Casper Duin – ‘Chinese boot’ weggesleept naar andere plek in Den Helder, maar lijkt te gaan vertrekken naar elders

Den Helder – De ’Chinese boot’ is woensdagochtend door sleepboten verplaatst van de locatie aan de Marnixkade langs het Ankerpark in Den Helder.

De boot, waar voorheen restaurant North Palace was gevestigd, is versleept naar het dok bij Teerenstra aan het Nieuwe Diep. Het verplaatsen langs de Binnenhaven trok veel bekijks.

Onduidelijk is wat er met de boot gaat gebeuren. Raadsman Joop van der Heijden van de familie Ho, uitbaters van het drijvende restaurant, stelde eerder, dat er meerdere gegadigden zijn voor de boot. Die naar verluidt in beeld is als daklozenopvang voor DNO Doen. Tevens zou er interesse zijn uit IJmuiden en Rotterdam. “Ik heb niks meer van DNO, de gemeente Den Helder of de wethouder gehoord“, meldde Van der Heijden woensdagochtend. “Dat betekent dat de boot Den Helder gaat verlaten. De meest serieuze interesse is van iemand van buiten Den Helder, die er een restaurant van wil maken. Iemand, die een ligplaats bezit.

Met de verplaatsing van de Chinese boot komt er een ligplaats vrij aan de Marnixkade. Daar wil Damen een droogdok realiseren. Recent bereikten havenbeheerder Port of Den Helder en Van der Heijden namens de familie Ho overeenstemming over uitkoop van de ligplaats. “Partijen zijn een voorwaardelijke schikkingsovereenkomst overeengekomen waarvan de inhoud vertrouwelijk is. Daar kan ik dus geen mededelingen over doen“, meldde directeur Jacoba Bolderheij van Port of Den Helder eerder.

De Chinese boot was sinds eind 2013 buiten bedrijf, nadat er eerder door de voormalige arbeidsinspectie (inspectie SZW) een illegale werknemer werd aangetroffen.

Dit voorjaar spande de familie Ho nog een kort geding aan tegen Port of Den Helder. De exploitanten van het voormalig restaurant eisten, dat ’Port’ de nutsvoorzieningen en beveiliging van de Marnixkade voor de rekening zou nemen.

Helderse Courant, 18 december 2019, 10:44

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191218_36175856/chinese-boot-weggesleept-naar-andere-plek-in-den-helder-maar-lijkt-te-gaan-vertrekken-naar-elders

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Chinese+boot
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joop+van+der+Heijden
https://robscholtemuseum.nl/?s=Damen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Port+of+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacoba+Bolderheij