Casper Duin – Domweg gelukkig in Visbuurt Den Helder + Redactie DHA – CDA: stop groei kamerverhuur + HC – Toenemende kamerverhuur Visbuurt baart opnieuw zorgen

Een doorkijkje van de Nieuwstraat, met aan het einde niet de Maranatha, maar de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk (foto George Stoekenbroek)

Domweg gelukkig in de straten van de Visbuurt in Den Helder

De ganzen aan de Keizersgracht, onlosmakelijk verbonden met de entree van de Visbuurt vanuit het centrum, aan de overzijde de Bassingracht (foto George Stoekenbroek)
De ganzen aan de Keizersgracht, onlosmakelijk verbonden met de entree van de Visbuurt vanuit het centrum, aan de overzijde de Bassingracht (foto George Stoekenbroek)

Den Helder – Pas twee dagen woonde ze weer in de buurt toen er in een woning aan de overkant van de straat een omvangrijke hennepkwekerij werd geruimd. “Ik dacht wel: welkom terug in de Visbuurt!”, lacht Tamara de Vries.

De recente vondst van een hennepplantage in de Nieuwstraat, met ruim vijfhonderd hennepplanten en 236 stekken plus apparatuur om hennepplanten te kweken, doet onder belangenbehartigers de discussie oplaaien over de staat van de Visbuurt. “De buurt verpaupert”, stelt Koos van Dongen, voorzitter van de Stichting Wijkbelang en bewoner van de Nieuwstraat. “Veel buitenlandse werknemers, die korte tijd in de kamerverhuur zitten, er worden hier in de wijk veel dak en thuislozen van DNO Doen opgevangen en nu weer een hennepkwekerij. De Visbuurt van weleer is niet meer.”

Beleid

Onzin”,werpt Jop Roggeveen (Belangenvereniging Visbuurt) tegen. “Die ’Polen’ geven geen overlast. Die werken de hele dag. De gemeenteraad heeft daarnaast eindelijk beleid gemaakt voor de kamerverhuur. Dat was er daarvoor niet eens. Deze hennepkwekerij zal niet de enige hier in de buurt zijn, maar die heb je in elke wijk.”

Die mening is ook ’Visbuurt herintreder’ De Vries toegedaan. “Natuurlijk kijk je wel even vreemd op als er op dag twee aan de overkant een kwekerij wordt opgerold. De Visbuurt? Het is anders dan vroeger. Ik denk, dat het komt door de groei aan particuliere huur. De gezelligheid is wat weg. Vroeger als ik in de Vomar liep, kende ik iedereen. Nu bijna niemand meer. Maar verder is het hier prima.

Verkocht

Marco van Stralen vindt dat ook, al doet het bord ’verkocht’ aan zijn woning in de Vijzelstraat anders vermoeden. “Binnen een week verkocht. Als het hier zo’n slechte buurt zou zijn, dan had ik toch niet na een dag al tien bezichtigingen en drie biedingen, waarvan een de juiste was, gehad? Ik verkas alleen, omdat het huis te klein wordt met drie kinderen. We hebben hier altijd met plezier gewoond. Uiteraard zitten we hier aan de, wat rustigere, buitenrand van de Visbuurt. Elke buurt heeft iets. Hier zit je vaak met parkeerproblemen. Dat is lastig met de Vomar en het buurthuis om de hoek. Hier voor de deur is de bestrating slecht na werk aan de leidingen. Daar leggen ze de oude tegels terug. Dat zouden ze in het centrum niet doen. Daarin wordt wel fors geïnvesteerd.

Kinderrijk

De nabijheid van het stadshart, de voorzieningen. Nee, Harrie Baars krijg je niet meer weg uit de Hartenstraat. “We wonen hier sinds 1985. Naar volle tevredenheid. We hebben goed contact met de buren. Weinig kinderrijk? Dat vind ik wel meevallen. Er zijn er genoeg hier in de buurt. Voorheen hadden spelende kinderen last van scooters en brommers die door de straat raceten. Dat is nu opgelost met plantenbakken.

En als het je hier niet bevalt, moet je verhuizen”, vertelt An Thijssen lachend in de deuropening van haar huis in de Jonkerstraat. “We woonden eerst aan de Bakkerbreetstraat. Alles bij elkaar zo’n veertig jaar in de Visbuurt. Mij krijg je er niet meer weg, hoor. Van dak en thuislozen of buitenlandse werknemers merk ik hier niks. Al ben ik wat slecht ter been en loop geen lange stukken door de buurt. Het enige, dat mij stoort, is de verpaupering van huizen. Zoals mijn buurman, die zijn huis laat wegrotten. Wat invloed heeft op de prijs van mijn huis. Je kunt er alleen weinig tegen doen.”

Helderse Courant, 30 januari 2020, 07:00

Reacties

Willem Post
Is de Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen kerk, Maranatha kerk staat in de Vijzelstraat.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200129_21398236/domweg-gelukkig-in-de-straten-van-de-visbuurt-in-DenHelder

CDA: stop de groei van kamerverhuur

Den Helder – De toename van het aantal kamerverhuur panden in Julianadorp en de Visbuurt moet worden gestopt. Dat stelt de fractie van het CDA nadat zij afgelopen vrijdag schriftelijke vragen indiende bij het College. Aanleiding is de laatste golf van omzettingsvergunningen in de wijk Kruiszwin. “De leefbaarheid van de wijken komt in het gedrang, dat mogen we niet toestaan”, aldus de fractie van het CDA.

Weer drie eengezinswoningen, die vanaf nu bestemd zijn als kamerverhuur panden voor buitenlandse seizoenarbeiders, daar zijn de buurten niet op ingericht”, stelt CDA fractievoorzitter Harmen Krul. In de verordening staat, dat 1% van het aantal woningen in een wijk omgezet mag worden voor kamerverhuur. De fractie van het CDA wil nu weten hoe deze wijken gedefinieerd zijn.

Krul: “In Julianadorp zijn ongeveer 6.000 woningen, dus 60 mogelijk voor kamerverhuur. Maar de realiteit is, dat het juist de wijken zijn met betaalbare woningen, waar deze huisjesmelker hun ogen op richten. Zo wordt de druk op de wijken onevenredig verdeeld. Inwoners benaderen ons met serieuze zorgen. De parkeerdruk stijgt, er is overlast en het is moeilijk afspraken te maken met de nieuwe bewoners. Ook is er zorg wat er met de panden gebeurt als de arbeidsmigranten er weer uittrekken. Blijft het dan een pand voor de verhuur? Dat soort vragen leven in de wijk.”

Bezwaar

Buurtbewoners van Kruiszwin tekende massaal bezwaar aan, zonder resultaat. Doordat de vergunningsaanvragen aan de verordening op kamerverhuur panden voldoen is er geen grond om de om deze te weigeren. “Tegelijkertijd staat in de verordening, dat kamerverhuur panden geen onaanvaardbare inbreuk op het woon- en leefmilieu mogen hebben. Nu is de vraag wanneer hier sprake van is.” Als het aan het CDA ligt wordt de verordening op kamerverhuur panden spoedig in de commissie besproken.

Den Helder Actueel, 16 februari 2019 – 15:59

Reacties

Dick Berts
16 februari 2019 at 16:07
Tegelijkertijd staat in de verordening, dat kamerverhuur panden geen onaanvaardbare inbreuk op het woon en leef milieu mogen hebben. Nu is de vraag wanneer hier sprake van is.” Daarvan is alleen sprake, als het arbeidsmigranten pand naast de woning ligt van een van de leden van de vriendenrepubliek Den Helder.

Dutch
16 februari 2019 at 16:41
Je zal er maar naast wonen.
Deze huizen heten niet voor niets ‘eengezinswoningen! Bij bewoning van meerdere stellen en alleenstaanden in dezelfde eengezinswoning lijkt mij niet al te veel politieke discussie nodig, het kan gewoon niet.
Los van het feit ,dat in de aangrenzende panden wel gezinnen wonen, vaak met kleine kinderen.
Ik heb persoonlijk helemaal niets tegen seizoensarbeiders, integendeel, vaak harde werkers, die hun kwaliteiten hier op Nederlandse bodem laten zien. Om deze mensen, die vaak de Nederlandse taal niet machtig zijn, te plaatsen in een woonwijk, waar men dicht op elkaar woont, is vragen om problemen. Men dient rekening met elkaar te houden met betrekking tot geluidsoverlast, parkeren, spelende kinderen en wat diens meer. Deze arbeiders komen thuis van hun werk en zijn het gewoon om de nodige alcoholische versnaperingen tot hen te nemen, vaak tot in de late uurtjes. Nu hoef ik U niet te vertellen, dat dat vaak gepaard gaat met overlast voor de buren, alcohol neemt immers de remmingen weg.
Ook het feit, dat de betreffende woningen met grote regelmaat van bewoners wisselen helpt niet mee aan de integratie in de wijk. Deze mensen verdienen een woonruimte, dat staat buiten kijf, maar graag op een locatie, die daar beter geschikt voor is.
Bijvoorbeeld bij de boer, waar ze werkzaam zijn. Onlangs heeft de gemeente Den Helder het aantal werknemers, dat op het boerenerf mag wonen en of werken verhoogd, dus dat is al een stap in de goede richting lijkt mij. Nu alleen nog benutten die kans.
Wat betreft de huisjesmelker (Jilles); ga eens praten in Kruiszwin met de mensen, die de overlast ervaren.
Als je oprecht geïnteresseerd bent zijn ook daar wellicht compromissen te sluiten.

Henk van Kuijk
16 februari 2019 at 16:47
Deze kamerverhuur panden horen helemaal niet thuis in woonwijken, gezien de leefvormen, die groepen Poolse seizoenwerk mannen er helaas vaak op na houden. Alcohol, verkeersdoden, verdrinkingen, niet de taal leren, droevig. Porto cabins bij de boer, dat kan, want daar gedragen ze zich wel.

e
16 februari 2019 at 16:48
Staat in de verordening ook, hoeveel mensen erin zo’n woning mogen ? Of mag men er onbeperkt in bivakkeren.

Maria
16 februari 2019 at 17:31
Waarom moeten er polen komen om hier te werken? We hebben werklozen genoeg, die dat kunnen doen!! De uitkeringen zijn veel te hoog. Het moet zo zijn, dat werken beloont moet worden. Ik als hard werkend iemand pis net naast de pot met toeslagen, maar ik moet wel me gezin draaiende houden, want alles is omhoog gegaan in januari, behalve mijn loon. Ja, OK 10 EUries, hoi hoi

RB
16 februari 2019 at 17:49
De uitkeringen zijn te hoog, het land is te lief geworden en er is geen controle meer. De Koningstraat en het voetbalterrein zien overdag zwart van de mensen rara, hoe kan dat?

RB
16 februari 2019 at 17:43
Weet Harm al wat hij wil, eerst een maand of drie terug wil hij van 30 naar 50 seizoensarbeiders per agrarisch bedrijf en mogen ze daarbij gehuisvest worden in satelilet locaties (dus buiten het bedrijf) en nu mogen ze niet wonen.

Henk van Kuijk
16 februari 2019 at 17:51
Inderdaad, nu komt de keerzijde van het CDA beleid, en wie heeft nu het hoogste woord? Hypocriet. Stoppen met die kamerverhuur huizen in woonwijken. Porto cabins bij de boer, alleen, en werkeloze Nederlanders eerst.

e
16 februari 2019 at 18:37
Lees de kop van het artikel! Het CDA heeft het over de groei van het aantal. Niet over wat zij willen en of gaan doen aan de reeds zittende.

RB
16 februari 2019 at 18:45
De reeds zittende zal wel weinig aan te veranderen zijn, daar is door gemeente al een vergunning voor uitgegeven (als ze zonder vergunning kamers verhuren is dit illegaal en kan dus wel teruggebracht orden naar eengezinswoning, maar ja, controle is ook hier niet van een erg hoog niveau).

eschotman
16 februari 2019 at 17:47
Uit betrouwbare informatie heb ik begrepen, dat dit ook in Tuindorp speelt, waar in een woning een grote groep uit het Oostblok hun eigen wetten en regels aan het uitoefenen zijn en lak aan iedereen hebben.

e
16 februari 2019 at 18:11
Tuindorp, zijn hoofdzakelijk Woning Stichting woningen. Is Woning Stichting dan ook een huisjesmelker??

RB
16 februari 2019 at 18:18
Ligt aan de definitie huisjesmelker.

eschotman
16 februari 2019 at 18:19
Ook in Tuindorp zijn er sociale woningen onder andere in de Dahliastraat, die inmiddels verkocht zijn door de Woning Stichting. Wat ik heb begrepen heeft een makelaar c.q. eigenaar een van deze woningen in zijn bezit en heeft er inwoners van het Oostblok in geplaatst, die, net als in Julianadorp, hier werkzaam zijn maar hun eigen regels hanteren.

e
16 februari 2019 at 18:16
Een huurwoning , verhuurd aan een gezin , brengt de verhuurder zo’n 500 euro per maand aan huur op . Zet de verhuurder daar een stuk of tien Polen in voor 300 EUro per persoon in de maand , dan wordt het maandelijks huurinkomen voor diezelfde woning, opeens 3.000 EUro.

Jaco Batenburg
16 februari 2019 at 19:23
Vorige week in Helderse Courant stukje geschreven over woningverhuur in de Visbuurt.
Ook de kamerverhuur aan buitenlanders genoemd. De redactie heeft gemeend dit uit mijn stukje te moeten halen.
Toeval?

George
17 februari 2019 at 07:54
Guth, eerst moeten de bewoners gaan verhuizen door de overlast en wordt een partij wakker.
Dat hadden ze van te voren moeten zien aankomen. Regeren is vooruitzien. Maar hier is het na ons de zondvloed .

Joost
17 februari 2019 at 10:16
En als de PVV met een motie komt om asielzoekers niet voor te trekken, dan zegt Harmen Krul: ‘We moeten groepen in de samenleving niet tegen elkaar opzetten.’

https://denhelderactueel.nl/2019/02/CDA-stop-de-groei-van-kamerverhuur/

Toenemende kamerverhuur Visbuurt baart opnieuw zorgen

Toenemende kamerverhuur in de Visbuurt baart bewoners en politie zorgen (foto George Stoekenbroek)
Toenemende kamerverhuur in de Visbuurt baart bewoners en politie zorgen (foto George Stoekenbroek)

Den Helder – De Stadspartij maakt zich opnieuw zorgen over de toenemende verhuur van kamers in de Visbuurt. Zo zou er volgens de fractie aan de Stakman Bossestraat een pand geschikt worden gemaakt voor bewoning door buitenlandse arbeiders.

In mei vorig jaar wilden de Stadspartij, het CDA en Beter voor Den Helder al een motie indienen om kamerverhuur in de Visbuurt terug te dringen. De motie werd uiteindelijk ingetrokken na toezeggingen vanuit het College om de problematiek aan te pakken. “Het is daarom zeer teleurstellend te moeten constateren, dat de kamerverhuur in een kwetsbare wijk als de Visbuurt in de tussentijd alleen maar is toegenomen“, stelt Harrie van Dongen, fractievoorzitter van de Stadspartij in een brief aan het College.”De afgelopen tijd zijn er diverse signalen bij het College en de ambtelijke organisatie binnengekomen over de problemen binnen de Visbuurt. Helaas wordt er weinig tot niets gedaan aan de daadwerkelijke problematiek. Er zijn berichten bij ons binnen gekomen, dat er nu weer een pand in de Stakman Bossestraat binnenkort betrokken zal worden door buitenlandse arbeiders, waardoor de buurt zich zeer ongerust begint te maken.”

De Stadspartij wil van het College weten, of er een vergunning is afgegeven voor kamerverhuur aan de Stakman Bossestraat en waarom er niet wordt gereageerd op signalen uit de wijk. Ook wil de fractie weten waarom er niet wordt gehandhaafd op kamerverhuur.

Helderse Courant, 10 maart 2020, 12:45

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200310_76768986/toenemende-kamerverhuur-visbuurt-baart-opnieuw-zorgen

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Visbuurt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Tamara+de+Vries
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+van+Dongen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jop+Roggeveen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harrie+Baars
https://robscholtemuseum.nl/?s=An+Thijssen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harmen+Krul
https://robscholtemuseum.nl/?s=Harrie+van+Dongen
https://robscholtemuseum.nl/?s=DNO+Doen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Belangenvereniging+Visbuurt