Cor Hendriks – De Babylonokia Hoax (13): de hype op 5 januari en 6 januari 2016

5 januari

Een belangrijk artikel van 5 januari was op https://www.truthorfiction.com/archeologists-discover-800-year-old-cell-phone-tablet/met de titel ‘Archeologists Discover 800-Year-Old Cell Phone Tablet – Fiction!’ De waarheid is: archeologen hebben niet een oude buitenaardse mobilofoon opgegraven. Dat gerucht begon met een bericht dat verscheen op een Spaanstalige samenzweringswebsite te vertalen met ‘Awakens the Future’ [i.e. despiertaalfuturo 24/2, wat in het geheel niet de eerste was, zie Hoax 3]. Daarna kwam in maart de video van MEXICOGEEK, die meer dan 650.000 views had en aanleiding tot veel berichten was. In december 2015 werd het verhaal in het Engelstalige milieu gebracht door websites als To the Death Media en UFO Sighting Daily. Het is geen Nokia maar een Ericsson S868 (foto bijgevoegd). Ook Debunker Prashanth Damarla publiceerde op https://www.hoaxorfact.com/history/archaeologists-discovery-of-800-year-old-mobile-phone-proves-time-travel-is-real-facts.html) een artikel met de titel: ‘Archaeologists’ Discovery of 800-Year-Old Mobile Phone Proves Time Travel is Real: Facts’ met 486 views en 0 commentaren. De video van MEXICOGEEK is opgenomen en wordt gezien als bron en over de maker wordt gezegd, dat deze vaker ‘too good to be true’ verhalen publiceert – zoals over de ontdekking van de enorme piramide op Mars – allemaal in de categorie Amusement. Het is waarschijnlijk een Ericsson S868 en het verhaal is een hoax. Ook in Italië verscheen een artikel in deze trant op https://www.wired.it/attualita/tech/2016/01/05/babylonokia-telefono-bufala-origine-aliena/) van Gianluca Dotti (Giornalista scientifico) met de titel ‘BabyloNokia, ecco il telefono-bufala di origine aliena [BabyloNokia, hier is de telefoon-bufala van buitenaardse afkomst]’ en vervolgtitel: ‘In rete c’è chi scrive di popolazioni aliene, di Anunnaki, di Mesopotamia e di viaggi nel tempo, ma questo cellulare di argilla è solo un’opera d’arte tedesca [Op het web zijn er mensen die schrijven over buitenaardse bevolkingsgroepen, Anunnaki, Mesopotamië en tijdreizen, maar deze mobiele telefoon van klei is slechts een Duits kunstwerk]’. Hij leidt het verhaal niet verder terug dan tot Mysterious Universe (23/12), meldt dat de telefoon bekend is als ‘BabyloNokia’ en geeft dan de oplossing van Snopes (enige uren eerder gepubliceerd). Er zijn geen reacties. Op Twitter verscheen het bericht van Orazio Gugliotta @mystartup08 met de tekst: “BabyloNokia, ecco il telefono-bufala di origine aliena: In rete c’è chi scrive di popolazioni aliene, di Anunn… bit.ly/1ReCmwD”, gevolgd door de foto en de verwijzing naar wired.it. De Twitterpagina is als afbeelding opgenomen in het bericht van Barbara Massaro van 8 januari op https://www.panorama.it/societa/life/le-web-bufale-della-settimana-ep-25/ (dat niet gerelateerd is).

Twitter - Panorama (5-1-16)

Twitter – Panorama (5-1-16)

Ook in Zweden verscheen zo’n artikel op https://www.metro.se/artikel/nej-det-h%C3%A4r-%C3%A4r-inte-en-800-%C3%A5r-gammal-mobiltelefon-xr van Hugo Ewald met de titel ‘Nej, det här är inte en 800 år gammal “mobiltelefon” [Nee, dit is geen 800 jaar oude “mobiele telefoon”]’. Van deze sculptuur uit 2012 publiceerde Mysterious Universe een artikel over tijdreizen of ruimtemissies, wat werd verspreid door Daily Mail en Daily Dot. ‘Het echtpaar dat de Art Replik studio bezit, uploadde de afbeelding op [i.e. van] de “mobiele telefoon” op 6 januari 2012 met een beschrijving die sterk lijkt op die op het Mysterious-universum. Kijkend naar de rest van de foto’s op de Facebook-pagina, is het gemakkelijk om te beseffen dat de kunststudio het speciale doel heeft om sculpturen te creëren die oude [objecten] op verschillende manieren parafraseren of imiteren. Onder de afbeeldingen bevindt zich bijvoorbeeld een computermuis in klei gegraveerd met een kilogram [i.e. cuneïform]. Waarschijnlijk is het een grapje van de beeldhouwers. De originele afbeelding bevat een watermerk met de nu gedownloade webpagina van de studio en de titel “BabyloNokia”, een woordcombinatie die Babylon en Nokia combineert. Er is dus niets dat erop wijst dat de vermeende mobiele telefoon allesbehalve een beeldhouwwerk is dat in Duitsland is gemaakt, waarschijnlijk als een marketingtactiek voor de studio in kwestie.’

Babylonokia FALSKT (5-1-16)

Babylonokia FALSKT (5-1-16)

Op YouTube verschenen diverse video’s, zoals de video (1:06) van Just Fun Show in de categorie Amusement (https://youtu.be/8DyTrM3eg4g) met de titel ‘ALIENS, VIAJANTES DO TEMPO, NOKIA de 800 ANOS’ met 5356 views en 3 reacties. Deze video is niet meer beschikbaar. Ook verscheen op YouTube (https://youtu.be/S_wrsjxgG_c) de video (4:46) van AssombradO.com.br in de categorie Amusement met de titel ‘Celular 800 Anos Descoberto na Áustria! Será? (#285 – Notícias Assombradas)’ met 191.591 views en 1197 reacties. Ook verscheen op YouTube (https://youtu.be/lPds6zjNAsY) in de categorie Wetenschap en technologie de video (3:56) van Mister P met de titel ‘Teléfono de 800 años de antiguedad encontrado en Austria. ¿Verdadero o falso?’ met 7994 views en 3 reacties. Verder verscheen op YouTube (https://youtu.be/DFDIlvcplCI) in de categorie Amusement de video (1:57) van SalvadorRayaVlogs met de titel ‘El móvil de 800 años – La verdad de la historia’ met 1093 views en 11 reacties. De tekst luidt: “¿Móvil de 800 años de antigüedad? El descubrimiento del teléfono móvil ha provocado una gran ola de especulaciones en las redes sociales.” Ook verscheen op YouTube (https://youtu.be/NzMtVNxq6CI) de video (8:57) van Mundo Desconhecido met de titel ‘10 OBJETOS CURIOSOS DE ORIGEM DESCONHECIDA! [10 CURIEUZE OBJECTEN VAN ONBEKENDE HERKOMST!]’ in de categorie Amusement met 884.632 views en 626 reacties. De tekst luidt: “In de loop der eeuwen is dat humano [= de mensheid] bewezen steeds nieuwsgierig en gewijd aan de duizenden geheimen dat onze wereld en onze geschiedenis teisteren ontrafelen. En dat is getuige te allen tijde, met name als gevolg van oude voorwerpen, bij opgravingen dat de manier waarop levenswijze en andere details over het verleden af te schilderen ontdekt. Bekijk de video een aantal voorwerpen die werden ontdekt door de mensheid, maar zijn nog niet hadden hun oorsprong onthuld…” Op Pinterest staat een link van João Amaral. Ook verscheen op YouTube (https://youtu.be/Nm9WNZ7hOcs) in de categorie Games de video (1:12) van Coisas Loucas met de titel ‘A verdade sobre o Celular 800 Anos Descoberto na Áustria’ met 1365 views en 0 reacties. Ook verscheen op YouTube (https://youtu.be/-az5FYgTl9U) de video (1:09) van WoW in World in de categorie Mensen & blogs met de titel ‘Уникальная находка: современный гаджет, которому уже 800 лет озадачил ученых [Een unieke vondst: een moderne gadget die al 800 jaar in verwarring is gebracht door wetenschappers]’ met 423 views en 0 reacties. De tekst luidt: “In Salzburg heeft Oostenrijk een aarden apparaat gevonden dat eruitziet als een moderne mobiele telefoon. De geschatte leeftijd van de vondst is 800 jaar.” Ook verscheen op YouTube (https://youtu.be/Nm9WNZ7hOcs) de video (1:16) van Luck in de categorie Games met de titel ‘A verdade sobre o Celular 800 Anos Descoberto na Áustria [De waarheid over de mobilofoon van 800 jaar ontdekt in Oostenrijk]’ met 1373 views en 0 reacties.

In Duitsland verscheen op https://haunebu7.wordpress.com/2016/01/05/haben-forscher-wirklich-ein-800-jahre-altes-alien-handy-entdeckt-video-pravda-tv-lebe-die-rebellion/ het artikeltje met de titel ‘Haben Forscher wirklich ein 800 Jahre altes Alien-Handy entdeckt? (Video) | PRAVDA TV – Lebe die Rebellion’ met de PC-video, een shorttext en een link naar pravda-tv.com (4/1). Op http://androidmag.de/news/technik-news/alien-handy-in-oesterreich-gefunden/ verscheen het artikel met de titel ‘Alien-Handy in Österreich gefunden’ naar Huffington Post en Daily Mail met de PC-video. Op https://mi-forum.net/viewtopic.php?t=880 verscheen het artikel van mittei (News Guru) met dezelfde tekst met link en 2 reacties. Op http://actualinfo.website/2016/01/05/die-archaologen-fanden-2800-jahrige-ein-nokia-handy/ verscheen het artikel in de categorie Dutch met de titel ‘Die Archäologen fanden 2800-jährige ein Nokia-Handy’ met 200 views naar Popular Mechanics (Duitse versie van hi-news.ru, zie verderop).

In Polen verscheen op http://innpoland.pl/124163,komorka-ktora-ma-800-lat-jaka-jest-prawda-o-znalezisku-ktory-rozpala-wyobraznie-zwolennikow-teorii-spiskowych van Dawid Wojtowicz het artikel in de categorie Gebeurt met de titel ‘Komórka, która ma… 800 lat. Jaka jest prawda o znalezisku, który rozpala wyobraźnie zwolenników teorii spiskowych? [Een cel die … 800 jaar oud is. Wat is de waarheid over de vondst die de verbeelding van complottheoretici ontketent?]’ Het artikel is naar TechWorm (2/1) en bevat de PC-video. Er zijn 13 niet vertaalde reacties. Een link naar het artikel met shorttext is geplaatst door @ miniek91 van innpoland.pl in # technologie # wetenschap # curiosa op https://www.wykop.pl/link/2943175/komorka-ktora-ma-800-lat-jaka-jest-prawda-o-znalezisku-ktory-rozpala/. Op http://mobtech.interia.pl/wideo/video,vId,1993288 verscheen het artikel met de PC-video en de titel ‘Czy znaleziono komórę majacą 800 lat? Wątpliwe [Heb je een cel gevonden die 800 jaar oud is? Twijfelachtig]’. Het heeft geen datum, maar de eerste van de 90 vertaalde reacties is van krzych1989 op 05/01/2016 (15:02): ‘wow’.

Screenshot Pools

Screenshot Pools

In Rusland verscheen op http://manarche.com/aktualno/635 het artikel met de titel ‘Откриха мобилен телефон на 800 години, фенове спорят каква марка е [Ze vonden 800 jaar geleden een mobiele telefoon, fans beweren welk merk het is]’. Het artikel is origineel en bevat de volgende passage: ‘Op internet kreeg het nieuws stormachtige reacties van fans van Apple en Samsung, die ruzie maakten over de merknaam van de mobiele telefoon. Justin Thomas uit New York: “Blijkbaar is het apparaat vervaardigd door Apple. Zoals u kunt zien, is er geen deksel moet worden geopend, die onmiddellijk richt zich op het feit dat de batterij kan niet worden verwijderd en de SIM-kaart is gemonteerd kant alsook op alle andere iPhone. Vergeet niet dat alleen een genie geest als Here God Steve Jobs kon iets verzinnen als geavanceerde stuk vuil … Hier zien we de creatie van mobiele Adam! Ik ben er zeker van dat zelfs na 800 jaar ik aan de slag kan en ik zal meteen beginnen met het installeren van de updates!” Terwijl verstokte fan van Samsung (Gerard Smith uit Californië) merkte op: “Het kan niet worden ontkend dat de klei na goed stoken is een zeer waterdicht materiaal, iets waar alle apparaten van Samsung grootspraak. Het feit dat het apparaat is klei toont de ongelooflijke aanpassingsvermogen van het Android-platform die u toelaat om vorm te geven als je wilt … zoals klei! En vergeet niet dat Play store-a zal ook dit apparaat te behouden als een open platform voor Google zich aanpast aan nieuwe en oude apparaten!”’ Het artikel besluit met: ‘Microsoft heeft in dit stadium geen commentaar.’ Er zijn 2768 views en 0 commentaren.

Babylonokia Manarche (5-1-16)

Babylonokia Manarche (5-1-16)

Een ander Russisch artikel was dat van Alexander Bashkirov op https://kanobu.ru/news/pozvonite-skalli-v-avstrii-najden-drevnij-sotovyij-telefon-prisheltsev-379702/ met de titel ‘Позвоните Скалли: в Австрии найден древний сотовый телефон пришельцев [Bel Scully: in Oostenrijk, vond een oude buitenaardse mobiele telefoon]’ met de PC-video. De tekst zonder bron is naar Mysterious Universe. Er zijn 49 reacties. Het artikel is met link (zonder video) overgenomen met dezelfde titel op https://se7en.ws/pozvonite-skalli-v-avstrii-nayden-dre/. Op http://besttiary.ru/kosmos/1077.html verscheen het artikel met de titel ‘Ancient Babylonian Nokia-telefoon werd gevonden in Oostenrijk’ zonder bron en kort: ‘De nieuwsbron en de foto’s zelf zijn niet betrouwbaar, maar wie in deze wereld is geïnteresseerd? Het belangrijkste is een idee.’ Er zijn geen reacties. Het artikel van Andrey Barabash verscheen op https://hi-news.ru/phone/arxeologi-nashli-2800-letnij-telefon-nokia.html met de titel ‘Археологи нашли 2800-летний телефон Nokia [Archeologen vonden de 2800 jaar oude Nokia-telefoon]’ naar ‘Popular Mechanics’ (i.e. naar Mysterious Universe) met 54.589 views en 68 reacties.

Screenshot Ljupco Aleksovski1 (5-1-16)

Screenshot Ljupco Aleksovski1 (5-1-16)

Op de Macedonische site https://telefoni.mk/news-11460-Pronajden-vonzemski-telefon.html (niet kopieerbaar) verscheen het artikel van Ljupco Aleksovski met de titel ‘Een “buitenaardse” telefoon gevonden 2800 jaar oud’. Korte tekst zonder bron met 1 reactie (niet vertaald) van Igor Kralevski uit Skopje met een link naar Snopes en naar de Facebookpagina van Art Replik en een ‘p.s. Ако веќе препишувате, препишете правилно: не е 2800 години, туку „само“ 800 години во оригиналниот трач муабет.’

In Oekraïne verscheen op https://joinfo.ua/curious/1143091_Unikalnaya-nahodka-sovremenniy-gadzhet-kotoromu.html in de rubriek Nieuwsgierig het artikel met de titel ‘Уникальная находка: современный гаджет, которому уже 800 лет, озадачил ученых [Een unieke vondst: een moderne gadget, die al 800 jaar oud is, verwarde wetenschappers]’ en subtitel ‘In Salzburg heeft Oostenrijk een aarden apparaat gevonden dat eruitziet als een moderne mobiele telefoon. De geschatte leeftijd van de vondst is 800 jaar.’ Met video van WoW in World (https://youtu.be/-az5FYgTl9U).

joinfo (5-1-16)

joinfo (5-1-16)

In Hongarije verscheen op http://www.urbanlegends.hu/2016/01/megvan-honnan-jott-a-800-eves-mobil/ van Ivan Marinov het bericht met de titel ‘Megvan, honnan jött a 800 éves mobil [HOAX – Ik kwam waar de 800-jarige vandaan kwam]’ naar Snopes (‘met web.archive.org kunt u de eerder opgeslagen status [https://web.archive.org/web/20120630060700/http://www.art-replik.com/] ophalen. Het bleek dat de exploitanten van de site replica’s van antieke kunstwerken behandelden en hun producten op eBay verkochten.’).

Op http://www.iflscience.com/technology/800-year-old-mobile-phone-found-austria-according-alien-theorists/ verscheen van Tom Hale een artikel met de titel ‘”800-Year-Old Mobile Phone” Found In Austria, According To Alien Theorists’. De tekst is naar Mysterious Universe en de PC-video is bijgevoegd. Er is 1 reactie, van David Barker, Toronto, Ontario: ‘I call Cottingley Fairies on this!!’ Met een link naar Mysterious Universe publiceerde Steve Berg het bericht op http://www.krmg.com/news/local/ancient-clay-tablet-looks-just-like-cell-phone/4uVyRVKd4MlVvU0mV3N4QP/ met de titel ‘ANCIENT CLAY TABLET LOOKS JUST LIKE CELL PHONE’. Op het forum met de titel ‘The Liars Are At Work, Trying To Confuse Us Of Our History, Wake Up!!! – Culture – Nairaland’ op http://www.nairaland.com/2844449/liars-work-trying-confuse-us verscheen van gatiano(m) het artikel met de titel ‘The new changes…’ en de tekst naar The Daily Dot. Zonder bron is het artikel op https://www.richarddawkins.net/2016/01/800-year-old-mobile-phone-found-in-austria-according-to-alien-theorists-2/ met de titel ‘“800-Year-Old Mobile Phone” Found In Austria, According To Alien Theorists’ in de categorie Technology naar een video en foto, die echter allebei verwijderd zijn. Op https://www.aol.com/article/2016/01/05/ufo-hunters-announce-discovery-of-ancient-alien-cell-phone/21292375/?guccounter=1 verscheen met de titel ‘UFO hunters announce discovery of ancient alien cell phone’ de video (0:56) https://videos.vidible.tv/prod/2016-01/05/568c2455e4b02b34aeefc2bf_640x360_v1.mp4?lHWd5vyrY9AI6i-XWGrLymAQNmbBEeyc3Gk-cUqeTDPn60LLaFXl-4aKO-1AIJcg. Deze was verschenen op https://www.dailymotion.com/video/x3kx52s en toont de pagina van Ramy Zabarah (zie 4/1), een opgraving, het artikel van Austin en van Ellie Z. Het artikel eindigt met de bewering: ‘an easy explanation would be that the aliens did. Perhaps frustrated by their failed attempt to introduce Earthlings to the future, they simply tossed it out of a UFO window and carried on with their journey home. Of course, there is always the possibility aliens had nothing to do with the phone. Time travelers could just as easily have left it behind.’

Screenshot Dailymotion - popular Mechanics (4-1-16)

Screenshot Dailymotion – popular Mechanics (4-1-16)

In Frankrijk verscheen van Antoine Krempf (Radio France) op https://www.francetvinfo.fr/replay-radio/le-vrai-du-faux-numerique/non-des-archeologues-n-ont-pas-decouvert-un-telephone-extra-terrestre_1773093.html het artikel met de titel ‘Non, des archéologues n’ont pas découvert un téléphone extra-terrestre [Nee, archeologen hebben niet een buitenaardse telefoon ontdekt]’ en de subtitel ‘Volgens meerdere Engelse tabloids en enkele obscure Franse sites zouden archeologen een oude mobiele telefoon hebben ontdekt van 800 jaar oud. Een zeker bewijs dat buitenaardse wezens bestaan. Behalve dat het duidelijk vals is.’ Het artikel is gebaseerd op ‘l’excellent site américain Snopes’.

In Spanje postte Azrael_II op https://www.burbuja.info/inmobiliaria/conspiraciones/730159-encontrado-objeto-escritura-cuneiforme-de-800-anos-similar-a-movil.html# de foto met de tekst: “Es una tablilla de arcilla. El Nokia que los extraterrestres abandonaron hace 800 años. [Dit is een kleitablet. De Nokia die de buitenaardsen 800 jaar geleden hebben achtergelaten.” Er zijn 4 pagina’s met 40 reacties, de laatste van 7 januari. Op http://www.avalonesoterismo.com/ooparts-o-fake/ verscheen in de categorie OOPARTS O FAKE het artikel van Fer met de titel ‘EXTRAÑO DESCUBRIMIENTO ARQUEOLÓGICO [VREEMDE ARCHAEOLOGISCHE ONTDEKKING]’ en subtitel ‘UN CELULAR ANTIGUO DATADO DEL SIGLO XIII. ¿OOPARTS O FAKE? [EEN OUDE CELLULAIRE GEDATEERD VAN DE XIII EEUW. OOPARTS OF FAKE?]’ De bron is divers (‘varias’), maar geeft geen oplossing.

Screenshot avalonesoterismo (5-1-16)

Screenshot avalonesoterismo (5-1-16)

In Brazilië verscheen op https://br.noticias.yahoo.com/arque%C3%B3logos-dizem-ter-encontrado-suposto-celular-135401460.html?soc_src=social-sh&soc_trk=pi van Super Incrível [Super ongelooflijk] het artikel met de titel ‘Arqueólogos dizem ter encontrado suposto celular de 800 anos [Archeologen beweren een vermeende 800 jaar oude mobiele telefoon te hebben gevonden]’ naar de bijgevoegde PC-video. Er zijn 330 reacties. Op Pinterest is een link geplaatst door IT2ALL, door Ahmadsdig en door Erisvaldo Dos Santos. Het artikel verscheen met dezelfde titel ook op http://namiradalei.com.br/barradobugres/arqueologos-dizem-ter-encontrado-suposto-celular-de-800-anos-super-incrivel/ zonder reacties. Op http://www.assombrado.com.br/2016/01/celular-de-800-anos-encontrado-na.html verscheen het artikel met de titel ‘Celular de 800 Anos Encontrado na Áustria! Será? [800-jarige mobiele telefoon gevonden in Oostenrijk! Zal het?]’ De bijgevoegde video is de eigen video ‘Celular 800 Anos Descoberto na Áustria! Será? (#285 – Notícias Assombradas)’ [https://youtu.be/S_wrsjxgG_c]. Het eerste woord ‘Assombrados’ wordt vertaald met ‘Haunted’, maar ‘Verbijsterde mensen’ is correcter. Eerst wordt het bericht gegeven, wat leidde tot speculaties over tijdreizigers, en dan de oplossing: Art Replik op Flickr in 2012. ‘De pagina bestaat niet meer, maar via WayBack hebben ze beelden van de tijd gekregen. Ze zijn er zelfs in geslaagd om de pagina te zien waarop de foto van de telefoon staat met de beschrijving ervan. [https://2.bp.blogspot.com/-18c8ZJQTIR0/VowYADxheJI/AAAAAAAAW4o/Dpj-VkkB724/s1600/Screenshots_2015-12-21-03-35-18.png. Etc.] Hoewel de persoon achter Art Replik niet heeft verklaard dat zij het kunstwerk heeft gedaan, leidt alles ertoe dat iemand gelooft dat hij het was. Overigens was deze telefoon gebaseerd op een Erickson SH 888-model, kijk naar de vergelijking.’ Als bronnen worden links gegeven naar E-Farsas, El Reptiliano escéptico en Yahoo. Er zijn geen reacties. Op https://noticias.r7.com/tecnologia-e-ciencia/fotos/bizarro-video-afirma-que-arqueologos-acharam-celular-com-mais-de-800-anos-na-austria-05012016#!/foto/1 verscheen in de categorie TECNOLOGIA E CIÊNCIA het artikel met de titel ‘Bizarro: vídeo afirma que arqueólogos acharam celular com mais de 800 anos na Áustria [Bizar: video zegt dat archeologen mobiele telefoons met meer dan 800 jaar vonden in Oostenrijk]’ en subtitel ‘Segundo teoria da conspiração, o objeto foi deixado no país por alienígenas [Volgens de samenzweringstheorie is het object door buitenaardse wezens in het land achtergelaten]’ naar PC-video met slideshow. Op http://www.estadopb.com/s/noticias/4649/ verscheen het artikel met de titel ‘Celular Alienígena De 800 Anos Pode Ter Sido Encontrado Na Áustria [Een buitenaardse mobiele telefoon van 800 jaar oud is mogelijk in Oostenrijk gevonden]’ naar Yahoo zonder reacties. Video ‘celular de 800’ https://youtu.be/3mr-CUnoxfQ niet beschikbaar. Het artikel van Anderson Santos verscheen op http://paranormal-insidious.blogspot.nl/2016/01/arqueologos-descobrem-um-telefone.html met de titel ‘Arqueólogos descobrem um telefone celular do que há 800 anos na Áustria [Archeologen ontdekken een mobiele telefoon 800 jaar geleden in Oostenrijk]’. De tekst, met link naarmundoesotericoparanormal.com, is hetzelfde als op lacalle.com.ve van 3/1. Tyler plaatste op https://underproductz.blogspot.nl/2016/01/celular-de-800-anos-atras-misterios-da.html het artikel met de titel ‘Celular de 800 anos ? Misterios da Arqueologia [800 jaar oude mobiele telefoon? Mysteries of Archaeology]’, een combinatie met andere vreemde zaken als de ‘Tempel Jyokei Ji standbeelden’ en de Griekse laptop, hoewel hij toch zegt: ‘Ik denk dat dit een “cel” is een sterke leugen van fraude, praten om te slapen of een cellulaire bedrijf te willen bevorderen…’ Ook verscheen op http://www.folharondoniense.com.br/interessante/suposto-celular-de-800-anos-e-encontrado-em-escavacao-e-volta-a-levantar-teorias-na-internet/ het artikel van Gomes Oliveira met de titel ‘Suposto celular de 800 anos é encontrado em escavação e volta a levantar teorias na internet [800-jaar oude mobiele telefoon gevonden in opgraving en terug naar theorieën op het internet]’ naar seuhistory.com (zie 3/1). Op http://www.polemicaparaiba.com.br/entretenimento/polemica-celular-de-800-anos-e-encontrado-em-escavacao-e-levanta-teorias-na-internet/ verscheen het artikel van Alana Yaponirah naar ‘history’ met de titel ‘POLÊMICA- Celular de 800 anos é encontrado em escavação e levanta teorias na internet [POLEMIEK – 800 jaar oude mobiele telefoon gevonden bij opgravingen en werpt internettheorieën op]’. Op https://www.blogdobg.com.br/foto-suposto-celular-de-800-anos-e-encontrado-em-escavacao-e-volta-a-levantar-teorias-na-internet/ verscheen van Bruno Giovanni hetzelfde artikel zonder bron met de titel ‘FOTO: Suposto celular de 800 anos é encontrado em escavação e volta a levantar teorias na internet [FOTO: Aangenomen dat de 800 jaar oude mobiele telefoon werd gevonden bij opgravingen en terug naar theorieën op internet]’ zonder reacties. Op http://www.24brasil.com/geral/polemica-celular-de-800-anos-e-encontrado-em-escavacao-e-levanta-teorias-na-internet/21360-noticias verscheen hetzelfde artikel met de titel ‘POLÊMICA- Celular De 800 Anos É Encontrado Em Escavação E Levanta Teorias Na Internet [POLEMIEK – 800 Jaar Oude Mobiele Telefoon Gevonden Bij Opgravingen En Werpt Internettheorieën Op]’ met 200 views zonder reacties. Het artikel van seuhistory is in zijn geheel overgenomen in de encyclopedie op https://enciclopediagenerica.blogspot.com/2016/01/suposto-celular-de-800-anos-e.html met titel ‘[800-jaar oude mobiele telefoon gevonden in opgraving en terug naar theorieën op het internet]’ en ik voelde me genoodzaakt erbij (als eerste) een verwijzing te plaatsen naar deze serie. Hetzelfde is het geval op https://www.clancobra.com.br/2016/01/suposto-celular-de-800-anos-e-encontrado-em-escavacao-e-volta-a-levantar-teorias-na-internet/ met de titel ‘Suposto celular de 800 anos é encontrado em escavação e volta a levantar teorias na internet [800-jaar oude mobiele telefoon gevonden in opgraving en terug naar theorieën op het internet]’ met 183 views en 0 reacties. Naar R7 is het artikel van Mayara Dias op https://www.meionorte.com/entretenimento/mundo-bizarro/arqueologos-afirmam-que-encontraram-celular-com-mais-de-800-anos-285278 met de titel ‘Arqueólogos afirmam que encontraram celular com mais de 800 anos [Archeologen zeggen dat ze een mobiele telefoon hebben gevonden met meer dan 800 jaar]’ en subtitel ‘Segundo eles, o objeto foi deixado por alienígenas. [Volgens hen werd het object achtergelaten door buitenaardse wezens.]’ Er zijn geen reacties. Alleen de foto is te zien op http://leianoticias.com.br/mundo/arqueologos-dizem-ter-encontrado-celular-de-800-anos/attachment/celular-800-anos-050116/ met de titel ‘celular-800-anos-050116’. Op http://www.novacruzoficialrn.com.br/noticias/geral/suposto-celular-de-800-anos-e-encontrado-em-escavacao-e-volta-a-levantar-teorias-na-internet.html verscheen hetzelfde artikel met de titel ‘Suposto celular de 800 anos é encontrado em escavação e volta a levantar teorias na internet [800-jaar oude mobiele telefoon gevonden in opgraving en terug naar theorieën op het internet]’ zonder bron of reacties. Op http://qgufo.blogspot.nl/2016/01/supostos-celular-sumeriano-encontrado.htmlverscheen het artikel van Aleksander.L met de titel ‘”Suposto Celular Sumeriano ” Encontrado em escavações na Áustria [“Sumerische mobiele telefoon-assumptie” Gevonden bij opgravingen in Oostenrijk]’. De tekst is naar wired.it. Er zijn geen reacties. Op https://www.portaldeangola.com/2016/01/arqueologos-dizem-ter-encontrado-suposto-celular-de-800-anos-video/ verscheen het artikel met de titel ‘Arqueólogos dizem ter encontrado suposto celular de 800 anos (vídeo) [Archeologen beweren een vermeende 800 jaar oude mobiele telefoon gevonden te hebben (video)]’ naar Yahoo met de PC-video en 0 reacties.

Japans standbeeld jyoukei-ji tempel - underproductz (5-1-16)

Japans standbeeld jyoukei-ji tempel – underproductz (5-1-16)

In Iran verscheen het artikel met de bekende tekst met 11.253 views en 1 reactie op http://www.bartarinha.ir/fa/news/283814/%D9%85%D9%88%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D9%84%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D9%81%D8%B6%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%87%D8%A7-%D8%A8%D8%B1-%D8%B2%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%AC%D8%A7-%DA%AF%D8%B0%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D9%86%D8%AF met de titel ‘موبایلی که فضایی ها بر زمین جا گذاشتند! [De mobiel die ruimte op aarde achterliet!]

In Indonesië verscheen op https://winpoin.com/ditemukan-handphone-nokia-berusia-800-tahun/ het artikel van Ardan Legend met de titel ‘Ontdekt een 800-jaar oude Nokia mobiele telefoon?’ De tekst is zonder bronvermelding (waarschijnlijk wired.it) en onthult de hoax. Er zijn 20 reacties (niet vertaald). Op https://www.techwar.id/mengungkap-kebenaran-ponsel-800-tahun-yang-ditinggalkan-alien-13075 verscheen het artikel van Yuliansyah Andy met de titel ‘Mengungkap Kebenaran Ponsel 800 Tahun yang Ditinggalkan Alien [onthult de waarheid van 800 jaar mobiele telefoon Verlaten buitenaards wezen]’ naar TechWorm.net zonder reacties. Naar IB Times verscheen op http://harian.analisadaily.com/aneka/news/benda-mirip-ponsel-ditemukan-di-austria/202873/2016/01/06 (482 views) het artikel met de titels ‘Benda Mirip Ponsel Ditemukan di Austria [Mobiele objecten gevonden in Oostenrijk]’ en ‘Diperkirakan Berusia 800 Tahun [Geschat wordt 800 jaar oud te zijn]’. Op http://papasemar.com/ponsel-berusia-800-tahun-ditemukan-oleh-paranormal-crucible-di-austria-diduga-milik-peninggalan-alien/ verscheen het artikel van Imma Purnama met de PC-video naar techno.okezone.com (31/12) met de titel ‘Ponsel Berusia 800 Tahun Ditemukan oleh Paranormal Crucible di Austria, Diduga Milik Peninggalan Alien [800 jaar oude mobiele telefoon ontdekt door Crucible Paranormal in Oostenrijk, naar verluidt behoort tot Alien Heritage]’ en subtitel ‘ Artefak yang menyerupai handphone. [Artefacten die op mobiele telefoons lijken.]’ Op https://juaranews.com/berita/10663/05/01/2016/ponsel-berusia-800-tahun-ditemukan-di-austria verscheen het artikel van akbar aulia met de PC-video en de titel ‘Ponsel Berusia 800 Tahun Ditemukan di Austria [800 jaar oude mobiele telefoon gevonden in Oostenrijk]’ met 0 reacties (naar de Inquisitr).

Alien met telefoon - Kannada Gizbot (5-1-16)

Alien met telefoon – Kannada Gizbot (5-1-16)

In India verscheen van Shwetha op https://kannada.gizbot.com/news/conspiracy-theorists-claim-that-800-year-old-cell-phone-was-brought-he-009004.html het artikel met de titel ‘ಏಲಿಯನ್ಸ್ ಬಳಸುತ್ತಿದ್ದ 800 ವರ್ಷಗಳ ಹಳೆಯ ಫೋನ್ ಪತ್ತೆ!!! [Aliens vinden 800 jaar oude telefoon gebruikt]’ met aan het eind een Engelse samenvatting: ‘Conspiracy theorists are claiming that an “800-year-old cell phone” was left behind by time traveling aliens.’ Er zijn geen reacties.

In Bangladesh verscheen op http://www.newsnviewsbd.com/%E0%A7%AE%E0%A7%A6%E0%A7%A6-%E0%A6%AC%E0%A6%9B%E0%A6%B0-%E0%A6%86%E0%A6%97%E0%A7%87%E0%A6%93-%E0%A6%AC%E0%A7%8D%E0%A6%AF%E0%A6%AC%E0%A6%B9%E0%A6%BE%E0%A6%B0-%E0%A6%B9%E0%A6%A4-%E0%A6%AE%E0%A7%8B/ het artikel van Abdul Baki King met 0 reacties en de titel ‘৮০০ বছর আগেও ব্যবহার হত মোবাইল [De mobiele telefoon werd 800 jaar geleden gebruikt]’ zonder bronvermelding.

In China verscheen op http://www.kejixun.com/article/201601/149814_3.html het artikel met de titel ‘考古发现800年前手机 高级文明时空旅行的证据?3 [Archeologische bevindingen Het bewijs van mobiele geavanceerde beschaving Ruimtevaart 800 jaar geleden? 3]’. Subtitel ‘UFO-ontdekkingsreizigers beweren dat Oostenrijkse archeologen 800 jaar geleden mobiele kleimodellen ontdekten, die op ouderwetse Ericsson- of Nokia-modellen van mobiele telefoons lijken’. De tekst is naar de Daily Mail en Inquisitr. Laatste zin: ‘Bovendien wordt er gezegd dat de reguliere media niet praten over deze schokkende ontdekkingen omdat deze media onderworpen zijn aan overheidsfinancieringsbeperkingen om het bewijsmateriaal te verbergen en te voorkomen dat het publiek begrijpt wat het begrip van mensen over de geschiedenis kan veranderen.’ Op http://news.qudong.com/article/285257.shtml verscheen hetzelfde artikel met 19.802 views, 0 reacties en de titel ‘考古发现800年前手机 高级文明时空旅行的证据? [Archeologische bevindingen Het bewijs van mobiele geavanceerde beschaving Ruimtevaart 800 jaar geleden?]. Op http://wap.chinaiiss.com/simple/view/5228501/all verscheen met titel ‘奥地利出土800年前手机:似诺基亚 [Opgegraven in Oostenrijk 800 jaar geleden mobiel: zoals Nokia]’ een artikel zonder bron naar de Daily Mail.

6 januari

Het artikel van Jason Owen op http://yourdailydish.com/researchers-baffled-2800-year-old-alien-cellphone/ met de titel “Researchers Baffled By 2,800-Year-Old ‘Alien Cellphone’ is naar het artikel van Mysterious Universe. Op Twitter (https://twitter.com/NotizieVirali/status/684649391400038400) verscheen van NotizieVirali @NotizieVirali het bericht: #BabyloNokia , ecco il telefono bufala di origine aliena #bomba http://goo.gl/v1nJ7X = http://notizievirali.net/attualita/010534/babylonokia-ecco-il-telefono-bufala-di-origine-aliena/, waar echter het artikel niet meer staat. In de categorie SCIENCE/TECH verscheen op http://www.counselheal.com/articles/19280/20160106/800-year-alien-mobile-phone-found-austria.htm het artikel van KANIKA GUPTA met de titel ‘800-Year Old Alien Mobile Phone found in Austria’ naar de Daily Mail, Mirror en UFO Casebook (2/1) zonder reacties. Zonder bron naar UNILAD is het artikel op http://lmbroots.com/home/2016/01/06/800-year-old-mobile-phone-found-in-austria/ met de titel ‘800-Year-Old Mobile Phone Found In Austria?’ naar de PC-video, die is bijgevoegd. Er zijn geen reacties. Op https://imgur.com/gallery/JNDMc8l verscheen het artikel van MedAliLeSafiote met 747 views, dat begint met: ‘Hey guys! Can you please check out this “800 year old cell phone found” story that’s floating around the internet?’ De tekst is een bronloze vertaling van wired.it en er zijn 12 reacties. Op http://beforeitsnews.com/alternative/2016/01/ancient-cell-phone-with-cuneiform-keys-found-evidence-of-time-travel-3273028.html (niet veilig) verscheen een vergelijkbaar artikel met de titel ‘Ancient Cell Phone With Cuneiform Keys Found – Evidence of Time Travel?’ Op Pinterest staat een link van Un-Silent Majority. Naar de Express is het artikel op https://gudsol.wordpress.com/2016/01/06/800-year-old-mobile-phone-found-in-austria/ (A web Blog of Art, Architecture, Design, Travel, Culture, Photography, and Other interesting Things) met de titel ‘800-Year-Old Mobile Phone Found In Austria?’ Met de PC-video en 2 reacties (Una goliardata!!! [i.e. een studentengrap]). Op http://yourdailydish.com/researchers-baffled-2800-year-old-alien-cellphone/ verscheen het artikel met de titel “Researchers Baffled By 2,800-Year-Old ‘Alien Cellphone’”, dat niet beschikbaar is (via Google: “First, [the clay tablet] was found in Austria, not Iran or one of the other modern …).

Screenshot Elektor Magazine (6-1-16)

Screenshot Elektor Magazine (6-1-16)

In Duitsland verscheen op https://www.mimikama.at/allgemein/ein-800-jahre-altes-handy/ het artikel van Tom met de titel ‘Ein 800 Jahre altes Handy?’ Het is gebaseerd op de Daily Mail en eigen onderzoek. ‘Das Handy ist ein Scherz aus dem Jahre 2012! Das Kunsthandwerk “ART REPLIK”  in Salzburg /Fuschl am See hat dieses Handy mit dem Namen: “BabyloNokia” 2012 veröffentlicht und wurde anscheinend als Marketinginstrument eingesetzt. Ebenso hat der Künstler Karl Weingärtner zu uns Kontakt aufgenommen und darauf hingewiesen, dass die Werke von ihm stammen. Das Foto wurde ohne sein Wissen und seine Zustimmung über Youtube verbreitet. Der Tonabdruck des Mobiltelefons mit Keilschriftzeichen sollte laut Weingärtner nur eine Verbindung vom Beginn der schriftlichen Informationsaufzeichnung zum heutigen Informationszeitalter herstellen. [Originele BabyloNokia-foto van Art Replik.] So wie auch diese alte Computermaus: [foto]. Screenshot: Öffentlicher Facebook-Statusbeitrag [link is niet meer geldig].’ Op https://www.elektormagazine.de/news/oetzis-lte-handy-ausgegraben (en in het Engels op https://www.elektormagazine.com/news/otzi-s-4g-cellphone-found met de titel ‘Ötzi’s –4G cellphone found’) verscheen het artikel van Jan Buiting (HF-Technik) met de titel ‘Ötzis LTE-Handy ausgegraben’ naar Mysterious Universe met slotzin: ‘Doch besteht kein Zweifel, dass dieses Problem in absehbarer Zeit von einem Forscher-Team von Google noch geknackt wird.’ Er zijn 2 reacties. Ötzi is de naam die is gegeven aan de ijsmummie van een man uit de Kopertijd (https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi), die niet ver van Fuschl am See is gevonden.

journalmetro (6-1)

journalmetro (6-1)

In Frankrijk verscheen op http://journalmetro.com/opinions/inspecteur-viral/900085/non-un-telephone-vieux-de-800-ans-na-pas-ete-decouvert/ het artikel van Jeff Yates (L’inspecteur viral) met de titel ‘Non, un téléphone vieux de 800 ans n’a pas été découvert’. Foto met FAUX. Het artikel is zonder bron, citeert de Mirror, heeft de PC-video en spreekt over de Wayback Machine – een van de gereedschappen van de inspecteur viral – die we bij Assombrado boven zagen. Er zijn geen reacties.

Screenshot Art Replik - journalmetro (6-1-16)

Screenshot Art Replik – journalmetro (6-1-16)

In Spanje verscheen op https://www.absolutviajes.com/austria-extrano-y-antiguo-hallazgo-que-recuerda-a-un-movil/, publicado por Absolut Austria, het artikel met de titel ‘Austria, extraño y antiguo hallazgo que recuerda a un móvil [Oostenrijk, vreemde en oude vondst die doet denken aan een mobiel]’ naar de niet bijgevoegde PC-video zonder reacties. Op Pinterest staat een link van Johanna Loga. op https://mundo.sputniknews.com/videoclub/201601061055452207-telefono-movil-vide/ verscheen het artikel naar de bijgevoegde PC-video met 0 reacties en de titels ‘Un teléfono móvil prehistórico [Een prehistorische mobiele telefoon]’ en ‘Arqueólogos han encontrado un objeto que se parece a los teléfonos móviles modernos. [Archeologen hebben een voorwerp gevonden dat op moderne mobiele telefoons lijkt.]’

In Mexico verscheen op http://www.tvnotas.com.mx/noticias-espectaculos-internacional/desentierran-supuesto-celular-de-800-anos-de-antiguedad het artikel van ACV met de titel ‘Desentierran supuesto celular ¡de 800 años de antigüedad! [Ze graven een veronderstelde 800 jaar oude mobiele telefoon!]’ Subtitel ‘Het werd ontdekt in Oostenrijk en heeft Sumerische hiërogliefen.’ Slot: “Hoewel het YouTube-kanaal ‘UFOvni2012’ reizen in de loop van de tijd verdedigt, is informatie over dit vreemde apparaat schaars, dus de waarheid kan niet worden bevestigd. Sommige hypotheses van internetgebruikers verklaren echter dat je op tijd [i.e. in de tijd] kunt reizen.” Opgenomen is het Twitterbericht met link van le monde à l’ENVERS @konsack71 van 2/1 evenals een filmfragment uit ‘Back to the Future’.

In Portugal verscheen op https://pequenaduvida.wordpress.com/2016/01/06/fake-o-celular-de-800-anos/ het artikel met de titel ‘Fake: o celular de 800 anos [Fake: de 800 jaar oude mobiele telefoon]’ naar de bijgevoegde PC-video zonder reacties. In Brazilië verscheen van Yahoo op https://www.correiodoestado.com.br/variedades/arqueologos-dizem-ter-encontrado-suposto-celular-de-800-anos/267443/ het artikel met het opschrift ‘’MAIS ANTIGO DO MUNDO’ [‘Oudste ter wereld’]’ en de titel ‘Arqueólogos encontra suposto celular de 800 anos [Archeologen vonden zogenaamde mobilofoon van 800 jaar]’ naar de niet bijgevoegde PC-video, die inmiddels al door meer dan een miljoen mensen is bekeken. Er zijn geen reacties. Op http://falandotudo.com/index.php/arqueologos-afirmam-que-encontraram-celular-com-mais-de-800-anos/ verscheen het artikel met de titel: ‘Arqueólogos afirmam que encontraram celular com mais de 800 anos [Archeologen zeggen dat ze een mobiele telefoon hebben gevonden met meer dan 800 jaar]’ naar R7. Ook verscheen het artikel op https://bhaz.com.br/2016/01/06/suposto-celular-de-800-anos-teria-sido-deixado-na-terra-por-alienigenas-veja-as-fotos/ met de titel ‘Suposto celular de 800 anos teria sido deixado na Terra por alienígenas; veja as fotos [De veronderstelde 800-jaar oude mobiele telefoon zou op aarde zijn achtergelaten door buitenaardse wezens; zie foto’s]’ met de PC-video. Hierin ‘beweerden archeologen het apparaat te hebben ontdekt, dat zou zijn achtergelaten door buitenaardse wezens.’

In Tsjechië verscheen op https://www.lovecpokladu.cz/home/800-let-stary-mobilni-telefon-udajne-nalezen-pri-archeologickych-pracich-v-rakousku-pravda-nebo-myst-6743# in de categorie Wat is er verder niet gebeurd van GM4PRO het artikel met de titel ‘800 let starý mobilní telefon“ údajně nalezen při archeologických pracích v Rakousku? [800 jaar oude mobiele telefoon “gevonden in archeologische werken in Oostenrijk?]’ Bronnen: thesun.co.uk, dailymail.co.uk,bbc.com, mirror.co.uk, myfox8.com, youtube.com, i.e. de bijgevoegde video van What They Don’t Want You To Know (https://youtu.be/88hDo9DlO0I). Er zijn 6936 views en 32 commentaren.

In Bosnië-Herzegovina verscheen op Fokuzz (http://www.fokuzz.com/svet/lista/neverovatno-otkrice-mobilni-telefon/) het artikel van Svet met de titel ‘NEVEROVATNO OTKRIĆE: Arheolozi iz Australije iskopali mobilni telefon iz 13. veka! Ne mogu da verujem da je ovo moguće… [Ongelooflijke crackers: de archeologen in Australië hebben een 13e-eeuwse mobiele telefoon opgegraven! Ik kan niet geloven dat dit mogelijk is …]’ De tekst zonder bron citeert UFO-expert Danijel Munoz en bevat de video van MEXICOGEEK. Er zijn 2 commentaren (niet vertaald).

In Hongarije verscheen op http://hvg.hu/tudomany/20160106_800_eves_mobil_ausztria het artikel met de titel ‘Megvan a 800 éves mobiltelefon titka [Ik heb de 800-jarige mobiele telefoon geheim]’ naar urbanlegends.hu (5/1) en voor de onthulling ‘de gespecialiseerde bloot oplichting pagina’ [= Snopes?].

In Rusland verscheen op https://islam-today.ru/svetskie_novosti/2016/01/06/v-avstrii-nasli-mobilnyj-telefon-kotoromu-2800-let/ het korte artikel met de titel ‘В Австрии нашли мобильный телефон, которому 2800 лет [In Oostenrijk is een mobiele telefoon gevonden, die 2800 jaar oud is]’ met 2945 views, geen bron en geen reacties. Op http://vnews.agency/news/technology/25156-arheologi-nashli-drevniy-telefon-foto.html verscheen het artikel met de titel ‘Археологи нашли древний “телефон” (ФОТО) [Archeologen hebben de oude “telefoon” (FOTO) gevonden]’ naar Mysterious Universe zonder reacties. Op https://doseng.org/sandbox/101827-2800-letniy-telefon-nokia.html verscheen het korte artikel van prikol naar Mysterious Universe met de titel ‘2800-ЛЕТНИЙ ТЕЛЕФОН NOKIA [2800-ZOMER TELEFOON NOKIA]’ met 13.853 views en 1 reactie (niet voor gasten). Op http://joyreactor.cc/post/2387768verscheen op de ‘Pagina met experimentele humor’ het artikel van Seme4ka33 met de titel ‘Европейские археологи нашли 2800-летний телефон Nokia [Europese archeologen vonden de 2800 jaar oude Nokia-telefoon] met dezelfde tekst en 31 reacties.

In Israël verscheen op http://www.israsport.co.il/%D7%98%D7%9C%D7%A4%D7%95%D7%9F-%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%93-%D7%91%D7%9F-800-%D7%A9%D7%A0%D7%94-%D7%94%D7%AA%D7%92%D7%9C%D7%94-%D7%91%D7%90%D7%95%D7%A1%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%94-%D7%94%D7%90%D7%9D/ het artikel met de titel ‘’טלפון נייד’ בן 800 שנה התגלה באוסטריה. האם זאת הוכחה לקיומם של חייזרים או מסע בזמן? [Een 800-jaar oude mobiele telefoon werd ontdekt in Oostenrijk. Is dit bewijs van buitenaardse wezens of tijdreizen?]’ Het bevat de PC-video en eindigt met de Chinese horloge met Swiss erop en de vraag wat je ervan denkt in de reacties hieronder, maar er is geen reactiesectie.

Verder verscheen het artikel naar de bijgevoegde PC-video met 183 reacties op de Arabische site http://www.shablol.com/ch/main/news/professor/6175/%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%AB%D9%88%D8%B1-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D9%87%D8%A7%D8%AA%D9%81-%D9%85%D8%AD%D9%85%D9%88%D9%84-%D9%8A%D8%B9%D9%88%D8%AF-%D8%A5%D9%84%D9%89-800-%D8%B9%D8%A7%D9%85.aspx met de titel ‘العثور على هاتف محمول يعود إلى 800 عام! [Zoek een mobiele telefoon terug tot 800 jaar!]’ Op de niet kopieerbare site http://www.arabianewspaper.com/malayalam-video/play/322/12963/page/5#.WyVPzFUzbIU verscheen de PC-video in een artikel met de titel ‘Eeuwen oude mobiele telefoon Archeologen onderzoekers zeggen’ met 3754 views met de opname van het Twitterbericht (https://twitter.com/ItsToozey/status/684519700823420928?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.arabianewspaper.com%2F) van It’s Toozey @ItsToozey met een link naar de video van InformOverload (https://youtu.be/x0F2SSIjQRA) met de tekst: ‘I liked a @YouTube video: a 800 Year Old Cell Phone Discovered’. Naar de bijgevoegde PC-video is het artikel op https://www.shablol.com/ch/main/news/professor/6175/%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%AB%D9%88%D8%B1-%D8%B9%D9%84%D9%89-%D9%87%D8%A7%D8%AA%D9%81-%D9%85%D8%AD%D9%85%D9%88%D9%84-%D9%8A%D8%B9%D9%88%D8%AF-%D8%A5%D9%84%D9%89-800-%D8%B9%D8%A7%D9%85.aspx met de titel ‘العثور على هاتف محمول يعود إلى 800 عام! [Zoek een mobiele telefoon terug tot 800 jaar!]’ Tot slot is er de vraag: ‘Geloof je dit?’ Tot dusver zijn er 183 opmerkingen.

Screenshot arabianewspaper (6-1-16)

Screenshot arabianewspaper (6-1-16)

Screenshot arabianewspaper1 (6-1-16)

Screenshot arabianewspaper1 (6-1-16)

In Iran verscheen op http://www.xn--mgbguh09aqiwi.com/?p=15028 het artikel van Niloufar Memarian Mohammadi met de titel ‘شی باستانی 800 ساله شبیه موبایل’.
[800 jaar oud object zoals mobiel]’. ‘De bron van de klok is 24’. Ook hier begint het artikel met ‘De ontdekking van het object oude 800-jarige een telefoon in Mexico’ (en eindigt met het citaat van Scott Waring).

In Georgië verscheen een artikel van ვიზა კოხაძე (Viza Kokhadze) op http://intermedia.ge/%E1%83%A1%E1%83%A2%E1%83%90%E1%83%A2%E1%83%98%E1%83%90/69539-%E1%83%A1%E1%83%90%E1%83%9B%E1%83%A7%E1%83%90%E1%83%A0%E1%83%9D%E1%83%A1-%E1%83%99%E1%83%98%E1%83%93%E1%83%94%E1%83%95-%E1%83%94%E1%83%A0%E1%83%97%E1%83%98-%E1%83%A1%E1%83%94%E1%83%9C%E1%83%A1%E1%83%90%E1%83%AA%E1%83%98%E1%83%A3%E1%83%A0%E1%83%98-%E1%83%90%E1%83%A6%E1%83%9B%E1%83%9D%E1%83%A9%E1%83%94%E1%83%9C%E1%83%90-%E1%83%A8%E1%83%94%E1%83%94%E1%83%9B%E1%83%90%E1%83%A2%E1%83%90-%E1%83%95%E1%83%98%E1%83%93%E1%83%94%E1%83%9D/52/ met de titel ‘სამყაროს კიდევ ერთი სენსაციური აღმოჩენა შეემატა ( + ვიდეო ) [Een andere sensationele ontdekking van het universum werd toegevoegd (+ video)]’ naar een ongenoemde bron van Tothedeathmedia.com en de PC-video, waarvan alleen de bovenste helft te zien is. Er zijn geen reacties. Op https://www.ambebi.ge/article/151864-avstriashi-ucxoplanetelebis-datovebuli-800-clis-mobiluri-teleponi-ipoves/ verscheen het artikel met de titel ‘ავსტრიაში უცხოპლანეტელების დატოვებული 800 წლის მობილური ტელეფონი იპოვეს? [800 jaar oude mobiele telefoon gedetecteerd in Oostenrijk]’. De tekst is naar het kanaal Paranormal Crucible, dat de pandemische gebeurtenissen verkent (voor de video wordt gestuurd naar https://www.palitravideo.ge/akhali-ambebi/uckhoethi/67150-avstriashi-uckhoplanetelebis-datovebuli-800-tslis-mobiluri-telefoni-ipoves.html: error 404). Het ‘bevat echter een leugen’ over ‘het Sumerische schrift, 800 jaar geleden’. Er zijn 12 reacties.

Türkmen Türk – 800 Yıllık Cep Telefonu Şok Etti

Gepubliceerd op 6 jan. 2016

800 yıllık cep telefonu şok etti
Avusturya’da ortaya çıkarılan 800 yıllık nesnenin cep telefonuna benzerliğini görenler donup kalıyor. UFO uzmanları, nesneyi uzaylıların getirmiş olabileceğini iddia ediyor.
Avusturya’da yapılan bir kazı çalışmasında 13’üncü yüzyıla ait olduğu tahmin edilen bir nesne bulundu. Oyulmuş taştan yapılma nesnenin günümüzde kullanılan cep telefonlarının ilk örneklerine olan benzerliği herkesi şaşırttı.

Türkmen Türk Videoları
Kanalıma Abone Olmayı Unutmayınız Şimdiden teşekkür ederim.
https://www.youtube.com/channel/UCiYQ2lPwvTWx-DsfzStO1BQ

Reacties:
https://youtu.be/44YcVSrBBYk

Op YouTube (https://youtu.be/44YcVSrBBYk) verscheen in de categorie Wetenschap en technologie de video (2:07) van Türkmen Türk met 1.049.339 views en 417 reacties en de titel ‘800 Yıllık Cep Telefonu Şok Etti [800 jaar mobiele telefoon Shock]’. De begeleidende tekst luidt: ‘Degenen die de gelijkenis van 800 jaar oude objecten met de mobiele telefoon onthouden in Oostenrijk zijn bevroren. UFO-experts beweren dat het object mogelijk aliens heeft gebracht. Bij een opgraving in Oostenrijk was er een voorwerp dat naar schatting tot de 13e eeuw behoorde. Iedereen was verrast door de gelijkenis van het object gemaakt van gebeeldhouwde steen met de eerste voorbeelden van mobiele telefoons die tegenwoordig worden gebruikt.’ Op YouTube (https://youtu.be/nyv1B0q0rUA) verscheen de video (7:10) van Fato Noticias met de titel ‘CELULAR DE 800 ANOS É ENCONTRADO – TEORIA DA CONSPIRAÇÃO ALIEN OU VIAJANTES DO TEMPO? [800 JAAR FILM WORDT GEVONDEN – VREEMDE CONSPIRATIE-THEORIE OF REIZIGERS VAN TIJD?]’ met 49.902 views, 60 reacties en de tekst: ‘Een afbeelding die een 800 jaar oud object laat zien, net als een mobiele telefoon, gevonden in Oostenrijk, heeft talloze samenzweringstheorieën opgewekt met betrekking tot buitenaardse wezens, mysterieuze beschavingen en objecten verloren in ruimte en tijd.’ Ook verscheen op YouTube (https://youtu.be/n8CNlknnXmA) de video (2:22) van Carlos Dice met de titel ‘Encuentran CELULAR de 800 AÑOS DE ANTIGUEDAD’ in de categorie Mensen & blogs met 3171 views en 2 reacties. De begeleidende tekst is een vertaling van wired.it. Ook verscheen op YouTube (https://youtu.be/7jqhe_yIpt8) de video (2:29) van Quantum Taqwa in de categorie Onderwijs met de titel ‘Heboh Penemuan Ponsel Buatan Zaman Kerajaan Sriwijaya [Opgewonden ontdekking van mobiele telefoons gemaakt in het tijdperk van het Sriwijaya-koninkrijk]’ met 28.869 views en 16 reacties. De begeleidende tekst: ‘Een vreemde claim van een aantal archeologen is druk bezig op internet. De claim roept archeologen op om 800 jaar oude mobiele telefoons te vinden. Wah …. ‘mobiele telefoon’ zou ontdekt worden als archeologen opgravingen doen in Oostenrijk. Foto’s van mobiele telefoons met de leeftijd van 8 eeuw circuleerden ook op internet. De mobiele telefoon is zwart met het schrijven op de knoppen die er ongewoon uitzien. Zijn toestand is ook beschadigd. Niet gespecificeerd, van welke materialen de mobiele telefoon die het druk had erover praatte. Sommige mensen geloven dat deze mobiele telefoon is gemaakt in de 13e eeuw. Als de eeuw in Indonesië de periode is van het Sriwijaya-koninkrijk in Palembang. Een claim die de meeste freaks denken, zelfs absurd. echter, degenen die in deze bewering geloven, noemen deze ontdekking een bewijs van het bestaan van een hoogontwikkelde oude beschaving, evenals bewijs van een ’tijdreiziger’ die mobiele telefoons naar het verleden vervoert. De pagina tothedeathmedia.com meldde dat het object werd gevonden tijdens archeologische opgravingen in Fuschi am See, Salzburg, Oostenrijk. Volgens de website van de samenzweringstheoreticus vonden de onderzoekers een mysterieus voorwerp vergelijkbaar met een mobiele telefoon. De pagina schreef ook dat niemand het schrijven op het toetsenbord van de telefoon kan lezen. “Helaas is informatie over de ontdekking van ‘sensationeel’ beperkt,” schreef tothedeathmedia.com, zoals gerapporteerd door The Sun, woensdag 30 december 2015. Voor degenen die niet geloven dat dit nieuws noemen, is slechts een leugen. Ze noemen geen informatie die het bestaan van deze pengemua rechtvaardigt.’ (Zie op 3 januari: dream.co.id.) Ook verscheen op YouTube (https://youtu.be/Uo4WW2b1cRM) de video (3:33) van ワールド花子 [Wereld Hanako] in de categorie Zo-doe-je-dat en stijl met de titel ‘【海外の反応】外国人「古代文明の技術は凄い…」800年前の遺跡から携帯電話が発見される!? [【Reactie overzee】 Buitenlander “De technologie van de oude beschaving is verbazingwekkend …” Mobiele telefoons worden 800 jaar geleden uit de ruïnes ontdekt !?]’ met 254 views en 0 reacties.

[Disclaimer: Alle vertalingen uit het Chinees, Japans, Indonesisch, Thaïs, Hongaars, etc. zijn gemaakt met de automatische vertaling en (vrijwel) niet gecorrigeerd  – allereerst omdat daar geen beginnen aan is en ten tweede omdat het toch om bekende gegevens gaat.]

Lees ook het vervolg: De Babylonokia Hoax (14): de hype van 7 tot en met 14 januari 2016

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Babylonokia

1 Comment

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.