Casper Duin – Geen heil in verhuizing naar Willemsoord + Delano Weltevreden – ‘Urinoirs eis van de politie’ + Arie Booy – CDA Den Helder wil snel actie na brugongeluk op Willemsoord

Kermisexploitanten zien geen heil in verhuizing naar Willemsoord Den Helder

Den Helder – Een verhuizing naar Willemsoord is nu geen optie voor de exploitanten van de Helderse zomerkermis.

Dat stelt kermisvoorman Carlos Stuij, terugkijkend naar de recente, eerste editie van de kermis zonder de aanwezigheid van nachthoreca aan de Koningstraat.

Niks van gemerkt“, merkt de organisator op.

Blijkbaar heb je die niet nodig. Natuurlijk waren er vooraf benieuwd hoe het zou gaan, of we het zouden merken. We hebben meer bezoekers getrokken. Ondanks een groot optreden elders, was het hartstikke druk bij het vuurwerk. Maar het belangrijkst is het sentiment onder exploitanten. Zo’n 75 tot 80 procent geeft aan graag te willen blijven zitten op de huidige plek. Hier verdienen we al 27 jaar goed ons brood en men ziet niks in een verhuizing.

Dat kan in de toekomst anders zijn“, vervolgt Stuij.

Als de exploitanten er anders over denken. Maar voor nu is verhuizen geen optie. Het weer zat dit jaar niet altijd mee, maar op Willemsoord regent het inderdaad ook. We hebben zeker last gehad van de Zomerfeesten. Dat is wat ongelukkig. Samen met de Zomerfeesten op Willemsoord volgend jaar? Nee. Bovendien kan dat qua parkeren helemaal niet. Natuurlijk heb ik de reacties gelezen op Facebook en weet dat een deel van de inwoners graag zou zien dat we naar Willemsoord zouden verkassen.”

De gemeente zal niet aansturen op (gedwongen) verhuizing naar Willemsoord, zo meldt woordvoerster Maria de Wit.

Jaarlijks is er een gesprek tussen de kermisexploitant en de gemeente Den Helder om de afgelopen kermis te evalueren. Wethouder Kees Visser heeft al gesproken met de kermisexploitant bij de start van de kermis. En toen aangegeven, dat in het komende evaluatiegesprek ook gesproken gaat worden over de mogelijkheden in de nieuwe situatie. Daarmee doelen we op de aanstaande sloop van de Koploper en het daarop volgende aanleg van het stadspark. Uitgangspunt is, dat we de kermis in Den Helder willen behouden.”

Helderse Courant, 16 juli 2019, 16:49

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190716_77871056/kermisexploitanten-zien-geen-heil-in-verhuizing-naar-willemsoord-den-helder

‘Urinoirs waren eis van de politie’

Den Helder – De dranghekken en urinoirs op Willemsoord blijven voorlopig staan. Dat zegt directeur Hans Broekmeulen van Willemsoord BV.

Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur heeft onlangs vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over wat zij ’de verrommeling van Willemsoord’ noemt. Zij zegt, dat de dranghekken en urinoirs voor de net naar Willemsoord verhuisde horecazaken daar in strijd staan met het bestemmingsplan. Dat geldt ook voor parasols met reclame van bijvoorbeeld biermerken.

Directeur Broekmeulen zegt nog niet van de gemeente te hebben gehoord, dat de dranghekken en urinoirs weg moeten. “Ze staan daar tijdelijk, totdat er een permanente oplossing is. De dranghekken hebben we geplaatst om te voorkomen dat er auto’s komen zodat daar fietsen kunnen staan. Als onze fietsenrekken er zijn, gaan de dranghekken weg.”

Schoonheidsprijs

De urinoirs, waar BB tegen ageert, waren een eis van de politie, zegt Broekmeulen. “Die urinoirs verdienen geen schoonheidsprijs, daar ben ik het mee eens. Maar we wilden voorkomen, dat mensen, die naar de wc moeten, tegen gebouwen aan gaan staan plassen.” Zodra er goede buitentoiletten zijn neergezet, verdwijnen ook de urinoirs.

Commotie

Wat de commotie over de beveiliging op Willemsoord betreft, zegt Broekmeulen, dat het horecaconvenant niet voor heel Willemsoord gaat gelden, zoals de politie en gemeente eerder zeiden, maar alleen voor horecabedrijven. Wel mogen alleen beveiligers van Rinus Security worden ingezet bij evenementen in de openbare ruimte.

Enkele horeca eigenaren zeggen, dat zij niet van plan zijn het convenant te tekenen. Zij willen echter niet met naam en toenaam in de krant.

Helderse Courant, 10 augustus 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/regio/noordkop

CDA Den Helder wil snel actie na brugongeluk op Willemsoord

Den Helder – De recherche onderzoekt, of er camerabeelden zijn van het ernstige ongeval op een pontonbrug bij Willemsoord. Het CDA stelt raadsvragen over het incident.

Nadat de brug zondagochtend vroeg door onverlaten was opengedraaid, viel een fietsend meisje met haar gezicht op de rand van de kade. “Het is levensgevaarlijk wat er is gebeurd”, zegt woordvoerder Koos Venema van de politie. “De daders doen er goed aan zich te melden, want als we ze thuis moeten ophalen, worden ze gearresteerd.”

Edwin Krijns van de CDA fractie is maandag naar de brug gegaan: “Ik wilde zien hoe de situatie is. Er zit een ketting omheen, maar die kun je losser maken en als je de kleppen omhoog doet, kun je de brug openduwen.”

Aan het college vraagt Krijns welke maatregelen nu op Willemsoord worden getroffen om de veiligheid te waarborgen. Hij wil, dat het college zo snel mogelijk uitlegt hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan en of de loopbrug vaker is opengezet door onbevoegden.

Directeur Hans Broekmeulen van Willemsoord reageert geschrokken: “Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is. We zullen uiteraard maatregelen nemen om herhaling te voorkomen. In de ruim zeven jaar, dat ik hier werk is zoiets nog nooit voorgekomen.” Broekmeulen zegt, dat de brug maandag met tiewraps wordt vastgezet en dat er dinsdag een beter slot op gezet zal worden.

Sinds de nachthoreca naar de oude rijkswerf is verhuisd doen zich in het weekend meer onregelmatigheden voor op en rond Willemsoord. De politie zoekt de daders dan ook onder het uitgaanspubliek. Venema: “Er heeft zich nog niemand gemeld die iets heeft gezien bij de brug. We hopen dat er wel getuigenverklaringen komen. De recherche is nu aan het kijken of er camerabeelden beschikbaar zijn“, zegt de politieman. Hans Broekmeulen: “Ik vraag me toch echt af welke idioot zoiets gevaarlijks doet. Ik heb begrepen, dat het gewonde meisje inmiddels weer thuis is en wil op bezoek gaan of bloemen sturen.

In internet reacties op de berichtgeving over het ongeluk wordt tevens gewezen op het gevaar van stalen kleppen op de brug: ’Ik ben een keer tegen die geopende klep gelopen en daardoor verwond’, schrijft een Nieuwedieper.

Tips voor de politie kunnen doorgebeld worden: tel. 0900-8844.

Helderse Courant, 12 augustus 2019, 17:03

Reacties:

Fred Kwast
Voelen ze nattigheid bij de gemeente ??

Henk Jansen
Hoe zit het met de verantwoordelijkheid van Zeestad. Hadden zij geen maatregelen moeten nemen om dergelijke risico’s te voorkomen ? ?

Fred Kwast
Ja, de verantwoordelijkheid….. wie oh wie neemt die. Zal wel weer afschuiven worden. Bossie bloemen , is wel een heel zielige vertoning.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190812_33194890/cda-den-helder-wil-snel-actie-na-brugongeluk-op-willemsoord

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Helderse+zomerkermis
https://robscholtemuseum.nl/?s=verhuizing+naar+Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Broekmeulen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sylvia+Hamerslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Edwin+Krijns