Cor Hendriks – De Babylonokia Hoax (1): introductie

Fake news is hot (zie bijvoorbeeld de aflevering van Cafe Weltschmerz van 16 april: https://youtu.be/3kzbwOmvtAg, evenals de uitzending van 19 april: https://youtu.be/Dqrrt4_grtU, maar in Duitsland al uit 2017, zie https://de.blastingnews.com/politik/2017/03/die-grose-fake-news-verschworung-001557637.html, wat een vertaling is van een eerder verschenen Engels artikel). Dus dacht ik erover een serie over fake news te maken met betrekking tot de oudheid zoals de neptelefoon, de neplaptop, de zogenaamde coïncidentie, etc., en ik begon met de hoax rond de telefoon met spijkerschrift en dacht daar binnen een dagje wel mee klaar te zullen zijn. Ik deed een zoekopdracht naar de foto en kreeg een overzichtelijk aantal hits, een stuk of dertig als ik me goed herinner, want dat was op dinsdag 3 april, en sinds dat moment bleef het zoeken doorgaan tot ik op 17 april het einde van het fotomateriaal bereikte en ik ruim 200 pagina’s met materiaal had gevuld, genoeg voor een heel boek. En nog is het zoeken niet voorbij, want ik ben nu net pas begonnen met zoeken naar trefwoorden op het internet. Bovendien is de hoax nog niet over; het laatste bericht, dat ik tot nu heb gevonden, is van 18 april j.l., een video van iets meer dan drie minuten van The Audiopedia met de titel ‘What is BABYLONOKIA? What does BABYLONOKIA mean? BABYLONOKIA meaning, definition & explanation’, gebaseerd op Wikipedia, zie https://youtu.be/huZORrBqYwI.

Wel heb ik me ondertussen een redelijk beeld van de omvang en aard van de hoax kunnen vormen, al blijven er nog veel zaken onduidelijk. In 2012 maakten Karin en Max Weingärtner van het kunstbedrijf Art Replik van klei een mobiele telefoon vrij naar een model van een Ericsson, niet een Nokia zoals algemeen werd (en wordt) aangenomen vanwaar de naam Babylonokia, die zelfs de kunstenaars geadopteerd hebben. De bedoeling was ermee bekend te worden als makers van replica’s zoals blijkt uit een computermuis van steen eveneens voorzien met spijkerschrifttekens zoals ook de telefoon. Eén foto echter lekte uit of werd gelekt of kwam in de verkeerde handen terecht, maar toen waren we al in 2015 (deze bewerkte foto, die overal op het internet te vinden is, heb ik bovenaan opgenomen). Het schijnt dat Art Replik zelf met het verhaal is gekomen dat de telefoon was gevonden bij een opgraving in Fuschl am See in de provincie Salzburg in Oostenrijk en dat het zou stammen uit de 13e eeuw vóór Christus vanwege de erop aanwezige spijkerschrifttekens. Maar op de een of andere wijze is dit 1300 vóór al snel in 1300 ná Christus veranderd en werd (wordt) er gesproken over een 800-jaar-oude mobiele telefoon, wat natuurlijk de waanzin ten top is, maar in de discussie aanleiding gaf tot fantasieën over tijdreizigers, die hun telefoon hebben achtergelaten, wat natuurlijk ook waanzin is, want het is een ding van klei. En dus zouden Soemeriërs het hebben nagebootst van een tijdreiziger, afijn, u begrijpt wel, dat de speculaties eindeloos kunnen zijn en soms ook zijn.

Mijn speurtocht voerde me de hele wereld over en Google translate is tegenwoordig al vrij ver en geeft vertalingen van een heleboel vreemde talen: Arabisch, Russisch, Grieks, Japans, Chinees, Hindi, etc. Soms weet ik niet eens welke taal het is en zit er een heel gepuzzel aan vast. Ook worden soms begrippen gebruikt die nieuw voor me zijn zoals het Italiaanse antibufala en die ik niet met translate of in het woordenboek weet te vinden. Wat ik wel weet, is dat het iets met overstekende stieren te maken heeft en ik neem aan dat het een Italiaanse equivalent van het Engelse hoax is. Het is de categorie, waarin het bericht is opgenomen op de site Zeus News (https://www.zeusnews.it/n.php?c=23848) en ook het woord waarmee het bericht begint. Een ander probleem, waarop ik stuitte, was de vertaling van de datum, die vooral op Arabische sites te wensen overlaat en een heel gepuzzel is.

De ‘Babylonokia’ is thans een begrip geworden, dat zijn eigen pagina op Wikipedia heeft in diverse talen (in het Engels: https://en.wikipedia.org/wiki/Babylonokia, in het Frans: https://fr.wikipedia.org/wiki/Babylonokia, in het Italiaans: https://it.wikipedia.org/wiki/Babylonokia, in het Duits: https://marjorie-wiki.de/wiki/Babylonokia, zelfs in het Arabisch: https://ar.wikipedia.org/wiki/%D8%A8%D8%A7%D8%A8%D9%8A%D9%84%D9%88%D9%86%D9%88%D9%83%D9%8A%D8%A7. En die informatie wordt dan weer overgenomen door aan Wikipedia gelieerde sites zoals bijv. Revolvy: https://www.revolvy.com/main/index.php?s=Babylonokia of http://dimaslanjaka.www.a.b.c.steelmonkeyhosting.com/proxy.cgi/en/00/https/en.m.wikipedia.org/wiki/Babylonokia en de ondertakken van Wiki als https://wikivisually.com/wiki/Babylonokia en http://wikipediaaudio.com/Babylonokia en https://wiki2.org/en/Babylonokia, of in het Italiaans op https://www.biologia.ovh/Ecologia/it/Babylonokia. Wanneer je het woord Babylonokia bij Google intypt, krijg je meteen de foto [want in origine is er maar één foto, waarmee het allemaal begon] te zien met de aantekening ‘kunstwerk. Gemaakt: 2012’. En je wordt gestuurd naar de Engelse pagina, waar het hele verhaal over de hoax te lezen staat, althans voor zover dat door de schrijvers is uitgezocht. Anyway, zij zijn natuurlijk ook min of meer onderdeel van het verhaal, zij het in een zeer laat stadium, toen de echte hype al over was. Want die was in de laatste week van 2015. Tussen Kerst en Nieuwjaar had een ware explosie plaats, waarbij de foto de hele wereld overging. Hoe precies moet ik nog uitzoeken, maar een belangrijke rol speelde daarin de ‘video’, niet meer dan een paar foto’s eigenlijk, van de maker Paranormal Crucible (https://www.youtube.com/watch?v=ei-SjH99pfc), die inmiddels ruim 3 miljoen keer is bekeken o.a. omdat in veel berichten deze video is opgenomen. Maar ook andere video’s speelden een belangrijke rol zoals de Spaanse video van MEXICOGEEK (https://youtu.be/AnHPBA9o31U) met bijna 1 miljoen views en de eveneens Spaanstalige van tutovariedades met 1.700.710 views (https://youtu.be/NHnV2LOnG7o) , terwijl de Indiase van MrBhargab123 (https://youtu.be/EOBjjVWwaRA) met 2.273.733 views op de derde plaats staat, en op de tweede plaats de video van VARBAGE (https://youtu.be/vXliNsu9UBc) met 2.488.016 views uitsluitend over de telefoon, terwijl de absolute topscorer de video van Pablogonzae (https://www.youtube.com/watch?v=dWa2Vffj5wk) is met de titel ‘10 Objetos de supuesto origen extraterrestre’ met 5.631.211 views en 1642 reacties. Deze video is net als die van MrBhargab123 een compilatie met andere objecten, zoals al uit de titel blijkt. Een overzichtslijst van de video’s moet ik nog samenstellen en zal in de loop van het project verschijnen.

Overigens zijn er vele tientallen video’s ondertussen verschenen, gewijd aan de telefoon, sommige met vrijwel geen views, in diverse talen en uiteraard allemaal rip-offs van elkaar, want uiteindelijk was er maar één foto, die op allerlei manieren wordt gefotoshopt, van effecten voorzien en gecombineerd met afbeeldingen van andere gevallen van zogeheten OOPArt (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/OOPArt), d.w.z. Out-Of-Place Artifacts, d.w.z. dingen die niet in de betreffende tijd passen zoals laptops in de Griekse oudheid (zie https://www.express.co.uk/news/science/640378/This-bizarre-photo-has-paranormal-investigators-CONVINCED-time-travel-has-already-happened) of een mobiele telefoon op een schilderij van Pieter de Hooch (zie https://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/518491/Time-travel-travelling-traveller-proof-Apple-CEO-Tim-Cook-spots-iphone-old-painting).

Babylonokia on billboard (foto Art Replik)

Hoe enorm de omvang van de hoax rond de telefoon was mag blijken uit de foto van een billboard in New York, gemaakt door Art Replik, met de titel van een bijdrage uit de British Journal van 31 december 2015 (http://www.thebritishjournal.com/science/researchers-discover-800-year-old-alien-mobile-phone-in-austria-96-2015/). Ook kan je T-shirts kopen met de Babylonokia erop afgebeeld op https://www.redbubble.com/shop/babylonokia+t-shirts, waar 3 T-shirts staan afgebeeld.

Lees ook de volgende aflevering in deze serie: De Babylonokia Hoax (2): voorgeschiedenis.

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Babylonokia