Charlotte Post – Linda Rose Smit, geboren met uitzicht op zee: ’Dat weidse uitzicht vanaf de dijk, dat blijft voor mij toch wel het mooiste in Den Helder, beter dan dat wordt het niet’

Voormalig cultuur wethouder en Helderse bobo Linda Rose Smit (foto Twitter)

Linda Rose Smit, geboren met uitzicht op zee: ’Dat weidse uitzicht vanaf de dijk, dat blijft voor mij toch wel het mooiste in Den Helder, beter dan dat wordt het niet

Julianadorp – “Ik ben geboren met uitzicht op zee”, vertelt Linda Rose Smit (65) uit Julianadorp. Het was het begin van een bijzonder leven voor deze veelzijdige vrouw.

Ze werd geboren ‘op’ Huisduinen, op de Zeeweg. ,,Het eerste wat ik zag, was waarschijnlijk mijn moeder en daarna de zee”, aldus Linda Rose. Dit uitzicht vanuit het huis was belangrijk voor het gezin en de verhoging van de dijk werd dan ook niet met gejuich ontvangen. ,,Mijn moeder kon er helemaal niet tegen. ‘Ik ben toch geen geit, met dat grasveld voor de deur?’, verzuchtte ze dan. Daarom zijn mijn ouders later naar Callantsoog verhuisd. Maar dat weidse uitzicht over zee, vanaf de dijk, dat blijft voor mij toch wel het mooiste in Den Helder. Beter dan dat wordt het niet.”

Stuurman

Gedurende haar werkzame leven bevoer Linda Rose de zee, waar ze zo graag naar keek en kijkt. Ze was vele jaren stuurman bij de koopvaardij. Toch best een bijzonder beroep, zeker voor een vrouw in die tijd. Waarom koos ze hiervoor? ,,Hoe het precies kwam, weet ik niet zo goed. Het was meer een combinatie van factoren. Een niet alledaags beroep sprak me sowieso altijd wel aan. Het gekke is trouwens dat ik nog geeneens een echt buitenmens ben, haha.

Linda Rose heeft in totaal zeventien jaar gevaren. Eerst voor diverse maatschappijen en de laatste negen samen met haar vriend op hun eigen schip. Op 15 februari 1999 raakte hij vermist op zee. Zijn lichaam is nooit gevonden. Omdat Linda Rose zelf inmiddels was gestopt met varen, was zij niet aanwezig op het schip, waarvan hij verdween. ,,We waren al gestopt met ons eigen schip, maar bij hem bleef het kriebelen. Daarom is hij op een gegeven moment toch weer gaan varen.”

Julianadorp

Ondanks deze tragedie ging Linda Rose dapper door met haar leven. Ze bleef wonen in het huis op Vogelzand in Julianadorp, dat ze eerder samen met haar vriend had gekocht. Ze heeft het hier erg naar haar zin. ,,Ja, dit was een gouden greep. Ik zeg altijd, dat het een buurt is, die niet over elkaar praat, maar wel met elkaar praat. Je weet, dat als je bij wijze van spreken ‘s nachts om drie uur in nood bent, dat je dan altijd bij iemand kan aanbellen. Mensen bemoeien zich niet met elkaar, maar bekommeren zich wel om elkaar.”

Ze vervolgt. ,,Toen we er net kwamen wonen, was Julianadorp nog helemaal in opbouw. De Vomar zat bijvoorbeeld in een houten keet, ergens in een weiland. Dat is nu wel anders, ik hoef het dorp niet meer uit voor boodschappen. Ik kom eigenlijk alleen nog in de stad als ik naar de Kunsthal 45 ga.” Linda Rose doelt hiermee op Kunsthal 45, waar ze voorzitter van is. Zelf tekent en schildert ze ook niet bepaald onverdienstelijk, hoewel ze nooit de intentie heeft gehad er haar brood mee te verdienen.

Politiek

Ook op andere gebieden blijft Linda Rose voortdurend in beweging. Hierbij valt met name haar sociale en maatschappelijke betrokkenheid op. Zo is ze, nadat ze stopte met varen, lange tijd actief geweest voor de VVD in Den Helder. Inmiddels zet ze zich met hart en ziel in voor de nog jonge politieke beweging Volt. Bevlogen vertelt ze: ,,Het is een Pan Europese partij, die wil dat Europa versterkt wordt. Het doel is de grenzen te verlagen en de samenwerking te verhogen, op alle gebieden. Bovendien zijn ze niet links en niet rechts. Ze willen de toenemende polarisatie in de wereld juist tegengaan.”

Linda Rose weet wat dat betreft heel goed, waar ze voor staat en steekt haar mening niet onder stoelen of banken: ,,Jij kan je wel niet met de politiek bemoeien maar de politiek bemoeit zich wel met jou. Dus ‘better be awake’!

Helderse Courant, 18 januari 2021, 15:16

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210118_95673100

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Linda+Rose+Smit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Callantsoog
https://robscholtemuseum.nl/?s=Julianadorp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koopvaardij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunsthal+45
https://robscholtemuseum.nl/?s=VVD+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pan+Europa