Bo-Anne van Egmond – Loods kopen + Arie Booy – ’Ontbrekende schakel’ + Ronald Boutkan – Lening + Michiel Wouters – Potverteren begonnen + Zeestad – Willemsoord Noord & Zuid (PDF’s)

Loods kopen voor verbinding forten

Bo-Anne van Egmond - Loods kopen voor verbinding forten, Helderse Courant, 31 januari 2018

Helderse Courant, 31 januari 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

’Ontbrekende schakel’ voor Stelling van Den Helder

Het terrein met loods aan de Handelsweg, dat de gemeente wil kopen voor Stelling van Den Helder, is volgens directeur André Koning een aanwinst.

“We zijn erg blij, dat de gemeente dit stuk terrein overneemt”, zegt Koning. ,,We pleiten er namelijk al jaren voor om de verbinding te herstellen tussen dit deel van de linie en de rest van de verdedigingsgordel om Willemsoord en de oude stad.”

Wie een kijkje neemt op het bedrijven terrein bij de Industriehaven ziet een loods, die zijn beste jaren al ver achter zich heeft gelaten en een lege kade van betonplaten.

Ernaast groeit wild gras en tussen het groen zijn roestige rails te ontwaren, waar vroeger de trein naar de Spoorhaven over reed. “Die rails willen we gebruiken om een fietspad van te maken”, geeft Koning aan. “De spoorbreedte is ongeveer 150 cm. We laten verharding aanbrengen tussen de rails. Fietsers, die met ons eigen pontje van of naar Fort Westoever gaan, kunnen dan via dit fietspad rijden.”

Volgens Stelling van Den Helder is daarmee de verbinding tussen het meest oostelijke deel van de linie met de rest van de fortificaties hersteld. Vorige week werd in een commissie van de gemeenteraad forse kritiek geleverd op het voornemen van de gemeente om de oude loods te kopen voor 376 mille. Begrijpelijke kritiek, want de opstal en grond zijn vorig jaar door een projectontwikkelaar gekocht voor 136.000 euro minder. De loods gaat na aankoop tegen de vlakte, het gaat de gemeente om de grond. Port of Den Helder kon het terrein vorig jaar ook verwerven, maar had er geen behoefte aan. Nu gaat de gemeente dieper in de buidel tasten, dan nodig was geweest. ,,Verbazingwekkend”, zei Nel Dol van Groen Links.

Het ziet er naar uit, dat in de gemeenteraad het laatste woord nog niet is gesproken over de aankoop. Maar fietsers kunnen straks over het terrein van en naar de veerpont. Nu verspert een hek hen nog de weg.

Noordhollands Dagblad, 6 februari 2018, 16:38

Reacties:

ChristenUnie Den Helder
Dat fietspad en dat pontje kun je dus alleen bereiken door over een industrieterrein te fietsen met nog een aantal desolate gebouwen. Hoezo aanwinst? Als je de stelling weer wilt verbinden moet je ook een hele strook van de HVC opkopen om aansluiting te krijgen bij de stelling naar fort Dirksz. Admiraal. De grond is al van de gemeente (gebouw staat op erfpacht) en zonder enige taxatie moeten we dus €372.000 betalen voor een vervallen, verwaarloosd gebouw. Op de Facebook pagina van de ChristenUnie staat een filmpje (geen geweldige kwaliteit) waarin het zichtbaar wordt gemaakt.

Fred Kwast
het op de foto getoonde overdekte dok, is het dok van Teerenstra en dat is de oude sluis. Het staat overigens op het nieuwe diep. En het is niet Fort westoever wat je ziet op de foto. en ook niet Oostoever. Oostoever ligt nog iets verder naar rechts . Westoever ligt rechts op de foto langs de rijksweg en is op deze foto niet te zien.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/ontbrekende-schakel-voor-stelling-van-den-helder

Lening aan Willemsoord blijft raad verdelen

Den Helder – De lening van 850.000 euro voor Willemsoord BV, ten gunste van de verplaatsing van de horeca uit de Koningstraat naar gebouw 51, bleef ook maandagavond de Helderse gemeenteraad verdelen. Een meerderheid zegt echter wel dat het college de lening mag verstrekken.

Het college is voorstander van de lening. Wethouder Lolke Kuipers benadrukte dat de lening nodig is om gebouw 51 te kunnen verbouwen, zodat de drie horecabedrijven er in kunnen tegen een marktconforme huur. “Op de lening zit een keurig rendement, Willemsoord verdient haar centen en kan de lening netjes terugbetalen.” Een deel van de raad twijfelt aan de huur die de bedrijven gaan betalen, omdat gesproken wordt over twee jaar lang ‘ingroeihuur’.

De raad mocht zich alleen uitspreken via een zogeheten wensen- en bedenkingenprocedure. Dat betekent dat het uiteindelijk aan het college zelf is wat ze met die wensen en bedenkingen doet. Volgens enkele fracties staat het bestemmingsplan de komst van de horeca niet toe of ze zien het om andere reden niet zitten. Bijvoorbeeld omdat banken het gevraagde bedrag niet aan Willemsoord BV willen lenen, dus waarom zou de gemeente zich er dan aan wagen? De voorstanders vinden het juist een goede zaak, omdat daarmee uitvoering van een eerder raadsbesluit (verplaatsing van de horeca) mogelijk wordt gemaakt.

Tegen de lening zijn Behoorlijk Bestuur, ChristenUnie, Beter voor Den Helder, Vrije Socialisten, Fractie Vermooten, Sociaal Lokaal en GemeenteBelangen.

Ook in de commissie was er twee weken geleden al flinke discussie over dit onderwerp.

Den Helder Actueel, 12 februari 2018 – 20:45

Reacties:

Sjaak
12 februari 2018 at 21:22
Echt belachelijk dat in 1 avond 1.2 miljoen gemeenschapsgeld wordt verbrand om Willemsoord te stutten en een paar ondernemers oneigenlijk voordeel te geven. Dit huidige college is erg goed in het verbrassen van Uw geld. Stem daarom lokaal voor een ander college.

Helder Onafhankelijk.nl
12 februari 2018 at 21:28
De horeca mag niet verplaatst worden naar Willemsoord! Hiervoor zijn 4 simpele redenen…
1. De meeste horeca-ondernemers in de Koningsstraat willen zich niet verplaatsen naar Willemsoord. Deels omdat zij een eigen pand bezitten en op Willemsoord moeten gaan huren. De horeca-ondernemers in de Koningsstraat die moeten gaan huren op Willemsoord vrezen dat de huren dusdanig omhoog gaan dat zij het huurbedrag in de toekomst niet kunnen betalen.
2. Gemeente Den Helder en Woningstichting bezitten al 15 jaar een groot deel van het vastgoed in de Koningsstraat. Zij hebben al 15 jaar geen onderhoud gepleegd, zelfs nadat er handhavingsverzoeken zijn gedaan. Hiermee hebben ze de horeca in de Koningsstraat stelselmatig kapot gemaakt.
3. De mogelijke bouwer van de horeca op Willemsoord, is (mede)eigenaar van een van de horecaondernemingen in de Koningsstraat. Dit bedrijf is naast de bouwer mogelijk ook de verhurende partij die de horecapanden gaat verhuren. Dit is een onwenselijke situatie.
4. Willemsoord is een schip van bijleg… Er wordt te veel geld gepompt in een bodemloze put. Geld wat ook uitgegeven kan worden aan onze inwoners en het onderhoud van de wijken.

Helder Onafhankelijk! is nu en in de toekomst tegen de verplaatsing van de Horeca. En tegen de verplaatsing van coffeeshops naar de woonwijken. Meteen na de verkiezingen zal Helder Onafhankelijk! er alles aan doen om de verplaatsing van de horeca en coffeeshops tegen te houden. En de Koningsstraat weer het uitgaanscentrum (nachthoreca) te laten zijn die Den Helder, Julianadorp en Huisduinen verdient!

Judge X
12 februari 2018 at 21:31
De voorstanders zijn de zelfde, als de gene welke eerder het raadsbesluit tot verplaatsing mogelijk maakten; namelijk de coalitie van VVD, CDA, D66, PvdA en Stadspartij.
21 maart kunt u ze hartelijk bedanken !

Sjoerd Oudijk
12 februari 2018 at 21:57
Ik vind het totaal onverantwoordelijk om maar door te gaan met het geld door het afvoerputje van Willemsoord te spoelen. Dat men zoveel geld hiervoor beschikbaar moet stellen is een voorbeeld dat er totaal geen behoefte aan is. Succes is niet verzekerd. Krankjorum dat we ons belastinggeld geld willen pompen in een huurbaas van kroegen. (Behoorlijk Bestuur, kandidaat nr. 14)

Jonathan
12 februari 2018 at 22:01
Van die frisse wind van het CDA is nog niks te merken behalve dat steeds meer burgers beginnen te merken dat je weer belazerd wordt. U kunt wel gaan betalen voor dit wanbeleid .

https://denhelderactueel.nl/2018/02/lening-aan-willemsoord-blijft-raad-verdelen/

Het grote potverteren van de zittende coalitie en VVD is begonnen

Het grote potverteren van de zittende coalitie en VVD is begonnen.

In de raadsvergadering van 12 februari j.l. hebben Stadspartij, CDA, D66 en de VVD steun verleend aan het verstrekken van ongeveer € 1,3 miljoen uitermate risicovolle uitgaven. Dit is voor de aankoop van een loods op de Handelskade van een exploitatiemaatschappij, die het zelf net voor ruim €100.000,- minder had gekocht.

En om een pand op Willemsoord gereed te maken voor drie horecaondernemers uit de Koningstraat.

Zo worden enkele ondernemers zwaar bevoordeeld ten opzichte van anderen, maar ook voor Willemsoord is het zeer risicovol, want het is nog maar de vraag of de horecaondernemers, die ook nog een lagere zogenaamde ingroei huur krijgen, het pand blijven huren.
Willemsoord is weer 100% eigendom van de gemeente, dus ligt het risico weer bij de Helderse burger.
Het kopen van de loods op de handels kade maakt, dat de exploitatiemaatschappij snel geld heeft verdiend en het is nog maar de vraag, of de gemeente er ooit wat mee gaat doen. De gemeente mag niet als exploitant gaan functioneren en als we wat kopen moeten we weten waarvoor.
Dit alles moest even snel voor de verkiezingen om e.a. zeker te stellen.

De burger betaalt weer en het geld kan niet aan de stad bijvoorbeeld achterstallig onderhoud uitgegeven worden.
Het grote potverteren voor de verkiezingen is begonnen. Houden we nog wat over. ?????

Behoorlijk Bestuur heeft tegen gestemd om te proberen uw geld veilig te stellen.

In het belang van de inwoners van Den Helder.
Een stem op Behoorlijk Bestuur is een Stem op de stad

Voor Blogs van BB
klik HIER: http://www.behoorlijkbestuur.nl/category/blog-fractie-bb/
Voor Nieuws
klik HIER: http://www.behoorlijkbestuur.nl/category/nieuws/
Wie zijn wij?
klik HIER: http://www.behoorlijkbestuur.nl/partij/
Onze speerpunten
klik HIER: http://www.behoorlijkbestuur.nl/speerpunten/

Behoorlijk Bestuur, 12 februari 2018

http://www.behoorlijkbestuur.nl/2018/02/12/grote-potverteren-zittende-coalitie-en-vvd-is-begonnen/

Willemsoord Noord & Zuid (PDF’s)

PDF’s:

Willemsoord Noord
Zeestad – Willemsoord Noord

Willemsoord Zuid
Zeestad – Willemsoord Zuid

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Wouters
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lolke+Kuipers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Willemsoord
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zeestad