Cor Hendriks – De Babylonokia Hoax (17): Maart, April en Mei 2016

In het maartnummer van e-Media verscheen het artikel ‚Akte X Österreich‘ van Mathias Bertsch (Intelligent. Immer am Puls der Technowelt), waarvan het intro luidt: ‘Hier staan zelfs Scully en Mulder paf: een 800 jaar oude Alien-Handy made in Austria brengt de ufologen wereldwijd in extase. E-Media kent de waarheid achter het verhaal, dat het web schreef.’ In het kort wordt de geschiedenis van de hype geschetst, de rol van Paranormal Crucible daarin als ‘klikwonder’ en de op diverse sites voorkomende regel van E.T, die zijn mobiel heeft achtergelaten. Dan wordt verteld over Karl Weingärtner, de schepper van de ‘Alien-Handy’, een 54-jarige inwoner van de nauwelijks 1500 inwoners tellende opper-Oostenrijkse gemeente Oberhofen am Irrsee. Daar werd tot op de huidige dag nog niets buitenaards ontdekt, slechts een mystieke grafheuvel van een Keltische vorst. Dat zijn creatie eens tot zulke beroemdheid kwam, had Weingärtner niet kunnen dromen. Hij schetst de ontstaansgeschiedenis van de Babylonokia (zie Hoax2) en hoe hij die naam van reacties op zijn Facebookbericht had overgenomen en pas later erachter kwam, dat hij een Ericsson had gebruikt. Dan schetst hij het begin van de hoax, maar niet op de juiste wijze: Vindingrijke UFO-fans stietten op de digitale restanten van de Handy en ‘fabulierten sich die Wahrheit schön [maakten er een mooi verhaal van]’. We hebben echter in aflevering 3 gezien, dat de hoax begon met het materiaal, dat door Weingärtner zelf op zijn Facebookpagina was gezet en dat hij pas begin 2016 verwijderde, toen de hoax al op volle sterkte was. Dan vertelt hij: “In die tijd beweerde ook Hillary Clinton, dat ze Area 51 wil vrijgeven – dat heeft misschien ‘meiner Handy-melding zusätzlich Schub gegeben’ (heeft een handje geholpen).” Dat is natuurlijk onzin, want het was gewoon een platte verkiezingsstunt van Mevr. Clinton, die zelf niet in UFO’s gelooft, maar zich zo heel ‘liberal’ weet voor te doen. Ik ben op diverse sites van begin 2016 het bericht tegengekomen, maar het gaat gewoon om een ‘fob’ of hoe ze zoiets ook wil noemen, want Area51 bevat slechts onzin en ‘echte’ geheimen liggen allang in Area52 of wat voor naam je het ook wil geven. Het artikel van Bertsch besluit met een ‘happy end’ voor het ‘sprookje van de buitenaardse “Keilo-Phone”’, want Karl Weingärtner veilt hem naar aanleiding van het Mobile World Congress voor een goed doel (Artsen zonder grenzen). Bij het artikel staan 3 foto’s: van de Alien-Handy, waarover het web nog raadselt; van een stel replica’s, omschreven als ‘Bedrieglijk echt en te zien in musea; en van Karl Weingärtner met in zijn hand de Babylonokia van klei, die de ‘medialen Wogen hochgehen ließ’. Zoals bekend is deze verkoop wegens gebrek aan belangstelling niet doorgegaan en is Weingärtner nog steeds de eigenaar.

E-Media Seite 40 und 41

E-Media Seite 40 und 41

Op 2 maart verscheen op https://www.thevintagenews.com/2016/03/02/800-year-old-cellphone-found-in-austria-many-suggest-time-travel/ het artikel van Ian Harvey met de titel ‘800-Year-Old Cellphone Found in Austria, Many Suggest Time Travel’ naar diverse ongenoemde websites met de conclusie, dat de informatie beperkt is. Er zijn geen reacties. Er is een toevoeging: “Another website that actually posted a video on YouTube said that the evidence is yet another clue leading toward time travel. They also posted photos of other artifacts found that are supposedly evidence of time travel. Other items that were found that support the time travel theory include ancient depictions of laptops, helicopter hieroglyphics, and the Antikythera mechanism that the experts believe is a computer that dates from 100 to 200 BC. Think these ideas are ridiculous? Here are the top five most ridiculous conspiracy theories:” Etc.

Op 3 maart verscheen op de site https://mistrzowie.org/662990 met de titel ‘Telefon sprzed 800 lat [Een telefoon van 800 jaar geleden]’, fotografische tekst geplaatst door kaluza111 ( PW ).

Babylonokia (mistrzowie.org 3-3-16)

Babylonokia (mistrzowie.org 3-3-2016)

Op 8 maart verscheen op YouTube (https://youtu.be/kFPNWze6udQ) in de categorie Games de video (1:44) van sanders bernie met de titel ‘800 Year Old Mobile Phone Found In Austria’ met 10 views. Ook verscheen op de site UTBBlogs (https://utbblogs.com/aliens-use-mobile-phones/) het artikel van Reverend Grim met de titel ‘Aliens Use Mobile Phones!’ met 724 views en 0 reacties en de mening van Scott Waring met de slotvraag: ‘Will we ever know?’

Op 9 maart verscheen op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=sEXDH79YBns) in de categorie Amusement de Russische video (1:58) van Интересные Факты met de titel ‘Мобильный телефон возрастом 800 лет | Интересные факты [Mobiele telefoon leeftijd 800 jaar | Interessante feiten]’ met 11.739 views en 7 reacties. De begeleidende tekst luidt: ‘Soms lijkt het erop dat we niets weten over de wereld waarin we leven en wat er vóór ons bestaan was. Mystiek en de geheimen van de eeuwen verbergen de waarheid voor ons. En alleen bij toeval krijgen we artefacten die ons nog meer verbazen. Dat is wat er nu is gebeurd, toen we in Oostenrijk een kopie van een mobiele telefoon in klei vonden, die onze moderne telefoon precies kopieert met knoppen. De leeftijd van de vondst is 800 jaar.’ Ook verscheen op http://www.enteresanbilgiler.com.tr/tarih/800-yillik-cep-telefonu-h1421.html het artikel met de titel ‘800 yıllık cep telefonu [800 jaar mobiele telefoon]’ en subtitel ‘Zou deze telefoon echt kunnen zijn voor jou?’ Geen reacties en als bronnen: ‘Daniel Munoz’ en ‘tothedeathmedia.co’.

Op 11 maart verscheen het artikel van Nerti U. Qatja op https://voiceofpeopletoday.com/800-year-old-mobile-phone-found-in-austria/ (of https://voiceofpeopletoday.wordpress.com/2016/03/11/800-year-old-mobile-phone-found-in-austria/) in de categorie ‘Ancient’ met de titel ‘800-Year-Old Mobile Phone Found in Austria’. Onder de foto van PC met de opdruk ‘800-YEAR-OLD MOBILE’ volgt een subtitel “An ‘800-year-old mobile phone’ was left behind by ALIENS in Fuschl am See, a city in the Austrian state of Salzburg, according to latest claims of conspiracy theorists.” De tekst luidt: “Is it evidence of an advanced civilization or time travel? [Video https://youtu.be/88hDo9DlO0I ‘800-Year-Old Mobile Phone Found in Austria’ (2:35)] The object, allegedly found in Austria, is thought to be a clay model of a cellphone with cuneiform writing engraved on the keys. [Fotocompilatie met Nokia.]” Op Pinterest zijn links geplaatst door Voice Of People Today.

Screenshot voiceofpeopletoday (11-3-16)

Screenshot voiceofpeopletoday (11-3-2016)

Op 12 maart werd op Pinterest Technology (https://nl.pinterest.com/pin/679480662499347610/?lp=true) door Art Replik Artwork een groot aantal screenshots geplaatst met de tekst “‘Dumbphone 007 – ich bin gerührt, aber nicht geschüttelt – not just a bit crazy, but completely dumb’ – Centuries Old Cell Phone Artifact Presents Modern Day Mystery. Out-of-place artifacts fascinate us by presenting an impossible scenario. The internet is abuzz over an 800 year-old mobile phone wit…” Het betreft screenshots van OE24; Meet Nigerians; Mirror; Huffpost Tech: “UFO Hunters Claims ‘800-Year-Old Mobile Phone Dug Up In Austria’ Proves Aliens Visited Earth”; Huffington Post: ‘Spektakulärer Fund: Dieses 800 Jahre alte Alien-Telefon sorgt für wilde Spekulationen’; The British Journal: ‘Researchers discover 800-year-old ‘alien mobile phone’ in Austria’; Pakistan Defence: ‘Is This 800-Year-Old ‘Mobile Phone’ Proof That Time Travel Does…’ 30 december 2015; indiatvnews.com: ‘Unbelievable! Archaeologists discover 800-year-old ‘alien mobile phone’ in Austria’. (01 jan 2016); koreatimes.com: ‘800-year-old mobile phone, or a hoax on the line?’ (4-1); ORF.at: ‘Angeblich “Alien-Handy” in Österreich entdeckt’. (31-12-2015); ‘Nach Hause telefonieren’; Daily Star Sunday: “Proof time travel is real? Boffins claim to have discovered an ‘800-year-old mobile phone’”; srinews.info (4-1): ‘800 YEAR OLD MOBILE PHONE FOUND IN AUSTRIA? | VIDEO’; (YouTube –Paranormal Crucible); IRAQI DINAR NEWS (31-12-15; 0:51) [Greta Greiner heeft dit bewaard op history junkie]; Canada Journal [Asley Sanda heeft dit bewaard op Master]. Ook heeft Art Replik op Pinterest andere foto’s geplaatst: bewaard op Babylon Phone Outdoor: Winner of the urban survival battle. Deze is te vinden op Flickr (https://www.flickr.com/photos/148365720@N07/37453619940/in/photostream/), uploaded on April 9, 2017. [Op 13 maart plaatste Weingärtner een artikel met de titel ‘Aliens have stolen my cell-phone’ op https://artreplik.wordpress.com/2016/03/13/aliens-have-stolen-my-cell-phone/, dat niet meer bestaat.]

Ook op 12 maart verscheen op https://fotostrana.ru/public/post/241847/980636307/ (registratie vereist) het artikel van Wow naar de Express met de titel ‘В Австрии найден мобильник XIII века [Een mobiele telefoon uit de 13e eeuw gevonden in Oostenrijk]’.

Screenshot Photostrana vertaald (12-3-2016)

Screenshot Photostrana vertaald (12-3-2016)

Op 13 maart verscheen op de Azerbeidzjaanse site http://sfera.az/800-illik-mobil-telefon-tapildi-inanilmaz-video/ het artikeltje met de titel ‘800 illik mobil telefon tapıldı – İnanılmaz! – VİDEO [800 jaar mobiele telefoon gevonden – ongelofelijk! – VIDEO]’. De korte tekst luidt: ‘Alles in een van de musea in Oostenrijk heeft iedereen verrast. Dus dit 800 jaar oude ding lijkt op een mobiele telefoon. Volgens UFO-experts denken dat wanneer de goederen door aliens naar de aarde kunnen worden gebracht. De wereldberoemde UFO-expert Daniel Munoz concludeert dat de lijnen op de “mobiele telefoon” Sumerische nagels zijn.’ Ook verscheen op het Russische forum https://forum.alpari.com/index.php?/topic/73251-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE/&page=40 het artikeltje naar de Express van RamAdis (Я здесь свой) [RamAdis (Ik ben hier)].

Op 16 maart verscheen weer op Twitter (https://twitter.com/NotizieVirali/status/709907093373984768) van NotizieVirali @NotizieVirali het bericht #BabyloNokia, ecco il telefono bufala di origine aliena http://goo.gl/v1nJ7X (= http://notizievirali.net/attualita/010534/babylonokia-ecco-il-telefono-bufala-di-origine-aliena/ site niet bereikbaar). [Zie 6/1 en 7/2.]

Op 18 maart verscheen van Новости в мире in de categorie Nieuws & politiek op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=aCRoIBrQ0Lg) de Russische video (1:40) met de titel ‘Мобильный телефон XIII века найден в Австрии у [Een mobiele telefoon uit de 13e eeuw werd gevonden in Oostenrijk]’ (6704 views en 1 reactie). De begeleidende tekst luidt: ‘Terwijl historici proberen de ware aard van de oorsprong van de oudste ’telefoon’ vast te stellen, raken gebruikers van sociale netwerken samenzwering. Sommigen van hen zijn er zeker van dat “mobiele telefoon” een bericht is dat achtergelaten wordt door buitenaardse wezens aan oude mensen. Anderen geloven dat het artefact een eeuwenoude ziener maakte die de toekomst voorspelde. Bron: http://www.vesti.ru]’.

In India verscheen op http://y.tt/30589400070hi.html het artikel met de titel ‘संदिग्ध एलियंस आविष्कार | 800 साल पुराने मोबाइल फोन नोकिया जैसा दिखता है [Verdachte uitvindingen van buitenaardse wezens | 800 jaar oude mobiele telefoon lijkt op Nokia]’ van GoodChinaBrand.com, via Xiaobian van Daily Mail, Express, Inquisitr, en besluit met de bekende uitspraak van ‘Scott Warring’.

Op 19 maart verscheen op YouTube (https://youtu.be/YqOKBCX-Rhc) de video (2:19) van ExportVideo in de categorie Amusement met de titel ‘A fost descoperit un Telefon Mobil cu o vechime de peste 800 ani [Een mobiele telefoon van meer dan 800 jaar oud ontdekt is]’ met 271.973 views en 119 reacties.

Op 23 maart (12:13) verscheen op Arabische site http://www.nasiriaelc.com/2016/01/75756 het bericht met de titel ‘بالصورة… اكتشاف موبايل سومري عمرة اكثر من ٨٠٠ عام [Ontdek Mobile Somri Umrah meer dan 800 jaar]’ naar The Daily Mail.

Op 25 maart verscheen op http://surabaya.tribunnews.com/2016/03/25/video-penemuan-ponsel-berumur-800-tahun-jadi-sensasi-di-internet het bericht van Cak Sur naar Mysteriousuniverse met de titel ‘VIDEO – Penemuan Ponsel Berumur 800 Tahun Jadi Sensasi Di Internet [VIDEO – De uitvinding van 800 jaar oude mobiele telefoon, zodat de sensatie op het internet]’.

Op 27 maart verscheen op de Japanse site http://mars-walker.blog.jp/archives/2016-03.html met de titel ‘「ねつ造」か?「ノキア製の携帯電話」が、13世紀オーストリアの地層から出土した? Fake? “Nokia cellphone” unearthed from a 13th-century stratum in Austria?’ Na een inleiding over OOPArts volgt ‘■ Is “NOKIA made mobile phone” opgegraven uit de laag van het 13e eeuwse Oostenrijk?’ Het vrij lange, bronloze artikel begint met het meer voorkomende misverstand, dat de mobiel werd opgegraven in december 2015, en eindigt met de onthulling, dat de beeldhouwer Wine Geltner van Art Replik Studio in 2012 het ding maakte. Hierna vervolgt het artikel over OOPArt, waarna de tekst in het Engels wordt weergegeven (Karl Weingärtner).

Op 28 maart verscheen op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=a9EBuHCj8LM) in de categorie Wetenschap en technologie de video (3:44) van Aliens TV met de titel ‘800 Years Old Cell Phone | Found In Austria | Real Or Fake !! | Aliens Tv’ met 393 views en 2 reacties.

Op 30 maart verscheen op https://gigamisterios.blogspot.com/2016/03/hallan-celular-de-800-anos-de-antiguedad-en-austria.html in de categorie Insólitos (ongewone dingen) het artikel van JC GIGAMISTERIOS met de titel ‘Hallan celular de 800 años de antigüedad en Austria [Ze vinden de 800 jaar oude mobiele telefoon in Oostenrijk] naar de Mirror, NEWS RT en besluit met ‘enkele van de meest populaire opmerkingen die ontstond in het web Conspiracy Club’.

Ergens in maart verscheen op de Indonesische site https://pontiblogger.blogspot.com/2016/03/ponsel-tertua-800-tahun-lalu-ditemukan-membatu.html het artikel met de titel ‘PONSEL TERTUA 800 TAHUN LALU DITEMUKAN MEMBATU DENGAN HURUF PAKU, BUKTI TEKHNOLOGI PURBA ! [800 JAAR GELEDEN DE OUDSTE TELEFOON gevonden versteende NAIL met letters, BEWIJS VAN OUD-technologie!]’. ‘NAIL met letters’, zoals we weten van het artikel van Sabah (zie Hoax9?), is ‘met spijkerschrift’. Als referenties worden opgegeven: Miror.Co.Uk, Metro.Co.Uk, aktual.com. Er zijn geen reacties. Zie screenshot.

Screenshot pontiblogger (03-2016)

Screenshot (pontiblogger)

April

Op 2 april verscheen op de Chinese site http://m.49363.com/tansuo/2/201604/18438.html het artikel naar de Daily Mail met de titel ‘800年前手机证明外星人存在 [800 jaar geleden bewees de mobiele telefoon het bestaan van aliens]’. Het wordt gevolgd door ‘De 28 bewijzen van het bestaan van buitenaardse wezens’.

Op 4 april verscheen op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=czYrNiv0DVA) de video (4:08) van Green Sun met de titel ‘200 Bin Yıllık Cep Telefonu | Gizli Gerçekler | Antik Mısır | Kayıp Dünya [200 Duizendjarige mobiele telefoon | Hidden Facts | Het oude Egypte | Lost World]’ in de categorie Onderwijs met 241.855 views. De reacties zijn uitgeschakeld. De tekst luidt: ‘Babylon duizenden jaren in de mobiele telefoon Petrified geproduceerd tienduizenden jaren in Egypte met de huidige technologie gereedschap izledi..n er gebeurde? Science Fiction Verhalen van verhalen geschreven door mij in een origineel verhaal.’

Op 7 april verscheen op http://www.vorply.com/tech/list/pictures-about-a-strange-artifact-found-at-an-excavation-site-in-china/ een post met de titel ‘Did Scientists Really Find These 5 Freaky Things in Excavations?’ De tekst is aan het begin corrupt. ‘The and its are full of things that we haven’t yet discovered or fully explained. In this story, a strange metal object was allegedly found during an excavation in Austria. As soon as it was found, the internet was flooded with rumors that the object was a cell phone from 8 centuries ago. And that’s only the beginning, there were many more strange objects and items that were allegedly discovered by scientists. Take a look.’ Etc. Is het echt of een hoax? Er zijn geen reacties.

Op 8 april verscheen op de Spaanstalige site https://jajajabuenchiste.org/encuentran-telefono-con-mas-de-800-anos-de-antiguedad/ in de categorie Curiosidad het artikel met de titel ‘Encuentran teléfono con más de 800 años de antigüedad [Ze vinden een telefoon met meer dan 800 jaar oud]’ met de video https://youtu.be/utOXeKdLUhA: ENCUENTRAN CELULAR DE 800 AÑOS (LA VERDAD) van 30/12.

Op 10 april verscheen op de Japanse site http://www.armystar.com/teshuzhanchang/201604/38090.html het artikel met de titel ‘真穿越了?奥地利出土800岁手机 [Echt gekruist? 800 jaar oude mobiele telefoon opgegraven]’ naar ‘Britse mediaberichten’. Het artikel is verspreid over 12 pagina’s, maar vanaf p. 3 volgt ‘20 passen door tijd en ruimte ijzeren kaarten: Chinese oude graven opgegraven horloges’, d.w.z. over andere voorbeelden van OOPArt, die op tijdreizen zouden wijzen.

Op 11 april verscheen op de Chinese site https://kknews.cc/tech/eaqyr.html het artikel met de titel ‘疑似UFO使用過的黏土手機! [Clay-telefoon waarvan vermoed wordt dat hij door UFO wordt gebruikt!]’, door Liaoning Elektromechanische Beroeps- en Technische Hogeschool gepubliceerd in Science and Technology naar de Daily Mail en de Inquisitr, waarna wordt gesproken over een ander OOPArt-voorbeeld (‘video vrijgegeven door Ancient Hidden History op 17 augustus zei dat de Russische regio van Labinsk iets soortgelijks vond als elektronische wafels in de rotsen 250 miljoen jaar geleden’). Het artikel besluit met: ‘Momenteel legt niemand specifiek de oorsprong van spijkerschrift mobiele telefoons uit, sommige UFO-jagers zeggen dat dit waarschijnlijk een erfenis is van buitenaardse wezens die in de 13e eeuw aankomen.’ Ook verscheen in India het artikel van Vivek Singh (student of k.v.no.2, aps colony, Delhi cantt-10, new delhi) op http://alienzpedia.blogspot.nl/2016/04/do-aliens-exist-do-aliens-exist-most.html met de titel ‘do aliens exist or not ????’ of korter ‘do aliens exist ????’ met de subtitel ‘Do aliens exist? Most compelling evidence of alien existence’. De foto staat in de blog, maar wordt niet genoemd; de tekst erbij heeft er geen betrekking op. Er zijn geen reacties.

Op 13 april verscheen op YouTube (https://youtu.be/h5NhSgNrz6s) de video (0:53) van dth dtg in de categorie Film & animatie met de titel ‘В Австрии найден телефон которому 800 лет [In Oostenrijk wordt een telefoon gevonden die 800 jaar oud is]’ met 95 views en 0 reacties. De tekst luidt: ‘Europese archeologen hebben bij een opgraving in Salzburg een object ontdekt dat eruit ziet als een mobiele telefoon. Archeologen, die in de Oostenrijkse stad Fuschl am See in de buurt van Salzburg werkten, ontdekten een uniek artefact. MOBIELE TELEFOON IS 800 JAAR OUD ???’

Op 15 april verscheen op de Spaanstalige site https://tiosabiasque.com/2016/04/15/hallan-celular-de-800-anos-de-antiguedad-en-austria/ het artikel met de titel ‘Hallan celular de 800 años de antigüedad en Austria [Ze vinden de 800 jaar oude mobiele telefoon in Oostenrijk]’ naar News RT (d.w.z. naar de Mirror). Ook verscheen op http://grandesmisteriosporjesuscordero.blogspot.com/2016/04/celular-de-hace-800-anos-encontrado.html het artikel van Jesús Gray naar de bijgevoegde PC-video met de titel ‘Celular de hace 800 años encontrado (Viaje en el tiempo o alienigena) [Cellulair van 800 jaar geleden gevonden (Journey in time of alien)].

Op 17 april verscheen het artikel van Janine voor ZDDK – MIMIKAMA (https://www.mimikama.at/allgemein/een-mobieltje-van-800-jaar-oud/) met de titel ‘Een mobieltje van 800 jaar oud?’ (78 views). De Nederlandse tekst luidt: ‘Er circuleert een foto op internet van een mobiele telefoon die 800 jaar oud is. Deze wordt op Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, etc. duizenden keren gedeeld. Samenzweerders zijn het er over eens dat het hier gaat om een mobiele telefoon. [Foto met titel groot: ‘Naar verluidt werd de telefoon gevonden in het Oostenrijkse Salzburg.’] De YouTuber Paranormal Crucible meldde de vondst, die het een „kopie“ van een moderne telefoon noemde. Samenzweerders hebben vervolgens vastgesteld dat de symbolen op de “Alien-telefoon” lijken op tekens die de oude Soemeriers gebruikten. Tot nu toe heeft echter geen enkele archeoloog dit gemeld, heeft het ding geborgen of was in staat om de bevinding te bevestigen. De Britse krant „Daily Mail“ schreef over „absurde claims“. (Uittreksel APA) [PC-Video]’ Tussentitel: ‘Wij hebben onderzoek gepleegd!’ Tekst: “Vele media beweren dat dit om een Bewering gaat. Maar wij hebben het bewijs”. Groot: ‘De mobiele telefoon is een grap uit 2012.’ Vervolg: ‘The Craft „ART REPLICA“ in Salzburg / Fuschl am See heeft deze telefoon met de naam: gepubliceerd „BabyloNokia“ in 2012 en werd blijkbaar gebruikt als een marketing tool.’ Volgt grote foto met opschriften van Art Replik. En een foto met tekst: ‘Net zoals deze oude computermuis’. Screenshot: Facebook-Statusbericht. Auteur: Tom, Mimikama.at. Vertaling: Suzanne, Mimikama.nl.

Pablogonzae – 10 Objetos de supuesto origen extraterrestre

Gepubliceerd op 20 apr. 2016

Conteo a 10 documental de supuestos objetos extraterrestres, muchos de los objetos en este conteo son considerados como engaños a ustedes les dejo el derecho de creer lo que quieran creer.

Sígueme en Facebook
https://www.facebook.com/pablogonzae/

Reacties:
https://youtu.be/dWa2Vffj5wk

Op 20 april verscheen op YouTube (https://youtu.be/dWa2Vffj5wk) in de categorie Amusement de video (17:16) van Pablogonzae met de titel ‘10 Objetos de supuesto origen extraterrestre [10 Objecten van veronderstelde buitenaardse oorsprong]’ met 5.631.211 views en 1642 reacties. De begeleidende tekst luidt: ‘Ik tel tot 10 documentaires van veronderstelde buitenaardse objecten, veel van de objecten in deze telling worden beschouwd als misleidingen voor jou. Ik laat je het recht om te geloven wat je wilt geloven.’ De video is nog steeds zeer populair. Op 12 mei 2018: 5.765.828, op 24 mei: 5.809.888, op 8 aug. 6.070.038. Op Pinterest staan links van Robert Caleb, van Dolly en van leonardo.

Op 20 april verscheen op de Roemeense site https://luigiemi.wordpress.com/ het artikel van Arama Luigi – Emanuel met de titel ‘Telefon vechi de 800 ani [800 jaar oude telefoon]’ met het intro: ‘‘De laatste tijd heb ik op Faceook artikelen gezien over een telefoon gevonden door sommige Oostenrijkse archeologen op aarde zonder te schrijven uit onze tijd, maar met spijkerschrift. Kijk naar de prachtige telefoon die door deze archeologen is ‘ontdekt’. [Foto.] Natuurlijk wordt deze ontdekking anders geïnterpreteerd, met twee kampen: degenen die…’ Verder lezen op https://luigiemi.wordpress.com/2016/04/20/telefon-vechi-de-800-ani/#more-118, waar het hele artikel staat, dat het idee van een 800 jaar oude telefoon verwerpt op logische gronden. Er zijn geen reacties.

Op 23 april verscheen op de Chinese site http://www.marotify.net/post/2339 het artikel met de titel ‘考古学家发现800年前的手机,专家说这是外星人留下的 [Archeologen ontdekten 800 jaar geleden mobiele telefoons, zeggen experts dat dit wordt achtergelaten door buitenaardse wezens]’ van Tech News Xiaobian naar de Daily Mail. De tekst is hetzelfde als op 2 april. Het eindigt met ‘Wetenschappelijk onderzoek gaat verder!’ En wordt gevolgd door ‘Een ruimteschip van 4000 meter werd ontdekt in de maankrater’, etc.

Op 25 april verscheen op YouTube (https://youtu.be/8oSfEAjiQtE) in de categorie Mensen & blogs de secureteam-video (4:12) van de Braziliaanse zender O COLECIONADOR DE FATOS [De collector van FEITEN – UFO VANDAAG] met de titel ‘ENCONTRADO CELULAR COM MAIS DE 800 ANOS [GEVONDEN CELLULAIR MET MEER DAN 800 JAAR]’ met 198 views en 0 reacties. Ook verscheen op YouTube (https://youtu.be/MxtzoXlNNDc in de categorie Nieuws & politiek de video (8:51) van Jayme Nena met de titel ‘【ミステリー】800年前の携帯電話を発見! 世界史を塗り替える大発見か!?世界が震えた衝撃写真とエピソード [[Mysterie] Ik heb 800 jaar geleden een mobiele telefoon gevonden! Was het een geweldige ontdekking om de wereldgeschiedenis te herwinnen! ? De schokbevende wereld en de aflevering]’ met 4 views en 0 reacties.

Op 28 april verscheen op https://mysteriousearth.net/2016/04/28/could-archaeologists-discovery-of-800-years-old-mobile-phone-prove-time-travel-is-real/ in de categorie mystery het artikel met de titel: “Could archaeologists discovery of 800-years-old mobile phone prove time travel is real?” Bron: Paul Seaburn.

Mei

Op 1 mei verscheen op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=smY-vNF_-w8) in de categorie Amusement de Turkse video (2:03) van Hakan Karabıyık met de titel ‘800 YILLIK CEP TELEFONU [800 JARIGE MOBIELE TELEFOON]’ met 1078 views en 1 reactie en de tekst: ‘Archeologen hebben iets gevonden dat lijkt op de telefoon van 800 jaar geleden, ik heb dit object aan u voorgesteld’.

Op 2 mei verscheen op https://storiesofworld.com/ancient-technology-800-year-old-mobile-found-in-excavation/ het artikel met de titel ‘Ancient Technology: 800 Year Old Mobile Found’ van DEEPAK IN HISTORY. De foto is https://voiceofpeopletoday.files.wordpress.com/2016/03/800-year-old-mobile-phone-found-in-austria.jpg?w=624, twee andere foto’s, die het niet doen, zijn van utosvideok.eu. De foto van de Nokia is http://tech.firstpost.com/wp-content/uploads/2015/06/Nokia-3310.jpg. Het besluit met: ‘No matter what people say but it is truly an astonishing fact that our ancestors had these cell phones and they have used it way before us. It is even more amazing than having those wonders still in this world.’ Ook via https://storiesofworld.com/author/deepak/.

Op 3 mei verscheen op de Koerdische site http://kurdgen.blogspot.com/2016/05/800.html het artikel van Ciger Yusuf naar de Daily Mail met de titel ‘هاتف محمول عمره 800 عام في النمسا!’ Vertaling: ‘800 jaar oude mobiele telefoon in Oostenrijk!’ Er zijn geen reacties. Ook via http://www.kurdgen.com/2016/05/800.html. Ook naar de Daily Mail is het artikel op de Irakese site http://www.skyiraq.news/news.php?id=890 met de titel ‘اكتشاف هاتف محمول من زمن السومريين مكتوب عليه بالخط المسماري [De ontdekking van een Sumerische mobiele telefoon geschreven in spijkerschrift]’. Ook naar de Daily Mail is het artikel op de Arabische site https://www.alghadpress.com/news/%D9%85%D9%86%D9%88%D8%B9%D8%A7%D8%AA-%D9%85%D8%AA%D9%81%D8%B1%D9%82%D8%A9-%D9%85%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%B1%D8%A7%D9%82/53784/%D8%A7%D9%83%D8%AA%D8%B4%D8%A7%D9%81-%D9%87%D8%A7%D8%AA%D9%81-%D9%8A%D8%B9%D9%88%D8%AF-%D8%B9%D9%85%D8%B1%D9%87-%D8%A5%D9%84%D9%89-%D9%86%D8%AD%D9%88-%D8%A7%D9%84%D9%81-%D8%B3%D9%86%D8%A9 met de titel ‘اكتشاف “هاتف” يعود عمره إلى نحو الف سنة [De ontdekking van een “telefoon” die teruggaat tot ongeveer duizend jaar]’. Op Twitter (https://twitter.com/90KIQ/status/727500722972020737) verscheen het bericht van Republiek van de Republiek @90KIQ [جمهورية المگاريد] met de titel ‘اكتشاف علماء آثار هاتف محمول عمره 800 عام… [Ontdekking van de archeologen 800-jaar oude mobiele telefoon …]’ met een Arabische tekst (zie onderstaande afbeelding). De thread op https://boxden.com/showthread.php?t=2300913 met 20 deelnemers met de titel ‘800 Year Old Cell Phone Discovered’ begint met de inbreng van Chedda naar Unilad (31/12/15) met de PC-video. Er zijn 85 reacties.

Twitter - Republiek van de Republiek @90KIQ (3-5-16)

Twitter – Republiek van de Republiek @90KIQ (3-5-2016)

Op 4 mei verscheen op de Arabische site http://alghadeer.tv/news/detail/39676/ het korte artikel zonder bronvermelding of reacties met de titel ‘بالصور..اكتشاف هاتف اثري سومري [De ontdekking van een oude Soemerische telefoon]’. Op de Armeense site https://openarmenia.am/index.php?/topic/35233-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8/&page=2 verscheen op de Russische blog Новости археологии (Nieuws van de archeologie) de inbreng van Chantal Papillon (gevorderd): ‘Op de een of andere manier miste ik dit nieuws aan het eind van vorig jaar.’ Overname van het artikel van Ostap Zhukov op mk.ru (30/12/15) met de PC-video.

Op 5 mei verscheen het artikel van Ayed Moussawi naar de Daily Mail op de pagina op https://www.facebook.com/BqayaRdhadhMnAlzmnAljmyl/posts/725333624274255?comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22O%22%7D van ‘بقايا رذاذ من الزمن الجميل [Resten van een spray van mooie tijd]’. Er zijn 26 reacties.

Op 6 mei verscheen op https://newsinfocenter.blogspot.com/2016/05/watch-800-year-old-mobile-phone-found.html het artikel met de titel ‘WATCH: 800-Year-Old Mobile Phone Found in Austria’ met de video https://youtu.be/88hDo9DlO0I van What They Don’t Want You To Know.

Op 9 mei verscheen op de Poolse site https://www.kozaczek.pl/plotka/szok-znaleziono-telefon-komorkowy-ktory-mial-800-lat-niewiarygodne-70252 het artikel van krisu zonder bronvermelding naar Seaburn met de PC-video en de titel ‘Szok! Znaleziono telefon komórkowy, który miał… 800 lat! Niewiarygodne! [Shock! Er werd een mobiele telefoon gevonden die… 800 jaar oud was! Ongelooflijk!]’ Op de Arabische site https://abunawaf.com/08516-%D8%A3%D9%82%D8%AF%D9%85-%D9%87%D8%A7%D8%AA%D9%81-%D8%B9%D8%B1%D9%81%D9%87-%D8%A7%D9%84%D8%A5%D9%86%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D9%83%D8%A7%D9%86-%D9%85%D9%88%D8%AC%D9%88%D8%AF-%D9%82%D8%A8%D9%84-800-%D8%B3%D9%86%D8%A9/ verscheen het artikel naar Unbelievable-facts.com (22/1) met de titel ‘أقدم هاتف عرفه الإنسان كان موجود قبل 800 سنة’. [De oudste bekende man bestond 800 jaar geleden]’ met 2 reacties.

Op 10 mei verscheen op YouTube (https://youtu.be/kjxSvwqCqsQ) de video (1:03) van معلومات عامة [Algemene informatie] in de categorie Mensen & blogs met de titel ‘اقدم هاتف قبل 800 سنة اكتشف في العراق [Ik presenteer een telefoon die 800 jaar geleden in Irak werd ontdekt]’ met 1670 views en 3 reacties. De begeleidende tekst luidt: ‘Een 800 jaar oude door mensen gemaakte telefoon gevonden in Irak. Een groep Oostenrijkse archeologen vond een celvormig stuk steen, meer dan 800 jaar oud, dat lijkt op moderne mobiele telefoons. Deze telefoon heeft de interesse van veel mensen gewekt, omdat het oude spijkerschriftinscripties op het toetsenbord bevat. Het schrijven van de Soemeriërs gaat terug tot 3000 voor Christus, wat wijdverspreid was in Irak. Volgens het kanaal “Paranormal Crucibles” op YouTube was deze taal een mysterie tot gedecodeerde symbolen in de 19e eeuw.’ [Of: ‘De oudste bekende menselijke telefoon was 800 jaar geleden gevestigd in Irak, vond hij een groep Oostenrijkse archeologen stuk steen uitgehouwen in de vorm van een mobiele telefoon, dat dateert uit meer dan 800 jaar, en was vergelijkbaar met mobiele telefoons in de moderne tijd.’ Etc.] Op de Arabische site https://nnpress.com/post/55684/%D8%A3%D9%82%D8%AF%D9%85-%D9%87%D8%A7%D8%AA%D9%81-%D8%B9%D8%B1%D9%81%D9%87-%D8%A7%D9%84%D8%A5%D9%86%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D9%83%D8%A7%D9%86-%D9%85%D9%88%D8%AC%D9%88%D8%AF-%D9%82%D8%A8%D9%84-800-%D8%B3/ (niet kopieerbaar) verscheen hetzelfde artikel als op abunawaf.com met de titel: ‘De oudste bekende man bestond 800 jaar geleden’ in de categorie Entertainment en diversen. De bijgevoegde video is https://youtu.be/XbO2a3hFmO0.

Screenshot nnpress (10-5-16)

Screenshot nnpress_com (10-5-2016)

Op 12 mei verscheen op YouTube (https://youtu.be/3ckkFWXoX9c) in de categorie Amusement de Indiase video (1:52) van Ajab-Gajab Story met de titel ‘800 years old cellphone truth in hindi’ met 94 views en 0 reacties. Op de Libanese site http://beirutpress.net/article/303238 verscheen het artikel met de titel ‘أقدم هاتف عرفه الإنسان كان موجود قبل 800 سنة!! [De oudste bekende telefoon bestond 800 jaar geleden !!]’ De tekst is hetzelfde als op abunawaf.com, alleen de video is niet beschikbaar.

Op 15 mei verscheen in China van MANABON op http://t6tt.com/archives/283797 het artikel naar de Daily Mail en de Inquisitr met de titel ‘奧地利驚見800年前諾基亞 時空旅行的證據? [Oostenrijk is geschokt door het bewijs van Nokia’s ruimtereizen 800 jaar geleden?]’ Na de lange tekst vervolgt het artikel over een ander OOPArt-geval. De bron is weixin.qq.com.

Op 16 mei verscheen op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=x68viODC4c0&feature=share) in de categorie Film & animatie de lange Spaanstalige video (1:39:23) van LA NOCHE DEL LOBO met de titel ‘Los Ooparts’ met 338 views en 0 reacties. Een link is geplaatst op Pinterest door LA NOCHE DEL LOBO. Op de Japanse site https://tumuzikaze3.blogspot.nl/2016/05/800-year-old-mobile-phone-found-in.html verscheen het artikel van Inada Kuki’s met het label Mystery en de titel ‘これもタイムトラベル?800-Year-Old Mobile Phone Found in Austria’. Het is deels in het Japans en deels in het Engels, het eerste uiteraard een vertaling van het laatste. Het Engelse artikel heeft geen bronvermelding en is onbekend, d.w.z. komt met geen enkele tekst overeen en begint met de zinnen: ‘Evidence: 800-Year-Old Mobile Phone Found in Austria, You Won’t Believe What It Looks Like! An ‘800-year-old mobile phone’ was left behind by ALIENS in Fuschl am See, a city in the Austrian state of Salzburg, according to latest claims of conspiracy theorists. Is it evidence of an advanced civilization or time travel?’ Veel meer wordt niet gezegd, ook niet in het Japanse kaderverhaal, dat over tijdreizen gaat.

Op 17 mei verscheen voor de zoveelste keer van NotizieVirali het bericht op Twitter (https://twitter.com/NotizieVirali/status/732688437564866560): #BabyloNokia, ecco il telefono bufala di origine aliena http://goo.gl/v1nJ7X (= http://notizievirali.net/attualita/010534/babylonokia-ecco-il-telefono-bufala-di-origine-aliena/ pagina niet gevonden).

Op 18 mei verscheen op Quora.com (https://www.quora.com/Is-this-supposed-800-year-old-cell-phone-fake-The-supposed-artifact-looks-like-phone) de vraag ‘Is this supposed 800 year old cell phone fake?(The supposed artifact looks like phone)’. Er zijn 7 antwoorden, allemaal op 18 mei. De eerste komt van Arjun Raj (works at Idea Cellular). “This image has either of the two explanations. 1. It’s fake. 2. Someone figured out time travel and forgot their phone in the past. (438 views) Het tweede antwoord komt van Patrick Lau (Gollum of Quora. Ask me, I answer!). “No, it’s not fake. It’s actually a funny story. About 5 years ago, I used my time machine to travel back to the year 1211 because I wanted to view the Battle of the Rhyndacus where the Latin emperor Henry of Flanders defeated the Nicaean emperor Theodore I Lascaris. I set the location to modern day Istanbul (where the battle took place) but somehow my Nokia mobile phone interfered with the time machine and I landed in the medieval Holy Roman Empire (present day Austria). Fuschl am See to be exact. Lovely place! [Foto.] But I was so angry because there was no way I would make it to Istanbul in time that I spent all day cursing at my Nokia phone. It was there when a bloke named John walked up to me and asked me “Hwá sy Nokia?” (what is Nokia?). I had no idea what an English guy was doing in present day Austria at that time, don’t ask me! But he did draw some funny things. [Foto.] So I tried to explain to him what a Nokia is and because I had so much free time while my flux capacitor was recharging, I carved him a Nokia from stone. He totally loved it! English and ancient Cuneiform were the only languages I knew, so I carved the symbols in Cuneiform. Simply because he thought my modern day English was strange. I don’t know what he did with the stone Nokia but I assume he threw it away somewhere in Fuschl am See shortly after I left with my time machine, because that’s where it was found in 2012. I know everyone says not to leave any traces when you travel into the past, but I mean …it was just a stone Nokia. And I was right – it didn’t change the future in any way except for a few weird questions on Quora and elsewhere. Of course, there are the weirdos who think that it’s a hoax: “800-Year-Old Mobile Phone” Found In Austria, According To Alien Theorists. Everyone wants you to think that an 800-year-old mobile phone has been found. It hasn’t. But don’t listen to them, because you now know the true story!” (293 views) Het derde antwoord komt van Vaughn Yanko (Creating unhelpful credentials since 2017). “Of course it’s fake! Don’t trust the internet with all its stupid conspiracies. 1. The “letters” on the keys are Cuneiform, which is an ancient Mesopotamian writing system that is not 800 years old (it dates to c. 3500 BC). 2. It has a design similar to the older Nokia phones (look under 1990–2014 for the designs, specifically the 6310i model). 3. The image is very low-quality, suggesting that it is most likely photoshopped. 4. It’s not practical or logical as cellphone technology did not exist 800 years ago. For Reference, your “800 year old cellphone”: [foto of Nokia] Please stop trusting the internet. It’s all lies, or most of it.” (794 views) Het vierde antwoord is van Daniel Lindsäth (Been working in the tech industry for a decade or so). “It’s neither fake, nor ancient, nor alien. It’s a piece of art by a German sculptor who specialises in ancient art replicas, here’s an article he wrote when he discovered that a UFO conspiracy site had found the image, cropped off the relevant names and used it as a lie to further their interests: MYSTERIOUS CUNEIFORM FUND (link niet meer actief).” (212 views) Het vijfde antwoord komt van Robert Stone. “If you look very carefully you can see it’s an 800 year old potato that was carved and painted. The creator’s name is the lower right corner where it says ‘DaVinci Networks’.” (223 views) Het zesde antwoord komt van João Colaço. “It’s obviously a very bad joke of a pork fur made, cotton stuffed Nokia 6110, with fake alien calligraphy. Seems like another funny conspiracy theory proclaimed by junk American TV shows.” (126 views). De zevende is onvindbaar. Ook verscheen op de Roemeense site https://stirideactualitate.ro/index.php/2016/05/18/descoperire-uluitoare-fost-gasit-un-telefon-mobil-extraterestru-vechi-de-800-de-ani/ in de categorie Mister het artikel van Adrian Dumitru Parvu naar de Sun met de PC-video en de titel ‘ULTIMATE ONTDEKKING! Er is een 800 jaar oude EXTRATERABLE mobiele telefoon gevonden’ zonder reacties. De bron van dit artikel is http://cyd.ro/descoperirea-recenta-a-unor-arheologi-din-austria-a-socat-lumea/, waar geen datum bijstaat en dat begint met de PC-video. De titel van het artikel luidt: ‘Descoperirea recentă a unor arheologi din Austria, a șocat lumea! [De recente ontdekking van Oostenrijkse archeologen heeft de wereld geschokt!]’ De bron hiervan is het artikel op newsar.ro (30/12), zodat dit artikel waarschijnlijk ook van die datum is (of de dag erna).

Op 22 mei verscheen op de Chinese site http://www.fxmh.net/fxmh/vip_doc/1924485.html het artikel met de merkwaardige titel ‘外星人存在的铁证曝光 800年前的手机被挖出 [Alien’s bestaan van de ijzerkaartblootstelling 800 jaar geleden, werd de mobiele telefoon uitgegraven]’, waarmee ‘Bewijs van het bestaan van aliens 800 jaar geleden geleverd door opgegraven mobiele telefoon’ zal zijn bedoeld. Google vertaalt: ‘Alien’s bestaan van de blootstelling aan ijzerkaarten 800 jaar geleden, de mobiele telefoon werd gegraven uit Fengxian portal’, waarin ook de sitenaam is meegenomen. Het artikel via Xiaobian naar deDaily Mail is direct overgenomen van marotify.net (23/4/16).

Op 23 mei verscheen op Twitter (https://twitter.com/hashtag/babylonokia) van Jacopo Teodori @JackTstyle het bericht #BabyloNokia, ecco lo #Smartphone-bufala di origine #aliena #Epic #Fake http://www.wired.it/attualita/tech/2016/01/05/babylonokia-telefono-bufala-origine-aliena/ … via @wireditalia. Op https://www.facebook.com/Tudo-Inesperado-611645939001859/ verscheen van Tudo Inesperado de tekst: ‘Imagens de suposto celular da antiga Babilônia viralizam na web!

Op 24 mei verscheen op YouTube (https://youtu.be/WqCFebVha_8) de video (2:23) van H.A. X.A. in de categorie Amusement met de titel ‘La verdad sobre el Telefono Celular Fosil de Austria [De waarheid over de Oostenrijkse Fosil-mobiele telefoon]’ met 395 views en 1 reactie. De begeleidende tekst luidt: ‘Het is al lang gezegd, ze vonden een mobiele telefoon in Oostenrijk die 800 jaar oud zou zijn! hier de waarheid over.’

Op 26 mei verscheen op https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/518491/Time-travel-travelling-traveller-proof-Apple-CEO-Tim-Cook-spots-iphone-old-painting het artikeltje van Patrick Knox met de titel ‘More proof time travelling is real: Apple boss spots iPhone in 350-year-old painting’, waarin ook de foto is opgenomen met de ondertiteling ‘MIND-BLOWING: Boffins claim to have discovered an 800-year-old mobile’ en de tekst: “Just weeks before this an “800-year-old” mobile phone was uncovered in an archaeological dig in the Austrian city of Salzburg, leading to claims it could either be evidence of an advanced civilisation or time travel.”

Op 27 mei verscheen op YouTube https://youtu.be/0KEWlzc2owM in de categorie Amusement de video (1:33) van ネタ・パラダイス [Neta Paradise] met de titel ‘【閲覧注意】実在していたタイムトラベラー! 彼らが残した遺留品! [【Door de aandacht bladeren】 De tijdreizigers die er waren! De items achtergelaten door hen!]’ Met 793 views en 0 reacties.

Op 29 mei verscheen op de Poolse site https://www.koniec-swiata.org/znaleziono-telefon-kmurkowy-majacy-800-nalezal-kosmitow/ het artikel naar onet.pl (page not found) met de titel ‘Znaleziono telefon kmórkowy mający 800 lat!! Należał do kosmitów? [Een mobiel telefoonnummer van 800 jaar oud werd gevonden!! Hij behoorde tot de aliens?]’ Bijgevoegd is de PC-video en er zijn 9 reacties.

Op 30 mei verscheen op het forum https://forum.audiob.us/discussion/3894/bank-select-via-midi-ios-synths/p3 in een discussie over ‘boffins’ (wat zijn dat?) het bericht van u0421793 met de tekst ‘800 years old mobile phone discovered, Boffins claims’ en de video van oneindia (https://youtu.be/22UZ8_dhQIA).

Op 31 mei verscheen in de categorie Hoax de foto (https://hoax.sk/wp-content/uploads/kamenny-mobil.jpg) op https://hoax.sk/kamenny-mobil-z-praveku-je-hoax/kamenny-mobil/ met de titel ‘Kamenný mobil [Stone mobiel]’.

[Disclaimer: Alle vertalingen uit het Chinees, Japans, Indonesisch, Thais, Hongaars, etc. zijn gemaakt met de automatische vertaling en (vrijwel) niet gecorrigeerd – allereerst omdat daar geen beginnen aan is en ten tweede omdat het toch om bekende gegevens gaat.]

Lees ook het vervolg: De Babylonokia Hoax (18): Juni t/m September 2016

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Babylonokia