Casper Duin – Zr Ms Groningen is terug in Den Helder: Patrouilleschip moest inzet in Cariben staken vanwege technisch mankement aan as

De Zr Ms Groningen is terug in de haven van Den Helder (foto Defensie)

Zr Ms Groningen is terug in Den Helder: Patrouilleschip moest inzet in de Cariben eerder staken vanwege technisch mankement aan as

Den Helder – Het patrouilleschip Zr Ms Groningen is woensdag teruggekeerd in Den Helder. Door een technisch mankement moest de inzet van dit schip in het Caribisch gebied eerder stoppen dan gepland.

Vanwege een technisch probleem met de stuurboord as moest Zr Ms. Groningen eind vorig jaar vervroegd terugkeren naar Nederland.

Na het vertrek van het zogeheten Oceangoing Patrol Vessel (OPV) is er op dit moment geen vervangend stationsschip voor de West beschikbaar. De Koninklijke Marine heeft momenteel geen schepen beschikbaar voor zo’n inzet. De Kustwacht Caribisch Gebied neemt de taken over.

Mocht er onverhoopt een noodsituatie ontstaan dan kan de Marine alsnog een schip die kant op sturen. Bijvoorbeeld na een natuurramp. Daarnaast heeft de Marine permanent het ondersteuningsschip Zr Ms Pelikaan in het Caribisch gebied. Dit vaartuig is echter niet geschikt voor patrouillewerk.

Er wordt rekening mee gehouden, dat Zr Ms Groningen na de reparatiewerkzaamheden weer snel terugkeert in de Cariben. Onduidelijk is hoe snel het technisch malheur kan worden opgelost.

Lees ook
Problemen met Zr Ms. Groningen doen de discussie weer oplaaien om patrouilleschepen in te ruilen voor fregatten
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20201230_61033286

Helders Courant, 13 januari 2020, 20:52

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210113_49177844

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Haven+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zr+Ms+Groningen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Patrouilleschip
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oceangoing+Patrol+Vessels
https://robscholtemuseum.nl/?s=NAVO
https://robscholtemuseum.nl/?s=NATO
https://robscholtemuseum.nl/?s=OTAN
https://robscholtemuseum.nl/?s=Curaçao
https://robscholtemuseum.nl/?s=Antillen