Mail van Dirk Couprie

Beste Rob Scholte,
Hierbij een foto, die ik beloofde te sturen, van de muur (ik meen dat het een van de zijmuren van jouw gebouw is).
Het is een bijzonder metselverband, dat ik nog nooit gezien had (en ik interesseer me de laatste tijd voor metselverbanden; erg mooi, als je er eenmaal op gaat letten).
Deze muur bestaat uit één laag koppen (dat zijn de kleine stenen – formaat halve steen), en dan vier lagen strekken (dat zijn de grote stenen). De strekken zijn gemetseld in zgn. klezorenverband met staande tand. Een klezoor is een kwart strek, en je ziet de strekken per laag dan ook steeds één klezoor verspringen. Dat verspringen heet de tand. Hier dus een staande tand (om en om per laag links en rechts verspringend). Een vallende tand (links of rechts vallend) krijg je door steeds naar dezelfde kant te verspringen, zodat de voegen een soort muizentrappetjes gaan vormen. Zo’n muur vind ik een kunstwerk op zich, waar iedereen aan voorbij loopt zonder het op te merken.
We hebben erg genoten van het museum. Eigenlijk zouden musea altijd door kunstenaars ingericht moeten worden. Niet alleen de kwaliteit van het werk is bijzonder, maar ook het gevoel steeds op een intelligente manier op het verkeerde been gezet te worden (of ook niet; bijvoorbeeld bij de Japanse prenten). Ook het ontbreken van toelichtende bordjes bij de kunstwerken is een verademing. Van mijn vrouw moest ik nog zeggen dat zij de zorgvuldig gekozen inlijstingen erg bijzonder vond.
Wij komen zeker terug voor de nieuwe tentoonstelling.
Met vriendelijke groet,

Dirk Couprie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image