Birgit Donker – Iedereen krijgt betaald: behalve de kunstenaar

Grote bezuinigingen op kunst hebben er voor gezorgd dat kunstenaars niet langer een eigen inkomen kunnen verdienen. Daardoor dreigt Nederland zijn avant-garde positie te verliezen, meent Birgit Donker.

Wat kunstenaars dagelijks ondervinden, is nu geconstateerd door de Sociaal Economische Raad: de financiële positie van kunstenaars is dramatisch. De bezuinigingen hebben hun financieel toch al zwakke positie verslechterd. Het inkomen van kunstenaars daalt verder; ze hebben vaak geen arbeidsongeschiktheidsverzekering; geen pensioen. Zorgwekkend, noemde SER-voorzitter Mariëtte Hamer gisteren de uitkomsten van de ‘Verkenning arbeidsmarkt cultuursector’, uitgevoerd samen met de Raad voor Cultuur.

Behalve zorgwekkend zijn deze uitkomsten beschamend. Afgestudeerden van de bacheloropleiding autonome beeldende kunst, zo staat bijvoorbeeld in de verkenning, verdienen gemiddeld 880 euro bruto per maand. Nota bene degenen die zorgdragen voor de kunst van nu en het erfgoed van de toekomst.

Officieel heeft de SER nu bevestigd wat in de beeldende kunstwereld al duidelijk was: kunstenaars zijn de belangrijkste subsidiënt van kunst geworden. Dat dit tot nu toe maar zo weinig werd opgemerkt, komt omdat kunstenaars gepassioneerd doorwerken, ook al is dat tegen een vergoeding ver onder het minimumloon of zelfs voor niets. En als het dan echt niet meer gaat en een kunstenaar is gedwongen zijn praktijk te stoppen, hoort de rest van de wereld niet dat die atelierdeur voor de laatste keer sluit.

Birgit Donker is directeur van het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.

NRC Handelsblad, 23 januari 2016

http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/01/23/iedereen-krijgt-betaald-behalve-de-kunstenaar-1579679