Casper Duin – 40 appartementen in V&D pand Beatrixstraat Den Helder + Delano Weltevreden – Wordt ‘Paddenstoel’ V&D gesloopt? + Tegen + Ronald Boutkan – Toekomst?

De uitbouw van La Place aan het V&D gebouw in de Beatrixstraat te den Helder, huidige staat (foto Joachim Scheurbuijck:Twitter
De uitbouw van La Place aan het V&D gebouw in de Beatrixstraat te Den Helder, huidige staat (foto Joachim Scheurbuijck/Twitter)

40 appartementen in voormalig V&D pand Beatrixstraat Den Helder

Den Helder – Een impressie van het voormalig pand van Vroom & Dreesmann aan de Beatrixstraat in Den Helder.

Happel Cornelisse Verhoeven heeft de architectenselectie gewonnen voor de transformatie van het voormalige warenhuis naar een winkelplint met daarboven veertig stadsappartementen. Het architectenbureau uit Rotterdam gaat zich nu buigen over de definitieve invulling van het pand in de binnenstad.

Helderse Courant, 17 januari 2020, 16:12

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200117_29786480/veertig-appartementen-in-voormalig-V&D-pand-beatrixstraat-den-helder

Wordt de ’Paddenstoel’ aan V&D gebouw Beatrixstraat gesloopt? Eigenaar Woningstichting weet het nog niet

Den Helder – De toekomst van de ’Paddenstoel’, het karakteristieke bouwwerk aan de Beatrixstraat, is ongewis.

Woningstichting en Helder Vastgoed hebben onlangs de eerste schets vrijgegeven van de facelift van het voormalige V&D gebouw. De ’Paddenstoel’, het markante herkenningspunt, is daarop verdwenen.

Woningstichting en Helder Vastgoed BV zijn zich er volgens Ronald den Boer van Woningstichting van bewust, dat de ’Paddenstoel’ al sinds 1966 het beeld in de Beatrixstraat mede bepaalt en dat het bouwwerk veel nostalgische gevoelens oproept. Er zijn nog geen besluiten genomen, benadrukt hij. Het wachten is volgens hem op de uitgewerkte ontwerpen van het geselecteerde architectenbureau. Behoud van de ’Paddenstoel’ is volgens Den Boer niet zo gemakkelijk als het lijkt.

Op de eerste verdieping van het V&D gebouw bouwt de woningcorporatie appartementen en op de begane grond komen winkels. Dat staat vast.

De ‘Paddenstoel’ is volgens Den Boer van zichzelf te klein om er, apart van het hoofdgebouw, bijvoorbeeld een zelfstandige (horeca) zaak van te maken. Nog los van het probleem hoe de rolstoelvriendelijke toegankelijkheid, keuken en toiletvoorzieningen moeten worden geregeld.

De paddenstoel onderdeel maken van een horecazaak op de eerste verdieping in het hoofdgebouw, net als vroeger met La Place, levert ook problemen op, zegt de woordvoerder. Ook dan ontstaat het probleem van de toegankelijkheid, legt hij uit. La Place was voor publiek uitsluitend toegankelijk via de winkel. Op de eerste verdieping komen nu echter woningen. Aparte toegangen voor woningen en dat ene restaurant, met elk hun eigen trappen en liften, is volgens Den Boer een bouwtechnisch ingewikkelde en heel kostbare oplossing.

Maar er is nog een aspect, zegt hij. Detailhandel moet in deze lastige tijden alle zeilen bijzetten om de consument ertoe te verleiden de winkel binnen te stappen. Uit contacten van Woningstichting en Helder Vastgoed met geïnteresseerde winkels blijkt, dat de animo om ‘onder’ de permanent schaduwrijke ‘Paddenstoel’ te zitten – als je ook voor het zonnige deel van het gebouw kunt kiezen – tot dusver nihil is. Vroeger speelde dat aspect niet of nauwelijks een rol.

Helderse Courant, 18 januari 2020, 20:05

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200118_89459178/wordt-de-paddenstoel-aan-V&D-gebouw-beatrixstraat-gesloopt-eigenaar-woningstichting-weet-het-nog-niet

PvdA fel tegen sloop van ’paddenstoel’ in Beatrixstraat: ’Zet daar kantoor City Marketing in

Den Helder – PvdA vindt dat de dreigende sloop van de ’Paddenstoel’ aan de Beatrixstraat moet worden voorkomen.

Woningstichting en Helder Vastgoed heeft een architect in de arm genomen om het voormalige V&D gebouw een facelift te geven. Op de begane grond moeten winkels komen, op de verdieping zijn woningen gepland. De ’Paddenstoel’, waarin voorheen een deel van restaurant La Place zat, staat niet op de door de corporatie vrijgegeven impressie.

Volgens Ronald den Boer, stafmedewerker stadsvernieuwing, zitten er allerlei haken en ogen aan het behoud van het bouwwerk. Zo wordt het, vanwege de woningen op de eerste verdieping, lastig om het (rolstoel)toegankelijk te maken. Daarnaast hebben ondernemers laten doorschemeren dat zij niet graag in de schaduw van de ’Paddenstoel’ willen zitten.

Fractievoorzitter Pieter Blank van PvdA is ’niet blij’ met de dreigende sloop: “Wat ons betreft moet er alles aan gedaan worden om sloop te voorkomen. Het is een markant punt, dat hoort in de Beatrixstraat. De gemeenteraad heeft een motie aangenomen, waarin wordt gezegd, dat City Marketing van Willemsoord naar de binnenstad moet. Het is er nog niet van gekomen, maar dit is een uitgelezen kans om dat voor elkaar te krijgen. Het zou bijvoorbeeld gecombineerd kunnen worden met een dependance van boekhandel Plukker uit Schagen. We moeten creatief zijn, creatief denken. Het uitgangspunt moet zijn, dat we een uiterste inspanning plegen om de ’Paddenstoel’, een bouwwerk met een eigen identiteit, te behouden.”

Woningstichting laat doorschemeren dat behoud van de ’Paddenstoel’ kostbare aanpassingen zal vergen. Blank vindt, dat de gemeente, waar nodig, moet bijspringen. “We hebben dat gedaan bij de restauratie van gebouw De Boeg bij De Vijfsprong. En we betalen mee aan de gevelrenovaties in het centrum.”

Helderse Courant, 19 januari 2020. 22:18

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200119_16228133/PvdA-fel-tegen-sloop-van-paddenstoel-in-beatrixstraat-zet-daar-kantoor-city-marketing-in

Toekomst V&D gebouw, met of zonder Paddenstoel?

Op een kolom geplaatste ronde tearoom aan de gevel vanhet V&D warenhuis te Den Helder (foto Wikipedia)

Op een kolom geplaatste ronde tearoom aan de gevel van het V&D warenhuis te Den Helder (foto Wikipedia)

Den Helder – De Paddenstoel moet blijven! Of niet? Die vraag kwam zaterdag op tijdens het LOS radioprogramma “De Nieuwsraad”, waarin de verwondering werd uitgesproken over de impressie, die de toekomst van het V&D gebouw in de Beatrixstraat toont.

De Paddenstoel is in de volksmond de naam van de aanbouw. Het is het deel, waarin V&D het restaurant had gevestigd. In het ontwerp voor de toekomst is dit verdwenen, maar ook op sociale media blijkt, dat niet iedereen het daarmee eens is. Het is een icoon, vinden velen, en het moet dus deel blijven uitmaken van het straatbeeld.

Pieter Blank (PvdA), Nancy List (Gemeentebelangen) en Dina Polonius (ChristenUnie) waren de gasten deze week in “De Nieuwsraad” en zowel Blank als List menen, dat het mooi zou zijn als de Paddenstoel zou blijven. Polonius maakt het niet uit, “maak er gewoon wat moois van, met of zonder Paddenstoel”. Ook sidekick Jeroen Bodewus zou het jammer vinden als het icoon verdwijnt. Tijd voor een stadsdebat, zou je bijna denken.

Den Helder Actueel, 18 januari 2020

Reacties

Guido
18 januari 2020 At 13:41
Mooie plek voor 1 van de coffeeshops.

Willem
18 januari 2020 At 14:26
Heel Den Helder slopen lijkt me het beste. Alleen de veersteiger plus opstelplaats en het Marineterrein handhaven.
Iedereen uit de omgeving van Den Helder zal het hier mee eens zijn.

Hans Moerland
18 januari 2020 At 21:04
Die paddenstoel staan laten. Ik vind ’t nog stééds mooi.
Ik ben er altijd bij V&D Den Helder geweest vanaf 1966.
Staan die roltrappen er nog?

Albertha Postma
18 januari 2020 At 21:48
Mooie locatie om er een gemeente winkel van te maken voor de bewoners van Stad Binnen de Linie. Dit hebben ze in gemeente Hoorn ook. Deze zijn gehuisvest in de winkel centra. Daar kan men zo binnen stappen en om informatie vragen over allerlei zaken. Goed voor onze ouderen, digibeten, analfabeten enzovoort. Dichter bij de burger gaan staan. Laagdrempelig, hulpvaardig en dienstbaar zijn naar bewoners toe. Tip voor wethouder Tjitske Biersteker, neem eens contact op met wethouder Simon Broersma hoe dat in Hoorn is opgezet. Wijk en gebiedsgericht werken. De ruimte is ook zeer geschikt om er, ten behoeve van het Wijk en buurtgericht werken, bewonersbijeenkomsten te gaan organiseren. De paddestoel ligt mooi centraal voor de buurten in Stad Binnen de Linie. Het busstation is op loopafstand. Een lift aanwezig. Parkeergelegenheid en noem maar op. Allemaal plus punten. Het is maar een idee.

JB
19 januari 2020 At 09:34
De hele wederopbouw van Den Helder uit de jaren 60 en 70 wordt afgebroken en omgezet naar zogenaamde historische jaren 30 stijl en nu een discussie over die “Paddestoel”. In al die jaren is daar nog nooit wat fatsoenlijks van weten te maken. Sloop dat ding dan alsjeblieft ook zeg. Afschuwelijke wrat in de Beatrixstraat is het. Alternatief zou nog kunnen zijn, oppakken en naar Willemsoord verplaatsen.

frdrk
19 januari 2020 At 09:49
Als men het relaas over deze paddenstoel van de ex hoofdredacteur Ronald de Boer van het NHD leest, nu praatjesmaker van Woningstichting, die plakt daar zoveel bezwaren aan om het te behouden, dat hij het zowat eigenhandig gaat slopen.

Skriks
19 januari 2020 At 13:38
Prutswerk, die tekening, vooral niet op ingaan, weg is weg en er is al zo weinig dat kenmerkend is in Den Helder, hoewel dat op zich weer wél kenmerkend is en bovendien, bijna alles hier is al zo kaarsrecht ‘als de dijken’, toch?
Ik weet het heus wel hoor; ontwikkelaars houden gewoon niet van bochtjes en rondingen; die krommingen zijn namelijk omstandig en hinderlijk, ze vereisen meer denkwerk. Bovendien, ze staan altijd in de weg en kosten daardoor vaak ook nog eens veel extra geld, brrrr.
Nee, denkt de ‘slimme’ uitvoerder: dan toch maar liever lekker weer het lekker oude vertrouwde vierkante ontwerp, maar vooral de boel wel leuk afdekken met wat gekleurde bak steentjes, het moet wel wat lijken op een impressie want voor niets gaat de zon op. Boompje tekenen, mannetje op bankje, de handen rond de knieën geslagen (schandalig trouwens, heeft hij niets te doen?). Wél altijd bovenaan nog wat mooi blauw weer’ plaatsen natuurlijk en oh ja, rechts zit nog wat te weinig groen, dus daar moet nog een half boompje met wat frisse blaadjes bij.
Nee, de fantasie wordt overduidelijk, zoals zo vaak hiervoor geprikkeld door de drang naar een betaalbare oplossing en zeker niet door enige creativiteit. Overnieuw beginnen dus, smijt er nog maar eens een nieuwe tekening tegenaan, en sleur bovenal eerst de tekenaar eens flink uit zijn comfortzone. Wegwezen dus met die eeuwige slaapverwekkende nepoplossingen van ‘de precies gelijk opgetrokken sokjes’ elite, doe maar eens gek.
Koppel de paddenstoel maar los eventueel. Zet er een piepklein kaboutertje bovenop, teken een lieflijk trapje naar de eigen ingang en schilder hem daarna vooral knalrood met natuurlijk wat witte stipjes.
En oh ja, saaie ´EUro knaller´ achter je vierkante tekentafel met je plofkip creativiteit, voortaan ook een eerlijk straatbeeld graag en niet dat uit de jaren 50. Dus niet alleen blanke gesettelde ‘handen om de knie’ types maar tenminste wat gekleurde gezichtjes, een paar scooters, groepjes jongeren, enkele rokers en vooral héél veel ‘bellers’ en schermkijkers, we laten ons niet belazeren, toch?

HZdwg
19 januari 2020 At 16:33
Vermoedelijk is die architect aan zoveel rand voorwaarden gebonden, dat iets interessants er bij voorbaat niet in zit.

frdrk
19 januari 2020 At 18:13
Je ziet het op de tekening al, op de plaats van de Paddenstoel zijn balkons getekend. Dit ding gaat gewoon weg. Ze zijn ons gewoon aan het bewerken, zodat wij het gevoel hebben, dat we er over mee mochten denken. De beslissing is allang gevallen.

Dirk
19 januari 2020 At 20:35
Eindelijk wat actie voor dit pand. Met of zonder “Paddenstoel”. Persoonlijk vind ik de flatjes boven de Hema en Albert Hein nog veel lelijker. Die moeten toch echt ook eens opgeknapt worden of zijn dat koopflats?

https://denhelderactueel.nl/2020/01/toekomst-V&D-gebouw-met-of-zonder-paddestoel/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=V&D
https://robscholtemuseum.nl/?s=La+Place
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beatrixstraat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningstichting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Helder+Vastgoed
https://robscholtemuseum.nl/?s=Robbert+Waltmann
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ronald+den+Boer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Blank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nancy+List
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jeroen+Bodewus
https://robscholtemuseum.nl/?s=LOS

1 Comment

  1. Wat is dat Zeestad er toch goed in om het voor elkaar te krijgen, dat de Helderse inwoners tegen elkaar opgezet worden en hun pionnen het vuile werk doen. Ik sta helemaal achter wat zowel Blank als List menen, namelijk dat het mooi zou zijn als de Paddenstoel zou blijven. Ook sidekick Jeroen Bodewus vindt jammer als het icoon verdwijnt. Tijd voor een stadsdebat, zou je bijna denken.
    Hoe staan de bewoners er tegenover, een referendum lijkt mij een oplossing?

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.