Casper Duin – Hotel Marktstad in Schagen op eigen verzoek failliet + Richard Zut – Doorstart van failliet Hotel: mogelijk tonnen schuld + ’Handelshuis Atlantis laatste zetje naar faillissement
HotelMarktstad in Schagen is, drie maanden na de opening,op eigen verzoekfailliet verklaard door rechtbank
Schagen–Markt22BV, de vennootschap van het in februari van dit jaar geopendeHotel Marktstadin Schagen, is dinsdag door de rechtbankNoord Hollandfailliet verklaard.
Bestuurder en hotelierIvan Louer heeft zelf het bankroet aangevraagd,zo meldt curator Guido de Wit uit Alkmaar.De Witheeft dinsdagmiddag al een eerste,verkennend gesprekgehad met Louer.“In het Restaurant, want het Hotel is niet toegankelijk.”
De curatorwil zich niet uitspreken over de oorzaak van het faillissement.“Ik heb kort met de bestuurder gesproken. Wat hij als reden opgaf, dat is niet aan mij om te delen. Het faillissement is nog vers.Ik heb stukken meegekregen, die ik eerstga bestuderen. Dan ben ik wel wat wijzergeworden.”
Op de plek,waar voorheen Hotel Igesz was gevestigd, opende begin februari, na een negen maanden durende verbouwing,Hotel Marktstad. Een nagelnieuw horeca etablissement van drie verdiepingen met Restaurant en 68 Hotel kamers.Na pakweg een maandmoest het Restaurant al de deuren sluiten als gevolg van de Corona Virus pandemie.
Afgelopen vrijdag rezen al vraagtekens bij de financiële gezondheid van Marktstad,toen schildersbedrijf Jac Vinkhekken rond het hotel plaatste. Daarmee paste Vink het zogeheten retentierecht toe. Dat kan als de andere partij, Marktstad in dit geval, de rekeningen na herhaaldelijke verzoeken niet betaalt.Als het retentierecht juridisch stand houdt, dan biedt het Vink voorrang op andere schuldeisersbij de afwikkeling van het faillissement vanMarkt22 BV.
Meerdere gegadigden voor doorstart van failliet HotelMarktstad in Schagen: mogelijk tonnen aan schuld bij leveranciers
Schagen – Eeuwig zonde van dit prachtige Hotel plan met 68 kamers. Hoe groot zal de schade bij anderen zijn, die voortvloeit uit het faillissement,dat Marktstad eigenaar Ivan Louer zelf heeft aangevraagd. Hoe heeft het kunnen gebeuren, en had dit drama voorkomen kunnen worden?
En: worden andere partijen hierin meegesleurd?
Allemaal vragen en gedachten, die leven rond de snelle ondergang van HotelMarktstad, dat in februari 2020 open ging en een maand later vanwege de Corona Viruscrisisde activiteiten alweer moest staken. Dinsdagmiddag bevestigde curatorGuido de Wit uit Alkmaar, dat Ivan Louerals eigenaar en bestuurder vanMarkt22BVzelf de handdoek in de ring had gegooid.MrMWouters werd benoemd tot rechter commissaris.
,,Voor een mogelijkedoorstarthebben zich inmiddels meerdere gegadigden gemeld’’, laat curatorDe Witonder meer weten in een persverklaring.
Verder zegt hij onder meer: ,,Op dit momentheeft de curator de oorzaak van het faillissement nog in onderzoeken richt hij zich met name op het in kaart brengen van de (rechts)posities van de in onderhavig faillissement betrokken partijen (waaronder begrepen doch niet beperkt tot de bank, de Belastingdienst, verhuurder, leveranciers alsmede een schildersbedrijf dat een retentierecht pretendeert) en de complexe afwegingen,die daarmee verband houden.’’
Geldkraandicht
Alles ziet er schitterend uit, zoals hier in ontbijtzaal ’De Stadstuin’ (foto Marc Moussault)
De koek was op, de geldkraan ging dicht. Ook dus bij de eigenaar en verhuurder van het pand, Paul Goudsblom uit Warmenhuizen. Over hem wordt gezegd, dat hij vermoedelijk noghuurpenningen van Markt22BV krijgt. Goudsblom was zelf donderdag niet bereikbaar voor commentaar.
Louer zag kennelijk geen grond meer om verder te gaan.Vervelend natuurlijk en niemand, die daar wat aan kan doen,is de eerste reactie in de Schager vastgoedwereld. Maar ook: wat heeft Corona Viruste makenmet alle openstaande rekeningen van leveranciers en partijen die het Hotel interieur, schilderwerk en alle technische faciliteiten met hun maandenlange werk tot stand hebben gebracht?Toen het Hotel in februari openging hadden die rekeningen toch allang betaald moeten zijn?
Zwijgen
Louerzwijgt zelf in alle talen en doet dat al sinds de sluiting door Corona Virus. De ondernemer uit Schagen, die ook exploitantis van het te koop staandeBrekers in Groote Keeten, zei een interview met deze krant donderdag te elfder ureaf.
Ivan Louer vorig jaar zomer tijdens de grote verbouwing van Hotel Igesz tot HotelMarktstad (foto Marc Moussault)
Bronnen in de stadbeweren ondertussen, dat er sprake is van om en nabijzes ton aan openstaande rekeningen. In het geval van schildersbedrijfJac Vinkuit Schagen, die vrijdag het recht van retentie uitoefende en aan de achterzijde van het gebouw hekken om het Hotel liet plaatsen, zou het gaan om een bedrag van ruim boven een ton aan niet betaalde rekeningen.Eigenaar Jaap Vinkwil op dat laatste niet inhoudelijk reageren.
Klap
Stefan Loutervan HandelsondernemingLouteruit Schagen, die de professionele keuken leverde en installeerde met alle bijbehorende apparatuur en klimaatbeheersing,laat wel weten nog 81.000EUro tegoed te hebben van opdrachtgever Markt22BV. Daarnaast zijn er nog diverse andere bedrijven, die diensten hebben verleend, waarvan niet zeker is wat zij nog tegoed hebben.
De bar en het restaurant De Bastaard in het Hotel Marktstad, deze bleef tot het laatst open met afhaalgerechten (foto Marc Moussault)
Stefan Louter maakt Ivan Louereen groot compliment voor wat er op zijn initiatief is neergezet, maar spreekt van een klap voor zijn nog jonge bedrijf:,,Niks dan lof voor Ivan.Alleen hoop ik wel, dat wij onze centjes alsnog zullen vangen. We zijn nog niet zo heel lang bezig, zie je. Normaal gesproken zouden we deze tegenvaller wel kunnen opvangen, maar nu met die Corona Virus crisisis dat nog even lastig te zeggen.Zelf hebben we vooraf een wel een goede preferente positie bedongen.’’
Dank
Hij heeft trouwens goede hoop op een snelle doorstart vanHotel Marktstad met een nieuwe partij. ,,Ja, want het verdienmodel is er,met zóveel grote bedrijvigheid rond Schagen zoalsECN, Agriport, Bejo en noem ze allemaal maar op. En alles in hetHotelziet er perfect uit en ís ook perfect.Met dank aan Ivan Louer, die twee jaar lang zichzelf uit de naad heeft gewerkt om zijn levenswerk te verwezenlijken. Dat wil ik hier graag wel even benadrukken. We hebben hier met z’n allen iets fantastisch neergezet.Ontzettend wrang, dat dit nu zo gaat, voor ons allemaal en zeker ook voor Ivanzelf. Niemand, die hem dit gunt.’’
Doorstart
Curator Guido de Wit laat verder weten, dat hij de komende periodezijn inspanningen met name zal richten op de realisatie van een doorstart van wat hij terecht noemt ’een prachtig state of the Art Hotel met bijbehorend Restaurant op een unieke locatie in het hart van Schagen’. Zoals gezegd: voor zo’n mogelijke doorstart hebben zich inmiddelsmeerdere gegadigdengemeld.
’Wurg tender’ gaf slecht draaiendHandelshuisAtlantislaatste zetje naar faillissement
Mike Venekamp (foto NHD)
Den Helder– Een ’wurg tender’ van de belangrijkste klant gaf het financieel al slecht draaiendeAtlantisHandelshuis uit Den Helder het laatste zetje naar een faillissement.
Dat valt te lezen in het eerste faillisementsverslag van curatorBart Mekkelholt (Knuwer).De groothandel in gezonde productenvroeg op 10 maart jongstleden het eigen bankroetaan.
Atlantis was daarvoor al jaren verlieslatend. Zo schreef het bedrijf in 2017 een min van ruim 104.000EUro. Ook in de daarop volgende jaren bleven de cijfers rood.
Het ging helemaal mis na een ’wurg tender’van de belangrijkste klant van Atlantis, het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend. ’Door deze afnemer zijn bij het uitschrijven van deze tender dusdanige voorwaarden gesteld dat het voor Atlantis onhaalbaar was om hier aan te voldoen,althans als Handelshuis AtlantisBV hier wel aan zou voldoen, dan zou dit voor haar financieel gezien zeer negatieve consequenties hebben. Voor HandelshuisAtlantis BV was duidelijk, dat zij niet in staat zou zijn om tot een winstgevende organisatiete komen. Dit, alsmede het feitm dat het in de afgelopen jaren nog niet gelukt was om tot een winstgevende organisatie te komen, heeft uiteindelijk tot de beslissinggeleid om zelf het faillissement aan te vragen’, zo schrijft de curator.
“Het volume was bijna dertig procent minder, maar we moesten meer kosten maken”, zei Atlantis directeur Mike Venekamp daar eerder over in deze krant. ”Als je al verlies draait, kan dat niet. We hebben dus bewust niet op die aanbesteding ingeschreven.”
Atlantis had ten tijde van het faillissementvijf personeelsleden en een stagiaire.Hen is ontslag aangezegd. Er is geen zicht op een doorstart. Het voormalige bedrijfspand van Atlantis aan de Ambachtsweg staat sinds twee weken ook te huur of te koop.