Bo-Anne van Egmond – Postkantoor kan verkocht, Scholte voor rechter + In verkoop + Niet gesloopt + Redactie DHA – Kort geding tegen Scholte + Ronald den Boer – Advocaten

Postkantoor kan verkocht worden, maar Rob Scholte moet nog voor rechter komen

De gemeente Den Helder kan beginnen met de verkoop van het voormalige postkantoor. Kunstenaar Rob Scholte heeft afgelopen vrijdag toegang gegeven tot het gebouw aan de gemeente en externe adviseurs, zodat het pand getaxeerd kan worden. Alle benodigde gegevens zijn nu volgens de gemeente voorhanden om het verkoopproces te starten.

Dat betekent niet dat de gerechtelijke procedure tegen Scholte van de baan is. De kunstenaar en eigenaar van het Rob Scholte Museum dat gevestigd is in het voormalige postkantoor, had voor 1 juli het gebouw moeten verlaten. Omdat hij dit niet heeft gedaan, zet de gemeente stappen. Het college van burgemeester en wethouders verwacht dat dit kort geding pas in september voor de rechter komt.

In een raadsinformatiebrief stelt de gemeente dat de verkoop van het pand wordt begeleid door makelaar Redres. Er zou een ’eenvoudig en transparant proces’ worden gevolgd, waarbij de hoogste bieder het pand gegund krijgt. Wel is er een aantal belangrijke voorwaarden, te weten:

– Het pand dient behouden te blijven en mag niet gesloopt. Interne verbouwingen zijn toegestaan.

– Uit de inschrijving moet blijken om hoeveel m2 maatschappelijk het gaat, en om hoeveel m2 niet maatschappelijk.

– Functiegebruik maatschappelijk levert een fictieve prijsverhoging op met een maximum. Ook maatschappelijke initiatiefnemers krijgen daarmee een kans, die normaliter lager bieden dan commerciële partijen.

– Het functiegebruik wordt opgenomen in de koopovereenkomst, en is een verplichting.

– Er wordt grote waarde gehecht aan het karakteristieke pand, daarom dient de aanvraag vergunning voorgelegd worden aan de commissie ruimtelijke kwaliteit (CRK) voor een bindend advies.

Noordhollands Dagblad, 12 juli 2017, 8:10

Reacties:

Harmanus J Johansen Jr.
Smeerlapperij is het, er wordt gelachen in de gangen van het Stadhuis men heeft de kunstenaar in een onmogelijke positie geplaatst.

Greet Wezelman · Den Helder
Erg jammer hoor…als ze allebei een beetje water bij de wijn doen, is het beter voor Den helder!!!

Tjitske Biersteker · Hogeschool ijsselland
ik vind het diep triest dat het college hiermee op ramkoers zit.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Hoe hypocriet kun je zijn:
1. Er is nooit een prijs genoemd naar Scholte, maar hier spreekt het college van een “eenvoudig en transparant proces”;
2. Afgelopen weekend was ik op Texel. Daar trof ik een VVV brochure aan over bezienswaardigheden op Texel, maar ook een bijlage over een dagtocht naar Den Helder, waarbij o.a. het Rob Scholte Museum werd aangeprezen. De gemeente betaalt deze advertentie, en verdient via stadsbezoek dus aan Rob Scholte, en zegt tegelijkertijd: “wegwezen!”
3. Dat de burgemeester nooit in het museum is geweest, maar wel taxateurs is een schande. Als je ingrijpende besluiten neemt, via de rechter, dan moet je je eerst degelijk informeren.

Fred Kwast
Eèn lichtpuntje, is er wel. In de verkoop voorwaarde staat dat er grote waarde wordt gehecht aan het karakteristieke pand en dat het niet gesloopt mag worden.

Fred Kwast
Als zij de benodigde gegevens destijds aan Rob Scholte hadden gegeven, Dan was dit hele circus niet nodig geweest.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/postkantoor-kan-verkocht-worden-maar-rob-scholte-moet-nog-voor-rechter-komen

Postkantoor in verkoop, toch rechtszaak

Helderse Courant, 13 juli 2017

Helderse Courant, 13 juli 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Postkantoor mag niet gesloopt worden

Helderse Courant, 13 juli 2017

Helderse Courant, 13 juli 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Kort geding tegen Rob Scholte, verkoop postkantoor gestart

Den Helder – Het verkoopproces van Middenweg 172-174 wordt gestart. Dat meldt het college in een brief aan de gemeenteraad. Afgelopen vrijdag hebben gemeente en enkele externe adviseurs toegang tot het pand gehad. Hierdoor is het mogelijk een juiste taxatie van het pand op te laten maken en de verkoop te starten. Alle (noodzakelijke) gegevens zijn nu voorhanden.

Een eerdere poging als eigenaar het hele pand te betreden werd een aantal weken geleden door de heer Scholte nog geweigerd. De verkoop wordt begeleid door makelaar Redres. Voor de verkoop wordt een eenvoudig en transparant proces ingericht. Gunningscriterium is de hoogste prijs.

Verder zijn er de volgende voorwaarden:
– Het pand dient behouden te blijven en mag niet gesloopt. Interne verbouwingen zijn toegestaan.
– Uit de inschrijving moet blijken om hoeveel m2 maatschappelijk het gaat, en om hoeveel m2 niet-maatschappelijk.
– Functiegebruik maatschappelijk levert een fictieve prijsverhoging op met een maximum. Ook maatschappelijke initiatiefnemers krijgen daarmee een kans, die normaliter lager bieden dan commerciële partijen.
– Het functiegebruik wordt opgenomen in de koopovereenkomst, en is een verplichting.
– Er wordt grote waarde gehecht aan het karakteristieke pand, daarom dient de aanvraag vergunning voorgelegd worden aan de commissie ruimtelijke kwaliteit (CRK) voor een bindend advies.

Kort geding
Ondanks het feit dat toegang is verkregen en de verkoop gestart kan worden, blijft overeind dat de heer Scholte het object niet voor 1 juli 2017 heeft ontruimd en daarom zonder recht of titel in het pand verblijft. Het college heeft al aangekondigd hier een gerechtelijke procedure tegen te gaan starten. Zittingsdatum van dit kort geding wordt niet eerder dan begin september verwacht.

Den Helder Actueel, 12 juli 2017 – 12:41

Reacties:

Bodelo
12 juli 2017 at 14:49
Kortom, niets staat de Hr. Scholte nu in de weg om een bod te doen op zijn huidige woonruimte. En gezien het maatschappelijk functiegebruik (althans, volgens mij wordt dit bedoelt met een museum?) kan hij nog extra punten scoren ook?

Hotmail 2
12 juli 2017 at 15:48
Bodelo, ik denk dat hij 90% van de m2 op kan voeren als “maatschappelijk”. Dat heeft hij al bewezen met het project Kunst & Kids met school De Dijk. Het is alleen jammer dat je totaal geen zicht hebt op biedingen.

Judge X
12 juli 2017 at 15:56
Dat de heer Scholte zonder recht of titel in het pand verblijft,zal eerst nog maar moeten worden aangetoond – net als het tegenovergestelde overigens – ,daar oa zal de uitspraak van de rechter in kort geding over gaan en tot die tijd zal geen gegadigde durven bieden.En ik denk dat er tot die tijd ook geen biedingsprocedure zal worden opgestart. 😉

Henk van Kuijk
12 juli 2017 at 16:12
“Het verkoopproces wordt gestart.” Daarvoor was het proces: “Ik wil mijn auto verkopen.” “Oja, leuk! Wat moet ie kosten?” “Tja, dat wil ik niet zeggen.. maar hij moet wel flink op jouw kosten opgekalefaterd worden.” Cabaret van hoog niveau.

Hijneken
12 juli 2017 at 17:45
Gister een alleraardigst stuk in de Telegraaf.

Ik wens Rob en zijn gezin van harte de overwinning! En natuurlijk moet het recht zegenvieren.

http://www.telegraaf.nl/prive/28608933/___Ik_versierde_Lijsje_dankzij_mijn_rolstoel____.html

Dick Berts
12 juli 2017 at 18:06
Met toestemming van het college heeft Scholte ook een woonhuis in het postkantoor, waar hij met zijn hele gezin in woont. De onschendbaarheid van de eigen woning wordt niet alleen door de Grondwet maar ook door het Europese Mensenrechtenverdrag gewaarborgd. Behalve in de republiek van Koen Schuiling, daarin wordt er niet eens meer gerept -ook niet in de brief aan de raad- over fundamentele mensenrechten. Gewoon lak aan…Afgrijselijk eng dit….

Gekke Henkie
12 juli 2017 at 19:31
Als een eigenaar van een pand een gebruikersovereenkomst opstelt en daarin vastlegt dat hij het contract naar eigen goeddunken kan opzeggen, natuurlijk met inachtneming van een vooraf vastgestelde redelijke opzegtermijn, en de gebruiker gaat daarmee akkoord omdat hij in ruil voor die onzekerheid tegen een zeer geringe huur of wellicht voor niets in het pand kan verblijven, dan is er mijn inziens geen vuiltje aan de lucht. De term ‘onschendbaarheid van eigen woning’ lijkt me dan niet van toepassing.

Dick Berts
12 juli 2017 at 18:12
Koen kan je dus zo je huis uit pleuren…. Als de inwoners van Den Helder zich zo schaapachtig blijven gedragen, dan kent het Europese Mensenrechtenverdrag straks nog maar een artikel. Art. 1 EVRM: “Joris Demmink en Koen Schuiling zijn onschendbaar”.

RB
12 juli 2017 at 19:23
wat een overdreven reactie vol onderbuik gevoelens……

Dick Berts
12 juli 2017 at 19:51
Ik blijf een voorstander van de vrijheid van meningsuiting, ondanks de vreselijke prijs die je daar regelmatig voor betaalt, zoals mensen die met geen enkel argument komen en alleen stickers plakken. Als er nou iets is dat uit de onderbuik komt… En altijd anoniem, altijd….

Ramon
12 juli 2017 at 21:22
Ja Dick, dat kan, kijk maar naar het geval Johanna K, en hoe het pand er nu uitziet, nog net zo gevaarlijk en misschien zelfs wel gevaarlijker na het verwijderen van de vloeren, maar nu is er geen haast meer, en het ziet er nog steeds niet uit op een beeldbepalende locatie, dus ja, Koen kan dat.

Fred
13 juli 2017 at 07:46
Ramon, de zaak van Johanna K en de zaak tegen Rob Scholte ,zijn heel verschillend en hebben geen enkel raakvlak.

RB
12 juli 2017 at 21:27
en zoals vaak word de term vrijheid van meningsuiting, net zoals termen respect, en discriminatie weer te pas en te onpas gebruikt……

strandloper
12 juli 2017 at 23:58
Het kort geding zal als volgt verlopen: De rechter wijst de eis van de regering van het Pyongyang van de Noordkop af, omdat zij niet op behoorlijke wijze de heer Scholte hebben behandeld.
De rechter laat zijn hamer vallen en zet een plaatje op voor de Noordelijke regering
https://www.youtube.com/watch?v=J2wNpCSW8yY

Judge X
13 juli 2017 at 02:08
Oei strandzwalker … een muzikaal intermezzo uit de jaren 60,dat inspireert uiteraard en mogelijk zullen nu de beschietingen van Matsoe en Quemoy bij Formosa weer worden hervat !

Jonathan
13 juli 2017 at 05:37
Onder normale omstandigheden zou wethouder Lolke Kuipers D66 het pand inclusief rechtszaken nooit op tijd voor de verkiezingen kunnen verkopen en daarom gooit hij het op de veiling om Scholte er voor 21 maart 2018 uit te krijgen. Ze zitten duidelijk in tijdnood en ik vind die veiling heel onfatsoenlijk. Als U wilt dat het museum blijft, stem dan niet op D66 of de VVD van Koen Schuiling.

Fred
13 juli 2017 at 11:31
Nu het niet gesloopt mag worden , heeft Kuipers wellicht geen haast meer. Ik heb zo een vermoeden, dat hier een constructie op poten gezet wordt , om Scholte met zijn museum de nek om te draaien. Immers , als er een uitspraak is van de rechter , en het is inmiddels verkocht, dan kan de nieuwe eigenaar met het vonnis in de hand ontruiming vorderen.

Judge X
13 juli 2017 at 12:30
Nee,dat kan de nieuwe eigenaar dan niet. 🙂

Kobus
13 juli 2017 at 14:08
als ik het zo lees dan wordt de stelling van den helder uitgebreid met Fort Koen.

Fred
13 juli 2017 at 18:33
Met een Burchtemeester ?

Arie
13 juli 2017 at 14:06
En zo vult deze website zich weer met beschuldigingen, verdachtmakingen en complottheorieen. Wanneer lezen we nu ook eens concreet en onweerlegbaar bewijs voor alle beweringen?

Bodelo
13 juli 2017 at 16:22
Juist Arie! De realiteitszin is ver te zoeken.

Judge X
13 juli 2017 at 17:43
Maar de vermakelijkheidsfactor is OK ! 😀

dickb
16 juli 2017 at 00:22
Gemeente Den Helder wilde nog niet zo lang geleden een nieuw stadhuis in combinatie met nieuw station op de locatie van dit postkantoor.
Nu wil de gemeente het verkopen met als voorwaarde dat de nieuwe eigenaar het nooit mag slopen……. Wie deze soap nog snapt mag het nog eens uitleggen aan de burgers.

Siglé
16 juli 2017 at 18:16
Ik sluit me helemaal bij jou aan Kees Jan…..geweldige brief (15 juli 2017) !!! Helemaal mee eens en had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

http://www.denhelderactueel.nl/2017/07/kort-geding-rob-scholte-verkoop-postkantoor-gestart/

Advocaten

Helderse Courant, 13 juli 2017

Helderse Courant, 13 juli 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

1 Comment

  1. heleen van der leest 13 juli 2017 op 10:42

    En nu maar hopen dat Rob Schholte geld genoeg heeft om het postkantoor zelf te kunnen kopen en hij zijn tijd weer uitsluitend aan de kunst kan wijden.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.