Connie Vertegaal – Verfroller erover en de muren van de Grote Kerk zijn weer hagelwit

Alkmaar – Commotie over de gekleurde muren in de Grote Kerk in Alkmaar? Daar is niets meer van te zien.

Het Alkmaarse schildersbedrijf Smit en Smit maakte maandag vakkundig een eind aan de gekleurde achterwanden van de kapellen.

Fotografe Hellen van Meene wilde kleurige muren als decor voor haar fotokunst. En die kreeg ze. Bij de opening van de expositie in april leidde dit tot een hoop gedoe. Want zou de verf het ademend vermogen van de muren van het top monument niet aantasten? De gemeente Alkmaar was verbolgen, omdat er geen toestemming was gevraagd voor de schilder klus.

Van Meene is er deze maandagochtend bij als de muren weer in oude staat worden teruggebracht. “Zo overdreven allemaal“, noemt ze de commotie. Ze is in de kerk om haar fotokunst in te pakken. Haar interpretaties van de Bijbelse ’Werken van Barmhartigheid’ gaan naar de Alkmaarse instanties en bedrijven, die er één kochten en zo het kunstproject mogelijk maakten. Nog een paar dagen en dan is hier de expositie World Press Photo 2019 te zien.

Er moeten twee à drie lagen wit over de gekleurde wanden heen. “Een is te weinig, dan zie je het er nog een beetje doorheen“, zegt Remco Smit van het schildersbedrijf. Hij bracht voor de expositie van Van Meene ook de kleuren op de muren aan. “We gebruiken dezelfde verf als die oorspronkelijk op de muren zat: die is damp doorlatend. Pas als er twintig, dertig lagen verf op zitten, wordt het wat minder ademend. We doen alleen de achterwanden. Als het aan mij lag, hadden we de zijwanden ook gedaan. Die zijn behoorlijk smerig.

Alkmaarse Courant, 8 juli 2019, 15:34

Reacties:

Geert Alkema
P.m
P

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190708_87541342/verfroller-erover-en-de-muren-van-de-grote-kerk-zijn-weer-hagelwit

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hellen+van+Meene