Café Weltschmerz – Sid Lukkassen & Ybeltje Berckmoes (1 & 2): De onderkant van de samenleving + De fractiecratie

Sid Lukkassen & Ybeltje Berckmoes (1): De onderkant van de samenleving

Gepubliceerd op 3 mei 2016

“Als je omvalt sta je vaak niet meer op, want er hebben veel te veel mensen belang bij om jou afhankelijk te houden.” aldus Ybeltje Berckmoes, Kamerlid (VVD) op een niet typisch liberaal onderwerp: maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen. Sid Lukkassen voelt haar aan de tand over het gehaaide leven aan het Binnenhof. In de huidige politiek laten partijen Kamerleden contracten tekenen voordat zij überhaupt contact met de media mogen leggen. “Je moet het spel spelen, oorlog voeren en de winnaar worden,” zegt Ybeltje. Maar past haar onderwerp wel in het frame van de maakbaarheid van je eigen succes?

“Wij leven in een feminiene samenleving en kijken met een vrouwelijke bril naar problematiek.” Mannen die boos worden om hun problemen worden gezien als “lastig.” Vrouwenopvang: 50.000 euro per bed per jaar, terwijl dit voor de nachtopvang ‘slechts’ 20.000 euro is. ZZP’ers en anderen die vanuit economische zelfstandigheid in de dakloosheid belanden worden behandeld alsof ze “kennelijk niet sporen”, met als dieptepunt 26 hulpverleners op één gezin. “Leven van paycheck to paycheck is ook in Nederland normaal geworden. Dan hoeft er maar een kinkje in de kabel te komen en je bent dakloos.” Ondertussen worden hulpbehoevenden vermorzeld tussen het belangengevecht van instituties en het “Zuidas-gedrag” van politici…

Een donatie aan Café Weltschmerz is een aandeel in een andere toekomst. Ondersteun Café Weltschmerz!
NL23 TRIO 0390 4379 13

Reacties:
https://www.youtube.com/watch?v=RzqRWEeZToU

Sid Lukkassen & Ybeltje Berckmoes (2): De factiecratie

Gepubliceerd op 7 jun. 2017

“Politieke carrières worden gemaakt of gebroken met het bezoeken van borrels.” Aldus Ybeltje Berckmoes, die inmiddels werkt aan haar memoires. Ze publiceert haar levensverhaal om aanstormende politieke talenten duidelijk te maken hoe politiek écht is. “Je komt in een machine terecht. Aan het begin denk je dat je daarop nog invloed kunt hebben. In de praktijk haalt de gekte van de dag je in: je wordt stemvee.” Persvoorlichters en spindoctors waar nooit iemand op heeft gestemd, bepalen precies de marges waarbinnen een debat zich kan bewegen.

Ybeltje belandde in een wereld waar ze ‘geforceerd gezellig’ moest borrelen, terwijl anderen over haar schouder keken om te zien wie ze nog meer moesten spreken. We krijgen nieuwe kanten van Ybeltje te zien: ze zat op een schietclub met mariniers en studeerde ballet.

Reacties:
https://www.youtube.com/watch?v=jd0F-UlD8XU

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image