Casper Duin – De SeaSaw, die moet komen op zeedijk Den Helder: kan dat technisch eigenlijk wel? En zo ja, hoe? + Redactie DHA – Symbolische bouwblokken op de dijk

De SeaSaw, die moet komen op zeedijk Den Helder: kan dat technisch eigenlijk wel? En zo ja, hoe?

Den Helder – De SeaSaw, die op de Helderse zeedijk moet komen: kan dat technisch eigenlijk wel? Over die vraag gaan diverse partijen zich de komende tijd gezamenlijk buigen.

Want hoe maak je iets dat nergens ter wereld eerder is gedaan?We hebben inderdaad geen voorbeeld. Het is echt pionieren, een ontdekkingstocht voor alle partijen“, stelde directeur Ferdinand Vreugdenhil van ontwikkelmaatschappij Zeestad donderdagmiddag bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst op de zeedijk.

Ferdinand Vreugendhil (tweede van links) en wethouders Heleen Keur (derde) en Michiel Wouters (midden) e.a. met bedeldozen (foto NHD)

Ferdinand Vreugendhil (tweede van links) en wethouders Heleen Keur (derde links) en Michiel Wouters (midden) en anderen met de symbolische bouwblokken ofwel bedel dozen (foto NHD)

Daarbij slaan de gemeente Den Helder, Zeestad, architectenbureau MVRDV, aannemingsbedrijf Dozy, composietbedrijf PolyProducts uit Werkendam en IMd Raadgevende Ingenieurs de handen ineen. Met als voornaamste vraag hoe de SeaSaw op de dijk technisch te realiseren is.

Wippend

Vreugdenhil: “De meeste bruggen leunen op twee steunpunten, dit ontwerp slechts op een. We willen een wippende brug, maar ook weer geen toestanden zoals met de Erasmusbrug. Allemaal zaken waar we naar kijken, waar we rekening mee houden. Ook kijkt de architect naar kleine aanpassingen in het ontwerp, die de technische realisatie mogelijk dichterbij kan brengen. Het gaat hier om een kunstwerk, geen bouwwerk. Een civiel kunstwerk. Allemaal nuances. En vergeet niet dat we het over een icoon van 72 meter lang hebben. Het is uniek, dus niet eerder gedaan. En daarmee wat lastiger en langduriger.”

In maart volgend jaar moet er duidelijkheid zijn over de (wijze van) technische haalbaarheid, net als over de kosten van realisatie en de benodigde vergunningen. Hierna wordt met eventuele fondsenwerving gestart.

Budget

Het winnende ontwerp van het Rotterdamse MVRDV geldt nog altijd als uitgangspunt. De kostenraming daarvan ligt op 3,5 miljoen euro, ver boven het beschikbare budget. Vanuit De Kop Werkt!, het samenwerkingsverband van de vier Noordkop gemeenten, is 900.000 euro beschikbaar gesteld.

Het is nu aan Zeestad om de volgende stap te zetten in ’project SeaSaw’. Vreugdenhil: “We vragen de samenwerkende partijen om met geld, kennis, materialen, organisatie en uitvoering aan dit project bij te dragen. Ze hoeven geen water bij de wijn te doen om de kosten te drukken of iets dergelijks. Vanuit hun eigen expertise vragen we hen te kijken naar de technische realisatie en naar de financiële kant. Zo gaan we bijvoorbeeld werken met composiet. Afkomstig uit een 3D-printer. Composiet is hard en duurzaam.”

Als eigenaar van de dijk is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier geen ondertekenaar van de overeenkomst. Wel werken zij samen met de andere partijen om de komst van de SeaSaw mogelijk te maken. “De initiatiefnemers zijn ook de ondertekenaars, maar wij zijn geen initiatiefnemer“, meldt woordvoerder Jorrit Voet. “Het is ’onze’ dijk en we werken samen met de partijen. Hoogheemraadschap draagt dit plan een warm hart toe. Wij toetsen de zogeheten waterveiligheidseisen. Die zijn voor ons doorslaggevend. Zodat de dijk wel veilig en toekomstbestendig blijft. Voor ons is dit een mooie pilot. Om te zien of dit kan. Dit is uiteraard nooit eerder gedaan, dus we volgen het initiatief nauwlettend.”

Het icoon moet op de locatie komen van het vroegere ’t Huys Tydtverdrijf. Daar tekenden vertegenwoordigers van alle partijen dan ook de overeenkomst. “Dit object is uniek“, vertelt wethouder Michiel Wouters. “Het is wat de Eiffeltoren voor Parijs is. Beeldbepalend. Van vuurtorens en watertorens heb je er meer in ons land.”

Helderse Courant, 12 december 2019 21:42

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191212_28366587/de-seasaw-die-er-moet-komen-op-zeedijk-den-helder-kan-dat-technisch-eigenlijk-wel-en-zo-ja-hoe

Symbolische bouwblokken op de dijk

Wethouders Keur en Wouters met de eerste bouwblokken voor de Seasaw (foto Druktemaker)

Wethouders Keur en Wouters met de eerste bouwblokken voor de Seasaw (foto Druktemaker)

Den Helder – Architect, constructeur en aannemers onderzoeken samen hoe ze de ‘SeaSaw’ op de dijk technisch haalbaar kunnen maken. Dat is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst van alle betrokken partijen. De realisatie van de ‘SeaSaw’ maakt deel uit van het regionaal stimuleringsprogramma De Kop Werkt!. De ondertekenaars van de overeenkomst zijn de gemeente Den Helder, ontwikkelmaatschappij Zeestad, Architectenbureau MVRDV, Aannemingsbedrijf Dozy, composietbedrijf PolyProducts en IMd Raadgevende Ingenieurs.

Ter ere van deze gelegenheid hebben wethouders Heleen Keur en Michiel Wouters en directeur Ferdinand Vreugdenhil van ontwikkelmaatschappij Zeestad donderdag 12 december symbolisch de eerste bouwblokken op de dijk gezet. “Met de ondertekening zijn we weer een stapje in de verdere samenwerking om de SeaSaw te realiseren”, zegt wethouder Keur als bestuurlijk trekker van het project binnen De Kop Werkt!. “Wat ik zo mooi vind aan dit project is dat het de verbinding tussen de stad en de zee versterkt. De blik richten we daarmee meer op de zee. Dat komt door het bijzondere, kunstzinnige ontwerp, gemaakt door architectenbureau MVRDV dat internationaal actief is. Als het slaagt, voegen we opnieuw een icoon aan de gemeente Den Helder en daarmee de Kop van Noord-Holland, toe. We verstevigen zo de positie van onze regio.”

Wip wap bewegingen

Maar voor het zover is, wordt er nog intensief onderzoek gedaan. Wie een vergadering bijwoont van het projectteam, krijgt de een na de andere technische term om de oren geslingerd. Er wordt gesproken over wanddiktes, cilindrische kommen, stijfheid van het materiaal (composiet, een door vezels versterkte kunststof) en wenselijke en onwenselijke wip wap bewegingen van het icoon. Ook kijkt de architect naar kleine aanpassingen in het ontwerp, die de technische realisatie mogelijk dichterbij kan brengen. Uiteraard zonder dat de unieke vorm verandert. Bij de overleggen is ook Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aangeschoven, als eigenaar van de dijk. Zij denken mee om het icoon mogelijk te maken, zonder dat de eerste functie van de dijk wordt aangetast: de waterveiligheid.

Zeestad heeft de opdracht gekregen om het onderzoek naar de haalbaarheid te leiden. Een innovatief proces, volgens directeur Ferdinand Vreugdenhil. “Alle partijen nemen hun technische kennis en creativiteit mee aan tafel, om dit unieke kunstwerk tot stand te brengen. Dat doen we ook met moderne middelen: het composiet komt uit de 3D printer. Daarbij is composiet een heel duurzaam materiaal, er kan een garantie op worden gegeven dat het zestig jaar blijft staan. Het is zelfs bestendig in het klimaat aan zee.”

Het team streeft er naar om in maart 2020 duidelijk te hebben, of het ontwerp daadwerkelijk gerealiseerd kan worden en tegen welke prijs. Ook is dan duidelijk, of en welke vergunningen nodig zijn om op die plek een kunstwerk neer te zetten. Hierna wordt met eventuele fondsenwerving gestart. Het icoon moet op de locatie komen van het vroegere ’t Huys Tydtverdrijf.

De Kop Werkt!

Dit project valt onder ‘De Kop Werkt!’, het regionaal stimuleringsprogramma van de vier kop gemeenten Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen en de provincie Noord Holland. Wij werken samen aan een toekomstbestendige regio. Dat doen wij door continu kansen te benutten, die de kracht van de regio versterken. Daarbij gaat het om de ontwikkeling van havens, agribusiness, energiesector, toerisme, bereikbaarheid en leefomgeving.

Den Helder Actueel, 12 december 2019
Reacties:

RB
12 december 2019 At 17:14
Is die 9 ton gemeenschapsgeld voor vooronderzoek naar dit gedrocht er nog steeds niet doorheen gejaagd?

mdelmonto
12 december 2019 At 18:51
Ze zijn hier in Den Helder echt knettergek geworden. Mega duur project voor een enkeling. Kunnen ze het geld niet beter gebruiken?

Jantje123
12 december 2019 At 19:27
Een kunstwerk gemaakt met door vezels versterkte kunststof. Dacht, dat we af moeten van kunststof (plastic, PFA’s, etc). Echt weggegooid geld dit. Niet te verantwoorden richting de belastingbetaler.

M.B.
13 december 2019 At 07:51
Ja hoor, dit gaat gebeuren, of je het nu leuk vindt of niet! Net als die super mooie bolder. die niemand graag zag komen. Je gelooft toch niet. dat ze ééns naar de burger luisteren? Haah, geld zat hier in Den Helder!

frdrk
12 december 2019 At 19:56
Complete idioterie. Weer een sterk staaltje door drammerij van dit langzamerhand walgelijk gemeentebestuur.

qrap88
12 december 2019 At 20:43
ECHTE WAANZIN !!!! DIT MEGALOMANE PROJECT VAN DE ZOVEELSTE WETHOUDER, DIE IETS WIL NALATEN AAN DE GEMEENSCHAP !!! En ja, ik ben WOEST…
>>>
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, STOP deze waanzin en houd U aan Uw eigen beleid en sta GééN BEBOUWING op een dijklichaam toe•

Ed Schotman
12 december 2019 At 22:47
Het is. zoals in het artikel vermeldt: “Wip wap bewegingen” uiteindelijk komt de beslissing van de eigenaar van de Dijk (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier). die er de stekker uittrekt en tot de conclusie is gekomen dat de waterveiligheid van de Dijk veel belangrijker is en zijn er een aantal op de foto’s weer zeer gelukkig met de centen. die dit onderzoek heeft opgeleverd, want die € 900.000,– moet op hoe dan ook. Die garantie kan ik nu al geven i.p.v. een garantie van 60 jaar. dat dit op de Dijk zou blijven staan.

Rasjutter
12 december 2019 At 23:26
Nou Ed ,ik weet niet. Of die 900.000,- wel opkomt, Michieltje is niet overal meer welkom volgens mij, dan kan je met geld strooien wat je wilt, maar zijn populariteit is echt gezakt naar -0, en terecht.

Ed Schotman
12 december 2019 At 23:47
Rasjutter. Er zijn twee van de ondertekenaars. die flink in die ruif van die € 900.000,– gaan plukken en dat zijn nu al de tekenaars (architecten) en de raadgevende rekenaars (raadgevende ingenieurs) en van de wethouder, die vroeger zeer veel kritiek had als raadslid als er weer teveel geld werd uitgegeven door de Gemeente Den Helder zal je niks van horen, die zal het hem allemaal een worst wezen, zolang hij wethouder is.

Maris 12 december 2019 At 23:24
Complete waanzin, weten deze personen niet, dat er hier in Den Helder altijd wind staat, dat ding dan negen maanden per jaar afgesloten zal zijn om veiligheid redenen. Gaan ze er dan een mannetje bijzetten of moeten er eerst doden gaan vallen. Wat een idioten!

Freek
12 december 2019 At 23:29
Opzouten met dat lelijke gedrocht, dat tonnen kost.

SK
12 december 2019 At 23:42
Wethouder Wouterse en Vreugdenhil zien de bankrekening al groeien. Geen woorden voor dit idiote en ronduit belachelijke initiatief van gemeenschapsgeld. EN JULLIE PIKKEN HET ALLEMAAL ALS ZOETE KOEK…

Jantje123
13 december 2019 At 09:15
En ik heb nog op Dhr. Wouters gestemd…. Ik dacht iemand van defensie is recht door zee en weet hoofdzaken van bijzaken te scheiden, zal gemeenschapsgeld niet besteden aan nutteloze zaken. Wat heb ik mij vergist zeg!!

Henk
13 december 2019 At 09:18
Schandalig negen ton, terwijl er aan de andere kant grote problemen zijn met WMO vervoer (nu noodoplossing), waar ze geen cent voor over hebben, besparingen op thuiszorg e.d. Dat gaat er bij mij niet in, je laat mensen stikken. terwijl er een kunstwerk moet komen?
Denk eerst aan je eigen mensen en dan pas aan kunst.
Tevens wordt het vrije uitzicht verkloot….

JB
13 december 2019 At 09:41
Ik ben wel een voorstander van dit icoon. Ben een beetje klaar met al die gedateerde nautische bende en jaren 30 geveltjes. In plaats van naar het verleden te kijken zie ik Den Helder graag als stad van de toekomst. Een stad, die voorbereid is op de jeugd van nu en hun kinderen en niet blijft hangen in die tijden van weleer. Straks zijn de huidige 50 en 60tigers er niet meer en zitten zij opgescheept met die nostalgische troep. Eindelijk eens wat moderns! Tja, en dan Michiel Wouters. 🙁

frdrk
13 december 2019 At 11:26
Ik hoop voor jouw kinderen, dat er nog een stad is in hun toekomst. Je hebt er waarschijnlijk niet bij stilgestaan, dat door plaatsing van dit onzinnige onding de veiligheid van het dijklichaam in gevaar komt. Bij een stijging van de zeespiegel, zal de dijk verzwaard en verhoogd moeten worden. En als dat moet gebeuren, dan zit dit onding danig in de weg. We hebben al een prachtige dijk , met een enorm vrij uitzicht naar alle kanten. Waarom hebben ze dan zo nog een uitzichtpunt op een uitzichtpunt nodig. WAANZIN. Dat is hetzelfde als een vuurtoren op een vuurtoren plaatsen. De doordram waanzin van Schuiling is waarschijnlijk erg besmettelijk geweest. Wordt hoog tijd, dat de pek en veren weer te voorschijn worden gehaald.

Erik
13 december 2019 At 09:42
Wat een waanzin ten top!
Over duurzaamheid gesproken… Als ze die onzin niet plaatsen is het pas duurzaam en CO2 neutraal. (-;
Laten we met z’n allen eens stoppen om gemeentelijke belasting te betalen wegens bestuurlijke verkwisting!

Andrea
13 december 2019 At 12:45
Wat is er toch gebeurt met de voormalig raadsleden van Behoorlijk Bestuur, ChristenUnie en de Seniorenpartij, sinds zij wethouder zijn geworden.
Wethouder Wouters en Wethouder Biersteker gaan akkoord met megalomane projecten, waar zij altijd tegen streden?
Worden deze wethouders vanuit het stadhuis (of via partners als zeestad ed) bedreigd of zo? Meeste ondermijning komt uit eigen gelederen.
Waarom is er geen enkel raadslid, die hier naar vraagt tijdens een raadsvergadering?
Ben misschien te goed gelovig, maar deze mensen hadden in het verleden toch oog voor ons als inwoners… Tegenwoordig doen ze het tegenovergestelde…
Ook valt het op, dat ze sinds het wegjagen van een kunstenaar, zich opeens gaan bezig houden met “kunst”…

frdrk
13 december 2019 At 16:16
En dan de peiling hier op DHA. 203 Personen geven aan GEEN vertrouwen meer te hebben in de politiek! Hoe zouden zij daar nu bij komen? Nu kan je denken wat je wil over dit soort twee stuiver peilingen, maar het geeft wel aan hoe men er over de Gemeente bestuurders denkt.

frdrk
13 december 2019 At 16:23
Waren er ook geen wethouders in het verleden, die geheel voorbarig de lijnen van het nieuwe stadhuis op de Middenweg aan het uittekenen waren? Die twee heb ik trouwens nooit meer gezien of gehoord! Zou de geschiedenis zich in deze herhalen? Als ik de commentaren op twee huidige wethouders hier lees, dan hebben deze twee zich in no tempo gemanifesteerd, van bij de burger gerespecteerd en verkozen, naar de pek en veren plaats aan de grens van de stad.

https://denhelderactueel.nl/2019/12/symbolische-bouwblokken-op-de-dijk/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=SeaSaw
https://robscholtemuseum.nl/?s=zeedijk+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huys+Tydtverdrijf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ferdinand+Vreugdenhil
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad
https://robscholtemuseum.nl/?s=MVRDV
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dozy
https://robscholtemuseum.nl/?s=De+Kop+Werkt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hoogheemraadschap
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters
https://robscholtemuseum.nl/?s=Heleen+Keur

1 Comment

  1. Weer zo`n waanzinnig project dat ons als burger weer veel geld zal gaan kosten, wanneer houdt dit zogenaamde is goed voor deze stad doemdenken eens op.
    Knap eerst eens de wijken op !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.