Casper Duin – Koningstraat Den Helder wordt sprookjesachtig in de geest van Anton Pieck, maar ’het moet geen Efteling worden’ + Anton Pieck – Lange Jan (1 & 2)

Koningstraat Den Helder wordt sprookjesachtig in de geest van Anton Pieck, maar ’het moet geen Efteling worden

Den Helder – ’Zwierig, vrolijk en sprookjesachtig’ moet het worden volgens architect Duco Kapitein: de woningen en het gedenkhuis ’in de geest van Anton Pieck,’ die aan de Koningstraat in Den Helder moeten verrijzen.

In opdracht van Woningstichting Den Helder maakte Kapitein bovenstaande artist impression voor de leegstaande panden Koningstraat 87 en 89. Eerstgenoemde pand is de plek, waar ooit het geboortehuis van de kunstschilder en tekenaar (1895-1987) stond. Daarnaast zat voorheen restaurant De Buuren van Pieck.

Een aandenken aan Anton Pieck moet het worden, zo kreeg Kapitein mee als uitdaging van zijn opdrachtgever.

Het is inderdaad wel de meest bekende inwoner ooit van de stad. Dan ga je je verdiepen in zijn werk. In zijn tekeningen en prenten. Dan wordt het alleen snel erg Efteling-achtig. Pieck stond natuurlijk aan de basis van veel attracties bij de Efteling. Dat moest het niet worden. Oud Hollandse trapgevels zijn ook niet meer van deze tijd. Het geboortehuis zelf is ooit gesloopt. Er is helaas geen beeldmateriaal meer van.”

Pieckiaans

De architect dook in de boeken, groef in de geschiedenis en sprak veel mensen.”Mijn eerste schets werd nog niet goed genoeg bevonden. Het moest nog meer Pieckiaans volgens financieel directeur Peter Kramer van Woningstichting, die dit project met bezieling trekt“, lacht Kapitein.

Koningstraat Den Helder wordt sprookjesachtig in de geest van Anton Pieck, maar ’het moet geen Efteling worden’

Voorgevelaanzicht Koningsstraat 85-87 “Huys van Pieck” en Koningstraat 89 “Buren van Pieck” (foto KJK Architecten)

Het eindresultaat toont twee panden met drie mogelijke woningen. Met links een woning op nummer 85 en geheel rechts nummer 89 moeten ook woningen komen. Het middelste deel, waar Pieck werd geboren, is in beeld als museum van toen. “Maar het kan ook gebruikt worden als woning.”

We hebben contact gehad met de Efteling over onze plannen met het geboortehuis van Anton Pieck,” vertelt Sander Quartel namens Woningstichting. “Een museum is niet het juiste woord. Wat we willen is het pand in de stijl van toen terugbrengen met op de gevel een mooie gedenkplaat, zodat voor iedereen duidelijk is, dat Anton Pieck in de Koningstraat geboren is.”

Kapitein noemt het beeld ’Pieckiaans’. “Met de halve maan en de zon. Zijn geboortejaar en het mogelijke jaar van realisatie staan op de gevel. Bovenaan staan ook zijn monogram ’AP’. Daarmee ondertekende hij al zijn werken. De reacties, die ik heb gezien zijn lovend. De Pieck huizen en een museum kun je gebruiken voor een stadswandeling.”

Helderse Courant, 11 november 2019, 20:45

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191111_5715427/koningstraat-den-helder-wordt-sprookjesachtig-in-de-geest-van-anton-pieck-maar-het-moet-geen-efteling-worden

Anton Pieck – Lange Jan (1 & 2)

Anton Pieck - Lange Jan (1)

Lange Jan (1)

Anton Pieck - Lange Jan (2)

Lange Jan (2)

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Duco+Kapitein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningstichting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koningstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Anton+Pieck
https://robscholtemuseum.nl/anton-pieck-ansichtkaart-lange-jan/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image