Carina Gutker – Ontruiming Atelier Rob Scholte Terecht, Tegenvaller + AD | Showredactie – Gesprek Te Vroeg Af + Terecht uit Atelier Gezet + Gemeente Mocht Atelier Ontruimen

Het Rob Scholte Museum met als Insert Rob tijdens de Ontruiming (foto Ronald Boutkan)

Gemeente Den Helder

Een Meevaller én een Tegenvaller vandaag voor de Gemeente Den Helder. Hoewel het Gerechtshof in Amsterdam oordeelde, dat de Gemeente in 2018 Terecht het Atelier van Kunstenaar Rob Scholte heeft Ontruimd, vindt de Rechter ook, dat de Onderhandelingen over de Aankoop van het Pand Niet Hadden Mogen Worden Afgebroken.

De Gemeente is daarom Aansprakelijk voor de Eventuele Schade, die Scholte hiermee heeft geleden. Om welk Bedrag het gaat, is Niet Bekend. “Het is aan Scholte deze Schade te Onderbouwen“, zo zegt de Gemeente Den Helder in een Pers Verklaring.

Maar aangezien het Hof oordeelde, dat de Ontruiming door de Gemeente Wel Terecht is, moet Scholte de Kosten van de Ontruiming en de Opslag van zijn Kunst Collectie betalen.

Na Enkele Omzwervingen vestigt Rob Scholte zich met zijn Gezin in het Voormalige Postkantoor aan de Middenweg in Den Helder. Hier had hij zijn Atelier en Museum. Hij wilde er een Permanent Museum van maken, maar de Gemeente hield dat tegen. Zij zag hem Liever Vertrekken. Scholte weigerde en in 2018 werd hij Uit Zijn Pand gezet, sindsdien strijdt hij tegen de Uitzetting, voor Teruggave van zijn Kunstwerken en wil hij een Schade Vergoeding.

Documentaire MakerRoy Dames volgde Scholte een Aantal Jaren en maakte in 2020 een Documentaire over hem en zijn Strijd tegen de Gemeente Den Helder.

NH Nieuws, 5 maart 2022, 18.50

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/301135/hof-ontruiming-atelier-rob-scholte-terecht-toch-tegenvaller-voor-gemeente-den-helder

Den Helder brak Gesprek over Atelier Kunstenaar Rob Scholte Te Vroeg af

De Gemeente Den Helder had de Onderhandelingen met Kunstenaar Rob Scholte over de Aankoop van een Voormalig Postkantoor eind 2017 niet mogen afbreken. Dat oordeelt de Rechtbank in Alkmaar in een Zaak, die Scholte tegen de Gemeente had aangespannen.

De Rechtbank volgde Scholte Niet in de Stelling, dat er Sprake was van een Koop Overeenkomst van het Pand, waar Scholte en zijn Gezin woonden en hij een Atelier en Eigen Museum had.

De Partijen waren het tijdens de Onderhandelingen Nooit Eens over de Hoofd Zaken, zoals de Prijs van het Pand. Ze waren Elkaar Wel Sterk Genaderd en de Gemeente heeft Herhaaldelijk de Intentie Uitgesproken het Pand aan hem te Verkopen.

De Gemeenteraad wilde het Pand aan Scholte Verkopen, maar daar gingen Burgemeester & Wethouders niet in mee. De Gmeente heeft volgens de Rechtbank Onrechtmatig Gehandeld door de Onderhandelingen Af te Breken.

Aan dat Vonnis heeft Scholte Niet Heel Veel. het Voormalige Postkantoor is Inmiddels Aan Iemand Anders Verkocht en de Onderhandelingen kunnen dus Niet worden Heropend.

Het Museum en Atelier van Scholte werden Uiteindelijk Vorig Jaar april Ontruimd, omdat de Kunstenaar Geen Gehoor gaf aan de Oproep te Vertrekken. Hij vond, dat eerst de Bodemprocedure in de Zaak moest worden Af Gewacht. Hij schreef Zelfs een Open Brief aan Premier Mark Rutte om zijn Zaak te Bepleiten.

AD,

https://www.ad.nl/binnenland/den-helder-brak-gesprek-over-atelier-kunstenaar-rob-scholte-te-vroeg-af~a399f4ac/

Rechtbank: Rob Scholte Terecht door Den Helder uit Atelier gezet

De Rechtbank in Alkmaar heeft de Gemeente Den Helder in Het Gelijk Gesteld in een Lang Lopend Conflict met Kunstenaar Rob Scholte. Dat maakte de Gemeente Vandaag bekend. De Ruzie ging over een Voormalig Postkantoor, waar Scholte – Naar Nu Blijkt illegaal – zijn Museum en zijn Atelier exploiteerde.

Het Gebouw werd Vorig Jaar Ontruimd na een Voorlopige Uitspraak van het Hof in Amsterdam, omdat Scholte weigerde te Vertrekken. Volgens de Gemeente Den Helder had Scholte een Gebruik Overeenkomst en was hij dus Geen Huurder. De Rechtbank oordeelde, dat de Gemeente in de Kwestie Correct heeft Gehandeld.
Scholte moet volgens NH Nieuws nu de Ontruiming en Opslag Kosten van 361.000 Euro betalen. Bovendien staat er nog een Bedrag van bijna 25.000 Euro Open aan Gas, Water en Licht Kosten voor het Pand. De Kunstenaar heeft op zijn Website een Open Brief aan B&W Den Helder Geplaatst, waarin Tientallen Kunstenaars er voor Pleiten het Rob Scholte Museum Open te houden.

AD, 18 september 2019

https://www.ad.nl/show/rechtbank-rob-scholte-terecht-door-den-helder-uit-atelier-gezet~a4653aa3/

Hof: Den Helder mocht Atelier van Rob Scholte Ontruimen

De Gemeente Den Helder mocht Vier Jaar Geleden het Voormalig Postkantoor Ontruimen, waarin Kunstenaar Rob Scholte zijn Atelier had Gevestigd. Maar de Gemeente had Niet de Onderhandelingen met Scholte over de Aankoop er van mogen Afbreken. Dit oordeelt het Gerechtshof Amsterdam Vandaag.

Scholte en zijn Gezin verbleven in het Voormalig Postkantoor in Den Helder. Hier had Scholte Ook een Museum. Het Voormalige Postkantoor werd in april 2018 Ontruimd, omdat de Kunstenaar Geen Gehoor gaf aan de Oproep te Vertrekken. De Kunst Collectie van Scholte en andere Zaken zijn toen Ergens Anders Opgeslagen. Het Hof besliste Vandaag, dat de Gemeente mocht Ontruimen en dat Scholte de Kosten van de Ontruiming en Opslag moet Betalen.

In een Andere Procedure kreeg Scholte Wel Gelijk van het Hof. Hier in besliste het Hof, dat de Gemeente de Onderhandelingen met de Kunstenaar over de Aankoop van het Pandniet had mogen Afbreken. De Gemeente is Daarom Aansprakelijk voor de Eventuele Schade, die Scholte door het Afbreken van die Onderhandelingen heeft geleden.

Scholte werd als Beeldend Kunstenaar bekend door Zijn Post Moderne Werken. Het Grote Publiek kent hem van een Aanslag op 24 november 1994 in Amsterdam. De Kunstenaar stapte op die Dag met Zijn Vrouw Micky Hoogendijk in de Auto. Nadat hij was Weg Gereden, Ontplofte een Handgranaat. Scholte raakte Zwaar Gewond en moest zijn Beide Benen boven de Knie laten amputeren. De toen Zwangere Hoogendijk bleef Ongedeerd, maar kreeg later die dag een Miskraam. De Dader van de Aanslag werd Nooit Gevonden.

AD, 15 maart 2022, 11:49

https://www.ad.nl/noord-holland/hof-den-helder-mocht-atelier-van-rob-scholte-ontruimen~a7e855a2/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=+Carina+Gutker

https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=Daniël+Groen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Hammerstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Studulski
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Blanca
https://robscholtemuseum.nl/?s=Peter+Klashorst
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eef+Hoos

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image