Carina Gutker – Half miljoen Advocaatkosten Gemeente Den Helder in Zaak Scholte + Delano Weltevreden – Half miljoen heeft Gemeente Advocaten betaald in Strijd tegen Kunstenaar

Rob Scholte door Burgemeester Koen Schuiling met Hulp van Politie en Mobiele Eenheid uit zijn Woning, Studio en Rob Scholte Museum in Helder Helder gezet (foto Ronald Boutkan | LOS Den Helder)

Bijna half miljoen aan Advocaatkosten voor Gemeente Den Helder in Zaak Rob Scholte

De Gemeente Den Helder heeft de afgelopen vier jaar bijna een half miljoen euro aan Advocaatkosten gemaakt in de Zaak Rob Scholte. Dat blijkt uit Cijfers, die de Gemeente Op Verzoek Openbaar heeft gemaakt vanwege de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Hierbij is alleen gekeken naar het Honorarium, de BTW en andere Kosten zijn niet meegenomen.

In mei 2019 maakte de Gemeente de Facturen tot en met februari van dat jaar Openbaar. Alles bij elkaar opgeteld is er tussen 2017 en 2019 zo’n 251.000 euro aan Honorarium betaald. Nu zijn ook de Advocaatkosten Geopenbaard, die in de Jaren er na zijn gemaakt. Dat is meer dan 196.000 euro, in Totaal heeft de Gemeente bijna een half miljoen euro aan Advocaten betaald.

De afgelopen Jaren maakte de Gemeente Den Helder Naar Eigen Zeggen vooral ‘Verweerkosten‘, zij moest deze maken, omdat Kunstenaar Rob Scholte haar aanklaagde.

Handwerk

De Documenten zijn Geopenbaard Op Verzoek van Stichting Adviesman en de Helderse Courant. Aangezien het om zoveel Documenten gaat, naar schatting 30.000 pagina’s, is een Extra Medewerker Ingehuurd om het verder af te handelen. “De WOB schrijft voor dat elke Passage en Alinea van elk Document vooraf aan de WOB moet worden Getoetst Alvorens tot Openbaarmaking mag worden overgegaan. Dit vergt veel Handwerk“, legt de Gemeente uit.

Scholte woonde Jaren met zijn Gezin in het Voormalige Postkantoor aan de Middenweg, dat hij had veranderd in een Museum. Hij wilde hier een Permanent Museum van maken, maar de Gemeente zag hem liever vertrekken. In 2018 werd hij Uit het Pand Gezet, sindsdien strijdt hij Tegen de Uitzetting en Voor Teruggave van zijn Kunstwerken en een Schadevergoeding.

Helderse Courant, 11 augustus 2021, 17.39 uur

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/290158/bijna-half-miljoen-aan-advocaatkosten-voor-gemeente-den-helder-in-zaak-rob-scholte

Ruim een half miljoen euro heeft de Gemeente Den Helder inmiddels aan Advocaten betaald in de Strijd tegen Kunstenaar Rob Scholte

Rob Scholte gaat een zittingszaal in de Alkmaarse rechtbank binnen.

Rob Scholte gaat een Zittingszaal in de Alkmaarse Rechtbank binnen (foto Erna Faust)
Den Helder – Ruim een half miljoen euro heeft de Gemeente inmiddels uitgegeven aan de Juridische Strijd tegen Kunstenaar Rob Scholte. Dat blijkt uit Informatie, die de Gemeente op Verzoek van deze Krant Openbaar heeft gemaakt.

Dat Verzoek was gebaseerd op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Tot en met februari 2019 had de Gemeente 315.000 euro uitgegeven aan de Strijd tegen Scholte. Die Informatie heeft de Gemeente wereldkundig gemaakt na een Verzoek van Friedberg & Mahn Advocaten, de vorige Advocaten van de Kunstenaar. Tot en met 18 april dit jaar is daar 196.30,66 euro bij gekomen.

WOB Verzoek

Behoorlijk Bestuur had om de Advocaatkosten gevraagd, maar kreeg die niet van het College. Wethouder Michiel Wouters wilde de Informatie Niet Openbaar maken, volgens hem, omdat dat de Positie van de Gemeente zou kunnen schaden. Deze Krant vindt, dat de Gemeenschap Recht heeft op die Informatie en diende in april van dit jaar een WOB Verzoek in.

De Gemeente maakt nu bekend, dat Stadsadvocaat Schenkeveld Advocaten 52 Facturen heeft ingediend. Het Totaal Bedrag is 196.301, 66 euro, exclusief BTW en eventuele Bijkomende kKsten als Griffierecht.

In een Brief aan de Gemeenteraad maakt het College een Onderscheid tussen de Advocaatkosten, die de Gemeente moest maken, omdat Scholte Juridische Procedures in gang zette. De Gemeente moest zich daarom verweren. Driekwart van de Totale Kosten van na februari 2019 zijn om die Reden gemaakt: 146.665,76 euro.

Meer dan 90 procent

Dit Percentage is over de Jaren 2019 tot en met 2021 jaarlijks gestegen, zegt het College. Dit jaar is meer dan 90 procent van de door de Gemeente Gemaakte Advocaatkosten voor Juridische Procedures opgegaan aan het Dossier Rob Scholte.

De Facturen van Schenkeveld Advocaten zijn Gedeeltelijk Openbaar gemaakt, zodat (onder meer) het Totaalbedrag op de Facturen zichtbaar is. De in de Facturen Vermelde Specificaties, Bestede Uren en het Uurtarief zijn niet zichtbaar. Die Bedrijfsgevoelige Informatie mag Niet worden Geopenbaard, zegt het College.

Ook de Stichting Adviesman, die Namens Scholte optreedt, heeft een WOB Verzoek ingediend. Beide Verzoeken beslaan volgens het College zo’n 30.000 pagina’s. De WOB  schrijft voor dat elke Passage en Alinea van elk Document aan de Wet moet worden getoets,t voordat de Informatie Openbaar wordt gemaakt. Dit vergt veel Handwerk, zeggen Burgemeester & Wethouders.

Tot op heden zijn circa 6.000 pagina’s Openbaar gemaakt. Dit aantal is inclusief Documenten, die in een Eerder WOB Verzoek Openbaar zijn gemaakt. De Gemeente heeft Speciaal Iemand moeten Aannemen Voor deze Klus, die mogelijk een half jaar duurt.

Lees ook
Mag Den Helder nou de Kunst van Rob Scholte veilen of niet? Het gerechtshof is er nog niet over uit
Mediation tussen Rob Scholte en de gemeente Den Helder. Maar wie moet proberen een Oplossing te vinden voor de Hoog Opgelopen Ruzie?
Mediator aangesteld die Plooien moet glad strijken in Loopgravenoorlog tussen Rob Scholte en Gemeente Den Helder. voorzichtige Momentjes van Toenadering op Zitting
Rob Scholte verliest zijn Strijd tegen Den Helder. Zijn Kunstcollectie wordt vanaf 9 april Openbaar verkocht, maar hij blijft Strijdbaar

Woensdag 11 augustus 2021 om 17:30

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20210811_96872640

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gerechtshof+Amsterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lijsje+Snijder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ina+Molenaar
https://robscholtemuseum.nl/?s=Caroline+Tonningen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+Adviesman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oliver+Anderson
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sylvia+Hamerslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Behoorlijk+Bestuur
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ilse+van+der+Poel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stadsadvocaat
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schenkeveld+Advocaten
https://robscholtemuseum.nl/?s=Friedberg+&+Mahn
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mediation
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mediator
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mediatiebureau
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nederlandse+Kwaliteitsregister+van+Mediators
https://robscholtemuseum.nl/?s=Conflictbemiddeling
https://robscholtemuseum.nl/?s=Linda+Reijerkerk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Centrum+voor+Conflicthantering
https://robscholtemuseum.nl/?s=CvC
https://robscholtemuseum.nl/?s=Commissie+Bezwaarschriften+Gemeente+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=BVA+Auctions
https://robscholtemuseum.nl/?s=Imming
https://robscholtemuseum.nl/?s=Van+der+Meer+Philipsen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Raetsheren+van+Orden+BV
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bezwaarschrift
https://robscholtemuseum.nl/?s=Postkantoor
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Scholte+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Jan+Tuin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Aannemersbedrijf+Tuin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wonen+in+Postkantoor
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Kos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Motie+van+Wantrouwen+Wethouder+Pieter+Kos
https://robscholtemuseum.nl/?s=Onrechtmatig

2 Comments

  1. Het doet me verschrikkelijk pijn, dat deze site steeds meer een broedplaats wordt voor mensen, die aan de volgende geestesziekte lijden. Als iets in mijn brein op kan komen, dan is het daarmee 100% waar en er is er geen enkel bewijs nodig. En dat terwijl ‘onze’ Overheid volstrekt, maar dan ook volstrekt, onbetrouwbaar is geworden. De immens noodzakelijke tegenbeweging verliest al zijn kracht als hij niet gebaseerd is op helder denken, grote waarheidsliefde en een deugdelijke bewijsvoering. Hoe moeilijk dat ook is.

  2. Nu terug naar de zaak van Rob Scholte;

    Wat een van God verlaten schoften die Gemeente Den Helder. Je flikkert iemand zijn Museum uit, omdat de Burgemeester zich door hem beledigd voelt, maakt dan alleen al een half miljoen aan onnodige advocaatkosten. Dan geef je het slachtoffer daarvan ook nog de schuld, omdat het “Verweerkosten” zouden zijn. Maar het is Den Helder, die Scholte aanvalt en niet andersom. Aartsleugenaars!! Niemand, die het heeft over het half miljoen aan advocaatkosten, die Scholte zelf heeft moeten maken in zijn moedige strijd tegen een gemeente, die hem kapot en brodeloos heeft gemaakt. Verweerkosten, die hij zelf moet ophoesten en waarvoor hij niet anderen kan laten opdraaien, zoals de Gemeente Den Helder doet.

    Vervolgens moet Den Helder zelfs extra medewerkers aannemen om een simpel WOB verzoek over deze zaak af te handelen, dat 30.000 pagina’s beslaat. Dat bewijst al, dat de Zaak Scholte de Gemeente vele miljoenen moet hebben gekost. Dat kennelijk liever dan het gebouw gewoon aan Scholte verkopen voor het redelijke, maar genegeerde, bod, dat hij daarop deed. Het gaat hier immers om wraak en dat mag wat kosten. Zolang je burgers daarvoor kunt laten bloeden. Het oude postkantoor gewoon aan Scholte gunnen was minstens 10 keer goedkoper geweest voor de Gemeente dan deze wraakoefening. De zaak is nog lang niet ten einde. Ook de Rechterlijke Macht begint namelijk door te krijgen, dat Scholte zwaar genaaid is door Gemeente Den Helder.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image