Bo-Anne van Egmond – ’Nieuwbouw stadhuis Den Helder op Oude Rijkswerf het goedkoopste’

DEN HELDER – Er komt toch een nieuw stadhuis voor Den Helder. Althans, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt komt de nieuwe gemeentehuisvesting op Willemsoord. Op 22 februari vergadert de raadscommissie erover; in maart wordt het besluit over het voorstel in de raad genomen.

Willemsoord goedkoopste variant gemeentehuisvesting

Volgens een onderzoek van ICS Adviseurs is herbestemming en nieuwbouw op Willemsoord de goedkoopste en daarmee de beste optie. Het gaat om gebouw 29, waar voorheen callcenter Cendris in zat en tegenwoordig onder meer de sportschool van Rik Niks, en gebouw 30, waar Zeestad in gevestigd is. Gebouw 29 zou de publieksbalies moeten herbergen, gebouw 30 het bestuur. Achter gebouw 30 wordt ook nog een nieuw gebouw neergezet. Hier zou de raad moeten vergaderen, stelt wethouder Lolke Kuipers.
Vier varianten

Het onderzoeksbureau heeft de kosten van vier varianten van huisvesting onderzocht. Verbouwing van de huidige locatie zou bijna 23 miljoen moeten kosten, nieuwbouw op de halter Bellevue 23,6 miljoen, nieuwbouw op de plek van ’t Huys Tydverdrijf 22,2 miljoen. Willemsoord zou fors goedkoper zijn, met 15,2 miljoen en lagere jaarlijkse exploitatiekosten.

Willemsoord zit al jaren in de rode cijfers. Toch heeft volgens wethouders Kuipers en Bob Haitsma dit argument geen enkel moment meegespeeld in de keuze voor de Oude Rijkswerf. ,,Maar het kan wel bijdragen tot een positieve exploitatie’’, menen de wethouders. ,,Het kan andere bedrijven triggeren om zich ook op Willemsoord te vestigen.’’

De leden van de Stadspartij spreken zich vrijdag uit over de beslissing van het college. Kuipers en Haitsma verwachten echter niet dat de Stadspartij het plan zal tegenhouden: ,,De leden hebben ook ingestemd met het bestuursakkoord waar dit onderzoek in stond beschreven. Maar de Stadspartij heeft wel iets extra’s uit te leggen’’, stelt Kuipers. In het verkiezingsprogramma van de partij stond namelijk als eerste speerpunt dat het huidige stadhuis behouden moest worden. Fractievoorzitter Peter Reenders zei vorige week ’voor de goedkoopste oplossing’, in zijn ogen renovatie, te gaan.
Verkeersplan

Qua bereikbaarheid geven de wethouders aan dat er nog wel wat moet gebeuren: ,,Er komt een integraal verkeersplan voor het gebied. Maar dit stond al in de steigers voordat we dachten over nieuwbouw in dit gebied’’, aldus Kuipers. Haitsma: ,,Over de Texelroute spreken we met de gemeente Texel en de provincie. Maar er komen meerdere toegangen tot Willemsoord.’’ Ook komt er een bushalte. Kuipers: ,,Binnen honderd meter vanaf een stadhuis moet een bushalte staan.’’
Geen advies van burgers

Volgens wethouders Bob Haitsma en Lolke Kuipers worden inwoners van Den Helder bij de besluitvorming rondom het nieuwe stadhuis niet om hun mening gevraagd. ,,Het is een afgerond traject’’, vindt Kuipers. ,,We hebben niet gerekend op burgerparticipatie, omdat er geen aanleiding toe is.’’ Haitsma: ,,We hebben 21 locaties bekeken, voor vier was er politiek draagvlak.’’

NHD, 9-2-2016, 17:29 (Update 9-2-2016, 17:29)

Reacties:

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
“We hebben niet gerekend op burgerparticipatie, omdat er geen aanleiding toe is.” Een schandelijke uitspraak voor een paalrammende wethouder van Democraten66. Geen aanleiding? Het huis van de Burger en de Stad? Wel voor Van Galenbuurt en stationslocatie, en Duinzoomgebied, en verkeersafwikkeling Julianadorp? Nee, “geen aanleiding” wil zeggen: dat vinden we te gevaarlijk. We doen weer wat we eerder deden met de schouwburg, onze zin doordrammen.
Nog erger is dit, vergeleken met het college 2010-2014. Nu zeggen ze doodleuk: inspraak Nul. Inderdaad, zoals een Junta betaamt. Ook “wij hebben beslist”, alsof het duale stelsel niet bestaat; nee, de Raad belist, niet het college, het college doet een voorstel, na raadpleging draagvlak onder de bevolking, als het goed is. maar het is niet goed. Het is superslecht. Het is je reinste financiële manipulatie van de bevolking. Je zal maar het lef hebben om te beweren (samen met je schoenenpoetsbureau die je gestuurd hebt met je boodschap) dat renovatie huidige stadhuis evenveel kost als het hele nieuwe Schouwburgcomplex. Schandelijk om de Helderse kiezer zo om de tuin te leiden, met je achterkamertjescijfertjes. Die niet kunnen worden verantwoord. Er is op geen enkele manier aangetoond wat de gebreken van het huidige stadhuis zijn. 23 Miljoen? Dan wordt het gepresenteerd als een ruine. Dat heet regelrecht bedrog. De voordelen worden verzwegen: goede parkeervoorzieningen, goed bereikbaar, ook voor Julianadorp (op Willemsoord moet je bij een vergadering om 22.00 weg om de laatste bus te halen), station dichtbij, veel groen. Onderhoud van het huidige Stadhuis kost enkele tonnen. En nu ook weer, net als met de Kunstkoppen, de bal wordt aan vriendjes toegespeeld: Willemsoord, Zeestad, vestzak, broekzak. De ene hand wast de andere. En wat zijn de zakelijke belangen van dhr Reenders in de stadsontwikkeling? Ik zeg het maar even hardop. Er zit een onverantwoordelijk Gemeentebestuur, inclusief Burgemeester, dat zo snel mogelijk weg moet. Want, lak aan de bevolking en de kiezer.

Moshe Ben Yair
Dank voor de moeite,die u iedere keer neemt om de burger uit te leggen hoe de vork in de steel zit.
Ik ben het met u eens.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Moshe Ben Yair Dank, Moshe. Ik doe dit vanuit de feiten; en met een journalistieke achtergrond. En vooral vanuit het idee dat politici besluiten moeten nemen die aansluiten op de wensen van de bewoners. Dat is vaak niet het geval, overigens ook in andere steden.

Willem Ruiten
Eindelijk een gemeente bestuur die beslissingen neemt en ze doorzet, nu snel bouwen voordat de azijn zijkers hier weer wat uit de hoge hoed toveren om zo de boel weer weten te vertragen want dat kost ons uiteindelijk veel geld dat we beter kunnen gebruiken met de bouw.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Gezien uw termen, geeft u uw niveau perfect aan.

Willem Ruiten
Henk van Kuijk Dus u vind de term azijn zijker misplaatst?.

Henk van Kuijk · Leraar banjo, gitaar, bouzouki en zang bij Muziekleraar
Willem Ruiten Beledigend.

Rob van Dijk · Julianadorp
Tuurlijk waarom zou je iets aan de burgers vragen….schandalig, maar dat zijn we inmiddels wel gewend geraakt

Ruud Van de Kerkhof · Geen
Wat worden de inwoners toch weer belazerd eerst door TROTS en nu weer door de verraders van de STADSPARTIJ onder aanvoering van PINOKIO Reenders en zijn baksmaten die alleen maar voor hun eigen belangen bezig zijn .
Maar ja ik ben daar ook eigenlijk ook schuldig aan daar ik in volle vertrouwen op de Stadspartij heb gestemd met hun valse verkiezings belofte,s

Jeroen Bodewus
Ik ben voorstander van nieuwbouw. Ik had het liefst het nieuwe Stadhuis op locatie Bellevue gezien maar uit bovenstaande ramingen is wel duidelijk waarom dat niet doorgaat. Ik denk dat er vervolgens een uitstekend alternatief gekozen is.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27799250.ece/Nieuwbouw-stadhuis-Den-Helder-op-Oude-Rijkswerf-het-goedkoopste?lref=SL_1

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image