Cobra – EMOTIES ALLERHANDE OP DE LUCHTBAL

Voor de derde maal op rij organiseerde Zzip op een afgelegen locatie in Antwerpen een blitztentoonstelling. ‘Mixed Emotions 3’ bracht opnieuw een ongewone mix van bekende namen – met Rob Scholte als “top of the bill” – en nobele onbekenden.

Marc Guinée van Zzip komt tijdens zijn beroepsbezigheden regelmatig in contact met kunstenaars die buiten het traditionele galeriecircuit opereren. Met zijn initiatief tracht hij – samen met “partner in crime” Jo Merckx – die onontgonnen talenten te confronteren met gevestigde namen. Tijdens de vorige edities stonden de Amerikaanse beeldhouwer Robert Cook en de Nederlandse kunstenaar John Breed centraal.

Dankzij die laatste is Zzip er dit jaar in geslaagd Rob Scholte, de Nederlandse kunstenaar die in 1995 grote indruk maakte met ‘Après nous le déluge’ – een gigantische postmoderne collage in ‘Huis Ten Bosch Stad’ in Nagasaki – naar Antwerpen te halen. De flamboyante schilder Rob Scholte, die ook deelnam aan Dokumenta (1987) en de Biënnale van Venetië (1990), presenteerde in Antwerpen enkele recente werken op groot formaat. In ‘Little Red Riding Hood’ zien we twee vrouwelijke poppenfiguren die in een stille dialoog met elkaar verwikkeld zijn. In ‘Why Not Sneeze?’ zien we een toren die bestaat uit suikerklontjes. Deze afbeelding van een wel zeer efemere versterking is met een humoristische knipoog schatplichtig aan het iconische werk met dezelfde titel van Marcel Duchamp waarmee die in 1921 furore maakte.

De licht surrealistische sfeer van ‘Why Not Sneeze?’ is ook terug te vinden in het werk van John Breed die opnieuw van de partij was. Hij heeft een aantal varkensskeletten verzilverd, als aanklacht tegen de wanpraktijken van sommige banken en financiële instellingen. Daarnaast werkt hij met abstracte verfstructuren op grote ronde vlakken.

Bij de minder bekende kunstenaars valt vooral het werk van Laurent Reypens op. Deze schilder beperkt zich al jarenlang tot één onderwerp. Op al zijn schilderijen beeldt hij steeds hetzelfde kommetje af. Vroeger breed gekadreerd – met verschillende op een rij – zoomt hij nu meer en meer in, met monumentale donkere close-ups als resultaat. Recentelijk vervaardigt hij ook bronzen sculpturen die hetzelfde motief hernemen.

Tenslotte verdient Beiron Brouwers hier zeker een vermelding. Zijn verstilde beelden, meestal geïnspireerd op filmstills, combineren op verfrissende wijze realisme met een poëtische atmosfeer.

Naast de genoemde kunstenaars was er ook nog werk van Christianne Vleugels, De Luc, Patricia Pierre, Gerarda De Prins, Suzy Potaznik en Jos Van Linden te zien.

[ Mixed Emotions 3, Zzip, Argentiniëlaan 49B, 2030 Antwerpen – op 24 en 25 november 2012 van 11 tot 19 u ]

vr 23/11/2012 – 17:21

http://cobra.be/cm/cobra/kunst/1.1488548

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image