Bo-Anne van Egmond – Geurttapes: ‘Je gaat ten onder’

DEN HELDER – Ex-wethouder Geurt Visser is wel degelijk door het college van burgemeester en wethouders van Den Helder onder druk gezet om zijn baan op te geven. Dat blijkt uit opnames, te beluisteren onderaan dit artikel.

Geurt Visser moest begin deze maand vertrekken, nadat bekend werd dat hij ’onwelvoeglijk gedrag’ naar vrouwen zou vertonen. Hij zou flirterige whatsappjes hebben geschreven naar vrouwen en ongepaste opmerkingen hebben gemaakt. Daar hield hij de bijnaam ’geile Geurt’ aan over.

Wethouder gedwongen tot aftreden na klachten over ‘ongepaste opmerkingen’
Nog geen jaar na zijn aantreden stapt de Helderse wethouder Geurt Visser (Stadspartij, financiën) al op. Volgens een door de gemeente verspreide verklaring kan hij zijn werk en privéleven niet langer combineren. In werkelijkheid is hij gedwongen af te treden nadat hij ongepaste opmerkingen zou hebben gemaakt naar vrouwen.

In de geluidsopname is een telefoongesprek tussen Visser en zijn medewethouder Pieter Kos te horen. Daarin dringt Kos erop aan dat Visser zelf ontslag moet nemen. ,,Als jij niet zelf het besluit neemt om door te gaan met een mooie uitweg, dan gaat het college melden dat de samenwerking niet meer mogelijk is.’’ De wethouders nemen het besluit in afwezigheid van burgemeester Koen Schuiling, die dan afwezig is vanwege vakantie.

Tijd

De ’mooie uitweg’ wordt in eerste instantie geboden: de gemeente komt uit met een persbericht dat Visser meer tijd wil besteden aan zijn gezin. De ware reden lekt direct uit: de gemeente ontkent dat verhaal echter, tot een paar dagen later.

Kos zet druk op Visser om vooral geen onderzoek te laten doen naar de gang van zaken: ,,Geurt, je gaat ten onder als je een onderzoek wilt. Daar gaat het hele college aan ten onder, de stad heeft er schade van, je familie, je kinderen, noem maar op. Bij alleen al de aankondiging van zo’n onderzoek is het klaar. Je overleeft het gewoon niet. Accepteer het nou alsjeblieft.’’

Veel bedenktijd krijgt hij niet. Visser, in het gesprek: Je boodschap is helder, Pieter. Hoe lang heb ik om hierover na te denken?’’ Kos: ,,Nou, wat is handig? Uurtje ofzo?’’ Visser: ,,Jaaaa, nouuu, jaa, dat vind ik wel heel erg kort. Maar, ik ga het eerst op me in laten werken, want ik schrik hier wel van.’’

De Helderse burgemeester Koen Schuiling stelde dinsdagavond in het tv-programma Brandpunt nog dat Visser zélf besloot om op te stappen.

NHD, 27-6-2015, 6:00 (Update 27-6-2015, 14:08)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/article27434542.ece/Geurttapes-Je-gaat-ten-onder-geluidsfragment?lref=SR_1