Bo-Anne van Egmond – Stadhuis Den Helder komt op Willemsoord

DEN HELDER – Het college van Den Helder gaat de gemeenteraad voorstellen Willemsoord verder uit te werken als locatie voor een nieuw stadhuis.

Op basis van het coalitieakkoord zijn vier mogelijke locaties door een onafhankelijk bureau onderzocht. Willemsoord kwam ruim als goedkoopste uit de bus. In het voorstel komt het stadhuis in twee bestaande gebouwen (Willemsoord 29 en 30, gelijk links na de brug) met daarachter nieuwbouw. In gebouw 30 zit nu nog Zeestad, in 29 zat Cendris en nu verschillende huurders. Het voorstel wordt 22 februari in de raadscommissie besproken.

In hun bestuursakkoord spraken de vijf coalitiepartijen in Den Helder af vier mogelijke locaties voor het stadhuis financieel door te laten berekenen en op basis daarvan een keuze te maken. De overige drie locaties waren: voormalig Huys Tydverdrijf aan de dijk, locatie oude schouwburg en de huidige locatie van het stadhuis aan de Bijlweg. Uitgangspunten zijn dat de huisvesting een sober, doelmatig en duurzaam ontwerp moet hebben, exploiteerbaar dient te zijn binnen de huidige huisvestingslasten en tegen de laagst mogelijke investeringskosten. Aan de hand van deze opdracht is ICS Adviseurs in oktober 2015 gestart met het onderzoek.

Nieuwe coalitie in Den Helder en meteen is er weer gedoe over stadhuis
Lees verder: http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27522500.ece/Nieuwe-coalitie-in-Den-Helder-en-meteen-is-er-weer-gedoe-over-stadhuis

Alle locaties zijn langs dezelfde meetlat gelegd. Uit het onderzoek blijkt dat Willemsoord ten opzichte van de andere locaties de laagste investeringskosten en laagste jaarlijkse exploitatielasten kent. Met een berekende gemiddelde jaarlijkse exploitatielasten van € 1,35 miljoen past het ruim binnen het begrote budget voor huisvestingslasten. En is het ruim goedkoper dan de overige locaties.

Conform het bestuursakkoord besloot het college daarom de gemeenteraad voor te stellen dit scenario verder uit te werken en hiervoor een voorbereidingskrediet van € 2,1 miljoen euro ter beschikking te stellen.

De onderzoeksrapportage is vanaf vandaag openbaar beschikbaar, met uitzondering van de financiële bijlagen. Besluitvorming in de gemeenteraad vindt in maart 2016 plaats.

NHD, 9-2-2016, 13:18 (Update 9-2-2016, 13:33)

Reacties:

Pieter Boes
Belachelijk idee, verre van centraal in de gemeente.

Jan de Wit
Maar hoe vaak moet je dan ook echt in het stadhuis zijn? Is het niet op de eerste plaats gewoon een kantoor waar ambtenaren en gemeentebestuur werken?
En is een centrale ligging voor die sporadische bezoeken de extra kosten echt waard?

Wil Ooms
Als ik naar het gemeentehuis moet, moet ik bijna 5 euro uitgeven voor de buurthuis of 19 km fietsen….. Dus niet zo mopperen ;-))

George Bethlehem · Den Helder
Die mening had ik eerst ook Pieter, maar terug kijkend kom ik daar gemiddeld een keer per 5 jaar. Geen idee hoeveel inwoners daar vaker moeten zijn, maar in dit digitale tijdperk kunnen heel wat handelingen ala belasting via internet.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Je kon er vergif op innemen dat de Junta het zo zou spelen. Maar natuurlijk wil ik als burger die financiële bijlagen zien. Dat heeft niets van doen met aannemers, wel moet de burger kunnen zien wat de argumentatie van B en W is, want die is louter op financiën gebaseerd. En kunnen meepraten via inspraak. Julianadorp is weer wormvormig aanhangsel voor dit bestuur. Willemsoord dient een maritiem karakter te houden, dit is al aangetast. Een stadhuis past daar totaal niet. Het lijkt wel of Willemsoord het centrum van de stad moet worden, een tunnelvisie. Waarom renovatie van het huidige stadhuis van de baan is, blijft geheel onduidelijk. Is gewoon een kwestie van algemeen bijhouden, niks anders. Alle ballen op (nog steeds verliesgevend) Willemsoord is het devies van de Junta van Reenders Trots, die verraad aan de kiezer pleegt. Dat overkomt de kiezer voor de derde keer, als de meerderheid van de gemeenteraad dit revanche-speeltje van D66 niet blokkeert. Maar bezwaar maken door de burger vanwege achterkamertjes, volledig ontbreken van inspraak (wel bij stationslocatie, hier niet?), en de verkiezingsuitslag is niet zo moeilijk. Hopelijk tonen vanavond de Raadsleden eindelijk lef, en gaan ze niet in de achterkamertjes zitten met B en W, omdat ze beseffen dat ze gekozen zijn door hun achterban, de burger, aan wie ze verantwoording schuldig zijn, met openheid aan de pers. Een burgemeester die dergelijke achterkamertjes leidt, is niet voor zijn taak berekend, en kan beter vertrekken. De kloof met de burger heeft hij in zes jaar nooit overbrugd, alleen maar vergroot. p.s. De kop van dit artikel is fout: het is een voorstel van B en W aan de Raad, geen feit. Schrijft de hofhouding van dit college misschien?

Sjoerd Hansum · Johannes College Den Helder
Nou Henk, is ‘junta’ niet een beetje denigrerend ? Openheid en transparantie wil je. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar of dat ooit ergens is gebeurd, gebeurt en zal gebeuren is een illusie.
Wanneer sluit jij je aan bij een politieke partij/beweging of richt je op? Of solliciteer de volgende keer naar de baan van burgemeester in Den Helder. Dan wordt Den Helder het walhalla van het noorden…… ,als je wordt geinstalleerd.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Sjoerd Hansum Nee, het is een Junta, want ze hebben lak aan de burger en de kiezer; het kenmerk van een Junta die de macht grijpt (door verraad van de Stadspartij). Ik kan, desgewenst, wwethouder zijn ja, met stelselmatige inspraak van de burgers. Heb de inspraakavonden over de stationslocatie geleid (je was er niet). Walhalla van de inspraak, zeker. Maar met deze Burgemeester werk ik niet samen.

Reyer Rensmaag · Werkt bij Zelfstandig kunstenaar
Henk van Kuijk Een schoon grond verklaring lijkt mij wel belangrijk want de ambtenaren zitten er wel 8 uur per dag op,.En die verklaring is er niet.

Rob Willemsen · LKW Fahrer/Vrachtwagenchauffeur/truckdriver bij Schuster
Lekker centraal en vooral in de zomer makkelijk te bereiken hehe.Het was een kwestie van tijd tot ze hun willetje konden doorzetten.

Rene de Visser · Evize bij Zelfstandig
Mooi locatie en goed bereikbaar. Het huidige stadhuis ziet er echt niet niet meer uit. Zal ook een positieve impuls geven aan de binnenstad. Stadshuis en Schouwburg bij elkaar. Idee is goed! Mooi zou zijn als in Julianadorp een steunpunt zou komen.

Sjoerd Hansum · Johannes College Den Helder
Helemaal mee eens. Eindelijk in deze rubriek iemand die positief gestemd is !

Rene de Visser · Evize bij Zelfstandig
Sjoerd Hansum Tja Sjoerd, als je het gemeentehuis van Den Helder gaat vergelijken met Schagen, Hollands Kroon dan kan je toch niet anders concluderen dat het er niet meer uit ziet? Dit kan echt niet meer. Zo wil je toch niet meer je inwoners en gasten ontvangen? Naast een mooie schouwburg waar bijna iedereen, ook buiten Den Helder zeer positief over praat, wordt het tijd voor een gemeenthuis met uitstraling. Den Helder is een nautische stad, zet het gemeentehuis dan neer op een nautische plek, dus waarom dan niet Willemsoord?

Sjoerd Hansum ·
Johannes College Den Helder
Rene de Visser Geen speld tussen te krijgen. Behalve als je bijv. Henk v. K. heet.

Henk Klok
hoort een stadhuis niet in het centrum dan? Willemsoord is een uithoek. Naast financiele redenen zou ook best het bezoekersaantal kunnen meespelen.

Klaas Otten · Den Helder
Slecht plan , dan maar voor plan behoud huidige stadhuis! #DenHelder
Stadhuis komt op Willemsoord.

Ronny DeVries
maakt niet uit wat je kiest. of het nu landelijk of lokaal is……. je wordt aan alle kanten belazerd en bedrogen. kiezersbedrog ten top!

Fred Kwast
De Stadspartij proberen hun leden , door hen te laten stemmen voor of tegen nieuwbouw. verkiezingsbedrog te laten plegen. Zij laten hun leden , hun eigen nee tegen nieuwbouw bij de verkiezingen verloochenen. Mocht het voor nieuwbouw uitvallen dan verschuilen deze lafaards zich snel achter hun leden , van zij hebben het gewild. Te laf om zelf hun verkiezings belofte gestand te doen..

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27797394.ece/Stadhuis-Den-Helder-komt-op-Willemsoord?lref=SR_2