Café Weltschmerz – Michiel Romeyn & Willem Baars met Rob Scholte: We worden gedwongen om te kijken!

Gepubliceerd op 4 jul. 2016

“We worden niet betaald om te kijken!”

Willem Baars, tafelheer Michiel Romeyn en Rob Scholte in gesprek over o.a. auteursrechten in de beeldende kunst. Het hergebruik van beelden is een rode draad in het Oeuvre van Scholte. Hij werd daardoor gedwongen om zich met copyright bezig te houden.

“We worden niet betaald om te kijken, maar wel gedwongen om te aanschouwen. We worden permanent geconfronteerd met reclames, maar niemand betaald ons er voor. We hebben een kijkplicht!”

Verder een terugblik op de studie aan de Rietveld, de 80 ‘er jaren, zijn generatiegenoten, de dominantie van de Ateliers en Jan Dibbets, zijn internationale carrière, zijn kunstenaarschap na de aanslag en de invloed op zijn werk, zijn museum (voornamelijk gewijd aan zijn generatie), over A kunst en B kunst, de Hollands conceptuele traditie, calvinisme, over subsidies en commissies, concurrentievervalsing, de rol van de overheid, vrije kunstmarkt, de bobo cultuur, prijzen per centimeter, de rol van de galerie en als slot de marginalisering van de kunst als linkse hobby en zijn pessimisme over de toekomst.

Reacties:
https://youtu.be/xY_qetkepUM