Café Weltschmerz – Rob Scholte in gesprek met welvaartskunstenaar Daan Samson: kunst op het scherpst van de snede

Gepubliceerd op 7 nov. 2016

Daan Samson staat bekend als welvaartskunstenaar. Volgens Rob Scholte is de Rotterdammer een heel belangrijk kunstenaar in het Nederland van vandaag.

Vanaf de 90′ er jaren is Samson gedurende 7 jaar voorzitter van de Stichting Kunstas, die de Witte de Withstraat helpt te profileren tot het culturele hart van Rotterdam. De straat trekt momenteel een lint van galeries, design winkels, concept stores en hippe horeca vanaf het Museumpark naar de Kunsthaven.

In 2011 wordt Samson gevraagd om een nieuw project te doen voor de Witte de Withstraat. Hij heeft toen met gasten Frits Bolkenstein en Ad Visser in een uitgebreid programma een wandeling door de Witte de Withstraat gemaakt via galeries, musea, restaurants en winkels en hen ondertussen van allerlei geschenken voorzien. De wandeling wordt geregistreerd met als eindresultaat een krant, waarin de straat door de ogen van Samson en de beide heren staat beschreven. Een knap staaltje van zelfpromotie en hagiografie.

Samson doorbreekt het dwingende gebod van autonomiteit, dat momenteel geldt in de kunstwereld, door ruim gebruik te maken van sponsoring. Hebzucht is een overkoepelend thema in het werk van Samson.

Met staatssecretaris Halbe Zijlstra determineert Samson de natuur in een poging het juiste antwoord te vinden op de door Zijlstra doorgevoerde radicale bezuinigingen in de kunsten sector.

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw steun hard nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13 (Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)