até tem gravadas umas teclas com escritura cuneiforme, que é típica da região do Irã e Trak, de onde vieram as escritura mas antigas.
O especialista em fenômenos Óvnis, Daniel Muños, explica que as semelhança são extraordinárias e ainda nega-se a marcar que o objeto seja uma realidade de um celular. disse que estás relíquias te fazem pensar.

Reacties:
https://youtu.be/xfQc-tXFwVE

Op YouTube (https://youtu.be/xfQc-tXFwVE) verscheen in de categorie Mensen & blogs de Portugese video (0:34) van ConfusãoMental met de titel ‘Escavadores Encontraram um Celular com mais de 800 anos na Áustria’ met 1328 views en 2 reacties. De begeleidende tekst luidt: ‘Een groep onderzoekers vond een vreemd voorwerp dat dateert uit de 13e eeuw en ziet eruit als een mobiele telefoon. Het object heeft kenmerken die erg op een mobiele telefoon lijken, vooral de eerste die de huidige markt verlaten. De zoekactie vond plaats tijdens een opgraving in Oostenrijk en wat ook opvalt is dat het object zwart is. Het heeft zelfs gegraveerde sleutels met spijkerschrift, wat typerend is voor de regio van Iran en Trak, waar de oudste akten vandaan kwamen. De expert op het gebied van UFO-verschijnselen, Daniel Muños, legt uit dat de gelijkenis buitengewoon is en weigert nog steeds om aan te geven dat het object een realiteit is van een mobiele telefoon, zei dat je door relikwieën aan het denken bent.’

In Japan verschenen een aantal berichten, waaronder het bericht van Kaspo op de site http://amenama.on.arena.ne.jp/?p=2441 in de categorie occult, geschiedenis met de titel ‘800年前の携帯電話が出土 [800 JAAR GELEDEN WERDEN MOBIELE TELEFOONS OPGEGRAVEN]’. Foto met onderschrift ‘In Oostenrijk werd 800 jaar geleden “mobiele telefoon” ontdekt.’ De tekst luidt: ‘Vreemde relikwieën die rond de 13e eeuw uit de opgravingslocatie zijn opgegraven. Het heeft zeker een vorm zoals een mobiele telefoon van lang geleden, zoals de rangschikking van knoppen geschreven met symbolen zoals wigvormige letters. Het lijkt erg op het type mobiele telefoon dat populair was eind jaren negentig en begin 2000. Waarom bestonden dergelijke dingen 800 jaar geleden in Europa? Waren de toekomstige mensen tijdens het reizen in de tijd dat ze vielen? Het is precies “Oparts” (een vaartuig dat niet overeenkomt met de tijden).’ De bron is Disclose.tv. Er zijn 29 opmerkingen; de eerste luidt: ‘Vandaag is het Kerstmis. Het is niet April Fool’s Day.’

Als reactie hierop verscheen diezelfde dag een bericht op de Japanse blog http://blog.esuteru.com/archives/8449323.html met de titel ‘【マジかよ】800年前の携帯電話が出土wwwwww [【Maji?】 800 jaar geleden werd een mobiele telefoon opgegraven wwwwww (i.e. oei, oei of zoiets)]’. Na een geblokte versie van de foto volgt een link naar het artikel ‘Mobiele telefoon 800 jaar geleden werd opgegraven’ op http://amenama.on.arena.ne.jp/?p=2441 (zie boven) met een screenshot ervan. Tekst: ‘Volgens het artikel – 800 jaar geleden werd een mobiele telefoon ontdekt in Oostenrijk – buitenlandse objecten die rond de 13e eeuw zijn opgegraven op de uitgravingslocatie hebben vormen zoals mobiele telefoons van de soort die in de late jaren 90 en vroege jaren 2000 werden gepopulariseerd[.]’ Grote foto met onderschrift: ‘Herinner je je de opgegraven voorwerpen ?’ Foto met verschillende mobieltjes door de loop der tijd. [Video https://youtu.be/OHoGTP-rnb0 niet beschikbaar.] Er volgen slotvragen: ‘Ω Ω Ω <Wat is dat! ? Spijkerschriftvormige letters in de 13e eeuw …? Waarom …?’ Er zijn 105 reacties.

amano-jack

Amano-jack

Het artikel van Tocana, dat we de vorige keer zagen en dat begon met ‘Een brullende stem stijgt op’ verscheen op eerste kerstdag op https://www.excite.co.jp/News/odd/Tocana_201512_post_8410.html met de titel ‘【衝撃】800年前の携帯電話が出土した!?  ウソか、ホントか、世界史を塗り替える大発見か!?=オーストリア [【Impact】 Mobiele telefoon van 800 jaar geleden is opgegraven !? Lie, echt, is een grote ontdekking om de wereldgeschiedenis te herschrijven !? = Oostenrijk]’. De tekst, verdeeld over twee pagina’s, is hetzelfde, de fotolink (bij de zin: Laten we de foto eens bekijken) werkt niet. Er zijn geen reacties. Dezelfde tekst verscheen op https://news.biglobe.ne.jp/trend/1225/toc_151225_6745870523.html. Deze tekst verscheen ook op http://amano-jack.jp/kiji/65550 in de rubriek OCCULTE HORROR met titel ‘800年前の携帯電話が出土!タイムトラベラーは実在した! [Een gsm 800 jaar geleden werd opgegraven! De tijd Reiziger was echt!]’ met de link http://tocana.jp/2015/12/post_8410_entry.html. Er volgen een groot aantal reacties van de andere site; op deze site zijn 3 reacties. Ook verscheen dit artikel op http://1.blomaga.jp/articles/97138.html met de titel ‘【衝撃】800年前の携帯電話が出土!タイムトラベラーは実在した!(´・ω・`)「うあああああああ」 [【Impact】 800 jaar geleden een mobiele telefoon uitgesloten! De tijd Reiziger was echt! (‘· Ω · `)” Wow ah ah ah “]’. Er is veel meer commentaar, deels dezelfde als boven. Er zijn geen reacties op dit artikel. Dezelfde tekst en titel op http://bipblog.com/archives/5158375.html met 16 eigen reacties en een link op Pinterest van woodstar en een directe link op https://www.pinterest.jp/pin/541065342712464406/?lp=true. Ditzelfde artikel staat ook op http://news.2chblog.jp/archives/51868059.html met de titel ‘【画像】800年前の携帯電話が出土!タイムトラベラーは実在した!(´・ω・`)「うあああああああ」 [[Afbeelding] 800 jaar geleden werd een mobiele telefoon opgegraven! De tijd Reiziger was echt! (‘· Ω · `)” Wow ah ah ah “]’ met een link naar Tocana.
Ook op de niet veilige site http://niwaka2pow.blog.fc2.com/blog-entry-11012.html verscheen het bericht met de titel ‘Uitgesloten van de opgravingslocatie van de “800 jaar geleden” mobiele telefoon, Oostenrijkse ruïnes (afbeelding) … UFO-onderzoeker Daniel Muños zei ook dat het 800 jaar geleden een mobiele telefoon was’. Dan volgt het artikel van Tocana, gevolgd door de foto en een linkadres naar de video van MEXICOGEEK. Dan volgen een heleboel commentaren, waarschijnlijk dezelfde als boven, mogelijk zelfs de originele 273 (aangezien er verder geen commentaren zijn). Dezelfde tekst verscheen ook op http://watch2chan.com/archives/47319891.html met de bekende titel ‘【Impact】 800 jaar geleden een mobiele telefoon uitgesloten! De tijd Reiziger was echt! (‘· Ω · `)” Wow ah ah ah “’ Volgt bekende tekst met apart de beginregel ‘1: Franken Steiner (Aichi) @ \ (^ o ^) / 2015/12/25 (vrij) 10: 11: 59.58 ID: E7XVRUVv0.net’ [geen link]. Ook hier zijn na de lange lijst commentaren 20 eigen commentaren te vinden. Verder verscheen het artikel op http://fxya.blog129.fc2.com/blog-entry-24833.html met de titel ‘【衝撃】800年前の携帯電話が出土!タイムトラベラーは実在した!(´・ω・`)「うあああああああ」 [【Impact】 800 jaar geleden een mobiele telefoon uitgesloten! De tijd Reiziger was echt! (‘· Ω · `)” Wow ah ah ah “]’ Hierna volgt het artikel van Tocana met een ‘korte’ lijst commentaar, dat is overgenomen, waarna ca. 27 berichten. Ook verscheen het bericht, geplaatst door Mr. merciparty, op https://matome.naver.jp/odai/2145104859062879701 met de titel ‘【衝撃】800年前の携帯電話が出土!タイムトラベラーは実在した! [【Impact】 800 jaar geleden een mobiele telefoon uitgesloten! De tijd Reiziger was echt!]’

Verder verscheen op de Japanse site http://itoshunsuke.blogspot.nl/2015/12/re-out-of-time-800-year-old-mobile-cell.html het bericht getiteld “Re: OUT-OF-TIME: 800-YEAR-OLD ‘MOBILE CELL PHONE’ FOUND IN AUSTRIA” met een link naar https://www.disclose.tv/aliens-800-year-old-ancient-mobile-cell-phone-found-in-austria-310738. Erbij heeft Ito een poster met een dinosauruskop geplaatst met het opschrift ‘Oh wait – I remember there was somebody who asked me if I had seen her phone somewhere like couple hundreds years ago. She is this person: [foto van een beeldje van een meisje met kattensnorstrepen]. Hierna nogmaals de dinofoto met tekst: ‘Never mind. – It looks like she had turned not only into the cat, but also stone.’

Babylodino (foto itoshunsuke)

BabyloDino (foto itoshunsuke)

Ook verscheen op de Thaise site http://4toom.com/%E0%B9%81%E0%B8%9B%E0%B8%A5%E0%B8%81-%E0%B8%9E%E0%B8%9A%E0%B8%A8%E0%B8%B4%E0%B8%A5%E0%B8%B2%E0%B8%88%E0%B8%B2%E0%B8%A3%E0%B8%B6%E0%B8%81%E0%B8%A3%E0%B8%B9%E0%B8%9B%E0%B9%82%E0%B8%97%E0%B8%A3%E0%B8%A8/ in de categorie Totale verrassing het artikel met de titel ‘Vreemd! De stenen gsm-inschrijving 800 800 voor Christus. De aliens zijn de makers.’ De tekst luidt: ‘Er is weer een schandaal aan het gebeuren. Met de nieuwste onthulling op de Fuschl am See in Saskatchewan, Oostenrijk. Er zijn archeologen die enkele inscripties uitgraven die op mobiele telefoons lijken. Uit de enquête en het onderzoek bleek dat. De stenen tablet is ongeveer 800 voor Christus. In die tijd is er geen manier om technologie in de vorm van mobiele telefoons te hebben. Het was ook tijdens de vroege dagen van de cultuur. Die slechts enkele items produceren. Niet zo geavanceerde technologie van deze omvang. Het werd een verrassing voor de archeologen. Deze oude telefoon. Hoe werd ingeschreven? Het uiterlijk van de telefoon heeft de vorm van een mobiele telefoon in de ethiek. Precies wat andersa is dan het origineel. Het toetsenbord is een neefkarakter dat sinds het Mesopotamia-tijdperk is gebruikt. Duizenden BC En wie zal de dienaar zijn als hij oud is? Of wordt het een moderne technologie in die tijd gebruikt. Maar vanwege oorlog en pest is alles verloren. In een andere theorie hebben UFO-onderzoekers en experts gezegd dat dit misschien het werk is van buitenaardse wezens, Anunnaki of Nibiru mensen die in de buurt van ons hebben rondgekropen en de technologiecultuur hebben gedeeld waarop ze kunnen worden geschreven. Veel oude stenen. Er zijn veel inscripties in Iran die dit personage bevatten. Maar dit werd opgegraven in Oostenrijk, dat ver van elk continent verwijderd is. Er is dus een mogelijkheid in de basislijn. Bedankt informatie en foto’s http://petmaya.com/.’

Op de Vietnamese site http://giaoducthoidai.vn/khoa-hoc/dao-duoc-dien-thoai-cuc-gach-cach-day-gan-1000-nam-1543152-l.html verscheen het artikel van Jin Mai (intellectuelen jonge) met de titel ‘Đào được “điện thoại cục gạch” cách đây gần 1000 năm [Graven van “bakstenen telefoon” bijna 1000 jaar geleden]’. Intro: ‘Verrassend genoeg ontdekten archeologen onlangs een antiek uiterlijk als een 800 jaar oude mobiele telefoon.’ Tekst: ‘Nieuwe archeologen graven in Oostenrijk een oud object op dat precies op een mobiele telefoon lijkt – een ‘bakstenen telefoon’ met sleutels. Ze identificeerden dit vreemde object dat teruggaat tot de 13e eeuw. Nieuw opgegraven voorwerpen zijn zwart, knoppen zijn in dezelfde woorden gedrukt als Irak of Iran en andere knoppen komen overeen met de mobiele telefoons van vandaag. UFO-expert Daniel Muñoz denkt dat dit antieke item precies hetzelfde is, niet per se een mobiele telefoon. Archeologen hebben voorspeld dat als het oude voorwerp een mobiele telefoon was, de mobiele telefoon eerder was geboren dan we dachten dat het zou zijn. Dit antieke item zou het product kunnen zijn van de Iraniërs of Iraakse handelaren die naar het huidige grondgebied van Oostenrijk zijn gebracht. De functie van de archeologische overblijfselen maakt dat archeologen blijven strijden en blijven studeren. [Foto met onderschrift ‘Oude objecten identiek aan mobiele telefoons’.] Er zijn echter ook suggesties dat dit een buitenaards product is. Of zijn mobiele telefoons nu verouderd?’ Het artikel is overgenomen op http://www.tintm.com/chu-de/khoa-hoc-cong-nghe/dao-duoc-dien-thoai-cuc-gach-cach-day-gan-1000-nam-420133.html. Onder dit artikel staat de link http://www.tintm.com/chu-de/khoa-hoc-cong-nghe/dao-duoc-dien-thoai-co-gan-1000-nam-tuoi-422894.html naar het artikel ‘Graaf de oude telefoon op die bijna 1000 jaar oud is’ van Thanh Binh op ATGT van 2 jaar geleden [net als tintm.com]. Tekst: ‘Onlangs, archeologen opgegraven een nieuwe school in Oostenrijk een kijkje identiek antiek als een mobiele telefoon heeft knoppen vandaag. Het is bekend dat dit vreemde item de karakterprintknoppen heeft zoals de Irak-brief of Iran en andere bijbehorende knoppen, vergelijkbaar met de telefoon van vandaag. Het is bekend, vreemd item werd ontdekt bij een monument uit de 13e eeuw in de stad Fuschl am See, Salzburg (Oostenrijk). Items kunnen worden vervaardigd door Iraniërs of Iraakse handelaars die uit Oostenrijk worden meegenomen. De functie van dit object wordt nog bestudeerd. Veel opmerkingen dat dit het product is van buitenaardse wezens. Daniel Muñoz, een UFO-expert, denkt echter dat dit antieke object precies hetzelfde is, niet per se een mobiele telefoon.’

Een ander Vietnamees bericht (volgens SKC) verscheen op http://www.yan.vn/chan-dong-the-gioi-tim-duoc-dien-thoai-di-dong-co-tu-the-ky-13-76335.html met de titel ‘Chấn động thế giới: tìm được “điện thoại di động” cổ từ thế kỉ 13 [Shock the world: zoek de ‘mobiele telefoon’ uit de 13e eeuw]’. Intro: ‘Een oud artefact uit de 13e eeuw is gevonden, een schok voor de archeologen van de wereld.’ Tekst: ‘Wat betreft de vorm van objecten, kan men gemakkelijk voorstellen dat dit is een ” mobiele” – een uitvinding van de 20e eeuw De archeologische dit vreemde dier vinden tijdens opgravingen in de buurt hier in Fuschl Am See, Oostenrijk. Experts zeggen dat ze nog nooit een object van zo’n vreemde vorm hebben gezien. Op het eerste gezicht van deze “mobiele telefoon” zijn er vierkante toetsen, uitgehouwen als hiëroglifische telefoonnummers. Vreemd genoeg zijn deze hiërogliefen inherent aan de oude Mesopotamische beschaving, een extreem verre geografische locatie weg van Oostenrijk. Volgens deskundigen is de hiërogliefen op deze telefoon het oudste type hiërogliefen, afgeleid van de cultuur van Fuente Magna, Zuid-Amerika. Veel hypothesen suggereren dat handelsstromen deze antiquiteiten uit Zuid-Amerika naar Oostenrijk hebben gebracht in deze eeuw. Tot dusverre hebben de archeologen nog moeten verifiëren welke artefacten werden gevonden, die op welk doel waren gebouwd. Veel fictionisten vermoeden dat het fenomeen van tijdreizen echt is om mensen te helpen een mobielachtig wezen uit de 20e eeuw op dit moment te brengen. Anderen beweren dat de menselijke creatieve cyclus soms samenvalt met de tijd, misschien in de 13e eeuw heeft een ambachtsman een idee gecreëerd dat samenvalt met de vorm van een de mobiele telefoon van de moderne tijd.’

26 december – Tweede kerstdag

Turks (foto Sabah)

Turks (foto Sabah)

Was de eerste kerstdag de hype vooral in Japan actief, op tweede kerstdag was het in Turkije, dat het nieuws zich over allerlei sites verspreidde. Ik begin met een krant, die Sabah heet, wat ‘Ochtend’ betekent, want het is een ochtendkrant en wordt door een aantal andere berichten aangewezen als de bron. Op https://www.sabah.com.tr/yasam/2015/12/26/13-yuzyildan-telefon-geldi verscheen het bericht in de categorie buitenlands nieuws, Life News met de titel ‘13. yüzyıldan telefon geldi! [De telefoon uit de 13e eeuw!]’ en de subtitel ‘De gelijkenis met de mobiele telefoon van het 800 jaar oude object dat in Oostenrijk was opgegraven, was verbaasd. UFO-experts hebben beweerd dat het object mogelijk vreemdelingen heeft gebracht’. Foto met opschrift ‘Uzaydab geldiği iddia ediliyor’ en groter ‘800 YILLIK CEP TELEFONU BULUNDU’. De tekst luidt: “Bij een opgraving in Oostenrijk was er een voorwerp dat naar schatting tot de 13e eeuw behoorde. Iedereen was verrast door de gelijkenis van het object gemaakt van gebeeldhouwde steen met de eerste voorbeelden van mobiele telefoons die tegenwoordig worden gebruikt.” Een tussenkopje: ‘SEMBOLLER, SÜMER ÇİVİ YAZISI… [SYMBOLEN, ZILVER NAGELATEN SCHRIJVEN …*]’ Vervolg: “Het object waarop de twaalf toetsen met het scherm gegraveerd waren, de bedieningstoetsen en enkele symbolen die op de figuren op de lijn lijken, hebben duidelijk vraagtekens in het hoofd gemaakt. Sommige UFO-theoretici beweerden dat het gevonden historische object op dat moment door de buitenaardse wezens had kunnen worden gebracht. UFO-specialist Daniel Munoz, die wereldwijd bekend is, heeft ontdekt dat de symbolen die op de toetsen van het object zijn gegraveerd, Sumerische spijkerafdrukken zijn. Het is een kwestie van nieuwsgierigheid hoe de Soemerische goederen uit de regio Irak-Syrië van Mesopotamië Oostenrijk kunnen bereiken. Historici hebben opgemerkt dat het mogelijk is dat de goederen van de Sumeriërs, die in Mesopotamië in het derde millennium v.Chr. regeerden, door de handelsvoorwaarden van die tijd naar verschillende delen van de wereld konden worden doorgegeven. Munoz, bevestigend dat het object 800 jaar oud is,” [*De vertaling was corrupt door de tussengevoegde videotitel en is ‘verbeterd’ naar de andere artikelen: de zin betekent ‘Symbolen, Soemerische spijkerschrifttekens’ (nagelaten is van nagel = spijker.)]

Dit artikel is op twee manieren overgenomen, rechtstreeks met vermelding van Sabah als bron aan het einde, zoals op https://www.akishaber.com.tr/800-yillik-cep-telefonu-bulundu–8920.html met de titel ‘800 yıllık cep telefonu bulundu! [Ik heb 800 jaar mobiele telefoon!]’ Evenals op https://www.aksam.com.tr/dunya/800-yillik-cep-telefonu-bulundu/haber-475199 met de titel ‘Ik heb 800 jaar mobiele telefoon!’ En in de categorie TEKNOLOJİ op https://www.haberjournal.at/teknoloji/avusturya-da-bulundu-bilim-adamlari-saskin-h10498.html met de titel ‘Avusturya’da bulundu: Bilim adamları şaşkın [In Oostenrijk: wetenschappers zijn verbluft]’ en de subtitel ‘De gelijkenis met de mobiele telefoon van het 800 jaar oude object dat in Oostenrijk was opgegraven, was verbaasd. UFO-experts hebben beweerd dat het object mogelijk vreemdelingen heeft gebracht’. Ook verscheen in de categorie nieuws, werkelijk op http://www.teknokulis.com/haberler/guncel/2015/12/26/800-yillik-cep-telefonu-gercek-mi-uzaylilar-mi-getirdi het bericht met de titel ‘Is je 800 jaar oude mobiele telefoon echt? Hebben de buitenaardse wezens het gebracht?’ De foto heeft het opschrift ‘Uzmanlar ne diyor?’ De subtitel luidt: ‘De gelijkenis van de mobiele telefoon met het 800 jaar oude object dat in Oostenrijk was opgegraven, was verbaasd. UFO- experts beweerden dat het object mogelijk aliens had binnengebracht’

Turks (foto teknokulis)

Turks (foto teknokulis)

Of zonder duidelijke bronvermelding op http://www.yedirenkhaber.com/ilginc-haberler/800-yillik-cep-telefonu-bulundu/haber-219680 met de titel ‘Ik heb 800 jaar mobiele telefoon!’ En op http://www.haber7.com/yasam/haber/1721579-800-yillik-cep-telefonu-soke-etti met de titel ‘800 jaar oude mobiele telefoon geschokt!’ Er zijn 2 opmerkingen: Dit is Ericcson 688! En: ericsson sh888 kan dit met nagelschrijven doen. En op http://www.gazeteyenigun.com.tr/800-yillik-cep-telefonu-bulundu/140599/ met de titel ‘800 yıllık cep telefonu bulundu! [Ik heb 800 jaar mobiele telefoon!]’ Evenals op http://www.belge.com.tr/haber-371910-13_yuzyildan_telefon_geldi.html met de titel ‘13. yüzyıldan telefon geldi! [De telefoon uit de 13e eeuw!]’ En op https://www.gscimbom.com/threads/800-yillik-cep-telefonu-sok-etti.134137/ van Alp ŞAHİN (Aslan-lid) met de titel ‘800 jaar oude mobiele telefoon geschokt!’ En op http://www.haberexen.com/800-yillik-cep-telefonu-bulundu-896658h.htm met de titel ‘800 jaar oude mobiele telefoon vinden’. Ook verscheen op http://www.milliyet.com.tr/800-yillik-cep-telefonu-sok-etti/dunya/detay/2169834/default.htm in de rubriek Nieuws het artikel met de titel ‘800 jaar oude mobiele telefoon geschokt’ en de subtitel ‘Degenen die de gelijkenis zien van een 800 jaar oud object dat in Oostenrijk op een mobiele telefoon is gevonden, zijn bevroren. UFO-experts beweren dat het object mogelijk aliens heeft gebracht.’ Ook te vergelijken is de tekst zonder tussentitel op https://www.haber3.com/teknoloji/bilim/800-yillik-cep-telefonu-bulundu-haberi-3697742 met de titel ‘800 yıllık cep telefonu bulundu [Ik heb 800 jaar mobiele telefoon]’ en de subtitel ‘De gelijkenis met de mobiele telefoon van het 800 jaar oude object dat in Oostenrijk was opgegraven, was verbaasd.’ Naar deze tekst wordt verwezen door Şafak Bayraktutan op de Azerbedjaanse site http://gokturkramu.blogspot.nl/2015/12/sumerden-sms-var-anunnakiden-sevgilerle.html met de titel ‘Sümer’den SMS Var… Anunnaki’den Sevgilerle… [Er is een sms vanuit Sumerië … Van Anunnaki naar Your Love …]’. Ondanks deze veel belovende titel (gebaseerd op Seaburn) is de tekst hetzelfde als hierboven. Een korte versie, ook zonder tussentitel, is te vinden op de blog van Muhammed op de niet veilige site http://finddex.com/iste-800-yillik-cep-telefonu met titel ‘İşte 800 Yıllık Cep Telefonu! [Hier is de 800 jaar oude mobiele telefoon!]’ (796 views) Ook op https://www.haber365.com.tr/gundem-haberleri/sok-800-yillik-cep-telefonu-bulundu-h660.html met de titel ‘Şok! 800 Yıllık Cep Telefonu Bulundu [Shock! 800 jaar oude mobiele telefoon vinden]’ en van Musab op https://www.dunyavegercekler.com/haber/29041-800-yillik-cep-telefonu-soke-etti.html met de titel ‘800 yıllık cep telefonu şoke etti! [800 jaar oude mobiele telefoon geschokt!]’ Ook op http://www.diyarbakirsoz.com/teknoloji/dedenin-dedesi-800-yillik-telefon-bulundu-144086 met de titel ‘Dede’nin Dedesi 800 Yıllık Telefon Bulundu! [Dede’s Dedesi vond 800 jaar telefoon!]’ Ook op http://www.sonsayfa.com/Haberler/Teknoloji/Muthis-kesif-800-yillik-cep-telefonu-bulundu-280527.html (niet veilig) met de titel ‘Müthiş keşif: 800 yıllık cep telefonu bulundu [Geweldige ontdekking: 800 jaar oude mobiele telefoon]’. Over 3 pagina’s op http://www.kadinlardunyasi.com/800-yillik-telefonun-sirri/800_yillik_cep_telefonu_soke_etti_1451115507_7689/ met de titel ‘800 jaar oud telefoongeheim’.

De tweede wijze van overname is met andere opbouw en als tussentitel ‘RECHTS VOOR 800 JAAR, MAAR …’, waarna de tekst vervolgt met: “Volgens Sabah heeft UFO-specialist Daniel Munoz, die een wereldwijde reputatie heeft, geconstateerd dat de symbolen die op de toetsen van het object zijn gegraveerd, Soemerische nagels zijn.” Etc. Dit is het geval op de Turkse site http://www.internethaber.com/800-yil-oncesine-ait-cep-telefonu-olur-mu-1497932h.htm met de titel ‘Zou het de mobiele telefoon van 800 jaar geleden zijn?’ Vergelijkbaar is http://www.tgrthaber.com.tr/editorun-sectikleri/800-yillik-cep-telefonu-hayrete-dusurdu-103113 met de titel ‘800 jaar mobiele telefoon bedwelmd’ en de subtitel ‘Degenen die de gelijkenis zien van een 800 jaar oud object dat in Oostenrijk op een mobiele telefoon is gevonden, zijn bevroren.’ En ook verscheen het artikel op https://www.yenisafak.com/hayat/800-yillik-cep-telefonu-sok-etti-2374781 in de categorie Life in de rubriek ‘werkelijke’ van het Nieuwscentrum met de titel ‘800 jaar oude mobiele telefoon geschokt’ en de subtitel ‘Degenen die de gelijkenis zien van een 800 jaar oud object dat in Oostenrijk op een mobiele telefoon is gevonden, zijn bevroren. UFO-experts beweren dat het object mogelijk aliens heeft gebracht.’ Ook de site http://www.kibris724.com/800-yillik-cep-telefonu-sok-etti-73864h.htm met de titel ‘800 yıllık cep telefonu şok etti [800 jaar oude mobiele telefoon geschokt], heeft deze tekst. Ook op het forum https://www.kadinlarkulubu.com/forum/threads/800-yillik-cep-telefonu-sok-etti.890085/ is dit artikel te vinden met de titel ‘800 jaar oude mobiele telefoon geschokt’ en de subtitel ‘ontdekt in Oostenrijk te zien de gelijkenis met de 800-jaar mobiele telefoon op het object bevroren blijft. UFO-experts beweren dat het object mogelijk aliens heeft gebracht.’ Verder is het te vinden op http://www.manisadanhaberler.com/800-yillik-cep-telefonu-sok-etti/3084/ met de titel ‘800 yıllık cep telefonu şok etti [800 jaar oude mobiele telefoon geschokt]’ en op https://www.gscimbom.com/threads/800-yillik-cep-telefonu-sok-etti.134137/ van Alp ŞAHİN als #1 met de titel ‘800 Yıllık Cep Telefonu Şok Etti ! [800 jaar oude mobiele telefoon geschokt!]’. Als #2 gaf Sertan Nalbant het commentaar: ‘Op maat gemaakt nieuws over UFO’s klauwen met een toverstok om te voorkomen dat ze zichzelf elke twee maanden vergeten.’ Er zijn 20 berichten. Ook op http://www.turkishny.com/technology/91-technology/198588-800-yillik-cep-telefonu-sok-etti met de titel ‘800 Yıllık Cep Telefonu Şok Etti [800 jaar mobiele telefoon Shock]’. Ook op https://www.acunn.com/haber/800-yillik-cep-telefonu-sok-etti-734381-haber met de titel ‘UFO uzmanları şok oldu! Tam 800 yıllık… [UFO-experts waren geschokt! Precies 800 jaar …]’. Ook op https://www.gundemkibris.com/teknoloji/800-yillik-cep-telefonu-sok-etti-h159966.html met de titel ‘800 yıllık cep telefonu şok etti [800 jaar oude mobiele telefoon geschokt]’. Kritiek op het artikel van Sabah is te vinden op het forum http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=4701156, een discussie over ‘800 yıl önce cep tefonu mu varmış ki [800 jaar geleden was er een mobiele tefonu]’, waarin we dom idioten bedwelmden, weten we dat ericson 688 is die leuke telefoon, etc. Peki Sabah [i.e. volgens Sabah] Oostenrijkse bron heeft getoond. Is er iemand die dit nieuws van onze leden in het buitenland ziet en hoort? Ik wou zeggen. De geest kwam verzuurde jeugd. De jongeren vonden de bron onmiddellijk. Er is geen misdaad in de ochtend of Asparagas is geen nieuws. Als het probleem niet in de ochtend is … http://www.inquisitr.com/2655585/archaeologists-discover-800-year-old-mobile-cell-phone-in-austria-according-to-conspiracy-theorists-video/. Etc. [P.s. ‘ochtend’ = Sabah; Asparagas wordt elders vertaald met ‘tabloid’ en met ‘nep, onwerkelijk nieuws maakt meestal dergelijk nieuws om de oplage van kranten te vergroten’ (https://www.uludagsozluk.com/k/asparagas/), kortom fake news].

Turks (Google screenshots compositie)

Turks (Google screenshots compositie)

Verder verscheen op http://beyazgazete.com/video/webtv/yasam-11/800-yillik-nesne-cep-telefonu-mu-443711.html de video (0:45) met de titel ‘800 yıllık nesne cep telefonu mu? [800 jaar oude object mobiele telefoon?]’ De begeleidende tekst luidt: ‘Degenen die de gelijkenis van het 800 jaar oude object in Oostenrijk met de mobiele telefoon zien, zijn bevroren. UFO-experts beweren dat het object mogelijk aliens heeft gebracht.’ http://video.beyazgazete.com/2015/12/26/20151226_443711_800-yillik-nesne-cep-telefonu-mu.mov. 0 reacties. [Zie video van mslm op 27/12.]

Een andere video (0:33) verscheen op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=LcTxU-QEtss) van kanal2014 met de titel ‘800 Yıllık Cep Telefonu Şok Etti [800 jaar mobiele telefoon Shock]’ in de categorie Wetenschap en technologie met 14.708 views en 3 reacties. De begeleidende tekst luidt: ‘Een opgraving in Oostenrijk vond een voorwerp dat naar schatting tot de 13e eeuw behoorde. Iedereen was verrast door de gelijkenis van het object gemaakt van gebeeldhouwde steen met de eerste voorbeelden van mobiele telefoons die tegenwoordig worden gebruikt. Volgens Sabah op de lijnen heel duidelijk scherm, bedieningsknoppen en symbolen zich enkele cijfers die lijkt op de 12 toetsen van de opgegraven voorwerpen die vraagtekens werden gecreëerd in je hoofd.’

Ook verscheen op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=nx4n4P-PI5s) in de categorie Film & animatie de video (0:47) van dersmatik net met de titel ‘800 Yıl Öncesine ait Cep telefonunu uzaylılar mı getirdi [800 jaar geleden mobiele telefoon bracht buitenaardse wezens]’ met 494 views en 0 reacties met dezelfde tekst.

Tot slot verscheen op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=HOUsaMBu3_k) in de categorie Reizen en evenementen de video (0:35) van Sosyal Bilgiler met de titel ‘İşte 800 Yıllık Cep Telefonu [Dit is de 800-jarige mobiele telefoon]’ met 695 views, 3 reacties en dezelfde begeleidende tekst.

Op de site http://www.webtekno.com/sektorel/800-yillik-cep-telefonu-bulundu-h13418.html verscheen het bericht van Engin Karakullukçu met de titel ‘Archeologen vinden 800 jaar oude mobiele telefoon!’, gebaseerd op het artikel van de Inquisitr. Het intro luidt: ‘In sommige van onze nieuwtjes tonen we oude Nokia 3310s, of de beroemde Sony Ericsson, voor nostalgie. Er was echter een “ontdekking” die het fenomeen “nostalgie” naar een compleet andere dimensie zou brengen.’ De tekst luidt: “We schreven het in de titel maar het is de moeite waard om het nog een keer te herhalen. Het is geen grap, maar de archeologen beweren dat ze een telefoon hebben gevonden uit de 13e eeuw. Er was een steen gegraveerd op de archeologische opgravingen in Oostenrijk, waarop ze werden gevormd. Dit is natuurlijk heel gewoon voor de 13e eeuw. Op dat moment worden vaak gesneden, gevormde stenen aangetroffen. Interessant is dat een gevonden steen vergelijkbaar is met de modieuze mobiele apparaten in de jaren 90. Het is bewezen dat deze ”steen”, die officieel een toetsenbord heeft en door middel van een gravuremethode naar deze sleutels wordt getrokken, eigenlijk de 13e eeuw is, dat is 800 jaar geleden. Ongelooflijk, er zijn vreemde symbolen op het scherm, toetsen en zelfs die toetsen die direct aan me doen denken aan de Nokia 3210. Daniel Munoz, een van ’s werelds toonaangevende UFO-specialisten, merkt hij op dat de symbolen op de toetsen vrij gelijkaardig zijn aan de nagels geschreven door Sumeriërs als resultaat van zijn onderzoeken. Natuurlijk is het misschien niet logisch dat een object in Oostenrijk van de Sumeriërs is, maar er is een situatie zoals deze: Sumer is erg actief in de handel. Met andere woorden, het is mogelijk dat deze ‘steen’ op een of andere manier Oostenrijk kan bereiken. Vooral in social media echo van wat er op grote schaal werd gemeld op dat moment het aantal vreemdelingen die in door een veel meer werden gebracht (door de manier waarop het einde van het artikel wil ik mijn persoonlijke mening toe te voegen; Faiyum Faiyum ulan)”. Er zijn 26 reacties.

Eveneens gebaseerd op het artikel van de Inquisitr was de video (0:56) van Extranotix Misterio, die verscheen op YouTube (https://youtu.be/SiqZ9_eLh1Y) in de categorie Mensen & blogs met de titel ‘Encuentran un objeto de más de 800 años de antigüedad parecido a un móvil [Ze vinden een object van meer dan 800 jaar oud dat op een mobiel lijkt]’ met 128.950 views en 47 reacties. De tekst, die ook in het begin van de video staat, luidt: ‘Ze vinden een mysterieus object dat lijkt op een mobieltje van meer dan 800 jaar oud. Dit object heeft veel overeenkomsten met de draadloze apparaten van vandaag. Geïnformeerd door de Engelse krant: inquisitr.com Volgens de onderzoekers werd dit object gevonden tijdens opgravingen in Fuschl am See, nabij Salzburg, Oostenrijk. Het vreemde object dateert uit de 13e eeuw. Dit vreemde object lijkt op een mobiele telefoon, vooral de eerste in de markt voor mobiele telefoons ter wereld.’ Ook verscheen op hun site (http://www.extranotix.com/2015/12/encuentran-un-misterioso-objeto.html) een artikel gebaseerd op Inquisitr, waarin ook een grote foto van het ‘spijkerschrift’ (is het niet!!!) van de Vaso Fuente.

Dezelfde dag verscheen het bericht ook in Roemenië, geschreven door Lovendal met 10.115 views (http://www.lovendal.ro/wp52/un-artefact-vechi-de-800-de-ani-ce-seamana-cu-un-telefon-mobil-a-fost-descoperit-in-austria-ce-naiba-o-mai-fi/) met de titel ‘Un artefact vechi de 800 de ani, ce seamănă cu un “telefon mobil”, a fost descoperit în Austria! Ce naiba o mai fi!? [Een 800 jaar oude artefact, dat een “mobiele telefoon” lijkt werd gevonden in Oostenrijk! Wat is het verdomme!?]’), waarin wordt verwezen naar de video van MEXICOGEEK, die ook is bijgevoegd. De tekst luidt: ‘Het nieuws is ouder dan in maart 2015, maar ik zei dat het de moeite waard is om het ook op deze site te plaatsen. Ze verscheen in een video op YouTube. Een zogenaamde vreemde mobiele telefoon werd gevonden in Oostenrijk. Dit bizarre object werd ontdekt tijdens een opgraving in Oostenrijk. Het heeft veel overeenkomsten met de draadloze apparaten van vandaag. Onderzoekers, die zeggen dat het vreemde voorwerp op een mobiele telefoon lijkt, zeggen dat het uit de 13e eeuw stamt. Niemand weet wat hij gebruikte, maar het object is zwart, met toetsenborden die lijken op die in Irak of Iran. Expert ufoloog Daniel Munoz legde uit dat de gelijkenis is opmerkelijk, maar zelfs hij weigerde aan te geven dat dit object een mobiele telefoon zou kunnen zijn. Deze items worden beschouwd als “out of time”, net als vele andere, die zijn gevonden in de wereld. In 2010 schreef ik dit artikel (reistijd: een Rolex in 1950 werd gevonden in een graf Chinese 400 jaar geleden ), ik eruit als een graftombe in China dateert uit 400 jaar, een klok uit de jaren 1950 werd ontdekt.’ [Onlangs (op 22 april 2018) is een reactie geplaatst – door muresan75: ‘het is duidelijk dat de aliens onder ons zijn en ons volgen vanaf de oudheid! mijn mening is dat de telefoon werd gebruikt om contact te houden met het moederschip en met de andere teams naar de aarde werd gestuurd !!’] Op een andere Roemeense site (https://crna.gora.me/magazin/fotovideo/antigua-tablilla-en-forma-de-celular/) verscheen van Informator in de categorie Magazin/Foto&Video het artikel met de titel ‘ANTIGUA TABLILLA EN FORMA DE CELULAR’ met slechts één zin tekst: “Trenutno popularno na Youtube u Crnoj Gori…”, waarna een link volgt naar de video van MEXICOGEEK.

16 berichten van 13 auteurs verschenen op het forum https://www.reddit.com/r/creepy/comments/3yb3wz/archaeologists_discover_800yearold_mobile_cell/ met de titel ‘Archaeologists Discover 800-Year-Old ‘Mobile Cell Phone’ In Austria, According to Conspiracy Theorists [Video]’. 20 berichten van 16 auteurs verschenen op het forum http://www.abovetopsecret.com/forum/thread1098489/pg1 van Leahn met de tekst: “Ok, can someone confirm this to be real? The website itself says nothing but the picture, and I couldn’t track down any more information on the internet because it is too little information. Still, looks like a good case of OOPA.” Link naar www.wittyfeed.com (page not found). Er zijn twee antwoorden, op p. 2 van tsurfer2000h met de tekst: “Negative G.” En op p. 3 van Xtrozero met de tekst “What if they found it was hollow and inside was circuitry but it was all stone too?”

In Frankrijk verscheen het artikel van olivier op http://laminedinfos.fr/2015/12/26/un-telephone-portable-vieux-de-800-ans-decouvert-en-autriche/ met de titel ‘Un téléphone portable vieux de 800 ANS découvert en Autriche’ en subtitel ‘Cet étrange et merveilleux téléphone portable a été exhumé en Autriche.’ De tekst is hetzelfde als bij de Nieuwe Wereld Orde van 24/12. Ingevoegd is de video van MEXICOGEEK. Als bron wordt Anonymous Mags opgegeven en van Michael Cremo wordt de site http://www.mcremo.com genoemd. Er zijn geen commentaren.

In het Verre Oosten verscheen het bericht op khmer7news.com (vergeten URL te noteren) van Dimem Tan met de titel ‘Ontdekkingen van klassieke mobiele telefoons duurden bijna 1.000 jaar geleden’, dat slechts 180 maal is bekeken en geen reacties heeft. De tekst luidt: ‘Archeologen die zijn opgegraven, ontdekken een zwart artefact met een klassieke toetsenbordknop waarschijnlijk Iran of Irakese lettertypen, en het toetsenbord klikt op de huidige mobiele telefoon (type telefoon) Klik op de fakkel), concluderen wetenschappers dat dit artefact sindsdien mogelijk is ontstaan 13e eeuw. UFO-expert Daniel Munoz zei dat de oudheid gewoon hetzelfde was, niet zeker als een mobiele telefoon. Terwijl archeologen zeggen dat als het een oude mobiele telefoon is, dat betekent dat mobiele telefoons al lang zijn geboren. Kom op. De functie van het oude artefact zit echter in het debat van wetenschappers.’

Op de Thaise site kaijeaw.com (https://kaijeaw.com/%E0%B8%A1%E0%B8%B7%E0%B8%AD%E0%B8%96%E0%B8%B7%E0%B8%AD%E0%B9%82%E0%B8%9A%E0%B8%A3%E0%B8%B2%E0%B8%93/) verscheen een artikel, dat noch kopieerbaar noch vertaalbaar was. Het is echter gebaseerd op het artikel van Seaburn, waar een link naartoe is opgenomen. Herkenbare woorden zijn Fuschl am See en Salzburg met de getallen 800, 13 en 18 in de tweede alinea, 19 en Fuente Magna in de derde alinea en in de laatste, vierde alinea de woorden Zecharia Sitchin vet gedrukt en UFO en Anunnaki. Op de Thaise site Giao Thông verscheen in de rubriek Technologie (http://www.baogiaothong.vn/dao-duoc-dien-thoai-co-gan-1000-nam-tuoi-d132863.html) het bericht van Thanh Binh met de titel ‘Đào được điện thoại cổ gần 1.000 năm tuổi [Graaf de oude telefoon op die bijna 1000 jaar oud is], subtitel ‘Een 800 jaar oude antieke kelder wordt opgegraven door archeologen in Oostenrijk.’ Foto met tekst: ‘De oude telefoon is bijna 1000 jaar oud opgegraven in Oostenrijk. Afbeelding: Inquisitr’. De tekst zagen we boven bij tintm.com. Dit artikel is ook te vinden op https://baomoi.com/dao-duoc-dien-thoai-co-gan-1-000-nam-tuoi/c/18307163.epi.

In Vietnam verscheen het artikel van Seaburn (van mysteriousuniverse.com) op de site http://afamily.vn/tim-thay-dien-thoai-cuc-gach-tu-the-ky-13-truoc-cong-nguyen-20151226100633759.chn van VAN ANH (YOUNG LEARNER) in de categorie Weird met de titel ‘Tìm thấy điện thoại “cục gạch” từ thế kỷ 13 trước Công nguyên [Zoek de ‘bakstenen’ telefoon uit de 13e eeuw voor Christus]’. Ook verscheen het op http://www.viendongdaily.com/thoi-da-co-co-hinh-dang-giong-dien-thoai-voi-nut-goi-gdoyz6op.html met de titel ‘Thỏi đá cổ có hình dạng giống điện thoại với nút gọi [Antieke steen in de vorm van een telefoon met belknop]’.

Ook in Korea verscheen een artikel op de site http://iwantsystem.tistory.com/168 in de rubriek ‘Informele lijn’ in de categorie ‘internationaal’ met de titel ‘외계에서 전해준(기술)휴대폰 800년 전부터. [Van de buitenwereld (technologie) mobiele telefoon 800 jaar geleden.]’ Het begin van de uitermate cryptische tekst luidt: “Interessante dingen gebeuren op buitenlandse markten vanwege de wonderbaarlijke relikwieën die in Oostenrijk zijn ontdekt.’ Het korte artikel is gebaseerd op de Inquisitr.

Gebaseerd op de Inquisitr is het bericht van Kim Ji-hyun op http://www.insight.co.kr/newsRead.php?ArtNo=44564 met de titel ‘800년 전 사용했던 휴대폰이 발견됐다? (영상) – 인사이트 [Een mobiele telefoon werd 800 jaar geleden gevonden? (Video)’. De video is die van MEXICOGEEK.

Ook in Japan verschenen weer een paar berichten. Dat van http://usi32.com/archives/3874 hadden we de vorige keer bekeken. Verder verscheen het artikel van Gadgetcommunicatie op de site http://news.nicovideo.jp/watch/nw1962383?news_ref=dic_related_contents met de titel ‘Zelfs als je kijkt naar de inscriptie van de 13e eeuw voor Christus die in Oostenrijk werd opgegraven. Mobiele telefoon’. Het artikel is gebaseerd op de blog Despierta al futuro [i.e. het artikel van Brunet van 24/2], waarvan een screenshot is opgenomen met een link naar het artikel evenals naar de video van MEXICOGEEK. Er zijn 0 commentaren.

Ook was er het bericht van Tama chan op http://www.yukawanet.com/archives/4987001.html met de titel ‘【古代ハイテク過ぎ】800年前の携帯電話がオーストラリアで発見される! [[Oude hightech ook] Mobiele telefoons van 800 jaar geleden zullen in Australië te vinden zijn!]’ Australië wordt ook in de tekst genoemd, die gebaseerd is op de tekst van Magnuson (disclose.tv). Er zijn geen reacties. Eveneens gebaseerd op disclose.tv is de tekst op http://jin115.com/archives/52112223.html met de titel ‘【!?】オーストリアで800年前の「携帯電話」が出土、完全に携帯電話だコレ… [【! ? 】 800 jaar geleden in ‘Oostenrijk’ werd ‘mobiele telefoon’ opgegraven, volledig mobiele telefoon …]’. De tekst is hetzelfde als bij Kaspo, die we boven zagen. Er zijn 88 commentaren (de laatste op 28/12).

[Disclaimer: Alle vertalingen uit het Spaans, Japans, Turks, Thais, Roemeens, etc. zijn gemaakt met de automatische vertaling en (vrijwel) niet gecorrigeerd – allereerst omdat daar geen beginnen aan is en ten tweede omdat het toch om bekende gegevens gaat.]

Lees ook het vervolg: De Babylonokia Hoax (7): de hype in de dagen na kerstmis

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Babylonokia