Casper Duin – Zorgen over toekomst van sportclubs in Den Helder, Wethouder: ’Stap over de eigen schaduw heen’

De verouderde gymzaal aan Vogelzand (foto Casper Duin/NHD)

Den HelderWethouder Peter de Vrij maakt zich zorgen over de toekomst van de sportverenigingen in de gemeente Den Helder. Ik kan mij zeker voorstellen, dat over pakweg tien jaar de helft van alle sportverenigingen niet meer bestaat.”

De PvdA Wethouder baseert zich daarbij op de uitkomsten van een vitaliteit scan, die de gemeente recent heeft laten uitvoeren onder sportclubs. “Daarin is onder meer gevraagd naar de financiële situatie en het aantal vrijwilligers. In sommige gevallen laat dat een verontrustend beeld zien. Vooral de terugloop van vrijwilligers is enorm. Veel binnensporten hebben het lastig.’’

Wat De Vrij betreft, worden de resultaten van het onderzoek meegewogen bij toekomstige investeringen.Bij grote investeringen, zoals nieuw kunstgras, houden we wel degelijk rekening met de staat en de toekomstbestendigheid van een club.”
Zorgen over toekomst van sportclubs in Den Helder. Wethouder: Stap over de eigen schaduw heen

Fusies

De Wethouder is voorstander van fusies. Mijn advies voor verenigingen: wees innovatief en stap alsjeblieft over de eigen schaduw heen. Probeer eens iets nieuws. Houd niet te lang en ten koste van alles vast aan jouw club. Op het gevaar, dat die dreigt te verdwijnen. Zoek dan liever toenadering tot een collega club. We hadden voorheen twee schoon spring clubs. Twee! Die zijn gelukkig samengegaan, net als de zwemmers en waterpoloërs van ZV Noordkop en MSV Zeemacht. Verenigingen zullen het in de toekomst echt moeten gaan zoeken in ’samen’. Dat kan ook samenwerking betekenen.”

Het aantal voetbalclubs in de stad Den Helder over pakweg tien jaar?”, herhaalt De Vrij. “Ik denk twee. Een op zaterdag, een op zondag. Er moet wel iets te kiezen blijven. Atletiek? Ik ben blij dat we het marine sportpark hebben verworven. Nu willen we een atletiekbaan, die voldoet aan de KNAU eisen. Een fusie van SV Noordkop en Sportlust is geen noodzaak. Beide clubs werken al steeds meer en goed samen.”

Loopgroepjes

Samenwerking is volgens De Vrij in veel gevallen de beste oplossing, nu er sprake is van een snel veranderend sportlandschap. Volgens mij sporten er meer mensen dan ooit. Alleen doen ze dat vaak individueel. In ieder geval niet in verenigingsverband. Er zijn loopgroepjes, toerfiets clubs, noem het maar op. Dat is een maatschappelijke tendens die je niet meer kunt negeren. Daarbij moet je als club innovatief zijn. Kijken naar wat ’de klant’ wil. Ik heb laatst een MTB wedstrijd bij HRTC DOK bezocht. Allemaal jonge rijders uit het hele land. Enorm leuk om te zien.

Die ontwikkelingen heeft De Vrij meegenomen in het nieuwe sportbeleid, dat maandagavond aan bod komt in de gemeentelijke Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling. Daarin staat onder meer dat ’uitbreiding van binnensport accommodaties niet noodzakelijk is’. In de nieuwe sportnota is er aandacht voor recreatieve sport voor alle groepen. Met de wens voor een gemeentelijk buitensport park in iedere wijk, alsmede de rol van de buurtsport coach als verbinding tussen verenigingen onderling en tussen verenigingen en maatschappelijke organisaties en de wijk. De sport gaat meer de richting op van het maatschappelijke. Een breed sportaanbod van jong tot oud. In 2020 loopt het huidige subsidiebeleid af. Na evaluatie willen we ons meer richten op maatschappelijke opbrengst en inzet op een gezonde omgeving.”

Gymzaal

Onderdeel van het nieuwe sportbeleid is het op termijn afstoten van de gymzaal aan het Vogelzand in Julianadorp. De Vrij: “De gymzaal staat bij twee scholen, waarvan de Vogelwei dicht is. Volgens het IHP (Integraal Huisvestings Plan onderwijs) ligt het in de planning dat die andere school (De Verrekijker, red.) over een jaar of tien tot vijftien naar een andere locatie wordt verplaatst. De gymzaal staat daar dan solitair en is niet meer nodig.”

Helderse Courant, 10 februari 2020, 16:20

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200210_85291165/zorgen-over-toekomst-van-sportclubs-in-DenHelderWethouder-stap-over-de-eigen-schaduw-heen

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+de+Vrij
https://robscholtemuseum.nl/?s=sportvereniging
https://robscholtemuseum.nl/?s=sport+accommodatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Integraal+Huisvestings+Plan
https://robscholtemuseum.nl/?s=kunstgras