Brief van Aya de Groot

Beste Rob Scholte,

Mijn naam is Aya de Groot en we elkaar wel ‘ns gezien. Ik ben degene die haar schilderijen aan jou (nog steeds) wil laten zien in ruil voor assistentie in tijd.

Omdat ik de komende week buiten de stad ben, stuur ik je dit.
Ik vind het geweldig fijn dat je de bijeenkomst organiseert. Het is een geweldige energie (zweverig, maar zo voel ik het, weet niet hoe het anders te formuleren).

Door de jaren heen, 25 of 30 jaar lang wil men de stad op de kaart zetten, zoals men dat formuleert. Of, nog anders, “den Helder op de kaart”‘.
Onlangs las ik over het project de Nollen ”inernationale allure’. Mijn punt is: dat je hier woont is goed voor de stad.
Het is een cadeau dat jullie hier zijn. Om aanzet te kunnen geven tot levendigheid, discussie, inspiratie, en voor het meer het aantrekken van creatieve mensen.
Dit zijn dingen die Den Helder kennelijk al wel lang wil. Tenminste, men wil de stad op de kaart zetten, het duidelijk maken dat het een goed plek is om te wonen. Men roept dit jaren. Deze kreten duiden op wensen en ook op onmacht.

Natuurlijk komt de kracht van een stad ook van binnenuit, van de mensen zelf,.
Jij bent nu zo’n mens. En je strijdt voor het gebouw.Ik wil je hierin steunen. Er zijn mensen die vinden het ‘natuurlijk” een lelijk gebouw (heb ik gelezen in een krant).
Ik vind dat ”natuurlijk’ helemaal niet vanzelfsprekend. Het is als ik snel denk het enige markante gebouw in het centrum.

Ook is het belangrijk dat jij een spoor in nalaat. Dus dat je actie neemt.
Je museum is een publiekstrekken op zijn minst, en je woont hier, met je gezin.
Je bent toch een icoon.
Ik hoop van harte dat veel mensen, geinspireerd worden door jullie.
En ik denk dat we creatieve mensen nodig hebben (niet beledigend bedoeld, iemand van jouw kaliber, het gaat nu even om de stad)

Ik schrijf je zodat je wellicht nog wat argumenten kunt toevoegen aan een betoog.
Er moet een spanningsveld zijn van meningen. Uitdagingen, grenzen verleggen.

Van mij de vriendelijke groeten

Aya de Groot