Bo-Anne van Egmond – Plan voor veertig luxe strandhuisjes bij Den Helder + Den Helder wil rode ster voor strand + Wethouder Wagner: ’Den Helder Asterix dorp’ + Ernest Briët – Kustpact

Plan voor veertig luxe strandhuisjes bij Den Helder

Het idee van eigenaar Jan Dronkers van Beachclub Citadel. Links van de strandtent wil hij de veertig huisjes laten bouwen.

Nee, hij vindt niet, dat het hele strand met huisjes vol gebouwd moet worden. En zeker niet als het in zijn ogen weinig toevoegt, of deze huisjes niet mooi opgaan in de natuurlijke omgeving. Maar eigenaar Jan Dronkers van Beachclub Citadel bij Duinoord heeft desalniettemin ideeën voor zo’n veertig luxe strandhuisjes ten noorden van zijn strandpaviljoen.

“Ik doe dit niet uit een puur commercieel oogpunt. Ik zie hier zulke mooie mogelijkheden. Voor Den Helder!”

Strookje

Een jaar geleden begon hij met de ontwikkeling van zijn ideeën voor de huisjes, twintig twee onder een kap strandwoningen. “Ik zag een klein strookje rood, wat dus betekent, dat er mogelijkheden zijn, en daarom heb ik dit idee bedacht. Anders was ik er niet aan begonnen.” Nu kunnen de plannen van het Kustpact roet in het eten gooien. Dronkers zegt zich er evenwel geen zorgen over te maken.

Mooiste strandslag

Hij maakt een opsomming van alle recreatiemogelijkheden dicht bij strandslag Duinoord: “Een pannenkoekenhuis, een klimpark, bos, de Helderse Vallei… En dat alles in een cirkel van drie kilometer rondom de strandhuisjes. Dat is toch uniek. Dit is de mooiste strandslag van Nederland.” Volgens de ondernemer zouden de huisjes zowel op toeristisch als economisch gebied een kans zijn voor Den Helder. Ze staan momenteel al bij Hoek van Holland, daar zijn ze volgens Dronkers al een succes gebleken.

Omdat hij het project in eigen beheer wil opzetten, zijn de verhuur prijzen ook niet te hoog: “Het zijn geen uitkleed prijzen, die ik ga vragen. Mensen, die beweren dat ik mijn zakken wil vullen, laat ik dat voor eigen rekening zeggen.”

Gemeente

Hoewel de huisjes volgens de huidige bestemmingsplannen niet gebouwd mogen worden, is er een opening voor Dronkers ideeën sinds de Toerisme nota, die in Den Helder deze zomer is aangenomen. Maar voorlopig kan het plan evengoed niet uitgevoerd worden, vanwege het Kustpact. Dit laat nieuwe ontwikkelingen op het Helderse strand niet toe.

Noordhollands Dagblad, 5 december 2017, 22:47

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/den-helder-uitgelicht/artikel/plan-voor-veertig-luxe-strandhuisjes-bij-den-helder

Den Helder wil hoe dan ook rode ster voor strand

Den Helder wil graag de mogelijkheid hebben om strandhuisjes te plaatsen en evenementen te houden langs de kust. Niet om het strand vol te bouwen, maar om de opties open te houden. Als de gemeente alsnog een ’rode ster’ kan binnenslepen voor ontwikkelingen op het strand, dan maakt het Den Helder niet uit, of dit in Julianadorp of in Den Helder zelf is.

Dat zegt gemeentewoordvoerder Remko van de Belt. In het zogeheten Kustpact is momenteel geen ster weggelegd voor Den Helder, maar wel voor Petten, Zandvoort en IJmuiden. De ster houdt in dat er recreatieve ontwikkel mogelijkheden zijn aan de kust, voor bijvoorbeeld bouwen van strandhuisjes of het houden van evenementen.

“Mogelijk bestaat het misverstand, dat wij die ster wilden, zodat we op precies die plek volop zouden kunnen gaan bouwen. Het gaat Den Helder daar niet om”, stelt Van De Belt. “Voor ons zou de ster betekenen, dat er uiteraard in grote zorgvuldigheid op het strand van Den Helder en Julianadorp nog wel ontwikkeling mogelijk is. De locatie doet er niet toe.”

Den Helder kan volgend jaar bezwaar aantekenen tegen het voorgenomen besluit.

Noordhollands Dagblad, 5 december 20§7, 22:58

https://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/den-helder-wil-hoe-dan-ook-rode-ster-voor-strand

Wethouder Wagner: ’Den Helder Asterix dorp’

“Ik ga niet opgeven: ik heb liever, dat Den Helder dat Asterix dorpje is, dan dat we de strijd staken.” Dat stelt wethouder Odd Wagner over het kustpact, opgesteld door de provincie Noord Holland. Daarin heeft Den Helder geen zogeheten rode ster, waardoor ontwikkelingen aan de kust niet mogen.

Door natuurliefhebbers wordt gesteld, dat Den Helder blij mag zijn, dat ze die rode ster niet krijgt; het rustige natuurstrand zou juist de kracht zijn van de stad: “Weet je wat de kracht van Den Helder is: dat we de derde stad zijn op het gebied van jeugdcriminaliteit…”, zegt Wagner opgewonden. “We moeten alle middelen aangrijpen om deze prachtige gemeente weer terug te helpen in de vaart der volkeren.”

Den Helder heeft dan ook niet liggen slapen over dit thema. “Als we hadden liggen snurken, dan waren we nu verrast geweest door de opstelling van de provincie, dat zijn we niet. We lagen al op een lijn met de kustgemeenten en natuurorganisaties, alleen de provincie is tegen. We mogen bezwaar maken, maar zo dwingt de provincie ons om juridische kosten te maken.”

Noordhollands Dagblad, 8 december 2017, 16:45

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/wethouder-wagner-den-helder-asterixdorp

Kustpact

Helderse Courant, 16 december 2017

Helderse Courant, 16 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

3 Comments

  1. Laat het strand ongerept, het is te smal voor al die onzin.

  2. Ik woon -met een gemeentelijke ontheffing- permanent in een recreatieappartement in Julianadorp aan zee. Midden tussen veel rust zoekende Duitsers die het Ruhrgebied ontvluchten. Liefhebbers van drukte gaan naar Scheveningen en Zandvoort en liefhebbers van ruimte en relatieve stilte naar Den Helder. Ik heb de gemeente al een paar keer opgeroepen om eens met Duitsers die naar Den Helder komen te gaan praten, maar dan doen ze niet. Niet alleen de inwoners van Den Helder doen er niet toe, ook bezoekende toeristen niet. Volplempen en volplempen is het devies van Odd Wagner. De leden van het (bouw) circuit dat dit dorp in een dodelijke wurggreep houdt hebben daar belang bij. Het is altijd weer hetzelfde….

  3. Niets is onmogelijk maar recreatie ontwikkelen op strand dat weg spoelt klinkt onzakelijk. Ook is het steeds weer aanvoeren van zand funest voor natuur en milieu. Dr. Henk Schoorl heeft met succes de Eijerlandsedam op Texel gemaakt zodat natuur, recreatie en de staatskas profiteren. Datzelfde voorstel heeft hij ook voor Den Helder, met een dam naar de Zuiderhaak zijn zandsuppleties verleden tijd en gaat het strand groeien voor natuur en recreatie net als het Kennemerstrand. Werken met natuur hoeft echt niet zo duur !

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image