Casper Duin – Hotel Marktstad in Schagen op eigen verzoek failliet + Richard Zut – Doorstart van failliet Hotel: mogelijk tonnen schuld + ’Handelshuis Atlantis laatste zetje naar faillissement

Hotel Marktstad in Schagen is, drie maanden na de opening, op eigen verzoek failliet verklaard door rechtbank

Schagen Markt22 BV, de vennootschap van het in februari van dit jaar geopende Hotel Marktstad in Schagen, is dinsdag door de rechtbank Noord Holland failliet verklaard.

Bestuurder en hotelier Ivan Louer heeft zelf het bankroet aangevraagd, zo meldt curator Guido de Wit uit Alkmaar. De Wit heeft dinsdagmiddag al een eerste, verkennend gesprek gehad met Louer. In het Restaurant, want het Hotel is niet toegankelijk.”

De curator wil zich niet uitspreken over de oorzaak van het faillissement. Ik heb kort met de bestuurder gesproken. Wat hij als reden opgaf, dat is niet aan mij om te delen. Het faillissement is nog vers. Ik heb stukken meegekregen, die ik eerst ga bestuderen. Dan ben ik wel wat wijzer geworden.”

Op de plek, waar voorheen Hotel Igesz was gevestigd, opende begin februari, na een negen maanden durende verbouwing, Hotel Marktstad. Een nagelnieuw horeca etablissement van drie verdiepingen met Restaurant en 68 Hotel kamers. Na pakweg een maand moest het Restaurant al de deuren sluiten als gevolg van de Corona Virus pandemie.

Afgelopen vrijdag rezen al vraagtekens bij de financiële gezondheid van Marktstad, toen schildersbedrijf Jac Vink hekken rond het hotel plaatste. Daarmee paste Vink het zogeheten retentierecht toe. Dat kan als de andere partij, Marktstad in dit geval, de rekeningen na herhaaldelijke verzoeken niet betaalt. Als het retentierecht juridisch stand houdt, dan biedt het Vink voorrang op andere schuldeisers bij de afwikkeling van het faillissement van Markt22 BV.

Helderse Courant, 12 mei 2020, 20:34

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200512_3284294/HotelMarktstad-in-Schagen-is-drie-maanden-na-de-opening-op-eigen-verzoek-failliet-verklaard-door-rechtbank

Meerdere gegadigden voor doorstart van failliet Hotel Marktstad in Schagen: mogelijk tonnen aan schuld bij leveranciers

En: worden andere partijen hierin meegesleurd?

Allemaal vragen en gedachten, die leven rond de snelle ondergang van Hotel Marktstad, dat in februari 2020 open ging en een maand later vanwege de Corona Virus crisis de activiteiten alweer moest staken. Dinsdagmiddag bevestigde curator Guido de Wit uit Alkmaar, dat Ivan Louer als eigenaar en bestuurder van Markt22 BV zelf de handdoek in de ring had gegooid. Mr M Wouters werd benoemd tot rechter commissaris.

,,Voor een mogelijke doorstart hebben zich inmiddels meerdere gegadigden gemeld’’, laat curator De Wit onder meer weten in een persverklaring.

Verder zegt hij onder meer: ,,Op dit moment heeft de curator de oorzaak van het faillissement nog in onderzoek en richt hij zich met name op het in kaart brengen van de (rechts)posities van de in onderhavig faillissement betrokken partijen (waaronder begrepen doch niet beperkt tot de bank, de Belastingdienst, verhuurder, leveranciers alsmede een schildersbedrijf dat een retentierecht pretendeert) en de complexe afwegingen, die daarmee verband houden.’’

Geldkraan dicht

Alles ziet er schitterend uit, zoals hier in ontbijtzaal ’De Stadstuin’ (foto Marc Moussault)

Alles ziet er schitterend uit, zoals hier in ontbijtzaal ’De Stadstuin’ (foto Marc Moussault)

De koek was op, de geldkraan ging dicht. Ook dus bij de eigenaar en verhuurder van het pand, Paul Goudsblom uit Warmenhuizen. Over hem wordt gezegd, dat hij vermoedelijk nog huurpenningen van Markt22 BV krijgt. Goudsblom was zelf donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Louer zag kennelijk geen grond meer om verder te gaan. Vervelend natuurlijk en niemand, die daar wat aan kan doen, is de eerste reactie in de Schager vastgoedwereld. Maar ook: wat heeft Corona Virus te maken met alle openstaande rekeningen van leveranciers en partijen die het Hotel interieur, schilderwerk en alle technische faciliteiten met hun maandenlange werk tot stand hebben gebracht? Toen het Hotel in februari openging hadden die rekeningen toch allang betaald moeten zijn?

Zwijgen

Louer zwijgt zelf in alle talen en doet dat al sinds de sluiting door Corona Virus. De ondernemer uit Schagen, die ook exploitant is van het te koop staande Brekers in Groote Keeten, zei een interview met deze krant donderdag te elfder ure af.

Ivan Louer vorig jaar zomer als ’bouwbaas’ tijdens de grote verbouwing van Hotel Igesz tot zijn Hotel Marktstad (foto Marc Moussault)

Ivan Louer vorig jaar zomer tijdens de grote verbouwing van Hotel Igesz tot Hotel Marktstad (foto Marc Moussault)

Bronnen in de stad beweren ondertussen, dat er sprake is van om en nabij zes ton aan openstaande rekeningen. In het geval van schildersbedrijf Jac Vink uit Schagen, die vrijdag het recht van retentie uitoefende en aan de achterzijde van het gebouw hekken om het Hotel liet plaatsen, zou het gaan om een bedrag van ruim boven een ton aan niet betaalde rekeningen. Eigenaar Jaap Vink wil op dat laatste niet inhoudelijk reageren.

Klap

Stefan Louter van Handelsonderneming Louter uit Schagen, die de professionele keuken leverde en installeerde met alle bijbehorende apparatuur en klimaatbeheersing, laat wel weten nog 81.000 EUro tegoed te hebben van opdrachtgever Markt22 BV. Daarnaast zijn er nog diverse andere bedrijven, die diensten hebben verleend, waarvan niet zeker is wat zij nog tegoed hebben.

De bar en het restaurant De Bastaard in het Hotel Marktstad, deze bleef tot het laatst open met afhaalgerechten (foto Marc Moussault)

De bar en het restaurant De Bastaard in het Hotel Marktstad, deze bleef tot het laatst open met afhaalgerechten (foto Marc Moussault)

Stefan Louter maakt Ivan Louer een groot compliment voor wat er op zijn initiatief is neergezet, maar spreekt van een klap voor zijn nog jonge bedrijf: ,,Niks dan lof voor Ivan. Alleen hoop ik wel, dat wij onze centjes alsnog zullen vangen. We zijn nog niet zo heel lang bezig, zie je. Normaal gesproken zouden we deze tegenvaller wel kunnen opvangen, maar nu met die Corona Virus crisis is dat nog even lastig te zeggen. Zelf hebben we vooraf een wel een goede preferente positie bedongen.’’

Dank

Hij heeft trouwens goede hoop op een snelle doorstart van Hotel Marktstad met een nieuwe partij. ,,Ja, want het verdienmodel is er, met zóveel grote bedrijvigheid rond Schagen zoals ECN, Agriport, Bejo en noem ze allemaal maar op. En alles in het Hotel ziet er perfect uit en ís ook perfect. Met dank aan Ivan Louer, die twee jaar lang zichzelf uit de naad heeft gewerkt om zijn levenswerk te verwezenlijken. Dat wil ik hier graag wel even benadrukken. We hebben hier met z’n allen iets fantastisch neergezet. Ontzettend wrang, dat dit nu zo gaat, voor ons allemaal en zeker ook voor Ivan zelf. Niemand, die hem dit gunt.’’

Doorstart

Curator Guido de Wit laat verder weten, dat hij de komende periode zijn inspanningen met name zal richten op de realisatie van een doorstart van wat hij terecht noemt ’een prachtig state of the Art Hotel met bijbehorend Restaurant op een unieke locatie in het hart van Schagen’. Zoals gezegd: voor zo’n mogelijke doorstart hebben zich inmiddels meerdere gegadigden gemeld.

Lees ook
https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200512_3284294/HotelMarktstad-in-Schagen-is-drie-maanden-na-de-opening-op-eigen-verzoek-failliet-verklaard-door-rechtbank

Helderse Courant, 14 mei 2020, 19:50

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200514_86449260/meerdere-gegadigden-voor-doorstart-van-failliet-hotel-marktstad-in-schagen-mogelijk-tonnen-aan-schuld-bij-leveranciers

Wurg tender gaf slecht draaiend Handelshuis Atlantis laatste zetje naar faillissement

Mike Venekamp foto NHD)

Mike Venekamp (foto NHD)

Den Helder – Een wurg tender’ van de belangrijkste klant gaf het financieel al slecht draaiende Atlantis Handelshuis uit Den Helder het laatste zetje naar een faillissement.

Dat valt te lezen in het eerste faillisementsverslag van curator Bart Mekkelholt (Knuwer). De groothandel in gezonde producten vroeg op 10 maart jongstleden het eigen bankroet aan.

Atlantis was daarvoor al jaren verlieslatend. Zo schreef het bedrijf in 2017 een min van ruim 104.000 EUro. Ook in de daarop volgende jaren bleven de cijfers rood.

Het ging helemaal mis na eenwurg tender van de belangrijkste klant van Atlantis, het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend. ’Door deze afnemer zijn bij het uitschrijven van deze tender dusdanige voorwaarden gesteld dat het voor Atlantis onhaalbaar was om hier aan te voldoen, althans als Handelshuis Atlantis BV hier wel aan zou voldoen, dan zou dit voor haar financieel gezien zeer negatieve consequenties hebben. Voor Handelshuis Atlantis BV was duidelijk, dat zij niet in staat zou zijn om tot een winstgevende organisatie te komen. Dit, alsmede het feitm dat het in de afgelopen jaren nog niet gelukt was om tot een winstgevende organisatie te komen, heeft uiteindelijk tot de beslissing geleid om zelf het faillissement aan te vragen’, zo schrijft de curator.

“Het volume was bijna dertig procent minder, maar we moesten meer kosten maken”, zei Atlantis directeur Mike Venekamp daar eerder over in deze krant. ”Als je al verlies draait, kan dat niet. We hebben dus bewust niet op die aanbesteding ingeschreven.

Atlantis had ten tijde van het faillissement vijf personeelsleden en een stagiaire. Hen is ontslag aangezegd. Er is geen zicht op een doorstart. Het voormalige bedrijfspand van Atlantis aan de Ambachtsweg staat sinds twee weken ook te huur of te koop.

Helderse Courant, 13 mei 2020, 14:40

https://www.NoordHollandsDagblad.nl/cnt/dmf20200513_17651188/WurgtendergafslechtdraaiendHandelshuisAtlantislaatstezetjenaarfaillissement

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ivan+Louer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hotel+Marktstad
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaap+Vink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schildersbedrijf+Jac+Vink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schagen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Retentierecht
https://robscholtemuseum.nl/?s=Guido+de+Wit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mike+Venekamp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Handelshuis+Atlantis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Atlantis