Bo-Anne van Egmond – Postkantoor Den Helder wordt opgeknapt

Den Helder – Deze week start de gemeente Den Helder met de opknapbeurt van het voormalige postkantoor.

Het pand krijgt volgens de gemeente ‘weer een frisse uitstraling die past bij de andere ontwikkelingen in het stadshart. Zoals het herinrichten van het naastgelegen stationsplein’. De opknapbeurt omvat: het schilderen van de kozijnen, boeidelen, gevelelementen, dakrand en inzetramen. Het pand wordt geschilderd in de huidige kleuren.

Wethouder Lolke Kuipers is blij dat de werkzaamheden deze week starten: ,,Alles knapt op in het stadshart, dus dit pand kon niet achterblijven. Het is belangrijk dat het Stadshart een frisse uitstraling heeft, dat is goed voor heel Den Helder.”

Met hoofdgebruiker Rob Scholte zou op zijn verzoek een gesprek zijn geweest over de werkzaamheden. Beloofd is dat Scholte de rapportages krijgt over de aanwezigheid van asbest, inzicht krijgt in het steigerplan, dat de steigers zoveel mogelijk ontoegankelijk worden gemaakt vanaf de begane grond en dat er indien gewenst een tijdelijk camerasysteem kan worden geïnstalleerd om het risico op een eventuele inbraak te verkleinen. De kozijnen worden dekkend geschilderd in de kleur (bruin) die zo dicht mogelijk tegen de oorspronkelijke houtkleur zit. Ook worden er op een aantal plaatsen duivenpinnen aangebracht zodat het nieuwe schilderwerk niet direct weer vervuild wordt.

Los van de onderhoudsbeurt aan het pand werkt de gemeente aan een plan om onder meer het buitenhek weer op orde te krijgen. De opknapbeurt zal ongeveer acht weken in beslag nemen.

NHD, 12-9-2016, 16:39 (Update 12-9-2016, 16:39)

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Waarom wordt de keuze van de kleuren niet in overleg met Rob Scholte gedaan? Iemand die misschien wel iets van kleuren weet……

Monique Kohn · Den Helder
Duh, omdat het de bedoeling is om hem eruit te treiteren natuurlijk ..

Linola de Koe
Welnu, omdat Rob Scholte dan wel gebruiker is van het gebouw, maar geen lid is van de Welstandscommissie van de gemeente Den Helder, bij wie de verantwoordelijkheid voor het aangezicht van de stad ligt. De individuele smaak van Scholte heeft daar niets mee te maken.

Linola de Koe
Monique Kohn Omdat Scholte zelf wellicht een ander idee zou hebben dan de gemeente? Kom op Monique.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Linola de Koe Kan de commissie dus zijn kennis en ervaring niet benutten, ook naar de toekomst? Hij mag toch het gebouw kopen? En bestaat er hier geen inspraak, zoals bij de vormgeving van het stationsplein? Daar besliste de commissie toch helemaal niet? (Alleen geen inspraak voor Schagenaars, zoals jij…)

Monique Kohn · Den Helder
Henk van Kuijk .. heb ik iets gemist, dat jij zegt dat hij het gebouw mag kopen?

Monique Kohn · Den Helder
Linola de Koe .. het is een galerij van een nogal eigenzinnige kunstenaar. Als je dat gebouw wil promoten geef je hem zeker de mogelijkheid om de kleuren te kiezen en zo de uitstraling en aantrekkingskracht positief te beïnvloeden.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Monique Kohn Het college heeft besloten om het gebouw op de vrije koopmarkt te brengen; dus mag Rob ook kopen.

Monique Kohn · Den Helder
Henk van Kuijk .. ik had begrepen dat er nog geen bestemming is, en zolang dat er niet is, is het niet te zeggen of een koop voor Scholte überhaupt interessant is. Gezien de treitertaktieken uit het verleden heb ik weinig hoop dat Scholte er volgend jaar zomer nog in zit, eerlijk gezegd.

Linola de Koe
Henk van Kuijk Het argument dat ik een Schagenaar ben doet er in het kader van de discussie in de verste verte niet toe.
Wat er ook niet toe doet, is dat Scholte het gebouw kan of mag kopen. Al ben je God zelf, dan heb je nog steeds te maken met het oordeel van de Welstandscommissie. Nogmaals, Scholte moet vooral kunstenaar blijven als ie dat zo graag wil, maar hij heeft niks te maken met het uiterlijk van z’n pand.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Linola de Koe Als Schagenaar ben je niet op de hoogte. Ik zat in de inspraakgroep stationsomgeving; daar ging geen welstandscommissie over, vast wel in Schagen. Wij willen als burgers meepraten, ook over kleuren van gebouwen aan het stationsplein, het hart van de stad. En daar is Scholte ook belanghebbende. Of vind je het goed als jouw woningbouwstichting jouw huis opeens paars schildert?

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Monique Kohn Het gebouw staat nog niet geadverteerd, maar iedereen mag het nu kopen, dus ook Scholte. Alleen het niet noemen van een prijs, en niet zeggen hoe het wordt opgeknapt is een vorm van treiteren.

Monique Kohn · Den Helder
Henk van Kuijk .. daar heb je toch niets aan als de bestemming van het gebouw niet bekend is, wie koopt er nou een gebouw zoals dit op de bonnefooi .. behalve Woningstichting?

Monique Kohn · Den Helder
Dus ze gaan gewoon over het rotte beton heen schilderen begrijp ik, de vragen van Nel Dol worden gewoon genegeerd?

Jeroen Bodewus
Henk, kijk uit dat je niet doorslaat!
Het antwoord van Linola is helder en duidelijk; de welstand commisie bepaalt samen met de eigenaar welke kleuren worden toegepast. In dit geval wordt (zoals ook uit het artikel blijkt) zo goed als mogelijk de oorspronkelijke kleurstelling benadert.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Alsof er geen Rob Scholte Museum bestaat, ook niet genoemd in de cultuurnota. En, een enorm verschil met de fraaie dure affiches die we voorgeschoteld kregen bij de zogenaamde inspraak rond het plan nieuw stadhuis daar. Nu gaat het op een slof en een oude voetbalschoen, effe een verfje erover voor Sail. Postkantoor en station horen in één concept en beeld te worden bekeken, en via de inspraak dus, die vier avonden plaatsvond. De kleuren kunnen in mijn ogen zeker anders, evenals de verlichting en duivenpoep. Dan komt het gebouw er fraaier uit. Maar ik ga met zeker niet bemoeien met de kleur stenen van de markt in Schagen, dan sla ik door…

Jeroen Bodewus
Henk, besloten is dat het museum weg moet.
Besloten is dat er een koper voor het gebouw moet worden gevonden.
Hoe vervelend ook voor wat betreft de inspraak (en los van het feit of ik het er mee eens ben of niet) dit zijn de besluiten tot nu toe. En op basis van die besluiten wordt er nu gehandeld.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Jeroen Bodewus Nee, er is niet besloten dat het museum weg moet. Wethouder Kuipers in juli op de radio: “Het gebouw komt op de markt. En wij knappen het op, of de nieuwe eigenaar.” LOS-interviewer: “Wat kost dat opknappen?” “Wel zo’n een tot anderhalf miljoen. Als de eigenaar het zelf doet, dragen wij het voor 1 euro over.” “Dus dan kan Scholte het ook kopen.” “Zeker, als hij het maar niet opknapt met een emmertje van de Gamma.”

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article28495502.ece/Postkantoor-Den-Helder-wordt-opgeknapt?lref=SL_2

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image