Chrétien Breukers – Eerlijk is eerlijk: Koos Dalstra heeft geen bom gelegd

Boze mail. Van Koos Dalstra. Hij schrijft mij: ‘Twee jaar geleden wees een Limburgse collega kunstenaar te Maastricht me op uw artikel: Huub Mous zijn mestkar (http://decontrabas.typepad.com/dekleinezaal/2006/05/huub_mous_zijn_.html). Daarin debiteert u de passage: Dalstra, ja, gevlucht voor de politie, na de aanslag op Scholte’. Etc.‘ Ik citeer Dalstra, ik maak die fouten niet om hem belachelijk te maken.

Zijn mailbericht bevat ook nog deze passage: ‘Ter uwer informatie. uw smaad dateert van mei 2006. dat is een jaar na de uitsprak van de hoge raad in de smaadzaak tegen Scholte ter mijner gunste. U verspreidt laster en smaad binnen de Nederlandse literaire wereld en suggereert met deze woorden, dat ik de aanslag op Scholte zou kunnen hebben gepleegd.’ Nogmaals: ik citeer hem letterlijk.

Of die zin van mij de suggestie bevat, dat Dalstra de aanslag op Scholte zou kunnen hebben gepleegd? Ik denk van niet. Hoewel je het gewraakte zinsdeel natuurlijk verkeerd kunt lezen. En dat is zeker niet de bedoeling! Al was het maar omdat een dergelijke opmerking een tapijtbombardement (no pun intended) aan boze mails van de auteur tot gevolg heeft, vol juridische dreiging. Wat weer een stuk fijner is dan de fysieke dreigementen, die je soms te verduren krijgt, van weer andere dichtachtigen.

Daarom zeg ik, hier, op deze plaats, nogmaals: Koos Dalstra heeft geen bom gelegd onder de auto van Rob Scholte. Het idee alleen al, dat Dalstra een dergelijk plan in zijn eentje zou hebben uitgevoerd… Een bom kopen of maken, de bom plaatsen, en zo verder… Nee, dat gaat de fantasie van Dalstra zeker te boven. Daarom streep ik de zin ,die Dalstra zo ergert, gewoon door. Want heus, ik ben de kwaadste niet, en Dalstra moet al leven met zijn eigen, eh… tsja, met Dalstra.

Nogmaals, en ten overvloede: Koos Dalstra pleegde nooit een aanslag op zijn goede vriend Rob Scholte. Nooit. De Hoge Raad heeft het zelf gezegd.

En ten slotte: ach, hoe graag zou ik eens willen weten wie die ‘Limburgse collega kunstenaar te Maastricht’ is… De arme ziel.

De Contrabas, 13 februari 2008

http://decontrabas.typepad.com/de_contrabas/2008/02/koos-dalstra-he.html

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dani%C3%ABl+Groen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Studulski
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Blanca
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Klashorst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Hammerstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eef+Hoos