Café Weltschmerz – De Oranjes en hun Koninkrijk: Rob Scholte en René Zwaap

Gepubliceerd op 5 dec. 2016

‘Die droge staatsrechtelijke discussie over republiek of koningshuis is vervelend. Het gaat om een mentaliteitsverandering. Die rare passiviteit die in ons volk zit die is een bijproduct van die horigheid aan de koning. Dat haal je niet weg door die koning te verwijderen, want binnen de kortste tijd hebben ze nog iets ergers verzonnen.’

René Zwaap was van 1988 tot 2004 redacteur van weekblad De Groene Amsterdammer en publiceerde in tal van andere media, zoals Esquire, Nieuw Israëlietisch Weekblad, Geschiedenis Magazine, Nieuwe Revu, Algemeen Dagblad, PM Magazine,VARA TV Magazine, de Neue Zürcher Zeitung, voetbaltijdschrift Johan en The Post Online.

Hij is medeoprichter van het tijdschrift De Republikein, waarvan hij sinds 2015 hoofdredacteur is. Hij is samen met Mohamed el-Fers bedenker en maker van tv-kanaal MokumTV op de Amsterdamse lokale zender Salto A1, waar hij presentator was van de populaire royaltyrubriek de ‘Appeltjes van Oranje’. Zwaap won in 2000 de Mercurprijs voor “redacteur/columnist van het jaar” voor zijn bijdragen in De Groene Amsterdammer.

In dit gesprek een terugblik over het Koningshuis, Prins Bernhard, het Republikeins Genootschap en de huidige stand van zaken van de Oranjes in het Koninkrijk der Nederlanden.

Doneer Café Weltschmerz, we hebben uw steun hard nodig! NL23 TRIO 0390 4379 13 (Disclaimer: Wij betalen over uw gift in Nederland belasting)

Reacties:
https://www.youtube.com/watch?v=lAP8meUUjSs

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image