Charlotte de Koomen – Veertig Keer Sylvia Millecam door de Ogen van Fotograaf Govert de Roos in Allereerste Expositie: ’Ze had een Groot Hart en was Betrokken bij Iedereen

Sylvia Millecam voor Playboy in Studio Amsterdam, 1993 (foto Govert de Roos)

Veertig Keer Sylvia Millecam door de Ogen van Fotograaf Govert de Roos in Allereerste Expositie: ’Ze had een Groot Hart en was Betrokken bij Iedereen

Hippolytushoef – „Weet je, bij Sylvia kwam ik ook Thuis”, zegt Fotograaf Govert de Roos in Hippolytushoef over Sylvia Millecam. „Het lijkt wel alsof ik tussen de Sterren leefde, maar ik zag ze eigenlijk alleen in mijn Studio. Sylvia was toch wel een Uitzondering.”

Op 20 augustus is het precies twintig jaar geleden, dat Sylvia Millecam overleed aan de Gevolgen van Borstkanker. De Openingsexpositie vanuit de nieuwe Galerie van Govert de Roos, die vorig jaar zijn Intrek nam in het Oude Postkantoor in Hippolytushoef, staat volledig in het Teken van deze Actrice, Presentatrice, Zangeres en Comédienne. „Een Bijzonder Lief en Goed Mens”, aldus De Roos.

Mensch

Ik heb natuurlijk zo ongelooflijk veel Sterren gefotografeerd, maar ik kwam eigenlijk nooit bij ze Thuis. Er waren er maar heel weinig, die ik naast het Zakelijke ook Privé zag.”

Sylvia was daar één van. Ook omdat ze op Steenworp Afstand van elkaar woonden, Sylvia woonde op de Leidsekade en De Roos in de Jordaan, ging hij er wel eens op de thee. „We hadden een Hechte Band. Ze was voor mij naast een Grote Persoonlijkheid ook echt een Mensch. Ja, dat kan ik uitleggen.”

Sylvia ging vaak naar het Bejaardenhuis, dat was vlakbij haar Huis. Ze liep er in de Tuin en wanneer ze iemand Alleen op een Bankje zag zitten, dan ging ze er naast zitten. Gewoon een Uurtje Gezellig Babbelen met Elkaar en soms haalde ze wat thee. Het was voor haar Heel Normaal om die Persoon Gezelschap te Houden. Dat weten niet veel mensen, maar dat was Sylvia, ze had zo’n Groot Hart en was zo Betrokken bij Iedereen.”

Playboy

De Roos maakte bijna al haar Publiciteitsfoto’s. Hij ontwierp de Covers van haar Platen, fotografeerde voor haar Theaterprogramma’s en maakte de twee Playboy Sessies. „Ik was haar Vaste Fotograaf van Eind Jaren Tachtig tot twee jaar voor haar Overlijden in 2001, toen stopte ze met Poseren. Er is dus veel Materiaal en ik heb voor deze Expositie ongeveer veertig Foto’s uitgezocht.”

Sylvia Millecam in Studio Amsterdam , 10 december 1994 (foto Govert de Roos)

Een van de Foto’s, die er uit springt is een Zwart Wit Foto. Sylvia staat er Naakt op. Met een Uitdagende Lach kijkt ze in de Lens van de Camera. Haar Dikke Krullende Haar waait om haar Gezicht. Ze houdt met haar Handen haar Borsten vast. Sylvia komt heel Ongedwongen over. De Roos kan dat wel uitleggen. „Ik wil wat zeggen en je het moet niet verkeerd opvatten, maar ik zag haar Het Liefst Naakt. Sylvia was zo openlijk over haar Seksualiteit, ze had echt Nergens een Probleem mee.”

Sylvia Millecam in Studio Amsterdam, 15 januari 1992 (foto Govert de Roos)

Keuze

De Roos vindt, dat ze de afgelopen twintig jaar een beetje Vergeten wordt. Dat verdient ze volgens hem niet. Maar wat de Fotograaf het meest stoort is het Feit dat als mensen het over haar hebben, het altijd in Relatie met Jomanda is. „Dat doet Afbreuk aan wie Sylvia was. Dat is Doodzonde. Het was haar Eigen Keuze. Zij was er van Overtuigd, dat ze geen Kanker had en dat het iets anders was wat haar ziek maakte. Ze ging dat uitzoeken en heeft Alle Hulp Ingeschakeld op die Zoektocht, behalve die van haar Huisarts, die wilde, dat ze zich liet onderzoeken in het Ziekenhuis.”

Op de vraag, of hij zelf wel eens op haar heeft ingepraat, is de Fotograaf duidelijk. „Nee, ze was heel duidelijk en ik vond het niet mijn Taak om op haar in te praten. Ik respecteerde haar eigen Keuze. Misschien als ze het rechtstreeks aan mij had gevraagd, ja, dan had ik geadviseerd om naar haar Huisarts te luisteren, maar ze heeft het me nooit gevraagd.”

Informatie

De Opening van de Expo over Sylvia Millecam is zaterdag 21 augustus. De Entree is Gratis. Adres Koningstraat 32, Hippolytushoef. Toegang vanaf elf uur op Afspraak. 06 – 50207921.

Helderse Courant, 3 augustus 2021, 14:30

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210803_94626491

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Govert+de+Roos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Playboy
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sylvia+Millecam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Naakt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jordaan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oude+Postkantoor+Hippolytushoef
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jomanda
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hippolytushoef
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wieringen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Groot+Hart
https://robscholtemuseum.nl/?s=Grote+Persoonlijkheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Seksualiteit