Bo-Anne van Egmond – Koopprijs postkantoor Den Helder 650.000 euro + Redactie DHA – Nieuwe rechtszaak + Ronald den Boer – Luc van der Wal: Helderse bouwkoning

Koopprijs postkantoor Den Helder 650.000 euro

Aannemingsbedrijf Tuin heeft 650.000 euro betaald voor het voormalige postkantoor aan de Middenweg. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders van Den Helder.

Verder is in de verkoopvoorwaarden opgenomen, dat de gemeente het pand op 1 maart vrij van huur en gebruik moet opleveren.

Het voormalige postkantoor is gegund aan Tuin, maar kunstenaar Rob Scholte, die zijn museum er in gevestigd heeft, heeft afgelopen vrijdag beslag gelegd erop. Hierdoor kan het niet worden opgeleverd aan een koper.

Dit beslag kan alleen worden opgeheven door een uitspraak van de rechter. Daarom heeft het college dinsdag besloten om een kort geding hier over aan te spannen, het verzoek aan de voorzieningenrechter gaat uiterlijk maandag 11 december de deur uit. De kosten zijn geoffreerd op zo’n 5.000 euro.

Daarnaast lopen er nog twee andere zaken. De voorzieningenrechter gaf in oktober aan, dat het niet uit te sluiten is dat Rob Scholte op basis van een huurovereenkomst in het pand woont en werkt. Daarom werd de vordering om de kunstenaar uit het gebouw te zetten van de gemeente niet toegewezen. Zekerheid kon de rechter echter niet geven. Het college meldt over de kwestie snel helderheid te willen hebben, zodat het pand op 1 maart 2018 desgewenst vrij van huur en gebruik geleverd kan worden. Daarom heeft de gemeente de heer Scholte hier over met een spoedappel gedagvaard.

Daarnaast is het college bezig de voorbereidingen te treffen om de zaak ook via een bodemprocedure uit te laten zoeken. De juridische adviseringskosten voor het spoedappel en de opstart van de bodemprocedure zijn ingeschat op ongeveer €15.000.

Noordhollands Dagblad, 6 december 2017, 09:20

Reacties:

Tjitske Biersteker · Hogeschool ijsselland
Het bod van Tuin is met €650.000 dus lager dan dat van RS met €245.000. De gemeente wil de asbestsanering (geschat op €450.000) voor Tuin organiseren, terwijl RS aangegeven heeft, zelf voor asbestsanering te willen zorgen. Tel daarbij op de reeds gemaakte juridische kosten en de nog te maken kosten, dan snap dat het hier niet gaat om het zoeken naar een oplossing met RS maar om ego’s en macht.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo/koopprijs-postkantoor-den-helder-650000-euro

Nieuwe rechtszaak over voormalig postkantoor

Den Helder – De gemeente stapt weer naar de rechter inzake het voormalig postkantoor. Vorige week werd bekend, dat het gebouw aan de Middenweg 172-174 is gegund aan A. Tuin Den Helder BV. Dit bedrijf betaalt 650.000 euro (kosten koper) voor het pand. Verder is in de verkoopvoorwaarden opgenomen, dat de gemeente het pand op 1 maart vrij van huur en gebruik moet opleveren. Om dit mogelijk te maken is een gang naar de rechter noodzakelijk.

“Vrijdag 1 december heeft de gemeente het bericht ontvangen, dat de heer Scholte beslag heeft gelegd op de levering van het pand”, zo meldt het college in een brief aan de raad. “Kort gezegd houdt de beslaglegging in, dat de gemeente het pand niet mag leveren aan de koper. Scholte is van mening, dat eerder sprake is geweest van overeenstemming tussen hem en de gemeente Den Helder. Voor zover dat betwist wordt, zijn er volgens Scholte in ieder geval nog onderhandelingen gaande tussen hem en de gemeente.”

Dat de rechter deze beslaglegging heeft toegekend, wil niet zeggen, dat hij Scholte daarin ook gelijk geeft. “Een verzoek om beslag te mogen leggen wordt door de rechter namelijk slechts marginaal getoetst. De beslaglegging kan worden opgeheven door een uitspraak hierover van de rechter te vragen. Daarvoor is het nodig een kort geding aan te spannen. Het college heeft het besluit om dat te doen op 5 december genomen. Het formele verzoek aan de voorzieningenrechter zal uiterlijk maandag 11 december worden verstuurd. De kosten voor dit kort geding zijn geoffreerd op ca. € 5.000,–.”

Andere procedures

Daarnaast lopen er nog twee andere zaken. De voorzieningenrechter gaf in oktober aan, dat het niet uit te sluiten is dat Scholte op basis van een huurovereenkomst in het pand woont en werkt. Daarom werd de vordering van de gemeente niet toegewezen. “Zekerheid kon de rechter echter niet geven, omdat hiervoor nader feiten onderzoek nodig zou zijn. Het college wil hier snel helderheid over, zodat op 1 maart 2018 desgewenst vrij van huur en gebruik geleverd kan worden. Daarom heeft de gemeente de heer Scholte hierover ‘in spoedappel’ gedagvaard. Daarnaast is het college bezig de voorbereidingen te treffen om de zaak ook via een bodemprocedure grondig uit te laten zoeken, het zogenaamde feiten onderzoek, waar de voorzieningenrechter naar verwees. Zoals eerder aan de raad gemeld zijn de juridische adviseringskosten voor het spoedappel en opstart van de bodemprocedure ingeschat op ca. € 15.000,-.”

Met de verkoop van het pand aan A. Tuin Den Helder BV is volgens het college uitzicht op een opgeknapt pand. “Bovenstaande inspanningen zijn er op gericht, dat zo snel, efficiënt en goed mogelijk te laten verlopen.”

Den Helder Actueel, 6 december 2017 – 10:57

Reacties:

RB
6 december 2017 at 11:40
kan die Scholte niet in het V&D pand gaan zitten dan kunnen we door hier met het opknappen van de binnenstad

Fred
6 december 2017 at 11:49
Moet je aan Kees Visser vragen .

Monique_K
6 december 2017 at 11:49
Wil RB maar niet snappen dat de gemeente niets te vertellen heeft over andermans pand? Kunt u aub stoppen met het aanbieden van ‘oplossingen’ die simpelweg niet mogelijk zijn?

Jonathan
6 december 2017 at 11:53
Rogier Bruin VVD kandidaat en oud raadslid loopt even te trollen en iedereen zand in de ogen te strooien onder pseudoniem RB. Niet op letten.

Ronald Boutkan
6 december 2017 at 11:58
kunt u zelf aub ophouden met verdachtmakingen? RB is niet Rogier Bruin, Jan Kees is niet Kees Visser.

Ziener
6 december 2017 at 12:24
De wethouder vastgoed is er heilig van overtuigd dat omgang binnen de vastgoedwereld, zoals hij het gewend is binnen die sector, dezelfde is als binnen openbaar bestuur. Probleem is echter dat de vastgoedwereld geen rekening hoeft te houden met beginselen van behoorlijk bestuur, openheid van zaken, bestuurlijke integriteit en belangenafwegingen. De wethouder illustreert feilloos waarom het ongewenst is om “vastgoed jongens” als bestuurder te laten functioneren.

Kees Jan
6 december 2017 at 19:17
Ziener, Lolke Kuipers is zeker geen goede vertegenwoordiger van de vastgoedwereld. Het gros van de “jongens & meiden” uit het vastgoed (Buiten Den Helder) doen tegenwoordig eerlijk zaken. Maffia praktijken komen ( Buiten Den Helder) steeds minder voor in de vastgoedsector.
.
Ook is hij geen goed bestuurder, is zijn integriteit ver te zoeken en heeft hij van behoorlijk bestuur nooit gehoord. Maar dit geldt ook voor Burgemeester Koen Schuiling die zich op dezelfde manier manifesteert.
.
De gemeente weet inmiddels dat zij geen enkele rechtszaak zullen winnen. Winst is alleen te halen door zoveel rechtszaken te starten dat Scholte financieel wordt uitgekleed. In de hoop dat hij dan de strijd zal opgeven…
.
Het is een grove schande dat de gemeenteraad niet ingrijpt. Een enkeling doet zijn uiterste best om het college tot de orde te roepen. Zowel oppositie als coalitie moeten dit college direct terug op hun plaats zetten, zo niet met pek en veren de stad uit jagen.
.
Het Rob Scholte Museum is mogelijk het topje van de juridische ijsberg. En zijn er in Den Helder veel meer zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, waar wij als inwoners niets van af weten. Door de bekendheid van Scholte is dit regelmatig nieuws. Maar ook de zaken Watertoren, Dhr Marinus stinken volledig… Laat iedereen met juridische problemen met de gemeente zich maar op dit forum melden….

Ramon
7 december 2017 at 00:25
Wat dacht u van de zaak Krul? Johanna moest in no time de boel opknappen vanwege de lokatie en het gevaar, vervolgens word zei uit haar huis gewerkt middels een zwaar overtrokken toneelspel waarvan nog nooit iemand een foto heeft gezien van de bewijslast. En vervolgens vind onteigening plaats en is het pand verkocht aan Tuin, en staat het er al 3 jaar troosteloos bij in dezelfde gevaarlijke staat op dezelfde lokatie, is hetzelfde laken een pak.

Monique_K
6 december 2017 at 12:38
Wat onbegrijpelijk is, is waarom Scholte het museum zou moeten verlaten als die volgens Tuin, die het ‘pareltje’ wil behouden, gewoon mag blijven. Moet Scholte er soms eerst uit met al zijn spullen om later terug te mogen komen nadat het asbest verwijdert is en alles opgeknapt?

Corina
6 december 2017 at 13:09
Wat ik begrepen heb, is het “pareltje” alleen het museum. Niet het woongedeelte, atelier en opslagruimten. Waar ik steeds meer problemen mee heb, is het uitgeven van gemeenschapsgeld door het College aan advocaten. Mag toch hopen dat ze met hun prive inkomen anders omgaan.

’t Kraaiennest
6 december 2017 at 14:59
Als de inwoners van deze stad hier al doodmoe van worden, dan zal dat voor Rob Scholte en z’n gezin wel helemaal om gek van te worden zijn. Wat hebben we nu nodig in deze stad, huizen, kantoren, winkels?
Dit kan van het college alleen maar rancune zijn!

Kees Jan
6 december 2017 at 22:31
U heeft helemaal gelijk. Jarenlang getreiter door Burgemeester Koen Schuiling en zijn wethouders Lolke Kuipers, Pieter Kos, Od Wagner, Edwin Krijns en ex Wethouder Bob Haitsma zal erg ingrijpend zijn voor dat gezin.
.
Het zou het college, maar ook de coalitiepartijen incl de VVD zou het sieren om te stoppen met deze hetze, en door het stof moeten kruipen om excuses aan te bieden.
.
Als ze dit niet doen, moeten wij als inwoners de VVD, D66, CDA, PvdA en Stadspartij dwingen om hun excuses aan te bieden door niet meer op deze partijen te stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

RB
6 december 2017 at 22:42
Waar twee kijven, hebben twee schuld

Kees Jan
6 december 2017 at 23:11
Klopt er hebben er twee daadwerkelijk de schuld door hun rancune richting het gezin van Scholte; Lolke Kuipers en Koen Schuiling

Dick Berts
7 december 2017 at 00:56
Als RB nog eens van zijn fiets afgeslagen wordt en hij probeert hem terug te pakken, dan sluiten we hem samen met de fietsendief een jaar op. Zeer rechtvaardig, althans volgens de tegeltjeswijsheden.

Stefan
7 december 2017 at 00:03
Kees Jan wat een frustratie

Kees Jan
7 december 2017 at 00:22
Nee hoor Stefan, je wordt hier alleen moe van de nietszeggende reacties van een aantal “Trollen”
Die gaan namelijk nooit in op de inhoud.
.
Die komen over het algemeen alleen te voorschijn als er kritiek geuit word op de overheidsinstanties.en politici die niet integer zijn. Met als enigste doel ze uit de wind proberen te houden.
.
Normale inhoudelijke reacties bestaan meestal uit meerdere zinnen en alinea. Als het een enkele zin is, gaat het meestal om een extra uitleg of een bevestiging. uiteraard door de zelfde persoon.

scherpe ogen en oren
6 december 2017 at 18:33
Weg gegooid geld van de gemeente want ze zijn kansloos in de rechtszaal. Het is trouwens beschamend dat Kees Jan Tuin zich voor dit karretje laat spannen. Zoals al eerder gemeld heeft hij niet mee gedaan aan de eerste bieding ronde omdat hij toen nog niet wist dat de gemeente het asbest zelf wilde verwijderen want dat was toen ook niet de bedoeling. Rob Scholte diende dit zelf te regelen. NU MOET DE OPPOSITIE OP STAAN EN HET GOOIEN OP VALSE CONCURRENTIE!!!!Naast de oppositie geef ik de college partijen ook het advies om de koop te stoppen op de huidige condities want anders lijkt het mij dat de oppositie een motie van wantrouwen moet indienen richting de heer Kuipers. een integriteit onderzoek in deze zaak lijkt mij een MUST en zou ook een eis moeten zijn van de oppositie. ben benieuwd of de stads partij nog meer zijn politieke graf dieper gaat graven door niet mee te gaan met de oppositie .

https://www.denhelderactueel.nl/2017/12/nieuwe-rechtszaak-voormalig-postkantoor/

Luc van der Wal: Helderse bouwkoning

Helderse Courant 7 december 2017

Helderse Courant 7 december 2017

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo