Casper Duin – Gemeente Den Helder betaalde tussen 2014 en 2018 ruim 1,2 miljoen euro wachtgeld en is provinciaal koploper + NH – Den Helder koploper wachtgeld

Gemeente Den Helder betaalde tussen 2014 en 2018 ruim 1,2 miljoen euro aan wachtgeld en is daarmee provinciaal koploper

Den Helder – De gemeente Den Helder voert de lijst aan van Noord Hollandse gemeenten, die de afgelopen vijf jaar het meeste wachtgeld hebben uitgegeven aan oud wethouders.

Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag. De gemeente Den Helder was de voorbije vijf jaar een bedrag van ruim 1,2 miljoen euro (€ 1.206,274) kwijt aan wachtgeldbedragen. Onbekend is hoeveel wethouders wachtgeld ontvingen. Van 2014 tot en met 2018 werd in de gemeente Texel € 286.031 betaald aan wachtgeld voor vier wethouders in ruste. De gemeente Schagen betaalde in die periode bijna een miljoen euro aan oud wethouders. Twaalf ex bestuurders ontvingen een totaalbedrag van € 988.071. De gemeente Hollands Kroon betaalde € 609.997 aan vijf voormalig wethouders.

Niet alle gemeenten reageerden op het verzoek van het programma. Van de 355 gemeenten reageerden er 297 op de vraag naar de wachtgeldbedragen die ze van 2014 tot en met 2018 uitbetaalden aan oud wethouders. In totaal ontvingen ruim 1500 wethouders in ons land een wachtgelduitkering.

Helderse Courant, 17 juni 2019, 11:29

Reacties:

Leo Douma
Hoe kom ik in de politiek?

Cocky Brondsema
Solliciteren bij de gemeente Den Helder daar zit je als ambtenaar goed maar als bewoner minder

Ruud Van de Kerkhof
Schandalig in een woord en de burgers maar betalen .

Cor Veldt
Ook deze regeling blijkt weer ‘democratisch’ te zijn vastgelegd…door mensen die er mogelijk ook zelf belang bij (zouden) kunnen hebben!

Jans Boonstra
Gelukkig barst Den helder van het geld. Voeg die gemeente bij Hollands Kroon en je ben voor altijd af van die sukkels van Den Helder.

Ocmer Liberty
… dus daar gaat het ‘gemeenschapsgeld’ … jullie moeten je schamen op de Bijlweg … maar ach, anders laten we de inwoners toch betalen … “wij” ambtenaren gooien deze shit op het schootje van de inwoners van DH … waarom moeilijk doen als het makkelijk kan … hiep hiep hoera!! … €1,2 miljoen voor een paar werkloze ambtenaren … lekker bezig daar!

Ruud Van de Kerkhof
Gefeliciteerd Den Helder we staan met stip op een . Den Helder heeft circa 53.500 inwoners .
Met 7 wethouders en ongeveer merendeels 30 ja knikkers in de raad .
En ze worden allemaal betaald met gemeenschapsgeld .
Je hebt het als gemeente ambtenaar nog niet zo slecht in Den Helder .
Waarom denk je dat ze van buiten Den Helder zo graag wethouder willen worden .
En je mag ook nog in je eigen woonplaats blijven wonen .

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190617_88844117/gemeente-den-helder-betaalde-tussen-2014-en-2018-ruim-1-2-miljoen-euro-aan-wachtgeld-en-is-daarmee-provinciaal-koploper

Den Helder koploper bij verstrekken wachtgeld

Den Helder – De gemeenten Hoorn, Den Helder en Haarlem hebben in de afgelopen vijf jaar het meeste wachtgeld gegeven aan oud wethouders. Den Helder staat bovenaan de lijst: de gemeenten betaalde maar liefst 1,2 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag. Alle 355 gemeenten zijn gevraagd naar de wachtgeldbedragen. die ze van 2014 tot en met 2018 uitbetaalden aan oud wethouders.

In totaal reageerden 297 gemeenten. Uit die cijfers bleek, dat alle gemeenten in Nederland in totaal ruim 126 miljoen euro uitkeerden. Van de gemeenten, die in Noord Holland hun cijfers openbaar hebben gemaakt, is het bedrag in totaal ruim elf miljoen.

De Wethoudersvereniging verdedigt de uitgekeerde bedragen, omdat het voor oud wethouders moeilijk is om een baan te vinden na ontslag. Werkgevers zijn huiverig om een oud wethouder aan te nemen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat deze zich niet meer kan schikken in een ondergeschikte rol.

Negatieve beeldvorming

De vereniging is bezorgd over de negatieve beeldvorming rond de wachtgeldregeling. “Regelmatig ontstaat er discussie over nut en noodzaak van wachtgeld”, zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging. “Maar afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur.

Den Helder Actueel, 17 jun 19 – 13:33

Reacties:

Judge X
17 juni 2019 at 14:00
Koploper met €1,2 miljoen !!! …., tijd voor een feestje ? 😉

Marinus Vermooten
17 juni 2019 at 18:27
Het is feite belachelijk dat een gemeente met amper 55.000 inwoners het niet minder dan zeven wethouders en ruim dertig merendeels ‘zwijgende’ raadsleden kan stellen. Hier gaat veel te veel gemeenschapsgeld in om dat beter voor andere zaken besteed kan worden. Dat Den Helder in Noord-Hollands een van de koplopers is met zoveel wachtgeld uitkerende wethouders en wat ons na deze raadsperiode ongetwijfeld nog te wachten staat is hemelschrijnend.

RB
17 juni 2019 at 19:02
kost een ton per maand dat circus van één keer per maand 2 uurtjes zitten…. en dan nog wachtgeld….

Gerard
17 juni 2019 at 18:30
Den helder…als een apen rots in de bananen republiek der Nederlanden

ED
17 juni 2019 at 19:37
Het is niet zo heel gek dat politiek niet altijd begrepen wordt. Sommige notabelen op dit forum spreken over; veel “makke schapen”. Circa 53.500 inwoners in Den Helder wegzetten als slapend volk.

Ik doe echt mijn best e.e.a. te begrijpen. Ik verdiep me, bijvoorbeeld door onderstaand artikel te lezen:
https://vng.nl/onderwerpenindex/arbeidsvoorwaarden-en-personeelsbeleid/rechtspositie-politieke-ambtsdragers/uitkering-einde-wethouderschap

Man man man. Zodra je de diepte van dit onderwerp opzoekt, maar ook bij een willekeurig ander onderwerp, loop je tegen een ambtelijk bla bla aan dat vergelijkbaar is met een verkeerd gebreide wollen trui met een heel klein spinnetje.

Ik word maar weer een mak lammetje

Dick Berts
17 juni 2019 at 20:36
“Regelmatig ontstaat er discussie over nut en noodzaak van wachtgeld”, zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging. “Maar afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur.” Klopt! Afschaffing zou een enorme kwaliteitsverbetering opleveren voor het openbaar bestuur. Baantjesjagers en gelukzoekers raak je dan kwijt.

Sjaak
17 juni 2019 at 20:50
Het is wel zeker dat Wiltrude Turnhout en Pia Bruin het meeste gekost hebben. Dan ben ik nog voorzichtig.

Henk
18 juni 2019 at 15:22
Is dit systeem van wachtgeld nog wel van deze tijd, als ik 2 maanden “werk” en daarna stop krijg ik niets, dit riekt duidelijk naar discriminatie.

J berendse
18 juni 2019 at 16:54
Er zijn in den helder zo veel gezinnen en mensen die onder de minima leven .misschien dat ze beter wat voor deze mensen kunnen doen .Die oud wethouders hebben echt wel wat achter de hand hoor die hoeven hun kid s geen droog brood te geven

Piet
18 juni 2019 at 18:53
Abnormaal dat wachtgeld. Ik zit al jaren in de bijstand . Nog geen 1000 in de maand, ergens met mijn drie honden op een flatje. En alles wordt maar duurder. Als mijn hondje wat mankeert kan ik niet eens de rekening betalen.Een pakje shag en een biertje kan alleen nog in het weekend .En die lui gewoon lekker leven van hun wachtgeld . Niet normaal toch.

RB
18 juni 2019 at 19:40
het wachtgeld is niet anders gratis geld dan uw bijstand….
stoppen met roken en u kunt de rekening betalen…..

Piet
18 juni 2019 at 20:02
waarom krijgen die gasten dan zoveel ? en ik zo weinig ? dat is toch een beetje krom op zijn zacht gezegd. diezelfde politici die lekker bezuinigen op het sociaal domein en ik er voor bloeden.maar dat zal u waarschijnlijk niet boeien met uw vette marine pensioen

RB
18 juni 2019 at 20:06
omdat u niet in een communistisch land woont…..
ik krijg waar ik recht op heb en u ook, zo ook voor de rest van het land, als u meer wilt moet u hier iets voor doen, en dan iets anders dan biertjes drinken en shag roken…..

Ferry
18 juni 2019 at 20:44
In een communistisch land krijgen ze ook wachtgeld RB volgens mij is het daar uitgevonden.
Wat wel het voordeel is van het oude communistische systeem was vond ik:als een bestuurder een miskleun van jewelste maakte,hoorde niets meer van hem/haar.zouden we hier ook moeten gaan invoeren.
Dus niet meer de immuniteit in kunnen vluchten,maar op persoonlijke titel financieel aansprakelijk stellen,daar zal de kwaliteit enorm door verbeteren,weg baantjesjagers, geldwolven,en ander gespuis.

RB
18 juni 2019 at 20:54
bij de marxistische variant van het communisme zijn er geen economische verschillen, zoals inkomensverschillen…..

Ferry
18 juni 2019 at 21:21
maar de praktijk was toch iets anders RB,velen hadden net als hier prima voor zich zelf geregeld.

Piet
18 juni 2019 at 21:00
ik ben tweede generatie “kampslachtoffer ” u heeft geen enkel idee wat dat inhoud vrees ik,anders had u wel anders gepiept over mijn biertje,sjekkie en mijn hondjes

RB
18 juni 2019 at 21:26
oh een slachtofferrol dus….
voor knuffelen moet je mij _K zijn niet bij RB……

Piet
19 juni 2019 at 13:28
Ja u heeft niks met uw medemens en uit andere reacties maak ik op dat u ook niks met dieren heeft.Alleen met u zelf.Narcisme heeft dit geloof ik.En uw sociaal leven is ook zeer beperkt.Waarschijnlijk geen vrienden ( dat snap ik meteen) en lekker de hele dag achter de laptop om mensen af te zeiken op dha.
Ik heb echt met u te doen.Gelukig kan ik ondanks mijn beperkingen nog genieten vam het leven,samen met mijn huisdieren.

RB
19 juni 2019 at 16:00
u kent mij duidelijk niet, het is namelijk het tegendeel, alleen heb ik een vreselijke schurft aan Tokkies, opvreters onder welke categorie u ook valt en knuffelaars van opvreters ……

Piet
19 juni 2019 at 18:29
gelukkig duurt schurft maar 6 weken

https://denhelderactueel.nl/2019/06/den-helder-koploper-bij-verstrekken-wachtgeld/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=wachtgeld