Chris Aalberts – Palermo aan het Marsdiep: lessen over falend lokaal bestuur

De wethouder moest weg, omdat hij vieze sms’jes naar vrouwelijke ambtenaren zou hebben gestuurd, maar jaren later twijfelen raadsleden in Den Helder nog steeds of die ontdekking niet een complot was om van wethouder Geurt Visser af te komen. Waarom heeft nooit iemand die sms’jes gezien? Waarom werd het onderzoek over de kwestie uitgevoerd door een bekende van de burgemeester? En waarom mocht Visser zich niet verantwoorden voor de gemeenteraad?

De kwestie van ‘Geile Geurt’ is slechts een van de vele incidenten, die de Helderse gemeentepolitiek de afgelopen jaren teisterden: jarenlange ruzie over een nieuw stadhuis, een hoogoplopend conflict over het museum van Rob Scholte, talloze afsplitsingen, weggestuurde wethouders en ander politiek gekonkel. In dit boek onderzoek ik de lokale politiek van ‘Palermo aan het Marsdiep’. Waarom faalt de lokale democratie in Den Helder? En hoe uniek is dat eigenlijk?

In Den Helder leren we waarom het misgaat in het lokale bestuur: steeds meer taken maar weinig bevoegdheden, steeds meer politieke partijen die zich nauwelijks van elkaar onderscheiden, een lege publieke tribune en een verdwijnende lokale journalistiek. De lokale politiek wordt steeds meer een black box waarin details, ego’s en persoonlijke conflicten belangrijker zijn dan politieke inhoud en waar lokale politici nog maar nauwelijks serieus tegenspel krijgen van burgers en media.

‘Palermo aan het Marsdiep: lessen over falend lokaal bestuur’ verschijnt dit najaar bij Uitgeverij Van Praag.

https://www.chrisaalberts.nl/item/palermo-aan-het-marsdiep-lessen-over-falend-lokaal-bestuur/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Chris+Aalberts