Café Weltschmerz – Een leven vol overgangen: Rob Scholte met Theo Knippenberg

Published on Oct 20, 2016

“Ik ben schuldig aan het kappen van 30.000 bomen”

Een bijzonder gesprek met een uitzonderlijk uitgever.
Rob Scholte en Theo Knippenberg zijn sinds de aanslag bevriend. Het gesprek gaat stap voor stap over de carrière en vriendschappen van Knippenberg. Grote successen als uitgever van Bulkboek. Uitgaven van eerder gepubliceerde literaire werken door grote Nederlandse schrijvers, gedrukt op kantenpapier en voor weinig geld te koop in de boekwinkels. Als eerste schrijver wist hij Harry Mulisch aan zich te binden, waarna al snel de andere schrijvers volgden. Knippenberg bouwde in snel tempo een grote reputatie op. Na een aantal succesvolle jaren vertrok hij naar Londen waar hij spontaan verliefd was geworden en ging 5 films maken voor de BBC. Zijn uitgeverij liet hij achter aan zijn toenmalige vrouw. Zijn eerste film had het stervensproces als onderwerp wat als onderwerp wat zwaar bleek en vervolgens koos hij de andere kant van het leven; het filmen van geboorten. Met een 30 kilo zware NASA videocamera filmde hij in een zwart geschilderd kamertje van 3 x 3 meter met nauwelijks licht, zijn eerste bevalling.

Hij verteld uitgebreid over zijn kennismaking en vriendschap met de wereldberoemde psychiater R. D. Laing, die een hele andere psychiatrische houding ontwikkelde met minder afstand tot de patiënt. Laing was in de communicatie bereid zich in de geestestoestand van zijn patiënt gelijk te stellen.

Na 10 jaar Londen vertrekt Knippenberg terug naar Nederland en bouwt aan een vervolg op Bulkboek, met opnieuw o.a. Harry Mulisch en Gerrit Komrij……..

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw hulp echt nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13 (Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)

Comments:
https://www.youtube.com/watch?v=jEBIeqSRHpo